Hore

Keď voda čaruje

Voda patrí medzi jeden zo štyroch živlov prírody. Pre existenciu života je voda nevyhnutnou veličinou a možno povedať, že všetky organizmy na našej Zemi sú na vode závislé. Okrem toho, že je podmienkou života na našej Zemi, pre množstvo živočíchov je ich životným prostredím, domovom, zdrojom potravy, miestom vhodným pre rozmnožovanie a podobne.
Image titleOkolie akéhokoľvek vodného prostredia, či už sa jedná oprírodný vodný tok, alebo vodnú nádrž či jazero, ktoré vytvoril človek sa vyznačuje neustálou aveľmi výraznou aktivitou živočíchov.
Image titleNie len za teplého počasia sa počas celého roka kvode uchyľujú rozmanitý zástupcovia skupín obojživelníkov, plazov, vtákov či cicavcov. Aj preto mám tieto miesta veľmi rád avždy sa tam vraciam sveľkým očakávaním, akým zážitkom ma nespútaná príroda opäť obdarí.
Image title

Pri potulkách prírodou sa zameriavam hlavne na vodné vtáctvo atak som pri vode veľmi často svedkom nevídaných azaujímavých životných prejavov asprávania sa rôznych druhov zvierat. Osobne pri vode mávam rád hlavne skoré rána, kedy vtáky ihneď po prebudení začínajú so svojou aktivitou. Keďže sú výborne oddýchnutí, skoro ráno je ich aktivita veľmi vysoká, čo mi dáva množstvo šancí vidieť azachytiť zasa niečo nové azaujímavé. Typickým príkladom je lov volaviek, či rýchle pobehovanie kalužiakov po bahnistých oblastiach zháňajúcich pod zub niečo chutné. Sem tam sa objaví bobor, vydra, či užovka usilovne hľadajúca niečo, čo zaženie hlad.
Image title

Väčšinou je skoro ráno bezvetrie, voda je kľudná, hladina nehybná atak spolu so žiariacim slnkom vytvára nádherné zrkadlenie. Možno povedať, že voda vtedy čaruje ana svojej hladine vytvára nádherné, farbami žiariace odrazy. Keď sa ktomu ešte pridá jemný opar vznášajúci sa nad hladinou, kdokonalej fotke už moc nechýba. Hmla sjemnými slnečnými lúčmi vytvorí tak jemnú a snovú atmosféru, že si častokrát pripadám ako vrozprávke. Presne pre tieto chvíle sa oplatí skoro ráno vstávať aobetovať tak čas svojho drahocenného života. Aj keď človek vtieto rána často poriadne vymrzne, zábery neopakovateľných javov tento mierny diskomfort hravo prekonajú.
Image title

Samozrejme, teplé slnečné večery nie sú onič horšie. Na večer opäť stúpa aktivita zvierat, teda aj vtáctva atak nie je problém vidieť loviť rybárika, rôzne druhy volaviek, kršiaka rybára, rybára riečneho, orliaka morského ainých impozantných dravcov.
Image title

Tesne pred západom slnka sa zvykne vietor znova ukľudniť atak prichádza opäť kombinácia dostatku jemného, mäkkeho večerného svetla, nehybnej hladiny aktomu za tepla aj veľmi aktívny hmyz vokolí vodnej hladiny, čo vytvára opäť mnoho možností na vytvorenie takmer dokonalého statického záberu, či akcie vpodobe letovky alebo lovu.
Image title
Image title

Ďalším skvelým obdobím na fotenie zvierat pri vode je jar. Po dlhej zime sa príroda opäť prebúdza. Srastúcou teplotou rastie aj hladina pohlavných hormónov uvtákov asňou prichádza obdobie predvádzania sa, dvorenia a nežných nahováračiek. Následne prichádza párenie apo nejakom čase aj liahnutie mláďat. Prichádza obdobie, kedy sa vtáctvo ,,oblieka,, do pestrého svadobného šatu. Na oblohe sa odohrávajú svadobné lety vtákov, prichádza svadobný tanec potápky chochlatej na vodnej hladine, či obdarovanie samičky ulovenou rybkou zo strany samčeka urybárika riečneho.
Image title
Neskôr možno následne zazrieť kŕmenie mláďat, ,,škôlku,, kačíc divých so svojou matkou, či vozenie mladej generácie na chrbte svojich rodičov upotápok.
Image title
Ktomuto všetkému sa uniektorých druhov prejavuje zároveň silné teritoriálne správanie sprevádzané typickým hlasovým prejavom signalizujúcim, že dané územie už má svojho pána.
Image title

Na Slovensku je pri vodných tokoch ešte jedno krásne obdobie. Včase jarnej ajesennej migrácie môže človek vidieť aj niekoľko vzácnejších druhov, ktorých inak po celý rok niet. Voda sa zdiaľky akoby hmýrila ešte väčším množstvom farieb ako po ostatné obdobia vroku. Okolie vodných tokov sa zaodeje do nádherných, sýtych farieb, čo dodáva fotografiám akýsi farebný šmrnc a nádhernú kresbu. Šanca na vzácnu azaujímavú fotku tak vtomto období výrazne narastá.
Image title
Pravdepodobnosť úspechu zvyšuje aj fakt, že na malých územiach sa vtáky združujú do pomerne veľkých skupín. Vzávislosti od počasia sa následne zdržia pár dní alebo aj niekoľko týždňov. Ak má fotograf šťastie anatrafí na vhodnú lokalitu, dokáže za krátky čas nafotiť viacero vzácnych druhov oddychujúcich na brehoch vôd počas svojej dlhej  anamáhavej cesty.
Image title
Takto sa mi na Orave, kde pôsobím podarilo nafotiť viacero vzácnejších druhov vtejto oblasti – hvizdák veľký, pobrežník bojovný, kalužiak červenonohý, orliak morský, kamenárik pestrý, pobrežník čiernozobý ainé. Aj preto mám tieto obdobia najradšej avenujem im každoročne najviac svojho času aenergie.
Image title

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
milanF
2015-11-16 10:47:21
paráda
 
stokinger
2015-11-16 10:49:23
príspevok od: milanF
paráda
dík...
 
krakalko
2015-11-16 16:50:59
Super clanok.. kranse citanie a paradne fotky do toho proste super
 
František Gomboš (frago)
2015-11-16 17:41:34
pekné čítanie i foto
 
Marian81
2015-11-16 20:07:55
výborne
 
Azimut
2015-11-17 16:34:01
Krásne fotky..
 
markato1
2015-11-18 16:04:54
vyborne fotky a zaujimave citanie
 
JohnDoe
2015-11-18 20:22:29
Super článok a krásne fotky
 
palys
2015-11-18 22:11:24
OK.
 
xbajnox
2015-11-19 07:57:28
Takéto články ja môžem, fotky v žiadnom prípade nezaostávajú za príbehom a dotvárajú takmer dokonalý celok. Takmer dokonalý kvôli chybám v texte, ale to je len detail, ktorý mi vždy padne do oka (profesionálna deformácia .
Palec hore!
 
Marian Ragan
2015-11-21 11:46:55
Čo dodať? Dobrá práca, príjemné čítanie a ešte lepšie fotky 😊
Ďakujem!
 
satanley
2015-11-21 13:24:02
Výborný článok a skvelé fotky!
 
Wor
2015-12-02 08:58:35
Všetko bolo povedané. Milujem prírodu. Vynikajúce fotky z jej prostredia. A vážim si ľudí ktorí si vážia ju. A ešte sa aj podelia o zažitky či skúsenosti. Vďaka
 
kasinco
2015-12-28 15:28:30
Parádny počin autora. ď.
 
jomat
2015-12-30 11:12:17
Nádhera. A vydretá.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.