Hore

Fototechnika / Užívateľské recenzie

Pentax 645Z – nový kráľ prichádza

      Ricoh, kedysi Pentax vypustil do sveta správu o svojej novej revolučnej zrkadlovke.
V našich končinách je zastúpenie Pentaxu/Ricohu hodne zaspaté a tak sme sa suchej a bezobsažnej tlačovej správy dočkali až po niekoľkých dňoch. Keďže ma pokroky v digitálnom strednom formáte vždy fascinovali, pridávam svoj pohľad na tohto nového člena exkluzívnej strednoformátovej rodiny.

Trocha histórie

      Majitelia “starých” 645D-čiek opisujú výstupy zo svojich strojov ako dychberúce. Čo bude vychádzať z novej 645Z-ky si ani veľmi neviem predstaviť. Strednoformátový Pentax bol, svojho času, u nás hodne populárny. Popri Contaxoch, Hassebladoch či Mamiyách sa cenovo pohyboval v dostupnejších vodách, čo sa aj odrážalo na jeho popularite. Vždy však patril k produktom s veľmi slabou podporou. Oproti Poliakom či Maďarom, kde Pentax v 80-tych a 90-tych rokoch prežíval svoje zlaté obdobie sme na našom malom strednoformátovom trhu žili s poruchovými Pentacon Sixami (ale za to ich nemecká optika patrila a stale patrí medzi špičku), ešte poruchovejšími ruskými Kievmi (okopírovať Hasselblad sa Rusom v tomto prípade príliš nepodarilo) a tí najbohatší siahali po krásnych strieborných Hassebladoch (sem tam sa objavil aj čierny).

V roku 2010, keď Pentax predstavil svoju prvú digitálnu strednoformátovú zrkadlovku 645D s čipom od Kodaku (ktorý vo svojich telách použila aj Leica pri modeli S2), v tele veľmi podobnom klasickej filmovej 645-ke, spôsobil, najmä v Japonsku, doslova revolúciu. Mnohí foteniachtiví Japonci vymieňali svoje 1 DS ky práve za 645-ky a zo skríň vyťahovali svoje staré pentaxácke objektívy. Len v Japonsku Pentax predal tisíce digitálnych 645-tiek. Celosvetový predaj sa pohybuje niekde okolo 15000 kusov, čo je na strednoformátový digital úctyhodné číslo. Ku nám sa ich dostalo možno niekoľko kusov.

 

Nástup nového kráľa

      Predstavenie nástupcu, tejto dnes už klasiky, pre normálnych ľudí znamená jedno – “stará” digitálna 645-ka bude dostupnejšia. Trh s používanými telami Pentax 645D doteraz prakticky neexistoval. Kto tú mašinu mal, tak sa jej držal. A kto sa rozhodol ju predať, tak ju bol schopný predať za cenu len o málo nižšiu ako bola pôvodná kúpna cena. Keďže Pentax nastavil cenovú politiku viac ako veľkoryso (telo 8500 dolárov, v kite s objektívom 55 mm sa cena vyšplhá stale na veľmi prijateľných 9400 dolárov – v našich pomeroch bude cena rovnaká, akurát v eurách), dá sa očakávať, že súčasní majitelia 645D-čiek nebudú príliš váhať s výmenou sovjich tiel a na th sa tak dostanú tisícky 645D-čiek, čo ich ceny stlačí na normálnejšie úrovne. Ja osobne očakávam cenovú hladinu okolo 3-4 tisíc eur, čo je za takýto stroj vynikajúca cena. Kto nájde v skrini niekoľko starších Pentax skiel ešte z manuálnej éry Pentaxu, má vyhrané – vstup do digitálneho strednoformátového sveta má otvorený a majitelia D800-viek sa môžu ísť schovať.

 

Na čo je digitálny strednoformát dobrý

      Ja osobne sa na vstup do sveta digitálnych strednoformátov nechystám. Nie som krajinkár ani fineartový umelec a ani sa nešpecializujem na portréty. A práve na to sú strednoformátové fotoaparáty primárne určené. Na webe som našiel zopár fanatikov, ktorí 645-ku používali na street foto, ale to už hraničí s nutnosťou návštevy špecializovanej kliniky v Pezinku. Ešte si viem prestaviť selektívne využitie takéhoto mamutieho rozlíšenia a nekompromisných detailov pri fotografovaní pestrofarebných stredoafrických kmeňov, na ktoré sa v najbližších rokoch chystám. Predpokladám však, že moja Mark III-ka s niekoľkými L-kovými pevnými sklami na takýto projekt postačí a bude aj omnoho praktickejšia. Šľapať v 40 stupňovej horúčave 30 až 40 km denne s výbavou presahujúcou váhu 3-4 kilá sa rovná sebevražde. A 645-ka, je jedno či nová alebo stará, vás kvalitne pritlačí k zemi. Váha tela je 1,5 kila. Bez bateriek. A bez objektívov, ktoré sú o dosť ťažšie od bežných 35 mm skiel.

      A propo baterky. Tie sú tradične veľmi ľahké, lacné (skúste sa pozrieť na ceny bateriek do Hasselbladu. Niekoľko sto eur za kus je celkom dobrým vtipom v porovnaní so 40 eurami za originálnu Pentax baterku alebo polovicou za čínsku kópiu) a na jedno nabitie kľudne dáte aj 700 záberov. To platilo pri starej 645-ke, nová je na tom približne rovnako. To je na stredný formát fenomenálny výkon!

 

Technické informácie

      Trochu technických informácií. Senzor použitý v starej i novej 645-ke nie je “fullframe” strednoformát. Je o niečo menší. S rozmermi 43,8 x 32,8 mm treba na porovnanie so 135 mm formátom rátať s crop faktorom 0,78. Čiže v kite dodávaný objektív s ohniskovou vzdialenosťou 55 mm je v klasickom filmovom formáte mierne širokouhlým zhruba 40 mm objektívom. Pri porovnaní s klasickým 6x4,5 cm formátom je treba rátať s crop faktorom cca 1,3. To z 55 mm ohniska robí cca 70 mm sklo. To mierne predražuje investíciu do skiel pri tých fotografoch, ktorí obľubujú širokouhlé ohnisko. Pentax momentálne ponúka 17 autofokusových objektívov kompatibilných s novou 645-kou s troma ďalšími zommami na ceste v priebehu tohto roka.

Len tak mimochodom, senzor v novej 645-ke je z produkcie firmy Sony. Tá ho dodáva aj Hasselbladu a Phase One, ktorí nedávno tiež predstavili svoje verzie strednoformátových prístrojov, resp. zadných stien s CMOS technológiou. Ich cenová politika je však v porovnaní s Ricohom diametrálne odlišná. O tom ale neskôr.

      Pentax má v porovnaní s nimi jednu obrovskú výhodu. Má za sebou roky vývoja digitálnych zrkadloviek a aj v tomto svojom najnovšom kúsku využil množstvo technológií vyvinutých práve pre segment APSC zrkadloviek. V 645Z-ke nájdete zaostrovanie a merací systém z výbornej K3-ky. Čiže 645Z-ka má zaostrovací systém s 25 krížovými senzormi, merací senzor so 86 000 segmentmi a aj ovládacie prvky neschovajú svoj pôvod. Nezandbateľná je aj informácia o citlivosti. Tá maximálna nad 200 000 ISO zrejme nebude reálne použiteľná, ale citlivosti v oblasti 25 000 ISO zrejme budú použiteľné úplne štandardne. Ako prvá strednoformátová digitálna zrkadlovka je tento stroj schopný snímať fenomenálnou rýchlosťou 3 snímky za sekundu a prekvapujúca je aj možnosť točenia full HD videa. Skrátka, má to všetko, čo bežná digitálna zkadlovka až na ten senzor s mamutím rozlíšením. Vychytávky ako dva sloty na SD karty, podpora wireless prenosu a ovládania fotoaparátu či USB 3 konektor sú len čerešničkami na torte.

Konkurencia

      Konkurencia? Tá sa zrejme schová do najtmavšieho rohu a pár mesiacov sa radšej ani neukáže na svetle. Hasseblad H5D-50C s rovnakým senzorom, neporovnateľne slabším výkonom v oblasti rýchlosti spracovania dát, či v autofokuse a bez možnosti natáčania videa vás vyjde na 27500 eur. Hovoríme iba o tele. Objektívy, koré sú nepochybne dobré, ale nie nevyhnutne lepšie ako tie od Pentaxu sa rátajú v tisíckach eur, nie v stovkách, ako tie pentaxácke. O ergonómii ovládania, či výklopnom displeji ani netreba hovoriť.

     Ďalším konkurentom je digitálna stena Phase One IQ250, ktorá je však ešte drahšia ako Hasseblad a je to iba stena. Chýba ešte telo a objektívy. Jej cena je 35000 eur. Žiadne iné konkurečné stroje s týmto senzorom neexistujú.

 

Záver

      Ricoh/Pentax má v ponuke nespochybniteľného kráľa digitálnych strednoformátových strojov. Cena je viac ako dobrá, dostupnosť objektívov na second-hand trhu robí tento systém mimoriadne atraktívny aj pre bohatších entuziastov, nehovoriac o špičkových profesionáloch. Nás, obyčajných ľudí, teší fakt, že v najbližších mesiacoch sa na trhu objaví väčšie množstvo starších tiel predchádzajúcej 645D-ky za dobré ceny, čo nám umožní relatívne bezbolestný vstup do sveta digitálneho stredného formátu s rozlíšením v 35 mm svete doteraz nepredstaviteľným. Verím, že do leta, sa mi podarí aspoň na niekoľko dní, podarí tento stroj požičať. Ak áno, určite napášem podrobnú recenziu. Už len počkať, kým si ho nejaký môj bohatý kamarát/fotograf kúpi.

 

Vzorové obrázky urobené novou 645Z-kou na stiahnutie sú už dostupné na stránkach Ricohu. Linka tu:

http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/products/645z/ex/

A ak túžite po porovnaní Pentax 645D a Nikon D800, tak jedno absolútne dokonalé dielo na túto tému nájdete na nasledujúcej linke:

http://www.pentaxforums.com/reviews/nikon-d800e-vs-pentax-645d/introduction.html

 

Anton Frič

 

 

 

Zdieľajte článok
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Sd108
2014-04-16 22:15:02
B.O.M.B.A !!!
 
brnz05
2014-04-16 22:58:52
dik za pekné zhodnotenie. Palec hore!
 
tomatito
ocenenie redakciou 2014-04-17 00:45:32
D800e ma podla mna lepsi vystup na kazdom ise ako starsia 645d
 
tomatito
ocenenie redakciou 2014-04-17 00:48:26
teda na niektorych fotkach
 
transporti686
2014-04-17 08:15:21
príspevok od: tomatito
D800e ma podla mna lepsi vystup na kazdom ise ako starsia 645d
porvnávať túto novú 645ku s D800 je zbytočné, jasné, že sa nájdu "predbiehači", ktorí si budú potrebovať urobiť porovnanie-nech už s akýchkoľvek dôvodov a určite v rámci nejakých porovnaní ten stret týchto dvoch foťákov bude, ale toto je úplne iná kategória, reliabilita tohto stroja je úplne iná ako D800, väčšinou bude plávať asi v iných vodách ako D800 resp. d800 bude mať širšie uplatnenie

a samozrejme je tu aj tá vec, že povedzme si otvorene, toto nie je mašina prioritne pre nejakých hobby fotografov, kto z nich potrebuje 50MPx? takisto sa môžme opýtať kto z nich potrebuje 36MPx? to že sú takí, čo na to majú finančne a kúpia si to, je druhá vec
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2014-04-17 10:03:18
skúšal niekto 645D so staršími filmovými objektívmi? Sú za facku na ebay. Ako je s ponukou / dostupnosťou nových? Inak už 645D fotí pekne, je to trošku o inom ak FF DSLR
 
