Hore

Nočné dobrodružstvo pri Karlíne

 

     Južná Morava je veľmi zaujímavý a najmä fotogenický kraj. Ako fanúšik krajinárskej fotografie som jej tiež neodolal a vydal som sa trocha túlať po vlnách. Doma pri prezeraní fotiek, som však postupne zisťoval, že hádam ku každej mojej fotke z tej oblasti by som našiel na internete najmenej piatich dvojníkov. Troška ma to znechutilo, aj keď som samozrejme vedel, že niečo originálne sa tu sotva nájde. Preto som uvažoval, ako klasické a otrepané scénky južnej Moravy niečím ozvláštniť- nafotiť tak, ako ešte nikto pred tým alebo aspoň menej ľudí  ako východ slnka pri karlínskom stromoradí. Preto ma napadlo, že by táto fotogenická scénka mohla zaujímavo vyniknúť v noci s mliečnou cestou v pozadí.

 

     Mesiac bol krátko po nove a predpoveď počasia po prechode frontu vyzerala veľmi optimisticky. Po jednej stratenej noci som sa rozhodol, že už nebudem ďalej váhať a a risknem to aj  napriek niekoľkým mrakom na oblohe. Podvečer som nabalil všetky potrebné veci do ruksaku. Jednoduchý duralový statív od ďalekohľadu, maličkú paralaktickú montáž cg1-2 s motorčekom Celestron motor drive, taktiež som nezabudol na foťák, teleobjektív 200 mm  a setový  objektív 18-55 mm. Keď človek ide na celonočný záťah netreba zabudnúť ani na teplé oblečenie, energiu v podobe nejakej tej čokolády a vodu. Ruksak utešene rástol až na hmotnosť prinajmenšom 10 kg, čo mi vytvorilo menšie vrásky na čele, keďže ma s ním čakalo asi 50 km z Brna do Kralína na bicykli. Veru tá cesta nebola med lízať najmä za Tesanmi, kde sa začína terén pekne vlniť. No tmavnúca obloha a čoraz výraznejšia mliečna cesta spolu s vidinou zaujímavých fotiek ma hnali ďalej. V Nesedlovicích som ešte míňal dedinskú zábavu a váhal či na chvíľu tiež neskočiť do tanca s nejakou tou šumnou moravskou devou :), ale Mesiac klesajúci stále nižšie k obzoru sa mi nemusel dvakrát prihovárať a už som zmizol v tme...

 

     Keď som dorazil na miesto, ostávalo mi času akurát tak na rozloženie techniky a nastavenie montáže. Zmontoval som jednotlivé súčiastky a pustil sa do ustavovania hlavy montáže. Toto je najdôležitejšia časť celej prípravy a závisí od nej, aj celkový úspech fotenia. Ak ju totiž správne nenastavíte, hviezdy na snímkach vám budú utekať buď v severnom alebo južnom smere aj keď budete mať kvalitnú pointáciu. Stratíte tak ďalším nastavovaním zasa kopec času, ktorého je najmä v lete veľmi málo, keďže v čase okolo letného slnovratu ani nenastáva astronomická noc.

 

     Pre nastavenie montáže existuje niekoľko postupov. Najjednoduchšie je použiť polárny hľadáčik, v ktorom si len nájdete Polárku a zopár ďalších hviezd pomocou pohybov hlavy montáže (v azimute a nastavovaním výšky polárnej osi). Týmto postupom sa dá nastaviť celkom presne svetový nebeský pól pričom nám umožní exponovať aj 5 min na ohniskách 18-400 mm ( možno aj dlhšie a na dlhších ohniskách, závisí od konkrétneho prípadu). Problém však je, že tieto polárne hľadáčiky sa obyčajne dajú nainštalovať len na väčšie a drahšie typy montáži, ktoré sú už primárne určené na astrofotografiu (cg5, eq5, eq6...). Ďalším spôsob, ktorý využívam ja, taktiež nie je až taký presný ale na spomínanú techniku a ohniská 18-200 mm celkom spoľahlivý. Najskôr nastavíme oba delené kruhy na počiatočné hodnoty teda hodinový uhol na 0 stupňov a deklináciu na 90 stupňov. Potom pripevníme na montáž foťák a pohybmi hlavy montáže ju nasmerujeme tak aby bola Polárka v strede zorného poľa. Pri dlhších ohniskách je dobré spraviť ešte cca 20 min. expozíciu pričom hviezdy okolo pólu opíšu kružnice a stred týchto kružníc musíme dostať do stredu zorného poľa pohybmi montáže. Dôležité pri tomto postupe je najmä to, aby bola os objektívu fotoaparátu rovnobežná s polárnou osou montáže. Pri takomto ustavení sa mi podarilo exponovať aj viac ako 6 min na ohnisku 200 mm bez toho aby mi hviezdy utekali po severnom či južnom smere. No najpresnejšou metódou ustavenia montáže je tzv. driftová metóda, pri ktorej nepotrebujete mať v dohľade ani Polárku, no vyžaduje si istý cvik a jej popis nájdete ľahko na internete, nakoľko jej vysvetlenie presahuje rámec tohto článku.

 

     Pokiaľ sa mi podarilo pripraviť si všetku techniku zapadol Mesiac a z jeho jasu vystupovala nádherná mliečna cesta. Oboma koncami sa dotýkala horizontu a uchvacovala ma o to väčšmi, lebo v Brne človek môže vidieť kvalitnú oblohu iba tak v planetáriu. No dosť už bolo snenia! Treba pracovať rýchlo, lebo o dve a pol hodiny začne obloha blednúť. Aby na výslednej snímke obloha pekne vynikla musel som ju odfotiť samostatne s dlhšou expozíciou, čo by nebolo možne pri súčasnom snímaní krajinky. Vytvoril som tak panorámu časti zachytávajúcej najvýraznejšie oblasti mliečnej cesty pozorovateľné od nás z oblasti súhvezdia strelca až po labuť. Pre každý záber však bolo potrebné odfotiť a následne pri spracovaní skalibrovať 4 snímky. Teplota okolia sa totiž pohybovala okolo 15 stupňov Celzia, čo sa na fotkách prejavilo celkom výrazným temným prúdom. S postupujúcim časom som však musel počet snímok znížiť na 3 aby som do svitania stihol čo treba.

 Toto je jeden surový frame, z ktorých som skladal jednotlivé zábery celej panorámy. Na tomto sa šťastnou zhodou okolností podarilo zachytiť aj záblesk telekomunikačnej družice Iridium.

Toto je jeden surový frame, z ktorých som skladal jednotlivé zábery celej panorámy. Na tomto sa šťastnou zhodou okolností podarilo zachytiť aj záblesk telekomunikačnej družice Iridium.

 

     Keď už bolo všetko nastavené a mojou jedinou úlohou bolo po 3,5 minúte stlačiť diaľkovú spúšť, prichádza tá romantická časť celého fotenia. Človek si vtedy môže naplno vychutnávať čaro noci. Tmou sa niesli tóny Debussyho Suity Bergamasque a hviezdy si spokojne blikotali, akoby podľa tej skladby. Zdalo sa že každá hviezda v nej má svoj tón a presne vie, kedy má  bliknúť.  Sem-tam ma ovial chladivý vánok, aby ma vytiahol z dúm a pripomenul mi na čo som vlastne prišiel. No nakoniec moju nočnú romantiku definitívne skazila skupinka spoločenský ani nie tak unavených ako posilnených „výtečníkov“, ktorých umelecký výkon, nesúci sa krajinou od cesty až ku mne na kopec nijako nechcel ladiť s Debussyho impresionistickými akordmi. Našťastie, ako sa objavili, tak aj zmizli...

 

     Človek sa ani nenazdá ako nenápadne sa zakráda nový deň. Najskôr úplne nebadane, no predsa sa začne jemne zosvetľovať obloha, mliečnu cestu stále vidno, len je nejaká bledšia. Vtedy si uvedomíte, že ďalšie fotenie miznúcich hviezd už nemá zmysel a vrhnete sa ešte na pár dark framov. Obloha nad horizontom prechádza cez tmavomodrú , modrú až k červenej a ten moment vás dostane. Ak ste pozorní, môžete dokonca cítiť ako sa rodí nový deň, zacítite takú tú energiu a akúsi vnútornú nádej, súčasne zvedavosť, čo sa chystá... Pomaly sa rozvíja, plazí sa po horizonte ani batoľa a po chvíli sa postaví na nohy. Zistíte, že dark framy už sú nafotené. Ešte zopár ofsetov, flat fieldov a dielo je takmer dokonané. Chcel by som tiež podotknúť, že na svitaní sa veľmi dobre fotia flatfieldy. Nemusíte potom cez deň zháňať rovnomerne osvetlené plochy, biele papiere či pokúšať sa na oblohe nájsť miesto, kde by bola aspoň trocha homogénna tá modrá. Vtedy stačí len namieriť objektív do zenitu, rozostriť (dávame si pozor aby ISO, clona aj typ objektívu boli rovnaké ako počas nočného fotenia , bodky, ktoré zanechajú ešte svietiace hviezdy nevadia) a niekoľkosekundovou expozíciou naexponujeme asi štyri snímky.

 Ranná pohoda po prefotenej noci. Ponorený do hlbokých myšlienok očakáva príchod nového dňa.

Ranná pohoda po prefotenej noci. Ponorený do hlbokých myšlienok očakáva príchod nového dňa.

 

     Skôr, než som nafotil kalibračné snímky sa tma v krajine premenila na šero, čo boli najlepšie podmienky na nafotenie nočnej krajinky, ktorú som potreboval mať pod oblohou. S pomocou prírodného svetla som tak mohol skrátiť expozičnú dobu, čim som eliminoval temný prúd a vyhol sa ďalšej kalibrácii.

 

     Po východe Slnka som ešte nacvakal zopár pohľadnicoviek známeho stromoradia ponaháňal srnky pasúce sa ani nie dvadsať metrov odo mňa v zúfalej snahe o wild life fotografiu J a hodil reč s kolegom-fotografom, ktorý počas cesty do práce neodolal lákavým podmienkam a pridal tak do svojej zbierky „Tisíckrát a vždy poprvé“ niekoľkú stú fotku :)

 Tisíckrát a vždy poprvé karlínske stromoradie

Tisíckrát a vždy poprvé karlínske stromoradie

 

     Ako všetko začína tak musí všetko aj raz skončiť, rovnako sa chýli ku koncu aj moja nočná karlínska fotoodysea. Už len zbaliť „nádobičko“ do ruksaku a vydať sa na slnkom zaliatu cestu do Brna.

 

     Ešte by som doplnil pre istotu niekoľko poznámok o spracovaní: Nafotený „matroš“ som spracoval tak, že každý zo záberov panorámy oblohy som skalibroval v programe deep sky stacker pomocou vyššie spomenutých dark framov, ofsetov a flat fieldov. Zábery boli za pomoci programu na panorámy spojené do jedného celku a ďalej upravené v Zoneri. Rovnako som vytvoril a spracoval panorámu krajinky. Následne som obe panorámy zlúčil do jednej fotky. To som urobil takým spôsobom, že som si v skicári vytvoril biely list požadovaných pixelových rozmerov. V Zoneri som na spodok umiestnil spodnú časť krajinky. Potom pomocou výberu (čarovná palička resp. magnetické laso) som vyňal z výberu krajinku a do hornej časti umiestnil oblohu. Lokálnym výberom som sa ešte pohral s jasom a kontrastom aby prechody vyzerali čo najprirodzenejšie. Pri tomto nebolo treba veľa práce, lebo obloha pochádzala aj z toho miesta, kde bola fotená teda priamo nad krajinkou.

 

PS Cestu naspäť do Brna som odšliapal na bicykli v zdraví, aj keď niektoré úseky si už celkom nepamätám, možno mikrospánok (ale nikomu nehovorte :) ).

Po kalibrácii snímok a zložení do panorámy som dostal takéto čudo

Po kalibrácii snímok a zložení do panorámy som dostal takéto čudo

 

Takto zasa vyzerá originál spodnej časti fotky

Takto zasa vyzerá originál spodnej časti fotky

 

Nakoniec som všetkým čudám vdýchol život a tu je výsledná fotka "Keď počuť len noc..." (A veru bolo :) )

Nakoniec som všetkým čudám vdýchol život a tu je výsledná fotka "Keď počuť len noc..." (A veru bolo :) )

Ak sa Vám moje fotky nepozdávajú, to nič, lebo ani mne :)

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
RichPhoto
2013-06-18 11:02:09
paradicka
 
Moje
2013-06-18 12:55:08
veľmi dobre napísané
 
quintes
2013-06-18 13:15:18
Super, dúfam že na stretku povysvetľuješ čo a ako aj do hĺbky
 
RichPhoto
2013-06-18 13:31:30
príspevok od: quintes
Super, dúfam že na stretku povysvetľuješ čo a ako aj do hĺbky
aj ja dufam, ze sa priucim takymto fintam
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 14:31:49
príspevok od: RichPhoto
paradicka
dik
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 14:32:00
príspevok od: Moje
veľmi dobre napísané
ďakujem
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 14:33:10
príspevok od: quintes
Super, dúfam že na stretku povysvetľuješ čo a ako aj do hĺbky
noo, ešte nie je 100% isté či sa budem môcť dostaviť, ale posnažím sa tak zariadiť, nakoľko mi jedna astronomicka akcia už vypadla...
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 15:04:29
príspevok od: quintes
Super, dúfam že na stretku povysvetľuješ čo a ako aj do hĺbky
inač uvedomil som si, že zrejme po 22.6. už nebudeme môcť komunikovať nakoľko mi bude zrušená funkcia IP a pravdepodobne aj zablokovany pristup do diskusie toho workshopu, tak v pripade nejakych zmien v plane ma kontaktujte prosim na yksnilod@gmail.com , dakujem
 
quintes
2013-06-18 18:36:06
príspevok od: kubizmus
inač uvedomil som si, že zrejme po 22.6. už nebudeme môcť komunikovať nakoľko mi bude zrušená funkcia IP a pravdepodobne aj zablokovany pristup do diskusie toho workshopu, tak v pripade nejakych zmien v plane ma kontaktujte prosim na yksnilod@gmail.com , dakujem
Ok. Píšem si. S tebou rátam, budeš veľký prínos, myslím to vážne.
 
joncko
2013-06-18 22:58:48
pekný článok... rád by som mal toľko vedomostí o hviezdnej oblohe
 
rick01
2013-06-18 23:05:24
Vďaka za výborný článok. Pripomenul mi časy, keď som vedel oveľa častejšie "počúvať noc". V dnešnom uponáhľanom svete je na to stále menej času
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 23:21:28
príspevok od: joncko
pekný článok... rád by som mal toľko vedomostí o hviezdnej oblohe
dik no aj ja by som o nej rad vedel viacej ale ked to cloveka stale fascinuje a nachadza tam kopec zaujimavych veci, tak nabera dalsie vedomosti
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-18 23:23:41
príspevok od: rick01
Vďaka za výborný článok. Pripomenul mi časy, keď som vedel oveľa častejšie "počúvať noc". V dnešnom uponáhľanom svete je na to stále menej času
Pekne si to napisal No svet uponahlavaju ludia...
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2013-06-19 07:42:50
super clanok...o nocnej fotografii toho vela neviem, konecne si vsak viem aspon predstavit, co vsetko sa za nou skryva...vdaka za priblizenie
 
haplo602
2013-06-21 11:00:00
parada, vyborne citanie a vysledok je tiez prudko pozeratelny. vela uspechov pri dalsich podobnych.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-21 11:06:01
ďakujem, som rad, ze sa clanok pacil A dakujem najmä tym, co ma odmenili aj komentikom
 
Azimut
2013-06-21 15:20:40
Aj keď som niektorým výrazom Tvojho kmeňa nerozumel,výborný článok a krásna fotka výsledná
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-21 15:51:27
príspevok od: Azimut
Aj keď som niektorým výrazom Tvojho kmeňa nerozumel,výborný článok a krásna fotka výsledná
Dik No na to tuna je ta diskusia, cize ak napisete tie nezname slova, pokusim sa ich prelozit do vasho jazyka
 
Jerry C.
2013-06-21 17:54:31
dobre odvedená robota - skvelé foto !!!
na JM som bol s JM a musím uznať,že je to veľmi podmanivý kraj ...
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-21 21:06:57
príspevok od: Jerry C.
dobre odvedená robota - skvelé foto !!!
na JM som bol s JM a musím uznať,že je to veľmi podmanivý kraj ...
dakujem

