Hore

Fototechnika / Užívateľské recenzie

Fotokryt na lúke Ostrovik

 

SENNÉ

Lúka Ostrovik pri Sennom je určená na zabezpečenie vhodných biotopov a ochranu vzácnych druhov vodného vtáctva, čomu sa úplne podriaďujú akékoľvek aktivity na lúke vrátane využívania fotokrytu.

 

Lúka Ostrovík

Časť tejto 40-hektárovej lúky vykúpila Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko z prostriedkov donorov a s podporou svojich členov. Je to jedna z najcennejších lúk v lokalite, ktorá je po oprave dvoch stavidiel veľmi dobre podmáčaná. Lúku využívajú vzácne volavky purpurové, rôzne druhy bahniakov a hniezdi tu niekoľko druhov kačíc. Rozloha lúky umožňuje zabezpečením vhodného vodného režimu a kosenia kombináciu zachovania stavu pre tieto druhy, ako aj vytvorenie nových hniezdnych možností pre druhy bahniakov (breháre čiernochvosté, kalužiaky červenonohé, cíbiky a iné), ktoré tu hniezdili, ale z lokality ako hniezdiče úplne vymizli.

 Fotokryt

Fotokryt

Fotokryt umiestnili ornitológovia na okraji mokrade v južnej časti lúky Ostrovik s výhľadom na tri strany tak, že je možné po celý deň fotografovať so slnkom za chrbtom. Využívaním fotokrytu nesmie dochádzať k vyrušovaniu vtákov vyskytujúcich sa v lokalite. Vstup do fotokrytu v hniezdnom období od 1. marca do 31. mája je povolený len skoro ráno pred svitaním, aby neboli vtáky vyplašené. Opustenie krytu v hniezdnom období je povolené až večer po zotmení. Vstup do fotokrytu a opustenie fotokrytu v mimohniezdnom období od 1. júna do 30. septembra je povolené navyše aj napoludnie v čase zníženej aktivity vtákov. Fotokryt má dva významy. Jeden pre fotografov vtáctva a ten druhý pre samotné chránené územie. Využitie fotokrytu je spoplatnené. Všetky peniaze, ktoré týmto spôsobom ornitológovia získajú, využijú na ochranu „Vtáčieho raja v Sennom.“ Kto príde do Senného sledovať vtáky, bezplatne ho ubytujú v neďalekom Avescentre.

Záujemcom o pozorovanie a fotografovanie vtáctva ponúkajú možnosť fotografovať vzácne vodné a pri vode žijúce vtáctvo priamo na lúke Ostrovik pri Sennom zo špeciálneho fotokrytu. Viac informácií záujemcovia nájdu v dokumente s pravidlami používania fotokrytu. Vzhľad a umiestnenie fotokrytu spolu s prvými fotografiami vtákov zhotovených z krytu si porite na http://medzibodrozie.vtaky.sk/stranka/175-Fotokryt-na-Ostroviku.html  Viac informácií a rezervácie príjmajú na čísle 0904501437 alebo e-mailom na matejrepel@gmail.com.

 

Začiatkom marca sme sa spolu s manželkou prechádzali okolo Sennianských rybníkoch, keď tu zrazu v blízkosti fotokrytu hľadali potravu dve volavky biele. Bol to prvý krok k odhodlaniu sa ísť si zafotiť. Na stránke http://medzibodrozie.vtaky.sk/stranka/175-Fotokryt-na-Ostroviku.html som si našiel kontakt, tak som zavolal. Milý pán na druhej stranemi žiaľ oznámil, že som prvý tohto roku čo chce tam ísť, takže fotokryt nebol pripravený. Okrem nevyleštených okien pred ,,sezónou" obsadenie fotokrytu znepristupňovala aj zdvihnutá hladina vody na lúke, kedže som tam chcel ísť hneď na druhý deň po telefonáte. Tak som sa musel s tým zmieriť a počkať až to daju na správnu mieru.

Koncom marca po Veľkonočných sviatkoch mi to nedalo, vzal som do ruky telefón a znovu som zavolal či náhodou, (zasa na druhý deň som chcel isť fotiť) nebude fotokryt už pripravený. Tentokrát ma pán Repel nesklamal, fotokryt bol pripravený a voľný na nasledujúci deň. Hurá fotiť vodné vtáctvo.

V skorých ranných hodninách po vyzdvihnutí kľúča na vopred dohodnutom mieste som sa vybral do fotokrytu neďaleko obce Senné. V tmavotmavej tme našliapujete nevedno kam, kde tu zrazu ste v kvalitnom močiari (ešte, že som mal gumáky). 

Pootváral som si okenice z vonkajšej strany, zobul, odomkol a dnu ma už čakalo len vybalenie fotovýbavy. Vo vnútri nájdete prípravok na leštenie + handričku, metlu, matrac s vankúšom, vetracie otvory proti zahmlievaniu a pridavne vetracie okna. V dolnej časti su tmave závesy na každé okno jeden s otvormi na objektivy. A už mi nestávalo nič iné ako čakat na východ slnka. S východom slnka sa začalo objavovať množstvo druhov vodných vtákov.


Beluša malá (Egretta garzetta)

Lyska čierna/Fulica atraImage titleChochlačka vrkočatá/Aythya fuligulaImage titleImage titlepárenieVolavka popelavá - Ardea cinerea
Vo večerných hodinách po celodennom fotení (obedňajšia prestávka na matraci) natešený z fotolovu sa vraciam k svojmu autu kde odovzdávam uzamknutosť, poriadok, vyleštenost okien po dni strávenom vo fotokryte správcovi fotokrytu.

Záverom by som chcel poďakovať správcom, že niečo také sa dá nájsť na východnom Slovensku.

Zdroj:

http://www.slovenskyvychod.sk/sk/index.php/spravodajstvo/1384-na-luke-ostrovik-v-sennom-urobili-ornitologovia-fotokryt

http://medzibodrozie.vtaky.sk

 

Zdieľajte článok
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
majo.kmet
2016-04-04 11:59:58
vdaka za clanok, o fotokryte som nevedel
 
martin_kubik
2016-04-04 15:03:17
Vďaka za článok. Senné je perfektná (nielen migračná) lokalita.

Fotokryt je isto pohodlný, ale pre vznik dobrých fotografií ma jeden hlavný problém - je postavený príliš vysoko.
Aby neboli fotky z nadhľadu, musel by byť postavený na úrovni hladiny (alebo aspoň zeme).

V tomto prípade je 70€ za vstup dosť premrštená cena (aj keď ide na dobrú vec).
 
PavolDelej
2016-04-04 20:04:32
príspevok od: martin_kubik
Vďaka za článok. Senné je perfektná (nielen migračná) lokalita.

Fotokryt je isto pohodlný, ale pre vznik dobrých fotografií ma jeden hlavný problém - je postavený príliš vysoko.
Aby neboli fotky z nadhľadu, musel by byť postavený na úrovni hladiny (alebo aspoň zeme).

V tomto prípade je 70€ za vstup dosť premrštená cena (aj keď ide na dobrú vec).
Ta cena je dost vysoka sle da sa dohodnut, prekonzoltujem to s nimi som toho isteho nazoru a o vyske uz vedia aj ja som im to vravel lenze tento rok skusali napustat vodu do maxima a aby im to nezaplavilo tak koli tomu bolo to tak vysoko maju ho znizovat ale pochybujem ze to bude niekedy teraz lebo vtaky zacinaju hniezdit