Rastislav
2014-04-17 10:41:38
Fotograf s 645D: http://www.pentaxforums.com/news/pentaxian-profile-chris-willson.html
 
transporti686
2014-04-17 11:27:28
príspevok od: Jozef Peniak
skúšal niekto 645D so staršími filmovými objektívmi? Sú za facku na ebay. Ako je s ponukou / dostupnosťou nových? Inak už 645D fotí pekne, je to trošku o inom ak FF DSLR
neskúšal, ono to záleží čo pod tým, že je to o niečom inom, myslíš.

vypichnem teraz len jednu vec, ktorá by síce pre mňa nehrala rolu a pre niekoho, kto chce porovnávať, tak môže byť zaujímavá

rozlíšenie 645D so staršími filmovými objektívmi na 645?(predpokladám, že tieto objektívy si mal na mysli), ak berieme do úvahy že 645D má sensor 44x33mm aký je jeho potenciál lp/mm a potenciál starších stredoformátových skiel (bežne dosahovali rozlíšenie 60-80 lp/mm, boli aj výnimky, objektív tej doby na stredný formát, čo mal viac ako 100 lp/mm bol skôr raritou ako bežným štandardom a stál majland) vs trebárs Canon 5d2 alebo Nikon D800 so špičkovými sklami, ktoré dosahujú 100 alebo 120 a viac lp/mm (line pair per milimeter), tak sa dostaneme k tomu, že nárast plochy voči FX je cca 68 percent, plocha senzora 645D/FX = cca 1,68, rozlíšenie senzora teraz nechajme bokom, pri 70 lp/mm x 1,68 dostávame 117,6 lp/mm ako keby na FX, na FX máme so špičkovými sklami 100 lp/mm aj 120 lp/mm, samozrejme tu som zanedbal presný potenciál senzora, takže toto je iba hrubé porovnanie, môžeme sa rýchlo dostať na to, že čo sa týka výsledného rozlíšenia výstupu, ktorý je samozrejme zaťažený kopec inými faktormi je vlastne investícia do 645D s takými objektívmi nie moc zaujímavá, ak niekto vlastní spomínane FX digitály s kvalitnými sklami, inú dimenziu to samozrejme dostáva pri použití fakt kvalitných objektívov na stredný formát.

ale to je iba jeden pohľad, menšia hĺbka DOF môže byť pre niekoho výhodou - ak portrétuje, ale aj tu si treba uvedomiť, že v tej ére stredoformátových skiel, nebolí bežné sklá s clonami f1,8 ale skôr f2,8 f3,5 f4, samozrejme zase boli výnimky, trebárs mámiya mala základ f1,8 aj hassie myslím, neviem ako pentax, dnes pre FX sú sklá f1,4 f1,8 bez problémov, cena ja iná vec

čo sa týka dyn. rozsahu 645d nebude na tom lepšie so svojím sensorom ako D800 resp. C5d2mkIII

feeling so stredoformátu, pocit a možno aj podanie-čo ale je tiež na diskusiu sú iná vec

čiže keď to zhrniem, myslím si, že pre fotografa, ktorý sa živý fotkou a má veľmi kvalitnú výbavu FX digitálu asi nebude veľmi zaujímavá investicia do 645D so staršími filmovými objektívmi, keď to beriem čisto po technickej stránke výstupu

môžno si chcel počuť niečo iné, neviem, hádam sa nájde niekto, kto túto mašinku má

ešteraz podotknem, že to je hrubé porovnanie, nemôžno ho úplne paušalizovať.
 
rumpeak
2014-04-18 10:42:43
príspevok od: transporti686
neskúšal, ono to záleží čo pod tým, že je to o niečom inom, myslíš.

vypichnem teraz len jednu vec, ktorá by síce pre mňa nehrala rolu a pre niekoho, kto chce porovnávať, tak môže byť zaujímavá

rozlíšenie 645D so staršími filmovými objektívmi na 645?(predpokladám, že tieto objektívy si mal na mysli), ak berieme do úvahy že 645D má sensor 44x33mm aký je jeho potenciál lp/mm a potenciál starších stredoformátových skiel (bežne dosahovali rozlíšenie 60-80 lp/mm, boli aj výnimky, objektív tej doby na stredný formát, čo mal viac ako 100 lp/mm bol skôr raritou ako bežným štandardom a stál majland) vs trebárs Canon 5d2 alebo Nikon D800 so špičkovými sklami, ktoré dosahujú 100 alebo 120 a viac lp/mm (line pair per milimeter), tak sa dostaneme k tomu, že nárast plochy voči FX je cca 68 percent, plocha senzora 645D/FX = cca 1,68, rozlíšenie senzora teraz nechajme bokom, pri 70 lp/mm x 1,68 dostávame 117,6 lp/mm ako keby na FX, na FX máme so špičkovými sklami 100 lp/mm aj 120 lp/mm, samozrejme tu som zanedbal presný potenciál senzora, takže toto je iba hrubé porovnanie, môžeme sa rýchlo dostať na to, že čo sa týka výsledného rozlíšenia výstupu, ktorý je samozrejme zaťažený kopec inými faktormi je vlastne investícia do 645D s takými objektívmi nie moc zaujímavá, ak niekto vlastní spomínane FX digitály s kvalitnými sklami, inú dimenziu to samozrejme dostáva pri použití fakt kvalitných objektívov na stredný formát.

ale to je iba jeden pohľad, menšia hĺbka DOF môže byť pre niekoho výhodou - ak portrétuje, ale aj tu si treba uvedomiť, že v tej ére stredoformátových skiel, nebolí bežné sklá s clonami f1,8 ale skôr f2,8 f3,5 f4, samozrejme zase boli výnimky, trebárs mámiya mala základ f1,8 aj hassie myslím, neviem ako pentax, dnes pre FX sú sklá f1,4 f1,8 bez problémov, cena ja iná vec

čo sa týka dyn. rozsahu 645d nebude na tom lepšie so svojím sensorom ako D800 resp. C5d2mkIII

feeling so stredoformátu, pocit a možno aj podanie-čo ale je tiež na diskusiu sú iná vec

čiže keď to zhrniem, myslím si, že pre fotografa, ktorý sa živý fotkou a má veľmi kvalitnú výbavu FX digitálu asi nebude veľmi zaujímavá investicia do 645D so staršími filmovými objektívmi, keď to beriem čisto po technickej stránke výstupu

môžno si chcel počuť niečo iné, neviem, hádam sa nájde niekto, kto túto mašinku má

ešteraz podotknem, že to je hrubé porovnanie, nemôžno ho úplne paušalizovať.
Přesně můj názor. Ne že by se mi tenhle Pentax, nelíbil, to přesně naopak, ale úplně stejně jsem si spočítal, že Nikon D800 s objektivy typu Nikon 85/1,4 nebo 1,8, sigma 35/1,4, Nová sigma 50/1,4, Nikon 14-24/28 Nikon 200/2 a dalšími super skly tvoří mnohem levnější, univerzálnější a lepší výstup nabízející řešení.
 
transporti686
2014-04-18 10:57:33
príspevok od: rumpeak
Přesně můj názor. Ne že by se mi tenhle Pentax, nelíbil, to přesně naopak, ale úplně stejně jsem si spočítal, že Nikon D800 s objektivy typu Nikon 85/1,4 nebo 1,8, sigma 35/1,4, Nová sigma 50/1,4, Nikon 14-24/28 Nikon 200/2 a dalšími super skly tvoří mnohem levnější, univerzálnější a lepší výstup nabízející řešení.
áno, len k tvojmu komentáru jedna poznámka ja som písal o 645D so staršími filmovými objektívmi pre pentax 645, som si takmer istý, že situácia by bola dosť iná pri kvalitných sklách, ktoré už aj pre 645D boli a pokiaľ sú resp. budú nové aj na túto 645Z, ktoré budú odzrkadľovať možnosti tejto doby, tak to bude iná pesnička, vyvstáva však zase otázka ceny za táketo objektívy, ktoré samozrejme musia mať väčšie šošovky oproti FX atď...
 
IO-NR
2014-04-24 21:52:47
Keby mal vacsi snimac, tak je to vyrazne zaujimavejsie,...takto je to len trocha nemotornejsi fotoaparat s trocha viac megapixelmi.... ale z DSLR + moderneho svetelneho skla sa da dostat minimalne rovnako atraktivny obraz za zlomok ceny...
 
flanker
2014-04-29 13:28:48
Fajn recenzia, ale ake je to to mamutie rozlisenie? Viem, ze sa to da nasjt za 10s na googli, ale ked uz o tom pises, bolo by dobre to uviest ....
 
tonyfric
2014-04-30 10:24:12
51,4 megapixela. Toto bolo myslene len ako doplnok tej suchoparnej tlacovej spravy. Inac, pri tom pristupe oficialneho zastupenia Pentaxu u nas, si aj ti, co by si 645Z tko aj kupili, radsej za trojnasobnu cenu kupia Phase One alebo Hasselblad, ktorych oficialni zastupcovia u nas sa aspon trochu snazia. Aj ked na ephote velmi nie, ale nepredpokladam, ze tu je pre nich relevantna skupina klientov.
 
marcus_labeo
2014-04-30 16:52:32
príspevok od: tonyfric
51,4 megapixela. Toto bolo myslene len ako doplnok tej suchoparnej tlacovej spravy. Inac, pri tom pristupe oficialneho zastupenia Pentaxu u nas, si aj ti, co by si 645Z tko aj kupili, radsej za trojnasobnu cenu kupia Phase One alebo Hasselblad, ktorych oficialni zastupcovia u nas sa aspon trochu snazia. Aj ked na ephote velmi nie, ale nepredpokladam, ze tu je pre nich relevantna skupina klientov.
Vo vzťahu k 645ke neviem, ale Pentax SK (Exapro) spustil novú stránku a jednak majú hodne vecí skladom (v bežnom eshope sú napr. sklá na Pentax výlučne na objednávku), jednak sú tam neskutočné ceny, ktorým ani ebay niekde z Tajvanu nekonkuruje (nehovoriac o SK záruke a servise). Je ale pravda, že to PR trestuhodne zanedbávajú a o kom sa nepíše, ten akoby neexistoval.
 
tonyfric
2014-04-30 17:28:43
V Exapro sú veľmi milí ľudia, otvorení, ochotní poradiť a pomôcť. Kto však čo i len tuší, že Exapro existuje, mimo skalných fanúšikov Pentaxu? Kde je vytvorená Pentax komunita, fórum, kde by si pentaxáci zdieľali skúsenosti, stretávali sa, pomáhali si... U nás nič také nie je vytvorené a podľa mňa je to do veľkej miery chyba oficiálneho zastúpenia Pentaxu na Slovensku a čiastočne aj málo aktívnych Pentax užívateľov u nás. Čo je škoda. Pentax telá a sklá v mnohých oblastiach nemajú konkurenciu, 645Z-ka je len taká špička ľadovca, ktorá trochu viac vytŕča von. Pentax má neuveriteľne dobré invoácie, ktoré vymýšľa a aj realizuje a nebojí sa to napchať aj do nižších rád svojich tiel, čím tak trochu aj odmeňuje svojich skalných fanúšikov, ktorým asi príliš nepribúda. Ak vôbec.
 
Ciro
2014-04-30 20:10:17
príspevok od: tonyfric
V Exapro sú veľmi milí ľudia, otvorení, ochotní poradiť a pomôcť. Kto však čo i len tuší, že Exapro existuje, mimo skalných fanúšikov Pentaxu? Kde je vytvorená Pentax komunita, fórum, kde by si pentaxáci zdieľali skúsenosti, stretávali sa, pomáhali si... U nás nič také nie je vytvorené a podľa mňa je to do veľkej miery chyba oficiálneho zastúpenia Pentaxu na Slovensku a čiastočne aj málo aktívnych Pentax užívateľov u nás. Čo je škoda. Pentax telá a sklá v mnohých oblastiach nemajú konkurenciu, 645Z-ka je len taká špička ľadovca, ktorá trochu viac vytŕča von. Pentax má neuveriteľne dobré invoácie, ktoré vymýšľa a aj realizuje a nebojí sa to napchať aj do nižších rád svojich tiel, čím tak trochu aj odmeňuje svojich skalných fanúšikov, ktorým asi príliš nepribúda. Ak vôbec.
ČS Pentax komunita sa stretáva na pentaxfriends.eu!
 
AndelicekFX
2014-05-03 00:37:50
Veľmi dobrý článok, dobre čitateľný, nie ako tie oficiálne nudné spravy výrobcov.
 
seifi
2014-05-25 20:24:27
pri tejto vete som dočítal: ...ktorí 645-ku používali na streetfoto, ale to už hraničí s nutnosťou návštevy špecializovanej kliniky v Pezinku... A že nechodíš dávať obklady vodičkám Mercedesov či BMW 7-vej rady, na čom to jazdia; prečo takéto vety ? nepochopené, ozaj slovenská závisť
 
tonyfric
2014-05-25 20:49:38
Ako tak čítam, niekto potrebuje buď pozornejšie čítať alebo absolvovať kurz čítania medzi riadkami alebo absolvovať jednu alebo dve vysoké školy.... Prečítaj ešte raz a napíš, ako si to pochopil. So závisťou to nemá nič spoločné a mimochodom, nie je to čisto slovenská vlastnosť
 
dodo_bb
2014-10-20 22:51:04
Zlá správa - TIF bude mať tak cez 300 MB. Dobrá správa - čo na tom záleží, hlavne že opäť je niečo nové na kupovanie
 
Martin Kurka
2014-10-21 07:05:44
príspevok od: Ciro
ČS Pentax komunita sa stretáva na pentaxfriends.eu!
Na tuto stranku chodi aj vela sk pentaxakov...
 
Stratený Stano
ocenenie redakciou 2014-10-22 10:41:37
príspevok od: dodo_bb
Zlá správa - TIF bude mať tak cez 300 MB. Dobrá správa - čo na tom záleží, hlavne že opäť je niečo nové na kupovanie
Dodo, tak už ho mám doma na stole - vytlačený obrázok s touto mašinkou... Teraz už len porozbíjať prasiatka a porátať korunky...
 
Azimut
2014-10-22 15:01:21
príspevok od: Stratený Stano
Dodo, tak už ho mám doma na stole - vytlačený obrázok s touto mašinkou... Teraz už len porozbíjať prasiatka a porátať korunky...
Tých koruniek tam asi veľa nebude
 
dodo_bb
2014-10-22 16:13:57
príspevok od: Stratený Stano
Dodo, tak už ho mám doma na stole - vytlačený obrázok s touto mašinkou... Teraz už len porozbíjať prasiatka a porátať korunky...
Ak Ťa nechytia, narozbíjaj aj mne