Decembrová ruža

Body: 47.67    Videnia: 2242    Páči sa: 0

Pre vloženie príspevku alebo hodnotenie musíte byť prihlásený.

Komentáre a hodnotenia

Zoradiť od najstarších
SteveS
ocenenie redakciou 2011-07-23 13:19:06
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)
Ahoj Ultra, už veľmi dávno som ťa nezaregistroval, ale vidím že sa sem tam prihlásiš a chodíš sem. Pri retro pozeraní týchto starých komentov (mal som na to dôvod) sa mi zrak zastavil aj na tebe, sem tam sme si fajn kontrovali, občas si pomohli, aobčas "pohádali" ale vždy celkom slušne a priateľsky a tak by som sa po dlhom čase mal chuť spýtať na situáciu u teba, ako to Ty vidíš dnes, s odstupom? Úplne neostré fotografie? Ale dúfam to nezoberieš ako provokáciu či iróniu... o to nejde v žiadnom prípade. Ja som sem nedávno prvý raz tiež pridal celkom neostrú fotografiu, čosi podobné ako toto, kde nejde vyslovene o abstrakt lebo je aj tam rovnak ako tu prostredie relatívne dobre viditeľné ... ale tiež tam nie je nič ostré a zreteľné čoho by sa oko chytilo. Že čo na to povieš ty? Úprimne a kriticky Budem vďačný bez ohľadu na polaritu, napriek tomu, že sú tam zatiaľ len pozitívne komentáre. Ako naschvál sa tam nikto s negatívnym príspevkom nezastavil a pritom som myslem že sa do tej foto pustia s kritikou viacerí. Možno preto že som vysvetlil svoj postoj k veci už v popise. Ak si nájdeš kus času, budem vďačný, vďaka vopred.
www.ephoto.sk/uzivatel/steves/fotografie/216957/moja-salka-kavy/
 
SteveS
ocenenie redakciou 2011-07-23 13:02:51
príspevok od: atiart
....... ani som nevedel, že som Picassov učeň :)Díki Steve :)))
po dlhom čase som sa sem vrátil, lebo som si spomenul na túto ružu aj falatku pri jednej zo svojich neostrých foto, z ktorých som sem jednu (Moja šálka kávy...) z tých posledných prvý krát nahral ... a falatku tam aj spomenul. A tak teba Picasso aj Falatku v tej súvislosti spoločne pozdravujem, padla mi tu počas čítania do oka aj tvoja odpoveď a zaspomínal som na staré "boje u Waterloo". Dnes sa už takým radšej vyhýbam, že by už staroba? ;- ))))) dúfam že nie, ale už mám radšej kľud a už aj ephoto beriem menej vážne ako predtým Ahojte.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2011-07-23 12:30:43
príspevok od: bugei
sa mi zda ze toto ephoto je same profi , big , a inych super fotografov od attiho ultra srnca a vsetkych pokročilych...ale pozor aj mi co sa učime mame pravo sem chodit a dat foto...a tie vase komenty su niekedy radne trapne...asi tolko pani profi...ked sa nepaci koment ale k veci...jo a packo borci
Po dlhom čase som si spomenul prave na túto foto ... a vrátil sa sem zas a čítam si to tu ... a narazil som aj na tento komentár ... píšeš mi z duše a možno máme veľa spoločného ... máš aj veľmi peknú miniatúru, rád by som ju videl v normálnej webovej veľkosti ... a tak mi je teraz smutno, že sa naše spoznanie skončilo ako skončilo... ešte že bez môjho pričinenia. Veľa zdaru a dobrého svetla.
 
falatka
2009-12-31 09:52:47
ďakujem, SteveS,pekne a trefne si to vysvetlil :)
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-31 08:14:49
príspevok od: Nelly
sorry, ale zdá sa mi pokrytecké hodnotiť a nebyť hodnotený - prečo sem nejakú tu fotečku nehodiš aj Ty, bojíš sa kritiky? PS: fotka Milly nie je dokonalá, ale oproti tejto je neporovnateľný skvost

Píše sa tu o všetkom a o každom, len nie o tolerancii voči cudzím názorom... už budem jasne vyzerať že napomáham či nadŕžam autorke, aj keď ju vôbec nepoznám a som pod jej foto prvý raz. A jediné čo tu dookola omielam je iba že:

´Ľudia, tolerujte aj to čo sa vám nepáči a útočné a urážlivé výroky si nechajte až na tých, čo vám ubližujú a robia zle´ Táto fotka tým že tu je vám snáď neurobila nič???

Nelly, to vyššie nepatrilo konkrétne tebe, len sa pozastavujem nad tvojím/vaším spoločným porovnávaním rôznych fotografií. Ja ti verím že ti pripadá ako skvost. Fotím 35 rokov a rôzne žánre včítane rastlín ale iba slušne bez vnucovania svojho názoru a urážky dodávam že mne sa táto foto (po oreze čo som dole navrhol - na výšku) páči o hodne viac napr. ako ruža Milly, bez ohľadu na to že Milly má iné pekné foto. Veríš aj ty mne?

Posúdenie foto je len vec názoru a žiaden nie je dôležitejší ako druhý, môj je rovný tvojmu bez ohľadu na to kto má akú galérku, ba či nemá vôbec žiadnu. Názor na foto je iba subjektívnym pocitom, to je všetko. Načo tomu prikladať takú váhu? Keby tu nezazneli doslova urážlivé či dehonestujúce komenty, ani sa neozvem a tejto foto nezastanem... a ozval som sa aj kontra profesionálom čo sa tu vyjadrili nadradene a urážlivo... Ak by sem túto foto vložil niekto už známy ako kvalitná autor, kto tu má pár dobre hodnotených zahmlených a zasnených fotografií a dal ju sem s dobrým orezom (zásadnú chybu vidím iba v kompe), dostal by dosť veľa pozitívnych hodnotení. Prajem ti dobré svetlo a všetko naj do r.2010, včítane tolerancie ;-)
 
falatka
2009-12-28 13:17:19
príspevok od: Nelly
sorry, ale zdá sa mi pokrytecké hodnotiť a nebyť hodnotený - prečo sem nejakú tu fotečku nehodiš aj Ty, bojíš sa kritiky? PS: fotka Milly nie je dokonalá, ale oproti tejto je neporovnateľný skvost
:) už pre koho ako :)
 
Nelly
2009-12-28 07:36:40
príspevok od: imageilus
sorry, ale ani tá Tvoja ruža neni Boh-vie čo...((
sorry, ale zdá sa mi pokrytecké hodnotiť a nebyť hodnotený - prečo sem nejakú tu fotečku nehodiš aj Ty, bojíš sa kritiky? PS: fotka Milly nie je dokonalá, ale oproti tejto je neporovnateľný skvost
 
falatka
2009-12-19 17:10:29
príspevok od: kmotrík
very good
ano, maš pravdu-very good for me- totiž sme si to už všetko s Frolou vysvetlili-a pri pozeraní jej albumu -je mi jasné, že sa na nu nehrabem
 
falatka
2009-12-19 10:05:54
príspevok od: kmotrík
very good
:)
 
Frola
2009-12-19 09:24:12
nechci a nebudu se tady víc rozepisovat ke svým pocitům pod touto fotkou
vše podstatné již bylo řečeno
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-19 05:56:46

Čauko Frola :-) Nad riadkami 1,2,4,5 sa nepozastavujem, prejavuješ nimi svoje osobné reálne pocity a to je fajn. Vätšina neurobí ani to. Riadkom 5 si síce stúpila asi vedľa ale mýliť sa je ľudské, je tu aj veľa podvodníkov a tak navzájom pretriasame aj prípadné podozrenia o podvod. Tož nám iste autorka odpustí... ;-)

Ale riadok 3 mi k tebe, lesná víla, nejak nejde dokopy... a zarazil ma :-( Mal som pocit že tu iní kolegovia u teba nachádzali vätšiu podporu a ak nie podporu, tak minimálne vätšiu toleranciu a tak rozmýšľam čo ťa k tomu viedlo. Možno len nepoznám súvislosti? Viac fotiek čo som tu hodnotil a komentoval (aj tu uz známym autorom) by som ja osobne vymazal, ale este som to nikomu nenapísal. Veď každý má právo svoju fotku vidiet a citiť ináč? ;-)

PS: Pomodlím sa nech už konecne zrušia výhodu polnočným fotkám, lebo som tu častejšie v noci a kvôli takému smiešnemu boju (medzi pol a nepolnocnikmi) sa clovek nemoze spontanne spravat a pridavat foto kedy mu to prave vyhovuje :-( Dodávam, že v kumulovaní sa druhého opozičného tábora koncentrovane okolo dohodnuteho casu o 8:00 ráno vidím skoro obdobu prvej koalicie.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-19 05:36:17
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)

Posledná poznámka: Že tvrdíš to, ale mýliš sa, ak si myslíš že ste s autorkou došli k spoločnému záveru. Súhlasila iba s tým, že každé foto má mať nejaký ´záchytný bod´ ale nie že ´ostré miesto´. A to je veľký rozdiel. Pre koho má aj naďalej a pre koho nemá vôbec, to je len o kontroverznosti prevedenia tejto foto a o rôznych chutiach a názoroch... a tak to je fajn, život nie je vďaka tomu fádny.

Týmto končím, bolo už popísané dosť a kto chce, pochopí tú jedinú vec o ktorú mi tu išlo a čoho som sa zastal a nesústredí dsa ani nebude rozoberať ďalšie veci ´od veci´. Želám portálu mier a toleranciu ;-)
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-19 05:24:23
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)

Tvrdíš aj, ŽE to NEMÁ žiadny záchytný bod. Prepáč, to si na veľkom omyle. Zaujalo to viacerých ľudí, attiho až tak silne ako nikoho. To ale neznamená že to musí tak aj nás čo máme viacej dušoprázdno :- ) ale ani že on je magor! Prečo posudzovanie podľa šablóny? Prečo ak je to brak bez jediného záchytného miesta, to zachytilo aj mňa, čo sa fotografii venujem 35 rokov a čo autorku vôbec nepoznám? A ďalších? A je pritom úplne nepodstatné že sme v totálnej menšine. Vieš koľko fotografií čo som tu už videl a komentoval bez výsmechu, by som bol ja hneď zmazal?

Že s tým nesúhlasíte a nepáči sa vám a že dáte nízke hodnotenie, to je pritom všetkom úplne v poriadku! nenapadol to nikto, ani autorka, teda OK! Ale... tvrdiť že je len jedna cesta a len váš názor je správny a ostaní sú „ ....“ no to je názor a formulácia takej úrovne, ktorá mi nedala nereagovať...

Ak chceš, reaguj, či oponuj. Nechám ti to vami inde často citované posledné slovo :- ) a nebudem už odpovedať, táto polemika by nikdy neskončila. Toť je a bolo odo mňa všetko nie výčitka, len začudovanie sa a názor. Dobré svetlo.
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-19 05:17:47
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)

Odpovedam nie na tento kratky koment ale na tvoj dlhy posledny...
Nemusel si to zobrať ako výčitku svojej kritiky, názoru, seba či svojej slušnosti. O to tu predsa vôbec nejde. Nezhadzoval som tvoj názor a beriem ho rovnocene ako ktorýkoľvek iný. Prosím ťa len, prečítaj si čo som napísal Karolovi, aby som sa neopakoval.

Ja iba naznačujem, že NIČ NIE JE JEDNOZNAČNÉ ako to tu viacerí včítane teba ortodoxne deklarujete. Hlavne nie v umení a ani vo fotografii. Ak áno, aký priestor má potom autor na kreativitu??? Je úplne nepodstatné, že si ty osobne myslíš (len domýšľaš) že autor zastiera nedostatky. A keď nezastiera a tak to s fotkou naozaj myslí??? Nie je ti potom ľúto že si ublížil? Deklarujete že MUSÍ /MALO by byť aspon jedno miesto ostré. A že autorka MUSÍ /MALA by ... Kde je taký zákon a predpis??? Autorka vackrát dala jasne najavo, že to tak chce a nechala ZÁMERNE, ako aj šum vrátila cez PP, tak ju nechajme žiť a tvoriť podľa seba...
 
kmotrík
2009-12-18 21:26:06
very good
 
imageilus
2009-12-18 20:02:44
príspevok od: Milly
dobrá fotka? :-( ja by som takúto fotku zmazala asi ešte vo foťaku...
sorry, ale ani tá Tvoja ruža neni Boh-vie čo...((
 
falatka
2009-12-18 17:59:57
dakujem a zase zajtra :)
 
falatka
2009-12-18 17:50:34
:DDD nedotkol a mám pre vás na zajtra pripravené prekvapko, hehe:) BTW-kam by som došla,kebyže sa mam zosypať pri nejakej kritike?
 
Ultra TXF
2009-12-18 17:41:53
Cau steve. Ja som sa veľmi slušne porozpával s autorom fotografie a nakoniec sme došli k záveru,že na tej fotografii by mal byť nejaký záchytný ostrý bod.
Výplýva to z toho,že aj človek vidí ostro,teda väčšinou :), preto hľadá na fotografii ostré miesto alebo bod ,kde mu nakoniec skončí pohľad pri prejdení fotografie.A je jedno,či je to portrét alebo ruža.Nejaký záchytný bod by tam mal byť.Napr.pri portréte sú to oči ,pri fotení ruže by to mala byť ruža.
Nemusí byť úplne,môže to byť ´máznuté´ do stratena ,ale v každom prípade niečo by k tomu bodu malo náš pohľad nasmerovať.Inak je to samoúčelné.
Keď mi niekto napíše,že na tom portréte s neostrými očami ,ale ostrým nosom to tak chcel,tak je to len samoúčelná obrana za každú cenu.
Ja sa vyjadrujem k fotkám opatrne ,nechcem sa nikoho dotknúť,nemyslím si ,že môj koment,resp.tie následné v debate boli dehonestujúce alebo neslušné.
A osobne zase ani nevidím význam v komentároch typu ´celkom fajn,len tak ďalej´,
pretože by to pod touto fotkou vyznelo,že si z autora robím srandu.
Vždy sa snažím povedať seriózny názor,ktorý podľa mňa má nejaký zmysel.
A vidím,že by bolo lepšie mlčať ,tak nepíšem nič.
Ak som sa autorky dotkol,ospravedlňujem sa.
 
falatka
2009-12-18 17:23:22
príspevok od: petrík
... popravde ... mam pocit ze je to fotene mobilom ... a o reakcii ze by malo ist o fotku mesiaca ani nehovorim, mozno som len nepochopil snahu o sarkazmus :-P ...
waw :DDD ten pocit je správny, pretože to mám nafotené AJ mobilom-vdaka za zastavenie a názor
 
petrík
2009-12-18 17:19:13
... popravde ... mam pocit ze je to fotene mobilom ... a o reakcii ze by malo ist o fotku mesiaca ani nehovorim, mozno som len nepochopil snahu o sarkazmus :-P ...
 
falatka
2009-12-18 17:09:56
príspevok od: Frola
pokud bude na Slovensku 30 stupňů, mám vyřešenou dovolenou a jdu s tebou fotit růže :))
rada si nechám poradiť:)
 
Frola
2009-12-18 16:36:01
príspevok od: falatka
vieš, ja sa čílim nie kvoli tej kritike ohladom tk, kompo a impaktu, ale kvoli tej vete že ma byť zmrzlá, no holt počasie nevyčarujem, kebyže mám tu moc tak je tu celý rok 30stupnov:) a body kludne daj, ak chceš- a zajtra teda dám druhú verziu a môžeš porovnať impakt
pokud bude na Slovensku 30 stupňů, mám vyřešenou dovolenou a jdu s tebou fotit růže :))
 
falatka
2009-12-18 16:32:50
vieš, ja sa čílim nie kvoli tej kritike ohladom tk, kompo a impaktu, ale kvoli tej vete že ma byť zmrzlá, no holt počasie nevyčarujem, kebyže mám tu moc tak je tu celý rok 30stupnov:) a body kludne daj, ak chceš- a zajtra teda dám druhú verziu a môžeš porovnať impakt
 
Frola
2009-12-18 16:29:12
príspevok od: falatka
tuto ružu som našla včera 17.12.2009 v našej záhrade a nemám dôvod klamať!!!!!!!fotky vkladám kedy chcem, nezmazala som ju, pretože MNE sa páči a to je podstatné, okrem iného-je tu aj viacej trúfalých fotiek-ako všelijaké farebné šumy a podobne a predsa ich nezhadzujem. pekný den:)
Falatka, neshazuji tebe, ani tvou růži, růže fotím taky
troufalá ta tvá je, to je fakt a body jsem ti žádné nedala, tak se nečil...:))
přeji dobré světlo a víc ostrých růží...
 
falatka
2009-12-18 16:24:04
tuto ružu som našla včera 17.12.2009 v našej záhrade a nemám dôvod klamať!!!!!!!fotky vkladám kedy chcem, nezmazala som ju, pretože MNE sa páči a to je podstatné, okrem iného-je tu aj viacej trúfalých fotiek-ako všelijaké farebné šumy a podobne a predsa ich nezhadzujem. pekný den:)
 
Frola
2009-12-18 16:18:12
zaujala? Ano, ale diskuzí, ne technikou, ne kompozicí, né dobrým impaktem
zaujala? Ano, vložením po půlnoci
zaujala? Ano,tím, že nebyla smazáno přímo ve foťáku
zaujala? Ano,zařazením do umělecké kategorie je od autorky dost troufalé.
Decembrové růže jsou zmrzlé růže toto není zmrzlá růže..


 
falatka
2009-12-18 16:06:25
príspevok od: atiart
.... slečna, či mladá pani, môžem sa pridať do tej burlivej diskúsie ??? Totiž nie som si istý že či budem výtaný :)))
rada si prečítam aj váš názor:)
 
atiart
2009-12-18 15:30:36
....... ani som nevedel, že som Picassov učeň :)Díki Steve :)))
 
atiart
2009-12-18 15:24:37
.... slečna, či mladá pani, môžem sa pridať do tej burlivej diskúsie ??? Totiž nie som si istý že či budem výtaný :)))
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-18 15:19:48
príspevok od: Karol Srnec
Pohorela na celej ciare.

Nechcem spamovať a opakovať tvoju dlhú odpoveď, dal som preto odpovedať len na tvoju prvotnú vetu ale nižšia reakcia sa týka tvojej dlhej odpovede:

S každým tvojím odstavcom suhlasím, ba plne súhlasím. Ja som však mieril na čosi iné a možno napriek snahe to nie celkom jasne formuloval.
Neoponoval som žiadnej kritike, toleranciou myslím aj tolerovanie kritiky.

Chcel som iba pripomenúť, že sa snažme vžiť aj do situácie autora. Čosi na tu tému zareagoval aj ´bugei´. Každý začiatočník/laik z toho že si napisal o jeho pohoreni na ´CELEJ čiare´ pochopí asi iba to, že má zbaliť kufre a uvolniť miesto tunajším ťažkým profíkom :-) Z jeho hľadiska je každá jeho nová fotografia úžasná, lebo je lepšia ako predošlé a to, že to ide ešte stále aj lepšie, zatiaľ nepozná a nechápe. Preto sa ich občas zastávam aj keď to je veľmi nevďačná činnosť (protirečiť skúseným mazákom). Prihováram sa ale IBA K TOMU, aby bola kritika podaná miernejšou formou. Nie aby podaná nebola a aby sa alibisticky chválilo čosi čo sa v skutočnosti nepáči. Nikomu nemôžem a nechcem vnucovať jemu cudzie formulácie, len na pochopenie uvediem príklad, že rovnako kriticky, ale milosrdnejšie a motivačnejšie by vyznela veta: ´SI NA DOBREJ CESTE, ale radím ti ešte hodne študovať, lebo samotnou neostrosťou fotografie ešte umenie nevzniká...´ Hneď nejde o radikálnu a pre ustráchaného nováčika potupujúcu kritiku. On si nie je vedomý toho, čo zle urobil. Čosi ohladne formy podania kritiky uz navzajom riesili napr. aj Zuzuliena a Slavmiro. Prirovnám to k diskusii o slovíčku ´prosím´. Či ho vôbec dať alebo nedať na začiatok vety, ak od niekoho niečo chceme... to považujeme ale už za dávno vyriešené.

K Picasovi som neprirovnával túto konkrétnu foto a už vôbec nie kvalitatívne, ale iba principiálne systém kritizovania kontra vätsej tolerancie. Ako som pozrel na autorkine foto, sú emocionalne lepsie ako u mnohých iných zaciatocníkov a myslím že uz stací len dostudovat a dotiahnut techniku (co je ovela lepsie ako naopak) a moze o chvilu tiez sutazit o foto dna...

Dodávam, že som už viacerým podsúval a chválil tvoj veľmi dobrý článok z fotoškoly o spôsobe hodnotenia a posudzovania, kde čitateľa upriamuješ hlavne na impact a pocitovosť z fotografie aj na úkor jej iných chýb. Často tu aj dôležitosť vyvolávania pocitov z foto mnohí zdôrazňujú. U mňa toto foto (včítane svojich chýb) pocity naozaj vyvolala a práve momentálne po 35 rokoch záujmu o fotografovanie začínam hodne fotografií zámerne rozostrovať, ÚPLNE rozostrovať. A veľmi sa mi také foto páčia a sedia mi... znamená to teda že som už dozrel ako Picaso alebo sa celkom zmagoril a dostal na začiatok tam kde som bol? :-)))))) Veď počkaj až budeš starší, prídeš aj tomu na chuť ;-)))
 
falatka
2009-12-18 15:09:52
no , nečakala som, že nevinná ruža vyvolá takú ´divokú´ diskusiu, za všetky komenty a poznámky dakujem a prajem pekný den:)
 
falatka
2009-12-18 15:08:31
príspevok od: Cako
nezakopol by o nu keby nebola vlozena tesne po polnoci..a mozno ju pozeral prave preto,preco ja...nie ze by zaujala,ale skor si pomyslel,co toto dokelu robi vo foto dna a nedalo mu nenapisat...tak ako mne...
ok, mal si možnosť hodnotiť
a tú si aj využil, tvoj názor ti nikto neberie:)
 
falatka
2009-12-18 15:07:20
príspevok od: atti
Myslíš že to je len o tom? Ja nie.
ok, mal si možnosť hodnotiť a tú si aj využil, tvoj názor ti nikto neberie:)
 
atti
2009-12-18 15:03:44
príspevok od: Cako
nezakopol by o nu keby nebola vlozena tesne po polnoci..a mozno ju pozeral prave preto,preco ja...nie ze by zaujala,ale skor si pomyslel,co toto dokelu robi vo foto dna a nedalo mu nenapisat...tak ako mne...
Myslíš že to je len o tom? Ja nie.
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-18 15:02:55
príspevok od: atti
Pri všetkej úcte k tvojim nepochybným vedomostiam a umeleckému cíteniu, by som si dovolil napísať tu jednu myšlienku. A síce: či sa tento záber podaril zámerne alebo náhodou, to - si myslím - až také podstatné nie je. Podstatné je, že z ľudí vyvoláva emócie. Môžeš mať dokonalé svetlo a na nej dokonale zaostrenú dokonalú ženskú s dokonale nastavenými krivkami, ale ak z ľudí nevyvolá žiadne emócie, tak nestojí za nič. Táto fotografia evidentne oslovila aj teba, inak by si sa k nej ani tou vetou nevyjadril. U teba vyvolala negatívnu emóciu, u iných pozitívnu. Ergo, svoj účel spĺňa. Ako si sám vyššie písal (len inými slovami) - keby fotka uploadnutá na tento portál bola oničom, pes by do nej nezakopol.
nezakopol by o nu keby nebola vlozena tesne po polnoci..a mozno ju pozeral prave preto,preco ja...nie ze by zaujala,ale skor si pomyslel,co toto dokelu robi vo foto dna a nedalo mu nenapisat...tak ako mne...
 
falatka
2009-12-18 15:02:54
príspevok od: atti
Pri všetkej úcte k tvojim nepochybným vedomostiam a umeleckému cíteniu, by som si dovolil napísať tu jednu myšlienku. A síce: či sa tento záber podaril zámerne alebo náhodou, to - si myslím - až také podstatné nie je. Podstatné je, že z ľudí vyvoláva emócie. Môžeš mať dokonalé svetlo a na nej dokonale zaostrenú dokonalú ženskú s dokonale nastavenými krivkami, ale ak z ľudí nevyvolá žiadne emócie, tak nestojí za nič. Táto fotografia evidentne oslovila aj teba, inak by si sa k nej ani tou vetou nevyjadril. U teba vyvolala negatívnu emóciu, u iných pozitívnu. Ergo, svoj účel spĺňa. Ako si sám vyššie písal (len inými slovami) - keby fotka uploadnutá na tento portál bola oničom, pes by do nej nezakopol.
ako dobre, že si nemusím ´hubu drať´:)súhlas
 
atti
2009-12-18 14:59:09
Pri všetkej úcte k tvojim nepochybným vedomostiam a umeleckému cíteniu, by som si dovolil napísať tu jednu myšlienku. A síce: či sa tento záber podaril zámerne alebo náhodou, to - si myslím - až také podstatné nie je. Podstatné je, že z ľudí vyvoláva emócie. Môžeš mať dokonalé svetlo a na nej dokonale zaostrenú dokonalú ženskú s dokonale nastavenými krivkami, ale ak z ľudí nevyvolá žiadne emócie, tak nestojí za nič. Táto fotografia evidentne oslovila aj teba, inak by si sa k nej ani tou vetou nevyjadril. U teba vyvolala negatívnu emóciu, u iných pozitívnu. Ergo, svoj účel spĺňa. Ako si sám vyššie písal (len inými slovami) - keby fotka uploadnutá na tento portál bola oničom, pes by do nej nezakopol.
 
falatka
2009-12-18 14:58:16
dakujem za koment-takže tou krátkou vetou ste vlastne chcel vyjadriť toto...ok, dúfam, že sa postupne zdokonalím...a vlastne ano -išla som s kožou na trh-ako sa hovorí
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-18 14:34:45
Kto zverejni na lubovolnom portale fotografiu, pricom je tam moznost hodnotenia a komentovania, ide s kozou na trh. Povedat niekomu na zlu fotografiu, ze je to vlastne docela dobre, nie je tolerancia, ale alibizmus.
Mam presledovane vsetky vyznamnejsie galerie na internete. Porovnavat tuto fotografiu s Picasom je riadne trufale. Viem ocenit, ak ma niekto vlastny styl, nevadi mi ani mix fotografie a ilustracie. Som pocitcovy grafik. Mozes mi predviest hocico a ak je to dobre, nebudem bazirovat na nezmysloch a nejakych pevnych pravidlach.
K tejto fotke som sa vyjadril bodovanim a zhodnotil ju jednou vetou. Prepac, za viac mi nestala. Vypisovat siahodlhy popis toho, co mi vadi a ako si to predstavujem, nepomoze tejto fotografii a ani autorovi. Je to dlhodoby proces. Autorovi pomoze studium clankov, sledovanie inych autorov (tych dobrych, nie rovnocennych) a hlavne fotografovanie. Trva to roky. Na tomto portali je viacero autorov, ktori si na zaciatku uzili tvrdej kritiky, alebo si ich fotky nikto nevsimal. Pracovali na sebe a teraz sa bezne uchadzaju o foto dna a tesia sa tu popularite.
V prvom rade treba zvladnut zaklady fotografie a na nich budovat. Neviem, ci si videl ranne Picasove prace? Boli realisticke, ku kubizmu sa dopracoval az po mnohych rokoch.

Zjavne nie som jediny, kto ma s touto fotkou problemy. Napriek snahe autora o umelecke stvarnenie to nevyslo. Chce to viac, nez to len neurcito rozostrit. Zamer musi byt jasny. Tato fotografia vyzera ako zle zaostrena a nie ako, ze to je zamer autora.

Viem, ze moje komentare nie su vzdy prijate kladne. Ja ale nemozem hodnotit, ako nejaky zaciatocnik, ktoremu sa paci hocico farebne, trochu emotivne, naha zenska, panorama, psik, zapad slnka...
 
falatka
2009-12-18 14:11:12
Ďakujem, ako som už spomínala, umenie je velmi subjektívny pojem... a kedže nie som majsterkou slov - odpovedám stručne a polopatisticky :)
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-18 13:47:03
príspevok od: Karol Srnec
Pohorela na celej ciare.

Karol, doteraz som sa spravidla vzdy priklonil a zastaval tvojich komentov, teraz sorry ze ako bossovi protirecim. Myslím, že takymto komentom sa este nikomu nepomohlo a ako motivacia to nebolo bohvieco :-( Pritom si myslím že ti nejde o to aby počet užívateľov (súčasne konzumentov reklamy) klesal ale naopak, narastal. Tak preto som celkom koment nepochopil...

Netvrdím ze toto je umenie ale par ludi to oslovilo (aj mna a ja vobec autorku nepoznam). Z toho mi vyplyva, ze na plnej ciare to asi predsa len nehorí :-)
Naviac, poznam aj umenie (Picasove abstrakty) co pohoreli na plnej ciare u mnohých profesionalnych kritikov... a hla kde su dnes a co sa za nich plati... Preto som za vatsiu toleranciu ;-)))
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-18 13:38:58
príspevok od: atti
ani ženy nechápeš a predsa ich máš rád ;-)

Pekne si sa vynašiel, aj vyjadril. Palec hore ;-))).

A páči sa mi veľmi ako si autorka za foto stojí a zostáva v pohode aj nad komentami ktoré nás mnohých iných vyvádzajú z miery a rozpútavajú siahodlhé diskusie. Zase som sa len čosi priučil, asi aj sto rokov učenia je málo ;-))) Moja hlboká poklona madame... ;-)
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-18 13:35:00
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)

Cau ultra, ja len kamaratsky do diskusie, ze ak fotka niekoho aj zaujala, ze ten asi na nej cosi n asiel ;-))) Ako citam, zaujala viacerych a aj mna. Fotenim sa zaoberam iba 35 rokov, co nie je este stale dost a tiez to samozrejme neznamena, ze to za nieco vobec stoji a malo tie roky zmysel. Mozno nerozumiem fotografii, estetike ani umeniu, ale jednoducho sa mi tato foto paci som jeden z tych co na nej nieco nasli i ked som videl aj ovela krajsie fotky... ide z nej na mna poezia a aspon tomu kus rozumiem :-)
Tak len vyzývam na kamarátsku toleranciu ;-)
 
falatka
2009-12-18 12:56:39
príspevok od: bugei
sa mi zda ze toto ephoto je same profi , big , a inych super fotografov od attiho ultra srnca a vsetkych pokročilych...ale pozor aj mi co sa učime mame pravo sem chodit a dat foto...a tie vase komenty su niekedy radne trapne...asi tolko pani profi...ked sa nepaci koment ale k veci...jo a packo borci
mam podobný názor, ale zas si to tak neber k srdcu:)-100 ludí-100 chutí
 
falatka
2009-12-18 12:55:22
príspevok od: Cako
aj od umeleckej fotky to ma daleko..alebo sa mylim ?..no hlavne ze sa paci tebe
má to k nej bližšie ako si myslíš:)
 
falatka
2009-12-18 12:54:39
príspevok od: paldixy
U mňa OK.Nie je v živote všetko ostré,presné,dokonalé,pohľadné teda zaužívané klišé.A tobôž nie v prírode.V prírode je rozmanitosť i chaos bežné a potrebné.Autor má svoje videnie,tak mu ho neberme.
ďakujem:) takto som to myslela!
 
Cako
ocenenie redakciou 2009-12-18 12:38:39
aj od umeleckej fotky to ma daleko..alebo sa mylim ?..no hlavne ze sa paci tebe
Tech. kvalita: 2 | Kompozícia: 2 | Impakt: 1 | Priemer: 1.67
 
bugei
2009-12-18 12:11:15
sa mi zda ze toto ephoto je same profi , big , a inych super fotografov od attiho ultra srnca a vsetkych pokročilych...ale pozor aj mi co sa učime mame pravo sem chodit a dat foto...a tie vase komenty su niekedy radne trapne...asi tolko pani profi...ked sa nepaci koment ale k veci...jo a packo borci
 
bugei
2009-12-18 12:07:10
mne sa paci...toto videla šipková ruženka ...ked zaspavala...fakt páči
 
paldixy
2009-12-18 11:25:52
U mňa OK.Nie je v živote všetko ostré,presné,dokonalé,pohľadné teda zaužívané klišé.A tobôž nie v prírode.V prírode je rozmanitosť i chaos bežné a potrebné.Autor má svoje videnie,tak mu ho neberme.
Tech. kvalita: 6 | Kompozícia: 6 | Impakt: 6 | Priemer: 6.00
 
falatka
2009-12-18 10:36:26
príspevok od: Ultra TXF
Ja mám zmysel pre takéto fotografie,ale zase jedno miesto,kde by skočil zrak,by sa tam malo dať nájsť.Nemyslíš ?
ale ano myslím...no tak sa vám to nepáči a hotovo:)
 
Ultra TXF
2009-12-18 10:33:06
príspevok od: falatka
waw, dakujem za velkorysé hodnotenie:)
Ja mám zmysel pre takéto fotografie,ale zase jedno miesto,kde by skočil zrak,by sa tam malo dať nájsť.Nemyslíš ?
 
falatka
2009-12-18 10:30:19
príspevok od: Ultra TXF
No však práve,že nie je na čo :)
:)
 
Ultra TXF
2009-12-18 10:28:14
príspevok od: falatka
zamerajte sa, na čo len chcete:)
No však práve,že nie je na čo :)
 
falatka
2009-12-18 10:25:06
zamerajte sa, na čo len chcete:)
 
Ultra TXF
2009-12-18 10:23:18
Na čo sa mám zamerať ? Alebo len tak všeobecne?
Prečo si myslíš,že odfotením bársčoho bársako , proste len aby to bolo za každú cenu iné ako sa očakáva, je umenie?

 
falatka
2009-12-18 10:23:15
príspevok od: Karol Srnec
Pohorela na celej ciare.
u mna nie:)
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-12-18 10:14:43
Pohorela na celej ciare.
Tech. kvalita: 3 | Kompozícia: 4 | Impakt: 3 | Priemer: 3.33
 
stivi13
2009-12-18 10:06:53
príspevok od: falatka
na také si zatial netrúfam...ale teší ma že foto vyvolalo diskusiu :)
no hej to je super pocit. zažil som to už. prajem ti.
Tech. kvalita: 5 | Kompozícia: 6 | Impakt: 4 | Priemer: 5.00
 
atti
2009-12-18 09:33:13
príspevok od: jrfoto
nechapem :(
ani ženy nechápeš a predsa ich máš rád ;-)
 
falatka
2009-12-18 09:29:28
príspevok od: jrfoto
nechapem :(
nevadí:)
 
jrfoto
2009-12-18 09:27:39
nechapem :(
 
falatka
2009-12-18 09:04:01
príspevok od: Milly
dobrá fotka? :-( ja by som takúto fotku zmazala asi ešte vo foťaku...
aj to je názor-ja nie:)
 
Milly
2009-12-18 08:59:50
dobrá fotka? :-( ja by som takúto fotku zmazala asi ešte vo foťaku...
 
falatka
2009-12-18 08:22:11
príspevok od: Dodo PO
Tejto fotografii nerozumiem, ale snažím sa.
vdaka za snahu :)tá sa cení
 
falatka
2009-12-18 08:19:11
príspevok od: beejay
Nuz neviem. Fotka je na pozeranie pomerne prijemna, trochu moc chladna, ale vsak je december. Ale zas ta neostrost ruze mi trochu prekaza. A nejak nechapem tych, ktory sa nad touto fotografiou rozplyvaju... Neviem si ju predstavit ani ako foto dňa, nieto ešte foto mesiaca. Možno nemam vyvinute umelecke citenie a chyba je vo mne. Pomohlo by, ak by som si ju vedel porovnat s verziou, kde je ruza ostra. Ale taka asi neexistuje, kedze ako bolo pisane, ledva sa to dalo odfotit s opretym fotakom. z toho teda usudzujem, ze autor to v podstate ostrejsie zachytit nevedel.
nuž takto- dakujem za názor, aj mne sa vlastne páči úplne iný štýl fotiek, ale PS: tú ostrejšiu verziu mám:) a beriem to športovo
 
Dodo PO
2009-12-18 08:17:35
Tejto fotografii nerozumiem, ale snažím sa.
 
atti
2009-12-18 08:15:59
Sú fotografie, ktorým ostrosť pridáva na impakte a sú ktorým práva absencia ostrosti na nej pridáva. V mojom videní tento záber patrí do druhej kategórie. Pripadá mi to skôr ako maľba než ako fotka a práve to ma na zábere chytilo. Ako príklad by som Ti spomenul maliara Pierre-Auguste Renoira a jeho niekoľko obrazov s námetom ruže.
 
beejay
2009-12-18 08:13:32
Nuz neviem. Fotka je na pozeranie pomerne prijemna, trochu moc chladna, ale vsak je december. Ale zas ta neostrost ruze mi trochu prekaza. A nejak nechapem tych, ktory sa nad touto fotografiou rozplyvaju... Neviem si ju predstavit ani ako foto dňa, nieto ešte foto mesiaca. Možno nemam vyvinute umelecke citenie a chyba je vo mne. Pomohlo by, ak by som si ju vedel porovnat s verziou, kde je ruza ostra. Ale taka asi neexistuje, kedze ako bolo pisane, ledva sa to dalo odfotit s opretym fotakom. z toho teda usudzujem, ze autor to v podstate ostrejsie zachytit nevedel.
 
falatka
2009-12-18 08:08:59
nabudúce dám ´ostrú verziu´ :)
 
falatka
2009-12-18 08:08:12
príspevok od: stivi13
fotka dňa toto? no tak dobre :-D
na také si zatial netrúfam...ale teší ma že foto vyvolalo diskusiu :)
 
falatka
2009-12-18 08:07:03
príspevok od: kmotrík
ak je fotka neostrá, zašumená , z neurčitou kompo - tak je to umelecká fotografia ?
neviem, som začiatočník :)
 
falatka
2009-12-18 08:06:19
ďakujem za tip :)
 
falatka
2009-12-18 08:05:52
príspevok od: arnie175
mohla byt ostra aspon ta ruza......
ano mohla, inak mam aj ostrejšiu verziu
 
Robobo
2009-12-18 07:55:00
super !!!!
Tech. kvalita: 7 | Kompozícia: 7 | Impakt: 7 | Priemer: 7.00
 
SteveS
ocenenie redakciou 2009-12-18 07:26:18
Mne sa to páči aj neostré ale pravá strana (1/3) mi pripadá zbytočná.
Bolo by sa pohrať s orezom, dal by som to do štvorca alebo ešte lepšie na výšku, vľavo s jemným odstupom popri ruži, vpravo nechať kúsok z rozostreného poľa z listov.
Tech. kvalita: 6 | Kompozícia: 6 | Impakt: 6 | Priemer: 6.00
 
kmotrík
2009-12-18 07:07:36
ak je fotka neostrá, zašumená , z neurčitou kompo - tak je to umelecká fotografia ?
 
imageilus
2009-12-18 06:41:50
decembrová ruža-krásná fotka!!
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2009-12-18 01:13:52
fuha no ja neivem, podla mna tam ta klucova ostrost ruze fatalne chyba.

atti, foto mesiaca? hm
 
stivi13
2009-12-18 01:04:55
fotka dňa toto? no tak dobre :-D
 
arnie175
2009-12-18 01:03:08
mohla byt ostra aspon ta ruza......
 
atiart
2009-12-18 00:48:43
príspevok od: falatka
objektív som oprela o plot:) a mám pár záberov aj z volnej ruky, ale to radšej nechci vidieť :D
:))))))))))) viem si to predstaviť :)
 
falatka
2009-12-18 00:47:17
príspevok od: atiart
..... 200/2,8 - krasné sklo :)no tak s 200 - kou pri 1/30 čase z ruky ostrú fotku urobyť je iste umením :)))
objektív som oprela o plot:) a mám pár záberov aj z volnej ruky, ale to radšej nechci vidieť :D
 
atiart
2009-12-18 00:41:20
príspevok od: falatka
vdaka:) túto som našla dnes(včera)v zahrade. Ohnisko 200 F 2,8 čas 1/30 + západ slnka + moje roztrasené ruky v zime:D
..... 200/2,8 - krasné sklo :)no tak s 200 - kou pri 1/30 čase z ruky ostrú fotku urobyť je iste umením :)))
 
falatka
2009-12-18 00:37:29
príspevok od: atiart
.... ja som ani nevedel, že v decembri kvitnú ruže :) zaujímavá fotografia, bad si to fotil cez okno, alebo cez neký soft folter že ? aj ro je možné že sa Ti len zaparil objektív, no je to jedno, výsledok je fajn :) ...... ja by som ešte do tohol natiahol málo čierného , inak kompozične super .
vdaka:) túto som našla dnes(včera)v zahrade. Ohnisko 200 F 2,8 čas 1/30 + západ slnka + moje roztrasené ruky v zime:D
 
atiart
2009-12-18 00:31:03
.... ja som ani nevedel, že v decembri kvitnú ruže :) zaujímavá fotografia, bad si to fotil cez okno, alebo cez neký soft folter že ? aj ro je možné že sa Ti len zaparil objektív, no je to jedno, výsledok je fajn :) ...... ja by som ešte do tohol natiahol málo čierného , inak kompozične super .
Tech. kvalita: 6 | Kompozícia: 7 | Impakt: 6 | Priemer: 6.33
 
falatka
2009-12-18 00:10:03
príspevok od: atti
Joj, to je krása. U mňa fotografia týždňa ak nie mesiaca.
waw, dakujem za velkorysé hodnotenie:)
 
atti
2009-12-18 00:09:09
Joj, to je krása. U mňa fotografia týždňa ak nie mesiaca.
Tech. kvalita: 7 | Kompozícia: 7 | Impakt: 7 | Priemer: 7.00
 
 
Pridané: 2009-12-18 00:05:31
Na kritiku: 2009-12-18 00:05:31
Miesto:naša záhrada
Témy: umelecká fotografia
Albumy: Rastliny, atď...
Pri zmenšovaní sa stratil originálny šum, ten som sa pokúsila napodobniť v PS. Žiadna iná úprava fotografie nebola.