Hore

Fotostĺpček 15/2023

Konečne som si mohol vyskúšať Fujifilm X-T5. A opäť sa budem venovať aktuálnej téme využitia AI pri generovaní fotorealistickej grafiky.

Z archívu: Prvý infrared s Olympusom

V roku 2014 som bol s partiou v Toskánsku. Bol to zaťažkávací test, či sa zaobídem bez svojej FF zrkadlovky Nikon D800E. Ako to dopadlo ste sa mohli presvedčiť v dvoch článkoch a dokonca aj na výstave v DK Ružinov. Z hľadiska môjho vzťahu k Olympusu to bol zlomový rok. Olympus sa osvedčil a ja som preto neváhal, za veľmi dobrú cenu kúpiť ojazdený PEN E-PL6 a nechať ho modifikovať na infrafotoaparát. Mal som k nemu aj výklopný EVF hľadáčik a tak som po prvýkrát fotografoval infra veľmi komfortne. Fotografie sú z výletu po vodných mlynoch na Malom Dunaji.













Konečne som vyskúšal Fujifilm X-T5

Otestoval som takmer všetky fotoaparáty Fujifilm radu X aj GFX. Len s X-T5 na mňa akosi zabudli. Napokon som si ho však mohol na týždeň požičať. Od svojho predchodcu sa líši v niekoľkých zásadných veciach:

  1. snímač s rozlíšením 40 Mpx, nový procesor
  2. displej nie je otočný, ale výklopný v dvoch osiach
  3. zaostrovanie využívajúce AI pri detekcii objektov
  4. nemá možnosť pripojiť battery grip

X-T4 svojim majiteľom ešte roky dobre poslúži. Má zmysel premýšľať nad prechodom na novší model? Kvôli rozlíšeniu asi nie. Poteší možnosť robiť väčšie výrezy, napr. pri fotografovaní zvierat. V čom je skutočne veľký rozdiel je zaostrovanie. Konečne je funkčné zaostrovanie na oči. Kontinuálne zaostrovanie poskočilo o level vyššie. To mení spôsob, akým so zaostrovaním pracujete a ak to vyskúšate, vrátiť späť sa nebudete chcieť. Určité rezervy, v porovnaní s konkurenciou, ale stále sú.

















P.S. Fujifilm X-T5 dostal od Dpreview zlatú medailu, asi je to vôbec posledný ocenený fotoaparát. Za takmer 25 rokov otestovali 640 fotoaparátov, keď sa pozriem do archívu, ja som od roku 2009 stihol otestovať okolo 250.

Overené i neoverené správy

  • Na internet unikli prvé fotografie pripravovaného objektívu Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR.
  • Nikon by vraj mal čoskoro predstaviť objektív 200-600 mm s bajonetom Z.
  • Sigma si nechala patentovať objektív 42,5 mm f/1,2 MFT, ktorý sa optickou stavbou až nápadne podobá na objektív Panasonic Leica. Žeby ho navrhla Sigma?
  • Viltrox pripravuje tri objektívy pre fotoaparáty Sony. 16 mm f/1,8 FE, 28 mm f/1,8 FE a 75 mm f/1,2 E.
  • Očakáva sa, že 13.apríla predstaví DJI dron Inspire 3.
  • Dpreview sa vyjadrili, že obsah portálu ostane zachovaný v archíve.
  • Fujifilm vraj pripravuje fotoaparát X-S20, ktorý má mať 26 Mpx snímač BSI X-Trans IV.
  • Luminar NEO sa dočkal novej väčšej aktualizácie.


Novinky

Ricoh GR III Diary Edition

Len 2000 kusov bude vyrobených v špeciálnej limitovanej edícii Diary. Tento fotoaparát bol súčasťou kitu Diary Edition, s popruhom a puzdrom, teraz sa dá kúpiť aj samostatne. Funkčne sa limitka neodlišuje od štandardného GR III. Telo je ale kovovo sivé, doplnené o strieborné akcenty okolo objektívu. Zmeny sú aj v softvéri. Špeciálny je režim negatívneho filmu, režim denníka a vypínacia obrazovka s výrazným logom na textúrovanom pozadí. Fotoaparát bude dostupný koncom apríla 2023 za 1 019,95 USD.

https://us.ricoh-imaging.com/product/gr-iii-diary-edition/

TTArtisan 27mm f/2.8 APS-C s bajonetmi E a Z

Po verzii s bajonetom Fujifilm X, predstavili TTArtisan aj verzie s bajonetmi Sony E a Nikon Z. 27mm f/2.8 je kompaktný objektív s automatickým zaostrovaním, určený pre APS-C bezzrkadlovky. Objektív sa vyznačuje optickou konštrukciou zo šiestich prvkov usporiadaných do piatich skupín, clona je 7-lamelová. Cena objektívu je 149 USD.



https://ttartisan.myshopify.com/

Inšpirácia

Ondřej Dušek - realistická grafika s pomocou AI

GPT-4 a Midjourney V5 sú dnes najomielanejšou témou. Umelá inteligencia dokáže generovať fotorealistickú grafiku. A vôbec to nie je ťažké. Zoberie to prácu mnohým grafikom i fotografom. Na druhú stranu to dá možnosť vzniknúť novým povolaniam. Ondřej Dušek vám predstaví, ako ľahko sa dá vytvárať grafika pomocou AI.


Michal Fiala - “Hyper realistické fotky, které ti vezmou dech”

Pokračujeme v téme. Zistite, ako v niekoľkých rýchlych krokoch prepojiť aplikáciu ChatGPT-4 s aplikáciou MidJourney tak, aby navzájom komunikovali a vytvorili presne také fotografie, aké chcete.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia