Hore

Fotobatoh Naneu Military Ops Alpha - pomocnik nielenna turistiku

Tak je to môj prvý článok, ktorý som kedy dal dokopy, ale niečim začať treba, ale príjmem každú kritiku, prípadne návrh na zlepšenie, takže Vám prajem príjemné čítanie. A neukameňujte ma prosím, s písaním recenzii nemám absolútne žiadne skúsenosti.

 

 

Dizajn a konštrukcia

Ako už bolo spomenuté v úvode, na prvý pohľad vyzerá ako batoh určený na turistiku. Vyrába sa vo dvoch farebných prevedeniach, a to čiernom a olivovo zelenom. Použitý materiál je balistický nylon 1680D, ktorý je do istej miery odolný voči vode. Už na prvý pohľad vyzerá spracovanie kvalitne.
      

 spredu má 1 váčšiu kapsu na zips, ktorá sa dá zo spodu stiahnúť popruhmy, na ktorej sú 2 rovnako veľké

vrecká na suchý zips

Vrecká sú vhodné napríklad na kruhové filtre, prípadne peňaženku (resp. ja ich tak používam :) ) Ale hlavne peňaženku do nich nedávať z bezpečnostných dôvodov na preplnených miestach         

Vrecká sú vhodné napríklad na kruhové filtre, kľúče, prípadne peňaženku (resp. ja ich tak používam :) ) Ale peňaženku do nich neodporúčam dávať z bezpečnostných dôvodov na preplnených miestach. Vo väčšej kapse sú 2 menšie vrecká na drohnosti, ktoré v nich ale môžu trošku lietať keďže nemajú žiadnu gumičku. Ďalej sú tam 2 úzke vrecká, vhodné na čistiace pero na optiku, pero na písanie, a v mojom prípade aj lasérové ukazovátko, dobré hlavne pri vyhľadávaní objektov na oblohe foťákom. Oproti týmto vreckám je jedno veľké, zaberajúce skoro celú plochu kapsy, ktoré je sieťované, uzatvárateľné zipsom, do ktorého sa dajú dať mapy, káble, prípadne tiež krabičky s kruhovými filtrami.

 

  

Hore na prednej strane je ešte jedno veľké vrecko, vhodné skôr na úzke veci ako sú mapy a iné papiere, káble a pod. Toto vrecko zaberá celú prednú časť, ohraničenú šitím. Jediný problém tu je v tom, že komora tohto vrecka je oddelená od hlavnej komory iba plátnom z podobnej (ak nie rovnakej) látky, aká je použítá pri vreckách na drobnosti v prednej časti, takže je hlavne použiteľná spodná polovica pri ktorej je z jednej strany pevnejší nylon a zo strany druhej spomínane plátno + "vložka" na fototechniku.

Vnútorný priestor je celkom objemný (z ohľadom na to, že sa jedná o fotobatoh), vmestí sa doň aj 2l fľaša na ležato, niečo drobné pod zub + prípadne tenšia bunda/mikina.
V prípade, že vyberiete vložku na fototechniku dostanete k dispozícií celý priestor batohu, ktorý sa dá využiť už aj pri celodennom výlete, keď budete potrebovať viac jedla, vody a teplého oblečenia (pokiaľ na ňom však neplánujete fotiť, alebo máte na vašu techniku iné miesto :) ).

Vo vnútri je ďalšie väčšie vrecko využíteľné na úzke veci a tesné vrecko, do ktorého sa zmestí napríklad menší telefón, mp3 prehrávač alebo ja v ňom nosím rezervné batérie k mobilu, Iná možnosť využitia ma momentálne nenapadá. Vrecko je ešte istené pásikom, na konci prichytené suchým zipsom.

Taktiež na batohu z boku nechýba vývod na slúchadlá, ja osobne by som prijak väčší otvor, aby bol použiteľný aj na hadičku vodného rezervoáru.

 

Na ľavom boku (z pohľadu nosiča batohu) sa nachádza pod zipsom skrytý držiak statívu, použiteľný aj na nosenie flaše, avšak kôly výške horného úchytu minimálne 1,5 l. Čakal som, že keďže je uchytenie statívu z boku tak to bude ťahať do strany, avšak som sa mýlil, a aspoň mne statív neporušil "komfortnú zónu" nosenia.     Taktiež tu je cedulka s niekoľkými informáciami o batohu ako je model a materiál

       

       

Chrbtová časť má polstrovanie rozdelené na 2 polovice. Polstrované sú taktiež ramenné popruhy a popruh na pás, ktorý v zime príjemne hreje na bokoch. Taktiež užitočné v prípade, že sa potrebujete dostat do vaku, prípadne predných vreciek, ale nechcete dávať dole celý batoh, žiaľ, pre prístup ku technike potrebujete dať batoh dole.

Ramenné popruhy sa tiež dajú zopnúť približne na úrovni pŕs pre komfortnejšie nosenie. Toto zopnutie sa dá tiež posúvať mierne hore/dole. Nastavenie dĺžky popruhov je snáď samozrejmosťou. Na zadnej časti sa nachádza aj zips, ktorým sa dostaneme ku vložke pre fototechniku.

Prístup ku technike a príslušenstvo

Keďže prístup ku technike je cez chrbtovú časť, je technika dokonale chránená proti krádeži, ale na druhú stranu musíte batoh zvesit aby ste sa k nej dostali. Zipsom na chrbtovej časti teda odkryjete vložku pre fototechniku, ktorú, ako som už spomínal je navyše možné aj vybrať, a tým zväčšiť priestor v prípade použitia batohu na iné účely. Vo vložke je viacero prepážok, ktoré držia na mieste pomocou suchých zipsov. Na fotkách chýba ešte jedna dlhá prepážka, ktorú nepoužívam.

  

Vnútorné rozmery sú zhruba 280x180x160 (šírka, výška, hĺbka). Na fotke je vidieť ako ju momentálne používam ja. Je v nej Nikon D5200 s nasadeným objektívom 18-108mm, dole pod ním to biele trčí baterka, vedľa stojí 35tka, nad ním požičaná 55-200 a nad foťákom Tair-11A spolu s balónikom a nakoniec bavlnené handričky (bežne to mám priestor pre externý blesk, ktorý je momentálne v rekonštrukcií, keďže nieje najnovší).

Vložka drží vo vnútri pomocou suchých zipsov na bokoch a zo spodu, z vrchu je prekrytá kusom látky, ktorá je použitá aj napríklad na vnútorných stenách, a taktiež drží pomocou suchých zipsov.

 

Teraz k príslušenstvu, ak sa to tak dá nazvať.

Spočíva vpodstate len z dvoch častí. držiak na telefón a pláštenka proti dažďu v praktickom púzdre, ktoré je použiteľné aj ako držiak na menšiu fľašu (popravde som sa túto informáciu dozvedel len prednedávnom z webstránky výrobcu :) ).

  

                          

 

Ako ste si mohli všimnúť už na predošlých fotkách, držiak na telefón sa dá prichytiť na obe strany ramenných popruhov, zhora je istený pružným pásikom so suchým zipsom. Princíp prichytenia môžete vidieť na fotke púzdra na pláštenku/fľašu. To sa dá prichytiť prakticky na akýkoľvek vodorovný pevný pásik, ktoré sa nachádzajú na prednej strane dole, na ramenných popruhoch a aj na popruhoch na pás.

Pláštenku som použil zatiaľ len raz, akurát mám menší problém so zachytením z vrchu, je tam síce sťahovacia šnúrka a taká provizorná príchytka, ale vrch úplne nechráni a zošmikne sa kúsok dole, ale tento problém mám aj pri druhom batohu (nieje to fotobatoh). Žiaľ, pláštenka taktiež nieje 100% odolná voči vode, a časom presakuje, takže sa na ňu nedá spoľahnúť pri dlhších výletoch v daždi, skôr na "dojazd" keď sa strhne či už čakaný, alebo nečakaný dážď.

Ešte som aj zabudol na mini kompas, ktorý bol vpredu ako sú na jednej z posledných fotiek nad púzdrom na plášenku ten zvislý pásik, ale ten sa mi utrhol, zrejme som oň niekde zavadil. Jeho fotku momentálne nemám, niekde som ho zapatrošil, ale je to taký ten klasický malý okruhlý kompas, ktorý kúpite za pár centov na ebayi, ale esteticky mi na batohu celkom sedel, kým sa však neutrhol :).

 

Záver

Ja batoh využívam prevažne na cyklistiku a celkom mi vyhovuje, pohodlne sa nosí a zmestí sa mi doň všetko čo so sebou nosím + ešte mám rezervu v priestore. Batoh sa ešte vyrába vo verzií Alpha-L, ktorá sa líši hlavne priestorom pre 17" notebook navyše.
Mne na batohu vyhovuje veľký priestor ako pre osobné veci tak aj techniku. Navyše polstrovanie je pohodlné a dobre sa nosí aj viac zaťažený na dlhšie výlety. Chýba mi tam najmä ta gumička na vnútorných vreckách.

Batoh odporúčam tým, ktorí chcú nenápadný a priestorný batoh na výlety za podľa mňa rozumnú cenu. (Batoh som kupoval za 100 € v nemenovanom shope)

Ako hlavné plusy beriem veľký vnútorný priestor, veľa vreciek na rôzne drobnosti, pohodlnosť nosenia, nenápadný dizajn.

Ako mínusy chýbajúci priestor na pamäťové karty, menšie vačky s gumičkou napríklad na záložnú batériu, a hlavne mne chýbajúci otvor na hadičku hydrapacku.

 

To by bolo asi tak všetko, dúfam že sa Vám recenzia páčila a čo-to aj podala viac či menej zaujímavé informácie. V prípade, že v článku niečo chýba, alebo vás zaujíma niečo, čo som tam či už nedal, alebo zabudol dať, kľudne sa pýtajte či už cez správy alebo v komentároch.

 

 

 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
wonder
2013-10-08 09:58:21
Tento batoh mám už asi zo dva roky a myslím,že ten kto hľadá fotobatoh na turistiku s ním neurobí chybu.Dobre sa nosí aj vďaka perfektne polstrovaným ramenným a postranným popruhom.O mieste v batohu ani nehovorím.Niekde som čítal že doň v pohode vlezie telo s nasadenou 70-200 ale neskúšal som to.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.