Hore

Hričovský hrad

Hričovský hrad, ktorého vznik sa datuje do 13. storočia má bohatú históriu. Dnes však môžeme navštíviť bohužiaľ už len zrúcaninu tohto hradu, ktorá sa nachádza v Žilinskom regióne, pohorí Suľovských vrchov a v nadmorskej výšek 507 m. n. m. Prvý údaj o hrade pochádza z roku 1208. Odvtedy sa dostal do rúk mnohých panovníkov. Ak vás zaujíma história môžete si ju prečítať (http://www.hradhricov.sk/Historia.aspx). Zaujímavá je taktiež povesť o mníchovy, ktorá vznikla za čias vládnutia Františka Thurza (http://www.hradhricov.sk/Povesti.aspx).

   

Hrad v posledných rokoch prechádza menšími rekonštrukciami, ktoré zlepšujú najmä prístup do rôznych jeho častí. Pre návštevníkov to však nepôsobí rušivo. Výstup na hrad je možný z obce Hričovské Podhradie. Výstup nieje náročný, zaberie okolo 30-40 minút a zvládnu ho aj rodiny s menšími deťmi až na samotný vrch hradu. Chodník je už v samotnej obci riadne vyznačený a ďalej je možnosť zastaviť si pri viacerých informačných tabuľách, ktoré vedú k hradu. 

Hrad ponúka oddych (lavičky, miesta na opekanie,...) ale aj možnosť pokochať sa okolitou prírodou. Pre nadšencov turistiky je možnosť zvoliť si tento hrad ako jeden z bodov ich túry alebo začať aj tu, keďže Hričovský hrad tvorí pomyselný "trojuholník" spolu s hradmi Lietava a Suľov.

    

Možnosť dopravy -> Autobusová doprava: Bytča - Hričovské Podhradie, Žilina - Hričovské Podhradie. Taktiež možnosť využiť niektorý z turistických chodníkov, ktoré sú vhodné aj na cykloturistiku -> Žilina (Strážov) - Ovčiarsko - Hričovské Podhradie, prípadne Roháče - Suľov alebo taktiež aj z Lietavskeho hradu. Mapa: (http://goo.gl/maps/5Gjs5)

Keďže sa jedná o zrúcaninu, výstup je na vlastné riziko. Osobne odporúčam hlavne lepšiu obuv, ktorá zabráni nečakanému pošmyknutiu. Na hrade nechýbajú lavičky. Dnes už sa dá prechádzať medzi jeho časťami oveľa jednoduchšie, pribudli drevené schody a iné pomôcky. Nemusíte sa teda báť, že by ste museli liezť po skalách a následne z nich niekde zoskakovať.

Po výstupe na samotný vrchol máte možnosť posedieť si a pozrieť si široké okolie hradu (Bytča, Žilina).

Na záver pár informácií pre fotografov - lovcov dobrého svetla. Priblížny východ slnka v období Júl - August (4:40 - 5:50). Západ slnka (20:40 - 19:30). Smerom na východ od hradu sa nachádza Žilina. Na západnej strane Bytča. A všeobecne platí, lepšie prísť skôr ako neskôr :) Rozhodne nespravíte chybu ak sa tu zastavíte na jeseň. Možnosť riadiť sa aj kalendárom východu - západu, avšak v tom prípade prísť minimálne o hodinu skôr. 
Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
LukiK
2013-07-23 08:12:00
Na fotoportali by som cakal nieco viacej ako len skopirovane fotky z fotaku, zmensene a pacnute na web. Mierny postproces by tym fotkam velmi pomohol. Su take bez zivota - mdle. Akoby boli fotene z mobilu a nie zrkadlovky. Kompoziciu by bolo dobre si tiez nastudovat.
PS: oprav si prosim gramaticke chyby.
 
andreewp
2013-07-23 13:20:36
príspevok od: LukiK
Na fotoportali by som cakal nieco viacej ako len skopirovane fotky z fotaku, zmensene a pacnute na web. Mierny postproces by tym fotkam velmi pomohol. Su take bez zivota - mdle. Akoby boli fotene z mobilu a nie zrkadlovky. Kompoziciu by bolo dobre si tiez nastudovat.
PS: oprav si prosim gramaticke chyby.
Lebo boli fotené okolo 3 hodiny poobede, preto také nanič svetlo. A postprocesu sa dočkali. Písal som ten článok hlavne so zámerom.. dať tip na trip
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.