...to veru je, ale aj tak, hory su hory
 
satanley
2013-06-24 09:08:09
Poezia...v texte aj obraze. Vyborny clanok
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-24 10:04:36
príspevok od: satanley
Poezia...v texte aj obraze. Vyborny clanok
dakujem
 
fretiak
2013-06-24 13:07:45
fenomenalny clanok, nadherne fotky. chystam sa niekedy v lete tiez na nieco taketo, tak som zvedavy, ci sa podari
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-24 13:26:35
príspevok od: fretiak
fenomenalny clanok, nadherne fotky. chystam sa niekedy v lete tiez na nieco taketo, tak som zvedavy, ci sa podari
dik, tak drzim palce
 
kulkovsky
2013-06-25 11:43:03
super skládanka
 
trso11
2013-06-25 13:39:28
Tak toto dielo sa ti podarilo.Zaujímavé a poučné čítanie.Výsledná fotka je očarujúca.Prajem veľa podobných výletov s podobným výsledkom.
 
irisos
2013-06-25 17:10:40
dobry komentar a ktomu este lepsia zaverecna fotka.gratulujem
 
vlad78
2013-06-26 04:34:03
Zaujímavo si to napísal, veľmi dobre sa to číta..Veľa podobných zážitkov prajem a hlavne dobré svetlo!
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-27 13:24:17
príspevok od: kulkovsky
super skládanka
dik
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-27 13:24:47
príspevok od: trso11
Tak toto dielo sa ti podarilo.Zaujímavé a poučné čítanie.Výsledná fotka je očarujúca.Prajem veľa podobných výletov s podobným výsledkom.
ďakujem ta dufam, ze sa postasti...
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-27 13:25:02
príspevok od: irisos
dobry komentar a ktomu este lepsia zaverecna fotka.gratulujem
dakujem
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-27 13:25:47
príspevok od: vlad78
Zaujímavo si to napísal, veľmi dobre sa to číta..Veľa podobných zážitkov prajem a hlavne dobré svetlo!
dakujem aaa hlaaavne dobru tmu mi treba heh
 
Juraj Lacko
2013-06-30 13:20:05
Vyborny clanok a aj vysledna fotografia, stalo to za tu namahu.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-06-30 13:28:13
príspevok od: Juraj Lacko
Vyborny clanok a aj vysledna fotografia, stalo to za tu namahu.
dakujem
 
Oki
2013-07-01 21:23:32
Perfektný článok, a výsledná fotka fakt stála za to Ak sa môžem spýtať, v tom deep sky trackeri si predpokladám spracovával RAWy. Do akého formátu si to potom uložil, aby sa s tým dalo ešte tak krásne vyhrať? S RAWom sa dajú robiť zázraky, ale ak už to do niečoho uložím, akosi si s tým neviem rady. Ďakujem
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-01 21:36:15
príspevok od: Oki
Perfektný článok, a výsledná fotka fakt stála za to Ak sa môžem spýtať, v tom deep sky trackeri si predpokladám spracovával RAWy. Do akého formátu si to potom uložil, aby sa s tým dalo ešte tak krásne vyhrať? S RAWom sa dajú robiť zázraky, ale ak už to do niečoho uložím, akosi si s tým neviem rady. Ďakujem
Zdravim, dik, za pochvalu No konkretne v tom Deep sky stackeri sa to da ukladat v tiffku, cize sa s tym da paradne hrat. Podobne aj IRIS ponuka vystup v lubovolnom formate v ratane tiffu. Ja som to robil tak, ze som spracovane kusky ulozil v tiffku, potom som to pospajal v autopane, taktiez ulozil v najmenej komprimovanom subore vzhladom na moznosti pocitaca a tak spravil postprocessing Len je to diskutabilne, ci to najskor nespracovat cca rovnakym postupom kazdy kusok a tak zlozit, lebo niekedy pri postprocesse panoramy sa prejavia odlisne podmienky snimania pocas noci (napr. k ranu svitanie) a mozu sa potom zviditelnit spoje. Treba jednoducho vyskusat pre dany pripad ako to vyzera lepsie
 
Oki
2013-07-01 21:43:56
príspevok od: kubizmus
Zdravim, dik, za pochvalu No konkretne v tom Deep sky stackeri sa to da ukladat v tiffku, cize sa s tym da paradne hrat. Podobne aj IRIS ponuka vystup v lubovolnom formate v ratane tiffu. Ja som to robil tak, ze som spracovane kusky ulozil v tiffku, potom som to pospajal v autopane, taktiez ulozil v najmenej komprimovanom subore vzhladom na moznosti pocitaca a tak spravil postprocessing Len je to diskutabilne, ci to najskor nespracovat cca rovnakym postupom kazdy kusok a tak zlozit, lebo niekedy pri postprocesse panoramy sa prejavia odlisne podmienky snimania pocas noci (napr. k ranu svitanie) a mozu sa potom zviditelnit spoje. Treba jednoducho vyskusat pre dany pripad ako to vyzera lepsie
Ďakujem. Vedel som že tiff je asi best, ale akosi som to bez poriadneho vyskúšania zavrhol s tým že "na raw sa to ajtak nechytá"
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-01 21:58:17
príspevok od: Oki
Ďakujem. Vedel som že tiff je asi best, ale akosi som to bez poriadneho vyskúšania zavrhol s tým že "na raw sa to ajtak nechytá"
nee tiffko je v odstate nekomprimovany subor, aj ked si vsimnete, tak ma vzdy okolo 20 MB a viacej, ja som vytahoval aj panoramky s 150MB ale tolko vela zasa nie je treba
 
blasi
2013-07-02 15:32:10
ejha. paradny vykon
 
Ľuboš Capcara
2013-07-02 15:47:06
Krasny clanok, diki
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-02 21:27:08
príspevok od: blasi
ejha. paradny vykon
dik
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-02 21:27:37
príspevok od: Ľuboš Capcara
Krasny clanok, diki
som rad, ze zaujal
 
mcico
2013-07-03 13:57:34
perfekt, este stale nedycham a sedim s otvorenou hu...- pusou
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-03 14:08:38
príspevok od: mcico
perfekt, este stale nedycham a sedim s otvorenou hu...- pusou
fiiha, tak dakujem
 
Brian
2013-07-05 14:38:01
pekny vysledok!
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-05 15:15:41
príspevok od: Brian
pekny vysledok!
dik
 
Ondrej22
2013-07-08 11:48:04
pekny clanok aj foto.. len tak dalej
 
SteveS
ocenenie redakciou 2013-07-08 14:32:14
Výborný článok aj fotka!
Má nielen zaujímavý, nezvyčajný obsah ale aj veľmi chytľavú formu a pútavo napísaný text ma zaujal rovnako ako výsledná fotka.

Dúfam že sa pripravovaná akcia vydarí a všetci sa stretneme podľa plánu. Rád sa pozriem na tvoju spomínanú "Montáž" pod fotoaparát, lebo napriek tomu že nočnú oblohu aj nočné panorámy bežne fotím, je už takáto oblasť astrofotografie a používanie montáže a špeciálnych astroprogramov pre mńa "španielskou dedinou".

Kdesi v komentároch spomínaš aj možnosť preloženia špeciálnych astrovýrazov ak by mal niekto záujem. Ja záujem mám a budem za vysvetlenie použitých výrazov vďačný. Neplánujem sa síce atrofotografiou zaoberať až takto hlboko ale človek nikdy nevie A ako sa vraví "Nikdy nehovor nikdy". Rozšírenie si obzoru o veci ktorá človeka baví nikdy nezaškodí.
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-12 13:40:40
príspevok od: Ondrej22
pekny clanok aj foto.. len tak dalej
dik
 
kubizmus
externý redaktor 2013-07-12 13:44:23
príspevok od: SteveS
Výborný článok aj fotka!
Má nielen zaujímavý, nezvyčajný obsah ale aj veľmi chytľavú formu a pútavo napísaný text ma zaujal rovnako ako výsledná fotka.

Dúfam že sa pripravovaná akcia vydarí a všetci sa stretneme podľa plánu. Rád sa pozriem na tvoju spomínanú "Montáž" pod fotoaparát, lebo napriek tomu že nočnú oblohu aj nočné panorámy bežne fotím, je už takáto oblasť astrofotografie a používanie montáže a špeciálnych astroprogramov pre mńa "španielskou dedinou".

Kdesi v komentároch spomínaš aj možnosť preloženia špeciálnych astrovýrazov ak by mal niekto záujem. Ja záujem mám a budem za vysvetlenie použitých výrazov vďačný. Neplánujem sa síce atrofotografiou zaoberať až takto hlboko ale človek nikdy nevie A ako sa vraví "Nikdy nehovor nikdy". Rozšírenie si obzoru o veci ktorá človeka baví nikdy nezaškodí.
Dakujem

...no a ktorym vyrazom ste teda neporozumeli?
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.