Hore

Autor: Skander Klihf

Fotostĺpček šéfredaktora 8/2019

Posledné týždne boli pre mňa zaujímavé. Testoval som Fujifilm GFX 50R, Olympus OM-D E-M1X, Nikon Coolpix P1000 a v Barcelone som si vyskúšal nové fotoaparáty a objektívy Panasonic.

Myslel som si, že Nikon Coolpix P1000 nestihnem otestovať úplne. Počasie neprialo a ja som nemal príležitosť s ním fotiť Mesiac. Nechali mi ho však o pár dni dlhšie, vyčasilo sa a ja som mohol dva dni fotiť našu obežnicu. Nikon Coolpix P1000 je ultrazoom s malým snímačom a rekordným objektívom s ekvivalentom 3000 mm ohniskovej dĺžky. Veľa nádeje som do neho nevkladal, fotiť Mesiac ultrazoomom, to je na prvý pohľad riadna hlúposť. Ale ten fotoaparát to dokázal a paradoxne som mal lepšie zábery pri fotení z ruky, ako zo statívu. Na koniec recenzie som doplnil moje skúsenosti s fotením Mesiaca.


Môj najvydarenejší záber. ISO 800, EQ 3000 mm, fotené z ruky.

Do výbavy mi pribudla frajerská taška, o ktorej som si myslel, že ju mať nebudem. Bližšie vám ju predstavím v stredu.

Minulý týždeň bolo predstavených množstvo noviniek. Fujifilm predstavilo bezzrkadlovku X-T30, na ktorej nič neprekvapilo. Fanúšikovia Fuji dostali presne to, čo čakali. Určite to bude opäť najúspešnejší model. Zaujímavejší je objektív XF 16/2.8, kompaktný širokouhlý objektív.

Nikon predstavil prvý profesionálny objektív radu Z. Z24-70/2,8 S s kontrolným OLED displejom. Ja by som ale rád vedel, prečo tak dlho trvá pripraviť sľubovaný firmvér pre Z6/Z7?

Hviezdou predchádzajúceho týždňa je jednoznačne Canon. Predstavil plnoformátovú bezzrkadlovku EOS RP, čo bude najlacnejšia FF bezzrkadlovka na trhu, ak nepočítame výpredaje x-rokov starej Sony A7. Dizajn zaujme nízkou strieškou hľadáčika. Zamrzí, že snímač nie je stabilizovaný. Páči sa mi, že sa Canon nebojí priblížiť bežným amatérom aj v kategórii plnoformátových fotoaparátov. Začína sa nová éra. Okrem toho predstavil Canon aj niekoľko nových objektívov, ktoré by mal uviesť do výroby v priebehu roka 2019. Že to s FF CSC myslia vážne, dokazuje, že už tento rok bude mať kompletné portfólio profesionálnych zoomov s vysokou svetelnosťou, ku ktorým pridáva dvojicu portrétnych objektívov. Tiež sa vám tak páči bacuľatý 70-200/2,8?

Svojou troškou prispel aj Olympus, ktorý predstavil travelzoom M.Zuiko ED 12-200/3,5-6,3 MSC, čo je ekvivalent objektívu 24-400 mm. Ak sa opticky vydarí, môže to byť skvelý objektív pre cestovateľov. Horšiu svetelnosť vo väčšine prípadov vykompenzuje stabilizácia obrazu, ktorú majú Olympusy špičkovú. Škoda, že objektív nemá optickú stabilizáciu obrazu, aby mohla byť stabilizácia duálna.

Overené i neoverené správy

Lensvid.com zverejnili pekný graf porovnávajúci predaje fototechniky v posledných rokoch. Myslím, že ho netreba ani komentovať. Pokles predajov sa stále nechce zastaviť. Predaje zrkadloviek rýchlo klesajú, ale neprejavuje sa to na rýchlejšom raste predaja bezzrkadloviek. Ten rastie len veľmi mierne. Predaj DSLR a CSC klesol takmer na polovicu oproti roku 2011. Pokles predaja kompaktov však poklesol o viac ako 90% oproti roku 2010.

Novinky

Adobe uvoľnilo updaty Photoshopu, Lightroomu Classic a Camera RAW. Okrem podpory nových modelov je tu aj nová funkcia Detail Enhancer, ktorá ma pomôcť potlačiť artefakty vznikajúce pri demozaikovaní. Problém sa najviac týka súborov z fotoaparátov Fujifilm, ktoré používajú snímač typu X-Trans. Vylepšenie detailov je podmienené prevodom do formátu DNG a na môj vkus trvá nekonečne dlho. Asi by bolo najlepšie, keby sa DNG stal konečne štandardom. Novinku som samozrejme hneď vyskúšal a výsledky sú veľmi dobré. Demozaikovanie zabezpečuje Adobe Sensei, umelá inteligencia so strojovým učením. Nová technológia má podľa Adobe zlepšovať rozlíšenie detailov až o 30%.


Vľavo pôvodný RAF so štandardným nastavením doostrenia, vľavo DNG po aplikovaní Detail Enhancer. Účinok je vidieť na listoch v pozadí, ktoré už nie sú tak zliate známym akvarelovým efektom.

Vítaným rozšírením multiplatformového Lightroomu CC je pridanie funkcií HDR, Pano a HDR Pano.

Firma ProGrade predstavila program pre obnovu dát. Digital Recovery Pro stojí $49.99/rok, je pre operačné systémy Windows a Mac OS. Softvér Recovery Pro obnoví takmer akýkoľvek typ súboru, vrátane JPG, RAW, MP4, MOV, AVCHD atď.

https://progradedigital.com/products/recovery-pro-data-recovery-software/

Leica predstavila limitovanú verziu modelu M10-P, na oslavu 100. výročia Americkej spoločnosti kinematografov. Čo má Leica spoločné s filmármi? Oscar Barnack pri konštrukcii prvej Ur Leica použil 35 mm filmový pás a zaviedol tak nový štandard vo fotoaparátoch. Jeho revolučný počin ovplyvnil konštrukciu fotoaparátov na desiatky rokov a aj dnes pokračujeme v jeho dedičstve. Ak máte v ruke FF fotoaparát, máte v ruke aj časť dedičstva po geniálnom konštruktérovi.

Limitovaná Leica M10-P sa dodáva s objektívom Summicron-M 35 f / 2 ASPH. a elektronickým hľadáčikom. Fotoaparát je v matne čiernom prevedení s logom ASC, objektív je zlato elexovaný, odkazujúc na mosadzný vzhľad starých objektívov. Limitovaná edícia nie je len o vzhľade. Fotoaparát ma dva filmárske režimy. Režim ASC Cine Classic simuluje analógový 35 mm filmový vzhľad, zatiaľ čo režim ASC Contemporary vytvára súčasný digitálny filmový vzhľad. Vo fotoaparáte sa dajú nastaviť filmárske pomery stán, indikované čiarami v režime živého náhľadu. Fotoaparát by sa mal začať predávať na jeseň, cena ešte nie je známa.



http://us.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-Special-Editions

Datacolor predstavili najnovšiu kalibračnú sondu SpyderX v dvoch verziách, SpyderX Pro a SpyderX Elite. Sondy využívajú nový presnejší spôsob merania. Viac sa dozviete na stránkach Datacolor.

https://spyderx.datacolor.com/about-spyderx/

Inšpirácia

Skander Klihf nafotil v Kuningane v Pura Tira Empul album Bali Spirit. Presne takto si predstavujem reportáž z exotických krajín, nafotiť tam to, čo sa u nás nevidí. Sprostredkovať na fotkách odlišný životný štýl, zvyky, kultúru, prostredie, atmosféru.


Foto: Skander Klihf

https://www.behance.net/gallery/75737127/Bali-Spirit

Agnieszka Doroszewicz, fotografka a grafička si netradične ako objekt svojho projektu vybrala takmer čisto mužský objekt, automobil Porsche 911. V albume Meet me in the woods vás presvedčí, že aj ženy môžu mať k plnokrvným športiakom vzťah.


Foto: Agnieszka Doroszewicz

https://www.behance.net/gallery/76257539/Meet-me-in-the-woods

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2019-02-18 11:59:51
holt vacsina fotakov a objektivov vyrobenych v poslednych rokoch je tak dobrych,ze nutnost
obmeny je minimalna..trh sa nasycuje a prichadza utlm..a z ekonomickeho hladiska je to zaverecna
faza toho povestneho skoku z mrakodrapu,ked si padajuci vravi:"este to je dobre,este to je dobre,este to je stale dobre..."
 
kamikzi
2019-02-18 12:51:58
nikon firmware (predpokladám označenie 1.10) je plánovaný na Q2/2019 (podľa netu Máj) ..potešujúce je že okrem Z-series sa nezabudlo aj na klasické zrkadlovky a D5, D850 a D500 dostane tiež (aj keď neskôr ako Z-series) podporu CFexpress
 
aesace
2019-02-18 12:59:17
Skoda, ze na tych predajoch fotakov nie je vidiet nejaky cyklus obmeny, kedze kazdy si kupuje fotak inokedy, ale aj tak bez ohladu na to, ze technika napriklad nikam radikalne nepokroci, realna zivotnost fotaku je predsalen obmedzena a tak ci tak si kazdy casom kupi dalsi model, lebo ten stary uz realne odisiel do vecnych lovist. V dnesnej dobe este ten cykus moze byt relativne kratky, nez pride dalsia kriza, takze cast ludi si kupuje fotak napr kazdu druhu generaciu(kazde 3-4 roky) a potom ten zvysok si to kupi, ked mu jeho fotak naozaj prestane fungovat, takze za takych 5-8 rokov..
Inak co sa tyka toho 'prekvapenia', ze bezzrkadlovky az tak nestupali minuly rok, tak si prave myslim, ze tento rok ten narast bude vyraznejsi, kedze prisli na tento trh uz aj slimaci od Nikonu a Canonu(aj ked uz svoje modely mali aj v minulosti)..Uvidime
 
PeCh
2019-02-18 13:30:01
príspevok od: aesace
Skoda, ze na tych predajoch fotakov nie je vidiet nejaky cyklus obmeny, kedze kazdy si kupuje fotak inokedy, ale aj tak bez ohladu na to, ze technika napriklad nikam radikalne nepokroci, realna zivotnost fotaku je predsalen obmedzena a tak ci tak si kazdy casom kupi dalsi model, lebo ten stary uz realne odisiel do vecnych lovist. V dnesnej dobe este ten cykus moze byt relativne kratky, nez pride dalsia kriza, takze cast ludi si kupuje fotak napr kazdu druhu generaciu(kazde 3-4 roky) a potom ten zvysok si to kupi, ked mu jeho fotak naozaj prestane fungovat, takze za takych 5-8 rokov..
Inak co sa tyka toho 'prekvapenia', ze bezzrkadlovky az tak nestupali minuly rok, tak si prave myslim, ze tento rok ten narast bude vyraznejsi, kedze prisli na tento trh uz aj slimaci od Nikonu a Canonu(aj ked uz svoje modely mali aj v minulosti)..Uvidime
Vychádzaš z mylného predpokladu obmeny fototechniky. Realistické scenáre sú také, že vo väčšine kupujúcich fototechniku ide o mladého človeka, ktorý začal zarábať a zaujíma sa o fotografovanie, a tak si kúpi fototechniku. Druhý je človek, ktorý sa rozhodne kúpiť fototechniku z dôvodu takej výraznej zmeny v živote ako je narodenie dieťaťa, čo chce zdokumentovať kvalitnou fototechnikou. V oboch prípadoch kým nastane doba na výmenu, tak väčšinou zistí, že to čo potrebuje mu zvládne aj kvalitný mobil, a tak nenastáva potreba obnovy. Rovnako mladý ľudia sa už v mladšom veku stretávajú s kvalitnými fotoaparátmi v mobiloch, tak stále menej sa ich rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát. Preto je ten klesajúci trend.
 
aesace
2019-02-18 13:44:21
príspevok od: PeCh
Vychádzaš z mylného predpokladu obmeny fototechniky. Realistické scenáre sú také, že vo väčšine kupujúcich fototechniku ide o mladého človeka, ktorý začal zarábať a zaujíma sa o fotografovanie, a tak si kúpi fototechniku. Druhý je človek, ktorý sa rozhodne kúpiť fototechniku z dôvodu takej výraznej zmeny v živote ako je narodenie dieťaťa, čo chce zdokumentovať kvalitnou fototechnikou. V oboch prípadoch kým nastane doba na výmenu, tak väčšinou zistí, že to čo potrebuje mu zvládne aj kvalitný mobil, a tak nenastáva potreba obnovy. Rovnako mladý ľudia sa už v mladšom veku stretávajú s kvalitnými fotoaparátmi v mobiloch, tak stále menej sa ich rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát. Preto je ten klesajúci trend.
No prave tie skupiny, ktore si vymenoval sa velmi nemenia alebo len minimalne, i ked je pravda,ze deti sa rodi menej Ale kazdy jeden z nich sa dostane do produktivneho veku a aj skoro kazdy z nich sa dostane k svojim detom...tam ziadna zmena prakticky nenastava a kazdy rok je rovnaky.Ja som pocital uz len tych, ktori vedia, ze chcu fotit aj po tom prvom nakupe techniky, ked zistia, ze ich to nadalej bavi. A tam uz je ten cyklus obela viac relevantny. Problem je v tom, ze aj ti, ktori radi fotia a techniku by si na to kupili, prave tie mobily im umoznili fotit v rovnakej kvalite ako s ozajstnou technikou (priblizne).Kvoli tomu nastava ten ubytok, to je pravda.A preto musia fotaky poskytovat viac a zial mainstreamove znacky tuto vyhodu degradovali svojou vypocitavostou v tom, ze chrlili v minulosti kazdorocne nove modely bez pridanej hodnoty a este aj s osekanymi funkciami. Tym padom prirodzene ich mobily svojou inteligentnostou a univerzalnostou dohnali a valcuju...A tak sme svedkami toho, ze aj fotografi cakaju, kedy uz pride konecne ta pridana hodnota aj vo fotakoch, nie len v mobiloch...a tak ten ubytok dopytu nekompenzuju...
 
PeCh
2019-02-18 15:22:34
príspevok od: aesace
No prave tie skupiny, ktore si vymenoval sa velmi nemenia alebo len minimalne, i ked je pravda,ze deti sa rodi menej Ale kazdy jeden z nich sa dostane do produktivneho veku a aj skoro kazdy z nich sa dostane k svojim detom...tam ziadna zmena prakticky nenastava a kazdy rok je rovnaky.Ja som pocital uz len tych, ktori vedia, ze chcu fotit aj po tom prvom nakupe techniky, ked zistia, ze ich to nadalej bavi. A tam uz je ten cyklus obela viac relevantny. Problem je v tom, ze aj ti, ktori radi fotia a techniku by si na to kupili, prave tie mobily im umoznili fotit v rovnakej kvalite ako s ozajstnou technikou (priblizne).Kvoli tomu nastava ten ubytok, to je pravda.A preto musia fotaky poskytovat viac a zial mainstreamove znacky tuto vyhodu degradovali svojou vypocitavostou v tom, ze chrlili v minulosti kazdorocne nove modely bez pridanej hodnoty a este aj s osekanymi funkciami. Tym padom prirodzene ich mobily svojou inteligentnostou a univerzalnostou dohnali a valcuju...A tak sme svedkami toho, ze aj fotografi cakaju, kedy uz pride konecne ta pridana hodnota aj vo fotakoch, nie len v mobiloch...a tak ten ubytok dopytu nekompenzuju...
No práve tí mladí sú dosť objemná skupina, no ako som písal, už mladšom veku stretávajú s kvalitnými fotoaparátmi v mobiloch, tak stále menej sa ich rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát. Takže percento ktoré sa rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát je stále menšie. Ale je jedno, ako to je, máš pravdu v tom, že výrobcovia fototechniky sú dinosauri, ktorí oproti výrobcom mobilov dávajú do fotoaparátov málo pridanej hodnoty. Teda až na výnimky. Ale práve výrobcovia mobilov ich softvérom dotiahli pred fotoaparáty, kde možnosti "hrania" sa fotografickou aplikáciou (okamžitý postproces, rozšírená realita, sociálne funkcie...) a okamžitou pripravenosťou, prevyšujú nevýhodu menšieho senzora.
 
Hakuna Matata
2019-02-18 15:39:13
Keď si spomeniem, čo (ne)ponúkol Nikon ku svojej storočnici a porovnám si to s touto Leicou, tak minimálne vzhľad Summicronu je taká dizajnérska šupa, ktorá japončíkom jasne ukazuje ako sa má robiť oslava. A nepochybujem, že aj opticky to bude paráda.
 
JohnNewton
2019-02-18 17:16:57
príspevok od: PeCh
No práve tí mladí sú dosť objemná skupina, no ako som písal, už mladšom veku stretávajú s kvalitnými fotoaparátmi v mobiloch, tak stále menej sa ich rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát. Takže percento ktoré sa rozhodne kúpiť si skutočný fotoaparát je stále menšie. Ale je jedno, ako to je, máš pravdu v tom, že výrobcovia fototechniky sú dinosauri, ktorí oproti výrobcom mobilov dávajú do fotoaparátov málo pridanej hodnoty. Teda až na výnimky. Ale práve výrobcovia mobilov ich softvérom dotiahli pred fotoaparáty, kde možnosti "hrania" sa fotografickou aplikáciou (okamžitý postproces, rozšírená realita, sociálne funkcie...) a okamžitou pripravenosťou, prevyšujú nevýhodu menšieho senzora.
Áno, myslím že ,to je digitálna demencia dnešnej doby a vystihuje to táto veta:
"
After all, why dumb down to artificial intelligence when we have the intelligence (and heart) of a real human being? "

z článku, ktorý podrobne vysvetľuje, pre čo sa nedá MF nahradiť AFocusom vo videu:

https://www.dpreview.com/opinion/3202272540/open-letter-to-panasonic-long-overdue-innovations-in-manual-focus
 
karrlok
2019-02-18 19:18:10
príspevok od: aesace
No prave tie skupiny, ktore si vymenoval sa velmi nemenia alebo len minimalne, i ked je pravda,ze deti sa rodi menej Ale kazdy jeden z nich sa dostane do produktivneho veku a aj skoro kazdy z nich sa dostane k svojim detom...tam ziadna zmena prakticky nenastava a kazdy rok je rovnaky.Ja som pocital uz len tych, ktori vedia, ze chcu fotit aj po tom prvom nakupe techniky, ked zistia, ze ich to nadalej bavi. A tam uz je ten cyklus obela viac relevantny. Problem je v tom, ze aj ti, ktori radi fotia a techniku by si na to kupili, prave tie mobily im umoznili fotit v rovnakej kvalite ako s ozajstnou technikou (priblizne).Kvoli tomu nastava ten ubytok, to je pravda.A preto musia fotaky poskytovat viac a zial mainstreamove znacky tuto vyhodu degradovali svojou vypocitavostou v tom, ze chrlili v minulosti kazdorocne nove modely bez pridanej hodnoty a este aj s osekanymi funkciami. Tym padom prirodzene ich mobily svojou inteligentnostou a univerzalnostou dohnali a valcuju...A tak sme svedkami toho, ze aj fotografi cakaju, kedy uz pride konecne ta pridana hodnota aj vo fotakoch, nie len v mobiloch...a tak ten ubytok dopytu nekompenzuju...
Plne s tebou súhlasím, hlavne s tou časťou "mainstreamove značky tuto výhodu degradovali svojou vypočítavosťou v tom, že chrlili v minulosti každoročne nove modely bez pridanej hodnoty a ešte aj s osekanymi funkciami". Nikon a Canon svojou politikov kúskovania, že každý rok vydajú nové modeli s osekanými funkciami, jednou kartou a pod., a potom tie funkcie pridávajú v novom modeli, ale len po kúskoch, alebo v top modeli, strácajú svojich klientov, ktorý prechádzajú na značky, ktoré počúvajú priania svojich klientov, ako Sony a Fuji. Nikon aj Canon, môže tiež nadupať svoje menšie modeli, ako D3000 a D5000 a tiež D750, napr. AF z D500, a hlavne znížiť ceny zrkadloviek, ako D500, ktorá si drží cenu neúmerne vysoko. No potom je tu druhá skupina, ktorej bude stačiť mobil a tých je čoraz viac.
 
robertondrejovic
2019-02-19 06:17:09
O skutočnom záujme o akékoľvek fotoaparáty svedčí realita sama. V sobotu bolo nádherné počasie bol som Chopku , návštevnosť niekoľko tisíc všetci v kuse fotili, mobilmi, ja jediný Nikon d500, a chrbte batoh z objektívmi a statívom , zámerne som si túto skutočnosť všímal, lebo keď som tam stál so Sigmou 150 - 600 Sports na monopode dostal som otázku čo to je, či vymeriavam novú lanovku. Paradoxné je aj to. že tí čo tam boli so mnou lyžovať (ja nelyžujem) mali požiadavku na moje zábery čo dátovo najmenší JPEG, lebo to budú pozerať v mobiloch. Načo sa pre druhých trápim s ťažkou fototechnikou. Ostalo to už len pre moju osobný relax a potešenie . Výrobcovia fotoaparátov podľa mňa pre väčšinu populácie skončili nech by už dali do foťákov akékoľvek funkcie. Pre nás nadšencov zle, fototechnika bude tým pádom len drahá.
 
Otecadams
2019-02-19 08:08:36
príspevok od: robertondrejovic
O skutočnom záujme o akékoľvek fotoaparáty svedčí realita sama. V sobotu bolo nádherné počasie bol som Chopku , návštevnosť niekoľko tisíc všetci v kuse fotili, mobilmi, ja jediný Nikon d500, a chrbte batoh z objektívmi a statívom , zámerne som si túto skutočnosť všímal, lebo keď som tam stál so Sigmou 150 - 600 Sports na monopode dostal som otázku čo to je, či vymeriavam novú lanovku. Paradoxné je aj to. že tí čo tam boli so mnou lyžovať (ja nelyžujem) mali požiadavku na moje zábery čo dátovo najmenší JPEG, lebo to budú pozerať v mobiloch. Načo sa pre druhých trápim s ťažkou fototechnikou. Ostalo to už len pre moju osobný relax a potešenie . Výrobcovia fotoaparátov podľa mňa pre väčšinu populácie skončili nech by už dali do foťákov akékoľvek funkcie. Pre nás nadšencov zle, fototechnika bude tým pádom len drahá.
Máš pravdu, ale o nás nadšencov by som sa neobával. Keby hneď teraz prestali hoci vyrábať foťáky, ešte min. 10-20 rokov by sme mali s čím fotiť .
 
robertondrejovic
2019-02-19 09:23:05
príspevok od: Otecadams
Máš pravdu, ale o nás nadšencov by som sa neobával. Keby hneď teraz prestali hoci vyrábať foťáky, ešte min. 10-20 rokov by sme mali s čím fotiť .
To že sa fotoaparáty prestanú vyrábať úplne asi nehrozí , ale že ich bude málo a budú tak drahé že si ich budú môcť dovoliť len firmy a úspešní profesionáli sa môže ľahko stať. Už len skutočnosť že set Nikon Z7 zlacnel o 500 euro v čase kedy by mal byť oň najväčší záujem tiež o niečom nedobrom svedčí. Ale pravda ak by aj od zajtra bola fototechnika finančne nedostupná, technicky neprídem ja ,ani mnohí s vás nadšencov o nič ,ozaj aj na 20 rokov, snáď len o to tajomné vzrušenie pri prvom otváraní krabice s novým sklom či telom a ktoré trvá aj prvé dni ich používania .
 
marianr
2019-02-19 09:27:21
10-20 = -10 rokov?

Zase fotoaparátom až tak nefandite, mne sa Olympus rozpadol na nepoužiteľný za 12 rokov. A začal s tým po roku...
 
Otecadams
2019-02-19 10:12:23
príspevok od: marianr
10-20 = -10 rokov?

Zase fotoaparátom až tak nefandite, mne sa Olympus rozpadol na nepoužiteľný za 12 rokov. A začal s tým po roku...
10-20= 10 až 20 rokov.
Myslel som tým asi toľko, že ak by sa hypoteticky fotoaparáty rovno prestali vyrábať, je ich toľko, že nám nadšencom by trvalo možno 10 až 20 rokov, kým by sme nemali čím fotiť. Neznamená to, že toľko musí vydržať každý foťák.
 
karrlok
2019-02-19 12:45:04
príspevok od: Otecadams
10-20= 10 až 20 rokov.
Myslel som tým asi toľko, že ak by sa hypoteticky fotoaparáty rovno prestali vyrábať, je ich toľko, že nám nadšencom by trvalo možno 10 až 20 rokov, kým by sme nemali čím fotiť. Neznamená to, že toľko musí vydržať každý foťák.
Tie staré foťáky určite vydržia 10 rokov, ako npr. Nikon D4, D3, D700. Aj viac, no sú "morálne" zastarale.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia