Hore

Fotostĺpček 10/2023

Popri Dunaji kvitnú koberce snežienok, na Sandbergu toho však kvitne zatiaľ málo. A mne sa nejako prehodili motívy, ktoré som chcel fotografovať.

Z archívu: Na Devíne

V roku 2012 som začal obchádzať historické podujatia. S Izzinom sme išli na hrad Devín a boli sme tak drzí, že miesto bežného reportážneho fotenia, sme vyskúšali strobist. Vtedy sme začali koketovať s fotografovaním s bleskami v exteriéri.












Nikon D90 + AF-S 85/1,4G

Ešte jedna fotografia z roku 2012. Po prvýkrát som si všimol, že slnko zapadá za televíznu vežu Kamzík. O niekoľko rokov neskôr som mal výkonnejší teleobjektív a začal tento úkaz fotografovať pravidelne a detailne.


Nikon D90 + AF 300/4ED

Na snežienkach

Vôbec som neplánoval fotografovať snežienky. K Pečianskej riviére som vyrazil fotografovať stromy. Spočiatku som snežienky úspešne ignoroval. Ale keď už som sa vracal, nedalo mi to. Boli ich celé koberce a nádherne veľké. Mal som so sebou portrétny objektív Sony FE 135/1,8 GM. Prekvapilo ma, ako dobre dokáže snímať detaily. Keď som prišiel domov, pozrel som si špecifikáciu a zistil, že mierka zväčšenia je 1:4, čo je dvakrát viac, ako je u portrétnych objektívov bežné. Veľmi mi pri fotení pomohol výklopný displej. Snežienky som fotil veľakrát, ale teraz som využil bokeh portrétneho objektívu aj na zábery z odstupu, aby som do záberu dostal aj časť okolia, ale bez rušivého pozadia.















Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM

Z Devínskej na Devín

Presne opačne to bolo druhý deň, keď som vyrazil na Sandberg fotografovať kvety. Dúfal som, že už bude kvitnúť poniklec veľkokvetý, ale zatiaľ rozkvitlo len niekoľko hlaváčikov jarných, ktoré ma až tak nezaujímajú. A tak som musel zmeniť motív na stromy.













Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM

Overené i neoverené správy

  • V raj v priebehu troch mesiacov má byť predstavený objektív Sony FE 85 mm f/1,2 GM.
  • Nikon Z9 dostal nový firmvér, ktorý prináša podporu nového objektívu Z 85/1,2 S, vylepšené zaostrovanie a odstránenie niekoľkých chýb.
  • Nový firmvér dostali aj Canony EOS R6, EOS R7, EOS R10 a EOS-1D X III.
  • Čínska asociácia nezávislých kameramanov vraj testuje nový firmvér pre Sony A1, ktorý vylepšuje zaostrovanie a prináša niektoré funkcie z A7R V.
  • Už je isté, že 25.3. Nikon predstaví nejaké novinky. Očakáva sa, že to budú Nikony Z8 a Z6 III.


Inšpirácia

Matt Granger a Sony A7R V

Matt Granger je asi najznámejší Sony ambasádor a Sony A7R V testoval ešte pred oficiálnym predstavením. Teraz je tu jeho plná recenzia. Na testovanie sa vybral do Japonska.

Tipy a triky

Mark Denney a triky pre Lightroom

Krajinkár Mark Denney vám odhalí, ako lepšie používať funkcie kriviek a HSL v programe Lightroom.


Video prírody so smartfónom

Po dlhšom čase tu publikujem tutoriál Steva Wrighta o tom, ako nakrúcať prírodu s chytrým telefónom.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované