Hore
Fototechnika / Užívateľské recenzie

Samyang 14mm f/2.8 – L-ková 14tka od Canonu pre chudobných…

Hneď na úvod by som chcel poveďať, že celú recenziu s fotkami si môžete pozrieť na http://www.emphotography.eu/predstavujeme/samyang-14mm-f2-8-l-kova-14tka-od-canonu-pre-chudobnych/



Podarilo sa nám zapožičať objektív Samyang 14mm f/2.8 na dlhodobý test. Na úvod by som povedal, že objektív je určený ako pre APS-C zrkadlovky tak aj full-frame telá. Už počas natáčania 16. epizódy keď sme fotili Alfu s hviezdami sme si vraveli, že nebolo by zlé mať na nočnú oblohu aj niečo naozaj široké s dobrou svetelnosťou bez efektu fisheye. A práve to bol – aspoň pre mňa hlavný dôvod, prečo som si chcel zapožičať tento objektív. A samozrejme, že som ho pri fotení hviezd aj využil ale o tom až neskôr…

Počas celého testu som používal foťák Canon 5D mark III.
Objektív- jedná sa teoreticky o najširokouhlejší objektív bez fisheye efektu, aký sa da zaobstarať na snímače full-frame (zorný uhol je 114 stupňov). Môžete ho mať vo verzii pre Canon, Nikon, Pentax a Sony. Optická sústava sa skladá zo 14 elementov v 12 skupinách a obsahuje jeden asferický člen. Zaostriť dokáže už od 28 cm. Naša Canon verzia objektívu važila 555g. Spracovanie je na veľmi vysokej úrovni, pri jeho výrobe bol použitý hlavne kov ale aj plast. Z plastu je vyrobená slnečná clona, zaostrovací a clonový krúžok, ostané časti sú kovové. Pri jeho požívaní som mal veľmi dobrý pocit z celkového spracovania. Dá sa povedať, že vyhotovenie tohto skla je vzorové. Za dobu používania žiadna časť nemala vôlu, nič nevŕzgalo, jednoducho bolo všetko tak ako sa patrí.



Zaostrovanie v tomto objektíve je manuálne. Chod zaostrovacieho prstenca je veľmi hladký s jemným odporom. Extrémne praktické to je pri natáčaní videa, kde si počas natáčania môžte plynulo preostrovať bez zasekávania – pekný plynulý pohyb. Zaostrovanie je naozaj komfortné a príjemné, ja som si ho takmer okamžite obľúbil. Na zaostrovacom krúžku je pekne rozpísaná zaostrovaná vzdialenosť, vďaka ktorej si viete dobre zaostriť aj bez toho aby ste sa pozreli do hladáčika .Je to možné aj v ďaka tomu, že pri takto širokouhlom objektíve nie je hĺbka ostrosti až tak malá, ako u iných skiel. Často som túto metódu požíval a nemal som problém dobre zaostriť, aj keď s automatickým ostrením sa to samozrejme porovnať nedá. A ak by bol AF motorček zabudovaný bol by to len plus. Ak idete fotiť krajinku, najlepšie je foťák dať na statív a zaostriť si cez live view, pri fotení reportáže to nie však moc praktické. Jedine kde vidím trocha problém je dráha zaostrovacieho krúžku ktorá je dosť dlhá (od 28cm po nekonečno), ale to je pri takýchto objektívoch bežné. Neviem či to bola chyba len nášho kusu, ale keď som nastavil ostrenie na nekonečno fotka nebola ostrá bod kde bolo zaostrené na nekonečno bol mierne posunutý od znázornenej rysky.




Objektívy Samyang majú celkovo dobrú optickú kvalitu, ani tento model nie je výnimka.

Použitelný je hneď od clony f/2,8 , ale bude to chcieť mierne pridanie kontrastu. Už od clony f/4 je už všetko ako má byť. Ohľadne ostrosti nie je tomuto objektívu moc čo vytýkať. Ostrosť je naozaj dobrá už od clony 2,8.



Najväčší problém však vidím v značnej vinetácií, ktorá je pri nižších clonách veľmi výrazná.

Samozrejme pri priclonení sa pomalinky vytráca, ale ide to len veľmi zvolna.

Vinetácia sa dá odstrániť, alebo aspoň čiastočne eliminovať softwarovo.

Za to oveľa lepšie je na tom chromatická aberácia – tá je len minimálna.

Taktiež ma veľmi milo prekvapilo správanie sa objektívu v ťažkých svetelných podmienkach, ide teda hlavne protisvetlo, kedy sa na fotkách nevytvárajú výrazné odlesky. Fotenie aj priamo proti slnku nie je problém.


Ale musím spomenúť jeden výrazný problém a ním je súdkovité skreslenie.V podstate súdkovité skreslenie nie je úplne ten správny výraz, ide totiž o dosť komplikované skreslenie – také nepravidelné súdkovité skreslenie, ako môžete vidieť na fotkách. Z tohoto dôvodu nie je objektív moc vhodný na fotenie architektúry, aj keď samozrejme skreslenie sa dá softwarovo opraviť, ale spraviť to nebude jednoduché, preto si nemyslím, že by to bola tá správna cesta. Celkovo sa nebojím tvrdiť že pomer optická kvalita a cena je viac než dobrá.


Toto sklo som používal skoro 3 mesiace pri rôznych druhoch fotenia. Ako môžete vidieť na fotkách vyskúšal som sním fotiť reportáž, architektúru, nočnú oblohu alebo aj prírodu. Trocha by som chcel povedať o fotení nočnej oblohy, pretože to bol hlavný dôvod, prečo som ten objektív chcel. Každý kto trocha fotí nočnú oblohu, alebo už niečo také skúšal vie, že aby ste mohli dať dlhší čas – bez toho aby ste mali hviezdy rozmazané pohybom zeme, potrebuje čo možno najširší zorný uhol alebo teda objektív. To isté platí zas aj v prípade ak chcete dosiahnuť to, aby ste mali na fotke zachytených čo najviac hviezd, potrebujete čo možno najsvetelneší objektív. Samotné manuálne ostrenie nehrá rolu, pretože aj keby má AF motorček, ostrili by ste ručne. Pre tieto parametre je tento objektív na fotenie nočnej oblohy ako stvorený. Trochu ešte vidím problém tej výraznej vinetácií, ale tú už odstránite v počítači. Pre fotografov nočnej oblohy ho môžem len a len odporučiť. Pre zaujímavosť, používa ho aj jeden významný Český fotograf Ladislav Kamarád. Ak ste ešte nevideli jeho fotky odporúčam pozrieť sú naozaj úžasné.



Teraz by som zas povedal niečo o veciach, ktoré mi vadili. Už okrem spomenutého optického skreslenia a výraznej vinetácie mi napríklad trocha prekáža nemožnosť použiť filter na objektív, z dôvodu konštrukcie. Jednak tomu prekáža na pevno primontovaná slnečná clona a aj vypuklý predný optický člen. Na prvý pohľad skoro vyzerá, ako objektív fisheye. Z toho vyplýva, že is naň treba dávať pozor, aby ste ho nechtiac nepoškriabali, alebo inak nepoškodili. Okrem toho, pri nasadzovaní objektívu na foťák treba držať objektív za clonu (krytku objektívu). Toto sa mi osvedčilo z praktického hľadiska lebo inak sa hlavne veľmi zle dáva dole pretože ho inak nejde dobre uchopiť, kedže sú tam pohyblivé časti ako clonový a zaotrovací prstenec a pri odťahovani objektívu sa časti pohybujú. To už je len taká drobnosť z praxe, ktorú som nadobudol pri používaní objektívu.
Zdieľajte článok
Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
scoty
2013-01-20 14:42:01
taktiez som nan pozeral, ale mne by asi vadilo manualne ostrenie... inac moze byt super
 
Lacus78
2013-01-21 15:27:43
dobrý článok.. vďaka
 
Matt83
ocenenie redakciou 2013-01-21 21:43:25
príspevok od: scoty
taktiez som nan pozeral, ale mne by asi vadilo manualne ostrenie... inac moze byt super
mam najradsej manualne zaostrenie
 
ErikDuris
2013-01-21 21:59:22
príspevok od: Matt83
mam najradsej manualne zaostrenie
ked fotis krajinu tak je to pohode ale pri reportazi to chce troha cviku.
 
Matt83
ocenenie redakciou 2013-01-21 22:03:38
príspevok od: ErikDuris
ked fotis krajinu tak je to pohode ale pri reportazi to chce troha cviku.
presne tak, pri reportazi ci na portreti samozrejme autofocus
 
slavmiro
2013-01-21 23:34:52
príspevok od: Matt83
presne tak, pri reportazi ci na portreti samozrejme autofocus
Na inscenovany portret ani nie
 
vd
2013-01-22 20:43:09
fotky z objektivu nájdem kde?hlavne že ho tam máš z každej strany 2 x vrátane slnečnej clony. to su články..
 
jrfoto
2013-01-22 21:00:22
príspevok od: vd
fotky z objektivu nájdem kde?hlavne že ho tam máš z každej strany 2 x vrátane slnečnej clony. to su články..
ved hned v prvej vete to ma spomenute, staci citat nie len kritizovat...
 
vd
2013-01-22 23:28:29
príspevok od: jrfoto
ved hned v prvej vete to ma spomenute, staci citat nie len kritizovat...
jj dik, ked tam nie je interaktivny link, clovek to prehliadne..
 
ErikDuris
2013-01-23 00:23:56
príspevok od: jrfoto
ved hned v prvej vete to ma spomenute, staci citat nie len kritizovat...
A vies ze som cakal ze to niekto napise? naposledy som dal ten link pod clanok to si malo ludi vsimlo tak si vravim dam to hned na uvod ze toto sa snad neda prehliadnut no a tak da sa
Ale lubi sa mi hned ta buzeracia ,,ale hlavne ze mas ..."
 
afkaa.i
2013-01-24 11:48:29
príspevok od: ErikDuris
A vies ze som cakal ze to niekto napise? naposledy som dal ten link pod clanok to si malo ludi vsimlo tak si vravim dam to hned na uvod ze toto sa snad neda prehliadnut no a tak da sa
Ale lubi sa mi hned ta buzeracia ,,ale hlavne ze mas ..."
ako si dovolujes kritizovat!!!

ale aspon ma ephoto.sk prvenstvo na svete. prva recenzia objektivu, kde nie je jedina fotka urobena pomocou recenzovaneho!
 
duves
2013-01-29 20:42:08
Je to super sklo na infra
 
werdza
2013-01-30 13:10:00
Ja s ním mám problém zaostriť niekedy aj na clone 10. Cez live wiew nevidím, kam ostrí, tak musím si tipnúť približnú vzdialenosť na prstenci. Kúpila som ho hlavne kvôli oživeniu reportov z koncertov, ale ostrosť sa mi tam na 2,8 clone triafa ťažko, tak ho používam len občas a túžim po Canone 15 mm fish eye
 
zelovoc
2013-01-31 12:45:28
je lepsi nez tamron 10-24?
 
slavmiro
2013-01-31 14:09:15
príspevok od: zelovoc
je lepsi nez tamron 10-24?
ten tamron je v ramci ultrawide zoom asi najhorsie co sa momentalne predava, od toho je pevna 14mm urcite o 100% lepsia.
 
hall
2013-02-02 16:37:17
príspevok od: werdza
Ja s ním mám problém zaostriť niekedy aj na clone 10. Cez live wiew nevidím, kam ostrí, tak musím si tipnúť približnú vzdialenosť na prstenci. Kúpila som ho hlavne kvôli oživeniu reportov z koncertov, ale ostrosť sa mi tam na 2,8 clone triafa ťažko, tak ho používam len občas a túžim po Canone 15 mm fish eye
presne tak, o ostrení sa nedá moc debatovať, všetku je "strašne ďaleko". Ja radšej ostrím hyperfokálne na istotu. Nekonečno v podstate netrafíš. Po optickej stránke najlepší pomer cena/výkon.
 
ado651
2013-02-06 11:25:11
príspevok od: hall
presne tak, o ostrení sa nedá moc debatovať, všetku je "strašne ďaleko". Ja radšej ostrím hyperfokálne na istotu. Nekonečno v podstate netrafíš. Po optickej stránke najlepší pomer cena/výkon.
takže je obtiažnejšie zaostrit ako pri samym 8mm ?
 
ErikDuris
2013-02-07 11:29:35
príspevok od: ado651
takže je obtiažnejšie zaostrit ako pri samym 8mm ?
Az take obtiazne to zas nie je je to len otazka zvyku.
 
Wlady
2014-04-03 09:41:42
príspevok od: ErikDuris
Az take obtiazne to zas nie je je to len otazka zvyku.
Doporucil by si aj na doplenenie svadobnych fotiek? Siroke zabery z kostola, z hostiny atd.....
 
PeCh
2014-04-03 10:45:17
"Objektív- jedná sa teoreticky o najširokouhlejší objektív bez fisheye efektu, aký sa da zaobstarať na snímače full-frame" - myslím, že je možné ísť ešte širšie -> Sigma 12-24 ide aj na FF a tie 2 mm sú dosť rozdiel, pre tých ktorý chcú extrémny UW.
 
Wlady
2014-04-03 11:04:25
príspevok od: PeCh
"Objektív- jedná sa teoreticky o najširokouhlejší objektív bez fisheye efektu, aký sa da zaobstarať na snímače full-frame" - myslím, že je možné ísť ešte širšie -> Sigma 12-24 ide aj na FF a tie 2 mm sú dosť rozdiel, pre tých ktorý chcú extrémny UW.
Rozmyslam nad doplnenim zakladneho rozssahu 24-70......
 
ErikDuris
2014-04-07 14:54:02
príspevok od: Wlady
Doporucil by si aj na doplenenie svadobnych fotiek? Siroke zabery z kostola, z hostiny atd.....
Ked si pozries fotky v recenzii tak su tam aj svadobne http://www.emphotography.eu/predstavujeme/samyang-14mm-f2-8-l-kova-14tka-od-canonu-pre-chudobnych/
takze na svadbe sa da urcite vyuzit,
 
ErikDuris
2014-04-07 14:57:35
príspevok od: PeCh
"Objektív- jedná sa teoreticky o najširokouhlejší objektív bez fisheye efektu, aký sa da zaobstarať na snímače full-frame" - myslím, že je možné ísť ešte širšie -> Sigma 12-24 ide aj na FF a tie 2 mm sú dosť rozdiel, pre tých ktorý chcú extrémny UW.
Preto som napisal teoreticky ale prakticky je najsirsi bez fisheye efektu canon 10-22mm aj ked nie je priamo urceny na FF staci spravit malu upravu a pohode sa snim da fotit aj na FF a to aj na 10mm.
 
Marek Kopnický
2014-04-07 15:53:41
Ja ho mam a som spokojny, pouzivam vacsinou na stativ, ostrim na display po priblizeni, tak, ako sa foti standardne krajinka, alebo aspon tak ju fotim ja. Pouzivam ho zatial na APSCcku. Aj ked ho nivyuzivam nejak casto.
 
seifi
2014-04-07 16:26:43
jedna baba povedala že stupnica pre zaostrovanie v metroch nesedí so skutočnosťou, ty si ju pochvaľuješ; samozrejme vytvoriť novú nebude problém
staršie ročníky môžu počítať aj tu
http://club.foto.ru/camera/model.php?mod_id=2398
 
petor.wiking
2014-09-11 00:47:48
príspevok od: hall
presne tak, o ostrení sa nedá moc debatovať, všetku je "strašne ďaleko". Ja radšej ostrím hyperfokálne na istotu. Nekonečno v podstate netrafíš. Po optickej stránke najlepší pomer cena/výkon.
ja mam samyang 10mm f2,8 na nikone d7000 ostrim na nekonečno cez live wiew stažim sa hyperfokalne na fotaku si nazoomujem krajinku a potom zaostrim tak to neje veľmi daleko a použivam aj LCD lupu je to dobra pomocka
 
lacikamo
2014-09-11 08:23:00
Myslím, že je to v texte má byť naopak - svetelnosť kvoli nerozmazaniu a široký úhol kvoli množstvu - ty to nemáš správne, Erik.
" Každý kto trocha fotí nočnú oblohu, alebo už niečo také skúšal vie, že aby ste mohli dať dlhší čas – bez toho aby ste mali hviezdy rozmazané pohybom zeme, potrebuje čo možno najširší zorný uhol alebo teda objektív. To isté platí zas aj v prípade ak chcete dosiahnuť to, aby ste mali na fotke zachytených čo najviac hviezd, potrebujete čo možno najsvetelneší objektív."

 
lacikamo
2014-09-11 08:27:03
príspevok od: lacikamo
Myslím, že je to v texte má byť naopak - svetelnosť kvoli nerozmazaniu a široký úhol kvoli množstvu - ty to nemáš správne, Erik.
" Každý kto trocha fotí nočnú oblohu, alebo už niečo také skúšal vie, že aby ste mohli dať dlhší čas – bez toho aby ste mali hviezdy rozmazané pohybom zeme, potrebuje čo možno najširší zorný uhol alebo teda objektív. To isté platí zas aj v prípade ak chcete dosiahnuť to, aby ste mali na fotke zachytených čo najviac hviezd, potrebujete čo možno najsvetelneší objektív."

Text by mal byť :
" Každý kto trocha fotí nočnú oblohu, alebo už niečo také skúšal vie, že aby ste mohli dať dlhší čas – bez toho aby ste mali hviezdy rozmazané pohybom zeme, potrebujete čo možno najsvetelneší objektív. To isté platí zas aj v prípade ak chcete dosiahnuť to, aby ste mali na fotke zachytených čo najviac hviezd, potrebuje čo možno najširší zorný uhol alebo teda objektív."
Go edit!
 
ErikDuris
2014-09-11 13:11:11
príspevok od: lacikamo
Text by mal byť :
" Každý kto trocha fotí nočnú oblohu, alebo už niečo také skúšal vie, že aby ste mohli dať dlhší čas – bez toho aby ste mali hviezdy rozmazané pohybom zeme, potrebujete čo možno najsvetelneší objektív. To isté platí zas aj v prípade ak chcete dosiahnuť to, aby ste mali na fotke zachytených čo najviac hviezd, potrebuje čo možno najširší zorný uhol alebo teda objektív."
Go edit!
No dobre tak vidim ze viaceri ma chcu opravovat aj ked nemaju preto to uvediem na spravnu mieru. Tak ako som to napisal je spravne. Ked mas sirsi objektiv mozes dat dlhsi cas bez toho aby boli hviezdy rozmazane pre rotaciu zeme. V praxi plati vzorec 500: mm : crop = cas aky mozeme pouzit bez toho aby sme mali fotky rozmazane. Uvediem priklad ak mam objektiv 14mm a fotim na canone napriklad 7D kde je crop 1,6 tak plati nasledovne 500:14:1,6 = 22,3s mozem fotit bez toho aby som mal hviezdy rozmazane. Cislo 500 je konstanta ktora sa deli ohniskovou vzdialenostou objektívu. Vysledne cislo je limitny cas pri ktorom pri danom ohnisku objektivu dojde k rotacii zeme a tym padom hviezdy zacinaju byt rozmazane. Pricom vacsia svetlost objektivu nam pomoze aby sme na cip dostali viac svetla a hviezdy su tak jasnejsie - lepsie viditelne.
 
ErikDuris
2014-09-11 13:13:20
* nemaju pravdu tam malo byt. pekny den prajem
 
lacikamo
2014-09-11 21:59:21
NO, to je zaujímavé - až by som to rád počul potvrdené od niekoho ďalšieho. Mne sa to nezdá. Ak je to možné, rád sa vzdelám, ale nie z tvrdení - dáš mi prosím sem link alebo podklad z ktorého si čerpal túto informáciu? Konštanta (konštantná hodnota) čoho to je? Pohyb (rotácia zeme) je tá konštanta? Nechcem riešiť fyziku, ale to sa bez toho nedá. Zem je teleso s osou - tam je prejav otáčania najmenší - teda na póloch. Čím vačšia vzdialenosť od osi, tým vačší prejav pohybu. Plus zem sa pohybuje aj ako teleso samotné a s ním aj ďalšie objekty - každé s vlastnou dráhou, rýchlosťou. Tak aká konštanta? Dúfam, že ma nechceš opiť rožkom, ErikĎuriš.
 
PoltergeistX
2014-09-12 08:05:08
príspevok od: lacikamo
NO, to je zaujímavé - až by som to rád počul potvrdené od niekoho ďalšieho. Mne sa to nezdá. Ak je to možné, rád sa vzdelám, ale nie z tvrdení - dáš mi prosím sem link alebo podklad z ktorého si čerpal túto informáciu? Konštanta (konštantná hodnota) čoho to je? Pohyb (rotácia zeme) je tá konštanta? Nechcem riešiť fyziku, ale to sa bez toho nedá. Zem je teleso s osou - tam je prejav otáčania najmenší - teda na póloch. Čím vačšia vzdialenosť od osi, tým vačší prejav pohybu. Plus zem sa pohybuje aj ako teleso samotné a s ním aj ďalšie objekty - každé s vlastnou dráhou, rýchlosťou. Tak aká konštanta? Dúfam, že ma nechceš opiť rožkom, ErikĎuriš.
ErikDuris to napísal dobre. Ak sa to tebe nezdá lacikamo, začni googlit... a potom uznaj chybu a ospravedlň sa.
 
mato.draho
2014-09-12 08:43:49
príspevok od: lacikamo
NO, to je zaujímavé - až by som to rád počul potvrdené od niekoho ďalšieho. Mne sa to nezdá. Ak je to možné, rád sa vzdelám, ale nie z tvrdení - dáš mi prosím sem link alebo podklad z ktorého si čerpal túto informáciu? Konštanta (konštantná hodnota) čoho to je? Pohyb (rotácia zeme) je tá konštanta? Nechcem riešiť fyziku, ale to sa bez toho nedá. Zem je teleso s osou - tam je prejav otáčania najmenší - teda na póloch. Čím vačšia vzdialenosť od osi, tým vačší prejav pohybu. Plus zem sa pohybuje aj ako teleso samotné a s ním aj ďalšie objekty - každé s vlastnou dráhou, rýchlosťou. Tak aká konštanta? Dúfam, že ma nechceš opiť rožkom, ErikĎuriš.
Autor článku má pravdu, ty sa mýliš. Vygoogli si "The 500 rule" (niekedy aj 600) a nájdeš odpovede na svoje otázky. Alebo si rovno pozri napríklad tieto linky, kde to máš aj s tabuľkami:
http://www.davemorrowphotography.com/p/tutorial-shooting-night-sky.html
http://500px.com/blog/738/photo-tutorial-photograph-the-night-sky
http://www.davidkingham.com/blog/2012/11/how-to-avoid-star-trails
 
lacikamo
2014-09-12 22:58:42
príspevok od: PoltergeistX
ErikDuris to napísal dobre. Ak sa to tebe nezdá lacikamo, začni googlit... a potom uznaj chybu a ospravedlň sa.
Uznávam chybu a ospravedlňujem sa, ErikĎuriš. Bude to stačiť, PoltergeistX?
-ďakujem, mato.draho
 
ErikDuris
2014-09-28 23:30:18
príspevok od: lacikamo
Uznávam chybu a ospravedlňujem sa, ErikĎuriš. Bude to stačiť, PoltergeistX?
-ďakujem, mato.draho
V pohode nic sa nestalo... Este by som rad povedal ze ja mam odskusane cislo 500 ako bolo spomenute udava sa aj 600 a aj to by malo byt ok. Ale tu na ephoto som jednom clanku cital az 1000 co je podla mna hlupost kedze tie cisla vychadzaju uz moc velke. Pisal som aj autorovi clanku ci by mi to mohol vysvetlit ako prisiel na to cislo ale odpovedi som sa bohuzial nedockal.
 
seifi
2014-11-12 21:31:04
príspevok od: Wlady
Rozmyslam nad doplnenim zakladneho rozssahu 24-70......
a už si to vyriešil ?
 
Wlady
2014-11-12 22:20:13
príspevok od: seifi
a už si to vyriešil ?
Zatial nie, setrim Ale zatial som nakloneni nejakemu zoomu s AF.