Hore

Potulky Bratislavou

Sobotňajšie pekné počasie ma nenechalo sedieť doma a tak som nabil baterku foťáku, hodil na chrbát fotobatoh a poď ho pozrieť si niektoré zaujímavé zákutia Bratislavy (známe i tie pre mňa menej). Inšpirovaný dvoma článkami na ePhote o starých bratislavských cintorínoch, moje prvé kroky zamierili na Mikulášsky cintorín na Žižkovej ulici.

 

Zastávka 1 - Mikulášsky cintorín

Po prekročení vstupnej brány som sa fakt ocitol pár desiatok rokov v čase dozadu. Staré náhrobné kamene obrastené brečtanom, pokrútené stromy, hrdzavé plotíky a bránky mi ponúkli nespočetné námety na zaujímavé zábery. Cintorín som navštívil v poobedňajších hodinách, kedy slnko bolo ešte vysoko a svetlo bolo celkom ostré. Nebolo to vôbec na škodu a z môjho pohľadu to atmosféru len umocňovalo (pred týždňom som bol na starom cintoríne Kozia brána asi tak hodinku-dve pred západom slnka a vzhľadom na bujný porast tam bola už tma a nič som neodfotil).

 

 

Za opačnej strane cesty pomedzi stromy prekúka a s atmosférou starých časov príjemne kontrastuje moderná budova Hotela Kempiski.

Preniesť sa o niekoľko desiatok rokov dozadu a vychutnať si prázdnotu a atmosféru starého cintorína však bolo mojím cieľom a tak sa vraciam k predchádzajúcim motívom.

 

Asi po hodinke a pol potulovania sa a hľadania vhodných motívov som sa atmosféry dostatočne nasýtil a pobral som sa ďalej. Zvedavosť ma ťahala do Devína, kde som chcel vidieť, ako to vyzerá po nedávnej povodni.

 

Zastávka 2 - Devín

Ešte stále zatopená časť pri Morave krásne zrkadlí stromy, na ktorých jasne vidno, pokiaľ siahala hladina. Moje minimálne ohnisko 16 mm mi bolo úzke, tak som skúsil panorámu.

Život mi poriadne strpčovali komáre, ktorých je teraz pri Devíne neúrekom. Pobral som sa teda naspäť k autu. Cestou k nemu sa mi podarilo vystihnúť ešte letne devínske sneženie v podobe množstva poletujúcich topoľových chumáčov.

 

Zastávka 3 - Tyršovo nábrežie

Vidieť, čo narobila povodeň ma ťahalo ešte na Tyršovo nábrežie. Tam sa vždy dajú nafotiť zaujímavé fotky a tak som sa tam cestou domov zastavil. Veľká voda so sebou priniesla veľké kmene stromov, ktoré ostali ležať na brehu.

 

Ešte niekoľko "povinných" cvakov hradu a Nového mosta a ide sa domov.

 

 

Poznámka na záver - celé toto sobotňajšie cvičenie malo aj sekundárny cieľ - konečne sa naučiť použivať RAWko. Fotil som do RAWka druhý krát (v exteriéri úplne prvý) a po zistení, čo všetko sa z neho dá v LR vytiahnuť a zachrániť, už asi JPG formát použijem výnimočne.

Svetlu zdar!

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PaPi
2013-06-17 23:17:13
Snazim sa to napisat vzdy - je fajn, ze si si dal namahu a nieco spracoval. Snaha sa ceni. Musim vsak priznat, ze som v clanku nenasiel (pre mna) zaujimavu fotografiu. Ano, odfotil si nejake celky, polocelky a aj detaily. Vyskusal si si pracu s DOF, ale chyba tomu atmosfera. Slnko vysoko na oblohe ti moc nepomohlo (okrem dostatku svetla) Trochu ma zaujali chumace z topola v protisvetle na detskom ihrisku... To miesto malo podla mna najvacsi potencial na ulovok dobrej fotky... len si treba vystriehnut ten pravy moment kedy stlacit spust. Mozno sa na tej hupacke dieta nejako naklonilo alebo prstom na nieco ukazalo alebo sa dokonca natiahlo na tou poletujucou bielou srandou... a to mal byt zaber dna Ale mozno som uplne vedla. Kazdopadne sa nenechaj odradit, fot a pis...
 
irisos
2013-06-18 15:41:09
do buducna odporucam koziu branu a ondrejsky cintorin.je tam mnoho vzacnych pomnikov a pochovanych mnoho vyznamnych osobnosti bratislavy./kozia brana:jan levoslav bella,ivan stodola..../ondrejski:julius satinsky,vavro srobar,ivan gessay ci tzv.bratislavsky robinson...../+zidovsky cintorin-kazdy pomnik zaujimavy ak mas zaklady nemciny.dobre svetlo.
 
pavel
2013-06-18 23:06:02
Súhlasím s Papim. Ešte by som dodal, keď si objavil svet RAWu, nenechaj ho ležať ladom... foto trošku poupravuj, neboj sa znížiť alebo zvýšiť expozíciu, sýtosť, živosť, pohraj sa s krivkami, ostrosťou... sám budeš prekvapený a pochopíš ako robia fotky tí, čo tu, a nielen tu, zbierajú prvé miesta. Jedna vec je impakt o ktorom hovorí Papi a druhá vec je postproces samotný ... Písanie ti ide dobre ...
 
vlcimak
2013-06-19 13:59:12
Budem sa snazit byt setrnejsi ako moji predchodcovia, ale aj tak musim napisat - prve, co mi napadlo bolo - clanok je podstatne lepsi ako fotografie. Nezjedol som vsetku mudrost sveta, hovorim len za seba s vierou, ze autor sa neurazi a vypocuje si i kriticku odozvu, ma potom dve moznosti, bud si z nej nieco pozitivne vyberie, alebo pojde dalej podla vlastnych predstav. RAW - neRAW, pri takomto svetle ani fotoaparat z brasne nevytahujem. Ostre poludnajsie slnko je pre fotografa najhorsie, co moze existovat., hadam este fotografi architektury si mozu najst nejaky zaujimavy detail, pripadne fanaticki testovaci HDR programov... Inak ako napisal PaPi - nenechaj sa odradit.
 
brki
2013-06-19 15:00:11
súhlasím s "predpisateľmi" na čele s papim. článok fajn, mohlo by to byť na veľa pokračovaní. Ale fotky ma neoslovili ani zaujímavým uhlom pohľadu, svetlom spracovaním, kompozíciou... atď... Je to skôr článok pre stránku venovanú osvete, turizmu a pod., ako fotografickému portálu. Tu by som očakával kvalitné fotky a text ako doplňujúci, v Tvojom článku je to naopak. V prvom rade by som k foteniu pristúpil nie ako turista ale ako fotograf a išiel fotiť teraz v lete ráno o cca 6.00 - 7.00, alebo večer. Na niektorých fotkách je silný kontrast z obedného slnka. Motívy si si nevybral zle, ale asi by som sa zameral v 1 článku na tie, ktoré spolu súvisia tu je cintorín, Tyršovo nábrežie, rieka Morava. Radšej sa zamerať na jednu lokalitu, alebo 1 motív (napr. bratislavské cintoríny)...Ale nech Ťa kritika neodradí, kľudne daj pokračovanie, držím palce.
 
maros_j
2013-06-20 08:54:58
Vdaka za kriticke komenty. Budem sa snazit co najviac z nich si zobrat tak, aby ma posunuli dalej. V ziadnom pripade sa nemienim urazat Co sa tyka toho svetla na cintorine - ano, fotil som cca medzi 15:30 -17:00. Slnko bolo vysoko a bolo ostre. Vyber casu fotenia som ale urobil na zaklade skusenosti s predchadzajuceho tyzdna, kedy som chcel fotit v cintorine Kozia brana cca o 19tej a vtedy uz bolo slnko nizko a na cintorine nebolo skoro ziadne svetlo. Asi to chce fakt vybrat iny cas. Mozno skusim este niekedy rano, aj ked o 6.00 asi nie je cintorin este otvoreny.

...a odradit sa urcite nenecham, budem fotit pre radost dalej, a ked pocitim potrebu sa podelit o svoje fotky s ostatnymi, urcite tak urobim
 
brki
2013-06-20 09:20:22
príspevok od: maros_j
Vdaka za kriticke komenty. Budem sa snazit co najviac z nich si zobrat tak, aby ma posunuli dalej. V ziadnom pripade sa nemienim urazat Co sa tyka toho svetla na cintorine - ano, fotil som cca medzi 15:30 -17:00. Slnko bolo vysoko a bolo ostre. Vyber casu fotenia som ale urobil na zaklade skusenosti s predchadzajuceho tyzdna, kedy som chcel fotit v cintorine Kozia brana cca o 19tej a vtedy uz bolo slnko nizko a na cintorine nebolo skoro ziadne svetlo. Asi to chce fakt vybrat iny cas. Mozno skusim este niekedy rano, aj ked o 6.00 asi nie je cintorin este otvoreny.

...a odradit sa urcite nenecham, budem fotit pre radost dalej, a ked pocitim potrebu sa podelit o svoje fotky s ostatnymi, urcite tak urobim
skús sa na ten cintorín vrátiť na jeseň, keď sa cez ranné hmly prediera slnko. To by boli "atmosferické" fotky. Ja sa na jeseň (najmä september - október) pred prácou často túlam Bratislavou keď sú takéto rána. Navyše slnko už vychádza neskôr, takže už to vstávanie tak nebolí .
 
ruiger1
2013-06-25 17:52:55
ja to vezmem trochu z ineho sudka, mna tento clanok inspiroval a to k jednej veci, kdesi v archive mam zidovsky cintorin nafoteny a report zostal nedokonceny, takze vdaka za tvoje fotografie a clanok, ktore ma presvedcili o tom, ze to nemam nechat ladom. A asi z toho spravim kratky clanok . Dobre svetlo prajem .
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.