Hore

Tlačidlo hĺbky ostrosti (DOF)

Ovládnutie hĺbky ostrosti patrí k základom fotografovania. Fotograf cielene používa malú, strednú alebo veľkú hĺbku ostrosti. Jednou z pomôcok pre posúdenie hĺbky ostrosti, pred samotným exponovaním záberu, je pricloniť objektív pomocou tlačidla hĺbky ostrosti.

Funkciu clony dúfam netreba nikomu podrobne vysvetľovať. Reguluje množstvo svetla prechádzajúceho objektívom. Štandardne je clona tvorená lamelami, zmenou ich pozície sa mení veľkosť otvoru clony. Čím menší otvor, tým menej svetla objektívom prejde. Existujú aj pevné clony, napr. v objektívoch Lensbaby, ale tie nás z hľadiska použitia tlačidla DOF nemusia zaujímať.
Okrem toho, že clona reguluje množstvo svetla, má vplyv na hĺbku ostrosti.

Objektív dokáže zaostriť len na jednu vzdialenosť. Ľudskému oku sa však javia ostré aj objekty mimo zaostrenej vzdialenosti. Pásmu (rozsahu vzdialenosti), v ktorom sa objekty javia ostré hovoríme pásmo hĺbky ostrosti. Jeho rozsah záleží na ohniskovej vzdialenosti objektívu, zaostrenej vzdialenosti a pracovnej clone. Skratka DOF, ktorú používame aj u nás pochádza z anglického názvu pre hĺbku ostrosti - depth of field.





Ako funguje clona v moderných zrkadlovkách

Aj keď na zrkadlovke nastavíte vyššiu clonu ako minimálnu, zostáva clona stále otvorená, až do okamihu expozície. Dôvod je jednoduchý a najmä praktický. Ak by bola clona privretá na nastavenú hodnotu, prenikalo by cez objektív menej svetla, čo by sťažovalo ba až znemožnilo činnosť senzorov automatického zaostrovania. Naviac by bol obraz v hľadáčiku tmavý.

Moderné filmové aj digitálne zrkadlovky dokážu merať expozíciu aj pri otvorenej clone a privrú ju na nastavenú hodnotu až v momente expozície. Fotograf má tak pri zaostrovaní a komponovaní maximálne jasný obraz v hľadáčiku.


Takto privretú clonu uvidíte len v momente expozície, alebo pri stlačení tlačidla DOF.

Tlačidlo DOF

To, že mimo expozície je clona maximálne otvorená má aj svoju nevýhodu. Spomínali sme, že veľkosť clony má vplyv na hĺbku ostrosti. Pokiaľ nie je clona privretá na nastavenú hodnotu, vidíme v hľadáčiku hĺbku ostrosti pri plne otvorenej clone (minimálne clonové číslo) aj keď je nastavené väčšie clonové číslo. Na to, aby sme videli v hľadáčiku reálnu hĺbku ostrosti, zodpovedajúcu nastavenému clonovému číslu, musíme clonu privrieť. Na to slúži tlačidlo DOF. Pri jeho stlačení sa clona elektronicky (u starších fotoaparátov mechanicky) privrie a vtedy môže fotograf vidieť v hľadáčiku reálnu hĺbku ostrosti. To čo uvidí v hľadáčiku závisí na nastavenom clonovom čísle. Čím bude clonové číslo väčšie (clonový otvor menší), tým bude hĺbka ostrosti väčšia. Tlačidlo DOF treba pri kontrole hĺbky ostrosti stlačiť a držať.


Tlačidlo DOF sa vždy nachádza v blízkosti bajonetu.
 

Tlačidlo pre kontrolu hĺbky ostrosti nie je štandardnou výbavou zrkadloviek, na niektorých amatérskych modeloch ho nenájdete. Ak na vašom fotoaparáte nie je, nemusíte zúfať. Len výnimočne si nevystačíte s kontrolou hĺbky ostrosti na nasnímanej fotografii zobrazenej na displeji fotoaparátu. Niektorí fotografi tlačidlo DOF ani nikdy nepožijú.





Kedy používať tlačidlo hĺbky ostrosti

Musím priznať, že tlačidlo hĺbky ostrosti používam zriedkavo a to z dvoch dôvodov. Mám dlhoročnú prax viem dobre odhadnúť akú clonu mám nastaviť a kam mám zaostriť, aby som dosiahol želanú hĺbku ostrosti. Tu si naviac môžem skontrolovať na displeji, kde si môžem obraz zväčšiť a podrobne preštudovať. Pri použití tlačidla hĺbky ostrosti s vysokými clonovými číslami je obraz v hľadáčiku tak tmavý, že výrazne sťažuje posúdenie hĺbky ostrosti.

Tlačidlo DOF používam za dobrých svetelných podmienok najmä v makrofotografii, kde je hĺbka ostrosti malá a je potrebné pre jej zväčšenie pricloniť.

Účinok tlačidla DOF sa prejaví jedine vtedy, ak je nastavená väčšia clona ako minimálna, kedy je clona úplne otvorená.

Posúdenie hĺbky ostrosti v hľadáčiku

Optické hľadáčiky nikdy neukážu to, čo nafotíte. Platí to aj pre hĺbku ostrosti. Veď len skúste so základným objektívom 50/1,8 (alebo iným svetelným objektívom s malou hĺbkou ostrosti) odfotiť blízky objekt s clonou f/1,8 a uvidíte, ako sa odlišuje obraz na displeji od toho, čo vidíte v hľadáčiku. Takže posudzovanie hĺbky ostrosti v hľadáčiku bude vždy orientačné. Najmä u filmových fotoaparátov je to lepšie, ako žiadna možnosť kontroly DOF. Hĺbka ostrosti sa naviac definitívne posudzuje až na vytlačenej fotografii alebo veľkoplošnom monitore.

Hĺbka ostrosti a živý náhľad

Teraz trochu odbehneme od tlačidla DOF. Na niektorých zrkadlovkách môžete posúdiť hĺbku ostrosti aj v režime živého náhľadu. Nastavenie clony sa priamo prejavuje na displeji, čiže clona musí fyzicky reagovať na nastavenie clonového čísla. Či to vie aj váš fotoaparát, si musíte naštudovať v návode alebo prakticky odskúšať. Výhodou posúdenia DOF na displeji je možnosť použiť lupu, zväčšiť si vybranú časť obrazu.

Kontrola hĺbky ostrosti na nasnímaných záberoch

Ak budete kontrolovať hĺbku ostrosti (ale aj celkovú ostrosť fotografie) na displeji fotoaparátu, musíte si uvedomiť, že na malom displeji vyzerá všetko ostrejšie. Na veľkom displeji monitoru/vytlačenej zväčšenine sa vám fotografia bude javiť inak. Omnoho viac sa prejaví ostrosť/neostrosť, hĺbka ostrosti, bokeh. Podobne ako v režime živého náhľadu, aj pri prezeraní už nafotených záberov môžete použiť lupu.

DOF kalkulátory

Posudzovanie hĺbky ostrosti v hľadáčiku a na displeji má svoje obmedzenia. Niektorí fotografi preto dávajú prednosť matematickému výpočtu. Podľa toho akú hĺbku ostrosti potrebujú, si vypočítajú akú clonu musia nastaviť a na akú vzdialenosť majú zaostriť (pokiaľ si sami nestanovili zaostrovaciu vzdialenosť). Pri výpočte sa používajú vzorce a tabuľky, najľahšie je to s použitím DOF kalkulátorov. Nájdete ich na internete, alebo si ich nainštalujete ako aplikáciu do chytrého mobilu, či tabletu.


DOF kalkulátor Dr. DOF pre iOS.

DOF bracketing

Digitálna fotografia má nespornú výhodu v nízkych nákladoch na jeden záber. Ak zrovna nenafotíte 100 000 záberov za rok, dá sa povedať, že vás fotografia nič nestojí. Pri fotení na film ste museli u každého polička kalkulovať s cenou filmu a jeho vyvolania a aj s tým, že máte k dispozícii veľmi obmedzený počet záberov. Na pamäťovú kartu sa zmestia stovky až tisíce záberov. Tie nevydarenú môžete priamo na mieste mazať a uvoľniť na karte miesto. Preto si pri fotografovaní môžeme dovoliť urobiť viac záberov ako poistku toho, že nafotíme zábery tak ako si predstavujeme. Platí to aj pre prácu s hĺbkou ostrosti. V mnohých situáciach/fotografických žánroch môžete nasnímať viacero fotografií s rôznym nastavením hĺbky ostrosti. Meniť pri tom môžete nielen parameter clony, ale aj rovinu zaostrenia.

Záver

Tlačidlo pre posúdenie hĺbky ostrosti nájdete na väčšine slušnejšie vybavených zrkadloviek. Dnes sa používa menej ako v minulosti. Pri fotografovaní na film mohol fotograf pred fotením posúdiť hĺbku ostrosti len priclonením, na digitálnom fotoaparáte si môže nasnímať aj kontrolné zábery. Použitie tlačidla hĺbky ostrosti je jednoduché, je to azda najjednoduchšia funkcia na zrkadlovke. Pri vyšších clonových číslach ale stmavne obraz v hľadáčiku čo sťažuje možnosť posúdenia hĺbky ostrosti. Je len na vás, či ho budete používať, alebo dáte prednosť svojim skúsenostiam, výpočtu DOF pomocou DOF kalkulátora, či posúdeniu hĺbky ostrosti na už nasnímaných záberoch. Nemám recept na dokonale posúdenie hĺbky ostrosti pri fotení. Veľkú úlohu tu zohrávajú skúsenosti fotografa. Tak, či tak, to či vám záber vyšiel môžete naplno posúdiť až na veľkom monitore alebo na vytlačenej zväčšenine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hloubka_ostrosti




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2013-11-25 08:55:26
U csc fotoaparátov je DOF reálne zobrazená v EVF bez stmavnutia obrazu. Je možné tiež navoliť jej grafické znázornenie čo nahrádaza kedysi často používané zobrazovanie na stupnici objektívu.
 
sherpa
2013-11-25 09:35:11
Karol > hlbka = depth
+ dam otazku, ze preco na profi telach od Canonu je DOF na pravej strane a u nizsich tried na lavej?
aj ked teda uz novsie tela maju vsetko na pravej strane pri rukovati {okrem blesku}.
inak fajn clanok
 
velecky
2013-11-25 10:05:05
príspevok od: sherpa
Karol > hlbka = depth
+ dam otazku, ze preco na profi telach od Canonu je DOF na pravej strane a u nizsich tried na lavej?
aj ked teda uz novsie tela maju vsetko na pravej strane pri rukovati {okrem blesku}.
inak fajn clanok
som sa pomýlil a pôvodnú reakciu som zmazal
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia