Hore

Kirgizsko II

Keď som sám, som v najlepšej spoločnosti. To už povedal niekto iný .. že vraj Satinský, no aj jemu pripisujú toľko falošných výrokov ako Oscarovi Wildeovi. A cestovať sám, to je ako rezervovať si najlepšiu cestovku na svete s najlepším sprievodcom (neplatí pre extrovertov).

Kirgizsko bola jasná voľba. Poznáte to.. Odchádzate z top dovolenky, na vašej sandisk karte máte 16 giga fotiek, z toho 3 percentá relevantných. Vravíte si: tu sa musím ešte vrátiť. Ale nestane sa. Svet je veľký. Zláka vás zapichnúť špendlík na iné miesto. Mne sa to nestalo. Lebo som super a šikovnejší ako ostatní! Jedine žeby nie .. fakt nie. Jednoducho objavila sa o stovku lacnejšia letenka ako minulý rok a nebol čas čakať na rozhodnutie potencionálnych parťákov. Tak som to skúsil sám. Celý príbeh.

Je jasné, že o mňa mali všetci obavy. Frajerka, rodičia, kamoši.. Stále neviem, či im išlo o moju bezpečnosť, alebo len o psychický stav, keďže som sa vydal napospas vlastným vibramom. Nepýtal som sa, aby som sa neurazil. Ťažko niekoho presvedčiť, že Kirgizsko je bezpečná krajina a že naozaj nebezpečné je ísť na diskotéku do Lendaku a nie behať kolo nomádov v dolinách. Samozrejme, na hubu môžete dostať vždy a všade ( napríklad aj v Lendaku .. už som spomínal? ).

No ale k veci. Biškek je hlavné mesto. Už som o ňom písal v minulom článku. To keď som tam bol prvýkrát v septembri 2013. Železobetón je trvácny a odolný (Le Corbusier kvituje). Nič sa nezmenilo. Keď obsypete Krompachy a Svit kvetináčmi, máte z tých miest odrazu pocit, akoby tam boli kvetináče. Toľko k rozdielu, keďže teraz bol jún a predtým bol september.

Z Biškeku som to do cezpolkrajiny vzdialeného Karakolu zobral taxíkom. Ale nepredstavujte si to ako Sám doma v New Yorku v taxíku v balíku. Tu sa len na autobusovej stanici vyhádate s taxikárom o bezkonkurenčnej cene, počkáte, kým sa obsadia aspon tri zo štyroch miest a napokon aj tak zistíte, že ste ste vlastne hrdým sponzorom kirgizskej rodinky na jej ceste za známymi na druhom konci republiky.

Karakol je fajn. Ale len preto, že leží bezprostredne pri horách. Inak je to smutné miesto. Je to východiskový bod pre najlepšie treky. Asfalt je tam vzácnosťou ako pravidelný príjem.

No aby som neukrivdil. Kirgizi su naozaj dobrá partia. Neveril som, ako je možné, že tak chudobná krajina má obyvateľov, ktorí vám v podstate nijak nelezú do zadku. Pôsobia chladne, k cudzincovi odmerane, veľa sa nesmejú a kebyže niesom oblečený ako krikľavý alpinefjallravenhuskyadidas turista, tak o mňa ani okom nezavadia. Neviem ako vy, ale ja nemám rád, keď mi niekde vnucujú tovar, služby, či láskavosť. Možno sa tým sami oberajú o prospech, ale mne to skrátka sadlo.

