Hore

Radosť Rozdávaním Rastie

Všetko to začalo malou myšlienkou urobiť niečo, čo bude mať zmysel a bude to verejnosť zaujímať. V našej blízkosti sa často stretávme s tým že hendikepované deti nie sú prijaté do spoločnosti. My sme to chceli zmeniť! Našim cieľom bolo poukázať, aké sú tieto deti šikovné a schopné spolupracovať. Aká chuť do života z nich ide. Preto sme sa rozhodli, že ich vyfotíme pri ich každodenných činnostiach a urobíme z toho výstavu.

Keď bolo ešte len myšlienkou, že urobíme výstavu s fotkami hendikepovaných detí, niektorí ľudia ktorým sme to povedali sa začali smiať(už to nasvedčovalo tomu, že sa v týchto deťoch mília) proste nevedli si niečo takéto predstaviť. No my sme sa nevzdávali a naďalej dúfali, že to bude mať úspech.
Pojekt sa spísal a my sme už len čakali kým nám ho schvália. Podarilo sa! EU spolufinancovala tento projekt v hodonote 200€ a my sme začali s dôležitímy vecami ako prenájom priestorov, občerstvenie, propagácia, talč fotiek a podobne.

Viete, fotky neboli zhotovené za nejakým zámerom profesionality. Boli to len také "cvaky" prostredníctvom ktorých sme mohli zachitiť radosť detí. Preto nik nepozeral na kompozíciu, svetelnosť a podobne (vieme že tieto veci boli zlé) ale zámer bol iný.

S úsmevom na tvári môžeme povedať, že výstavy sa zúčastnilo dosť veľa ľudí. A to nás veľmi tešilo! Ľudia sa prechádzali popri fotkách a počuli ste slová "jeej aké krásne"..."aha aká zlatá"...
Pravdou je, že ľudia sa usmievali. No nebol to smiech, bol to mílý úsmev na žiariacej tvári pri pohlade na fotku.
Príjemná atmosféra nasvedčovala tomu, že ľuďom sa tu páči. Rozprávali sa, pozerali na fotky a popri tom popíjali kávu. Pri odchode nazabudali na slová pochvaly. Konečne môžem povedať, že výstava splnila svoj cieľ. Ľudia pri odchode nechávali malé lístočky s pozitívnymi odkazmi. Potom sa to už šírilo medzi ľuďmi. Pre tento úspech bola výstava zorganizovaná ešte raz v priestoroch školy, ktorú navštevujem. Bolo fajn prísť do školy a už v diaľke vidieť fotky, ktoré robia radosť iným. Báli sme sa že žiaci fotky zničia. No nestalo sa tak. Boli mesiac vystavene na chodbe a nechýba ani jedna z nich, dokonca ani jedna nie je poškodená. Myslím že žiaci mali voči nim určitý rešpekt.
Môžem skonštatovať, že som spokojný s celým priebehom akcie a som rád, že som sa do niečoho takéhoto zapojil. Okrem skúseností, ktoré som nadobudol, som získal osvedčenie o získanej odbornej spôsobilosti s celoštátnou platnosťou ako mladý vedúci. Už sa tešíme na ďalší projekt, ktorý je v prípravnej fáze.



Vždy sa nájdu dobrý ľudia. Nám sa ich pri našom projekte zaručene podarilo nájsť. Všetko to bolo o dvôvere a chuti pomôcť iným. Našli sa dobrovoľníci, ktorý výstavu bez problémov propagovali a s celým priebehom pomáhali. Nik z nich nebol do ničoho nútený, no každý sa do práce hrnul už pár hodín pred začiatkom toho celého. Aj napriek tomu že každý má svoje starosti oni pomohli a preto im patrí veľké ďakujem. Veď zrazu sme mali moderátora, dvoch fotografov, pomoc za pultom, či hudobníkov, ktorý to celé otvorili. Boli ochotný variť kávu, obsluhovať návštevníkov a podobne. Ich práca tu samozrejme neskončila, pretože po celom dni trebalo poumývať riady, povysávať a porobiť podobné nevyhnutné veci, aby bolo zas všetko tak, ako bolo predtým. Im to však neprekážalo. Nemôžem zabudnúť spomenúť, že priestory na výstavu nám boli poskytnuté zadarmo! Preto by som vás chcel povzbudiť, ak máte podobné túžby alebo výzie tak pomáhajte a robte to, čo vás baví . Skúste aj vy zorganizovať niečo také. Určite nájdete vo svojom okolí veci, ktoré by ste zmenili.

Naopak, možno práve vy máte nejaké priestory, alebo ste schopný podobné veci sponzorovať, či akokoľvek prispieťk ich vývoju. Poskytnite svoje možnosti ľuďom, ktorý chcú niečo zmeniť alebo urobiť niečo dobré.Veľmi to pomôže, verte mi. A predovšetkým nezabudnite navštevovať takéto podujatia, ktoré sú zamerané na pomoc iným.
Ak ste s čítaním došli až tu, tak vám veľmi pekne ďakujem. Nnezabudnite že práve vy môžete niečo zmeniť. Ospravedlňujem sa za množstvo gramatických chýb v článku.
Majte ešte pekný deň!

Link na video: http://youtu.be/mTXkBYe62kA
Výstava sa konala 21.septembra 2014 v Dolnom Kubíne.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.