Image title


Aj v trekovej agentúre pôsobili, že keď sa mi nepáči, môžem ísť sám bez sprievodcu. Taká je cena, zariaď sa priateľu. Zariadil som sa. Ak nie ste vyslovene typ osamelého vlka, odporúčam si na viacdňové treky zobrať sprievodcu. V prvom rade tým prispejete lokálnej ekonomike. A naozaj to príde vhod. Niesom žiaden kirgizológ, ale poviem aspoň z vlastnej skúsenosti. Hory niesú sranda, to viete. V Kirgizsku je síce pár značených trekových trás, ale mimo toho sa riadite len odhadom. Hore sneží aj v lete. Vtedy nevidíte nič. Ani len to, či už chodíte po deravom ľadovci, alebo po žulovej skale. Moji sprievodcovia to vedeli, teda aspoň sa tvárili, že vedia. Vedia odhadnúť, či sa oplatí prekročiť sedlo vo výške 3886mnm, alebo je to lepšie obísť desaťkilometrovou obchádzkou. A hlavne - sú to Kirgizi. Znaju pa rusky gavariť. Dozviete sa čo to o lokálnych pohoriach, i koľko zaplatil pred týždňom za starý passat a koho tak nasral, že má pod uchom tú jazvu (nie, nie je to plastika). Ešte jedna vec. Na brožúrke o Kirgizsku zaiste uvidíte medvede, vlky, snežného leoparda a iné bububu. Ale pravdepodobne ich nestretnete. Ale koho určite stretnete sú pastieri s dobytkom. Ich celé rodiny. Zmienil som sa, že Kirgizi radi pijú? No..áno, PIJÚ. Možno dedičstvo zo ZSSR, možno z nudy, možno len preto, že môžu. A môžu aj docválať ku vám a chcieť sa "pobratovať". To je milé akurát tak na jednu selfie. Potom by ste si radi šli po svojom a pokecali si s niekým príčetným, nech vás zbaví toho liehového bremena. Na to je tu dobrý sprievodca. Je to váš diplomat s ruksakom a znalosťou kirgizskej nomádskej nátury.

Image title

Image title

Image title




Môj prvý sprievodca Maxo bol tichý týpek s kondičkou Kuzminovovej. Na opis exteriérov tu mám radšej fotky. Prešli sme štyri brutálne krásne doliny, zažili všetky druhy počasia a ponurý Karakol mi po piatich dňoch v horách pripadal ako Seattle.

Druhá túra bola kratšia a všeobecne ľahšia. Druhý sprievodca Madut bol taký ako Maxo, len úplne iný. Ukecaný, s dobrou angličtinou a mal rád krátke a časté prestávky. Maxa som často videl len ako červenú šušťakovú bodku 200 metrov predo mnou. Madut sa vypytoval viac ako ja, neustále nablízku a mal nekonečnú zásobu karamelových cukríkov, vraj z Porošenkovho impéria.

Chlapec ma nesklamal a odprevadil ma bezpečne cez dve sedlá naspäť do Karakolu.

Z celkových 13 dní sa mi v horách podarilo stráviť celých 8. Ak by som teraz zahrnul tento text kontempláciou nad krásami prírody a pohybu v nej, stačilo by dať CTRL+C/+V z ľubovoľnej publikácie. Ak by som povedal, ze to bolo krásne, klamal by som. NEBOLO. Nie je nič krásne na tom, keď s 30 kilovým ruksakom rátate svoje kroky na mesiačiky a na kapucňu vám padajú krúpy vo výške tritisíc metrov. Ani keď sa zobudíte v noci na zimu, či divné zvuky vonku pri stane (Maxo chrápal). Pravú hodnotu výletu som si uvedomil, keď nohy a mozog zrelaxovali a cez virtuálny filter driny do pamäte vošli hlavne spomienky na scenérie, kde okrem vás neboli ani stopy v snehu, ani jedno ťukanie paličiek okrem vašich a tri krát tri metre vodorovnej plochy boli vaším najdrahším pozemkom pre sklonenie hlavy.

Image title

Image title

Image title


Na záver pár vychytávok, ktoré sa nevošli:

Pri vstupe alebo nocľahu v doline je užitočné sa prihovoriť lokálnemu pastierovi (do 3500 výškových metrov ich čakajte všade). Poradiť sa ohľadne cesty, aj keď ju viete, je pokorným gestom, ktoré nemusíte ľutovať. Je to vás primárny kontakt s koňom, ako najlepším dopravným prostriedkom.

Kumys (Kumus) je ich známy národný nápoj. Ide o fermentované kobylie mlieko s obsahom alkoholu. Ešte som nestretol nikoho z radu turistov, komu by to chutilo a miestni sa neurazia, keď to odmietnene. I oni sami radšej prechádzajú na vodku.

Yurta je síce symbolom krajiny, ale pastierske rodiny už bežne prechádzajú na jednoduchšie skladné vojenské stany s kovovou kostrou. Vnútri sa často kúri sušenými kozími a ovčími bobkami. Nesmrdí to vôbec. 

Image title

Image title

Image title

Image title



Prikladám link na amatérsky zostrihané a roztrasené video.  Napriek tomu podáva približnú predstavu zážitku.


Prajem skorú návštevu :)

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marek loduha
ocenenie redakciou 2015-01-23 11:50:59
vdaka za članok, fajne čitanie aj fotky super. Rad som spoznal pre mna nove miesta. Aj video je fajn.
 
jerzi45
2015-01-23 16:13:21
výborne napísané, živo a pútavo...tvoje fotky z kitgizska mám rád...vždy si spomeniem na moje putovanie po horách alatau a NP kolsaj kolderi...kirgizské hory sú krásne...
 
seifi
2015-01-23 16:44:59
moc pekne si to napísal, poteší také čítanie; vďaka
 
Patrik Stedrak
externý redaktor 2015-01-23 23:19:20
super citanie aj fotodokumentacia, niet co dodat
 
matpi
2015-01-24 01:50:50
radost citat aj pozerat
 
JohnNewton
2015-01-24 14:08:41
Fajn, potvrdilo sa mi, že niekedy (alebo vždy ) je krátke a aj roztrasené video prínosom pri vnímaní skutočnej atmosféry. Tie upravené a často sterilné foto to tak dobre nedokážu. To je ale prirodzená vlastnosť fotografie, niekdy výhodná, inokedy menej.
 
Marián Kuric
2015-01-25 11:49:25
Nadherne, klobuk dole pred vykonom a takisto aj odvahou, fotky super, a video este lepsie, a tiez som za video rad, je velkym ozivenim.
 
kubizmus
externý redaktor 2015-01-26 13:33:39
Zdravim, vylet urcite zavideniahodny Tiez fotky mnohe su pekne, ved v takej krajine to ani inac nemoze byt

No clanok sa mi velmi nepaci, je to moj subjektivny pocit, ale pride mi napisany dost povrchne a este k tomu aj s chybami. Dokopy som z neho nic nemal okrem zopar zaujimavosti. Video to iste. Ako pamiatka je to fajn, autor si pri nom urcite pekne zaspomina, lebo zachytava jeho pocity. No pre nezasveteneho cloveka je v podstate onicom, velmi kratke prestrihy, sermovanie s kamerou, skor nez som si stihol uvedomit co sa akurat snima uz sa zmenil pohlad. Skoda no, lebo tento vylet mal urcite obrovsky potencial. To si radsej mohol uverejnit iba fotky s popismi.

PS dik za minuska
 
Gepeto
2015-01-26 14:57:50
príspevok od: kubizmus
Zdravim, vylet urcite zavideniahodny Tiez fotky mnohe su pekne, ved v takej krajine to ani inac nemoze byt

No clanok sa mi velmi nepaci, je to moj subjektivny pocit, ale pride mi napisany dost povrchne a este k tomu aj s chybami. Dokopy som z neho nic nemal okrem zopar zaujimavosti. Video to iste. Ako pamiatka je to fajn, autor si pri nom urcite pekne zaspomina, lebo zachytava jeho pocity. No pre nezasveteneho cloveka je v podstate onicom, velmi kratke prestrihy, sermovanie s kamerou, skor nez som si stihol uvedomit co sa akurat snima uz sa zmenil pohlad. Skoda no, lebo tento vylet mal urcite obrovsky potencial. To si radsej mohol uverejnit iba fotky s popismi.

PS dik za minuska
Cauko. Minuska? A to kde sme? snad nie na sme.sk diskusii . K chybam mas pravdu. Vela ich teda nebolo, okrem par umyselnych, ale vzor chlap mi zjavne robil problem . Kazdopadne dakujem za precitanie a koment.
K videu: Keby bol toto video portal, tak to sem samozrejme nepatri. Aj som tam napisal, aby bolo jasne, ze je to len pre ilustraciu. Tak nejak to vyzera, ked niekto prvykrat pouzije tu fuknciu zelenej kamerky na zrkadlovke bez stativu. Povodny zaznam bol este horsi, toto je vysledok starostliveho zostrihu a redukcie trasu. Neveril by si vsak ..ale to by si mal vidiet original zabery

PS: to minusko ti dam, ak budes chciet. Tie "pluska" davam len niekedy ako podakovanie za koment.
 
kubizmus
externý redaktor 2015-01-26 15:22:23
príspevok od: Gepeto
Cauko. Minuska? A to kde sme? snad nie na sme.sk diskusii . K chybam mas pravdu. Vela ich teda nebolo, okrem par umyselnych, ale vzor chlap mi zjavne robil problem . Kazdopadne dakujem za precitanie a koment.
K videu: Keby bol toto video portal, tak to sem samozrejme nepatri. Aj som tam napisal, aby bolo jasne, ze je to len pre ilustraciu. Tak nejak to vyzera, ked niekto prvykrat pouzije tu fuknciu zelenej kamerky na zrkadlovke bez stativu. Povodny zaznam bol este horsi, toto je vysledok starostliveho zostrihu a redukcie trasu. Neveril by si vsak ..ale to by si mal vidiet original zabery

PS: to minusko ti dam, ak budes chciet. Tie "pluska" davam len niekedy ako podakovanie za koment.
No, mal som na mysli skor stylisticke chyby a tiez nespravne slovne spojenia, ale to je jedno.

Jasne, ved ja chapem, ze to nebolo profi video natacane so stativom, no skoda, ze tie sekvencie nemohli byt dlhsie atd. Ale ber to vsetko tak, ze to vadi mozno iba mne

PS No minuska obycajne dostavaju kriticke komenty, ktore su napisane medzi samou pochvalou, tak preto Daj co chces, podla toho ako vnimas moj komentar, alebo nedavaj nic, mne to je dost ukradnute Hlavna je ta diskusia.
 
JohnNewton
2015-01-26 15:40:31
príspevok od: kubizmus
No, mal som na mysli skor stylisticke chyby a tiez nespravne slovne spojenia, ale to je jedno.

Jasne, ved ja chapem, ze to nebolo profi video natacane so stativom, no skoda, ze tie sekvencie nemohli byt dlhsie atd. Ale ber to vsetko tak, ze to vadi mozno iba mne

PS No minuska obycajne dostavaju kriticke komenty, ktore su napisane medzi samou pochvalou, tak preto Daj co chces, podla toho ako vnimas moj komentar, alebo nedavaj nic, mne to je dost ukradnute Hlavna je ta diskusia.
Píšeš o gramatike a diakritiku nepoužívaš ? Je mi jedno z akého dôvodu Tu máš to mínusko ...
 
kubizmus
externý redaktor 2015-01-26 16:10:28
príspevok od: JohnNewton
Píšeš o gramatike a diakritiku nepoužívaš ? Je mi jedno z akého dôvodu Tu máš to mínusko ...
Hmm, a ty zasa necitas komentare na ktore chces reagovat alebo nevies aky je rozdiel medzi gramatikou a stylistikou resp. spravnym pouzivanim slovnych spojeni. srandista
 
JohnNewton
2015-01-26 16:34:34
príspevok od: kubizmus
Hmm, a ty zasa necitas komentare na ktore chces reagovat alebo nevies aky je rozdiel medzi gramatikou a stylistikou resp. spravnym pouzivanim slovnych spojeni. srandista
Chcel si mínusku, máš ju Čo bude s diakritikou ?
 
blasi
2015-02-02 16:04:10
je to dobre. pekn yvylet.
neisom videomaniak ale kusok mi nepasovla muzika k videu ale to je uplne jedno a uplne od veci pripomienka
 
Ninja
ocenenie redakciou 2015-02-04 21:49:51
Sánka dolu za odvahu ísť tam sám, takýto "výlet" musí riadne zresetovať každodenný stereotyp. Mne osobne by chýbala spoločnosť známych, s ktorými by som sa mohol priamo na mieste podeliť o zážitky, atmosféru, ale chápem, že kvôli lacnejšej letenke sa inak nedalo . Článok som prečítal jedným dychom, tá pustatina ma úplne vtiahla. Dík.
 
Gepeto
2015-02-05 17:17:19
Dakujem Reset to teda bol riadny.
 
Gepeto
2015-02-06 14:42:30
príspevok od: Ninja
Sánka dolu za odvahu ísť tam sám, takýto "výlet" musí riadne zresetovať každodenný stereotyp. Mne osobne by chýbala spoločnosť známych, s ktorými by som sa mohol priamo na mieste podeliť o zážitky, atmosféru, ale chápem, že kvôli lacnejšej letenke sa inak nedalo . Článok som prečítal jedným dychom, tá pustatina ma úplne vtiahla. Dík.
Dakujem Reset to teda bol riadny.
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.