Hore

TimeLapse vozík - popis elektroniky - 2.časť (by ISD)

TimeLapse - operácia s kódovým názvom "Arduino"



Motto:  "Ide to vyrobiť dobre a spoľahlivo aj svojpomocne, ale tie slovenské obchody a predajcovia ... to je niečo strašné!"

Poďakovanie: Ďakujem zahraničným e-shopom, že mi projekt Timelapse umožnili dotiahnuť do úspešného konca. A tiež mojej manželke za trpezlivosť a Š.I.D.L.O-vi z Popradu za cenné teoretické postrehy a rady.


Ako to celé dopadlo, sa pokúsim rozpísať ďalej na tomto blogu a postupne tiež detailnejšie na TimeLapse blogu zameranom čiste na túto tému.

Arduino - riadiaca elektronika pre Timelapse

Ako som spominal - Arduino = 0-ove skusenosti. Ako kazdeho, aj moj prvy ciel bol rozblikat diodu, druhy ciel roblikat 2 diody, 3. ciel 2 diody na tlacitko atd. Vyzvy pribudali. Internet je vsak stedry na navody a zapojenia a pomalymi krokmi asi po 2 hodinach kutilovania sa mi podarilo roztocit motor a este si aj veselo poblikavat diodou do taktu. Cely vyteseny som sa nažhavil z toho pokroku a uz nebolo cesty spat. Timelapse zacinalo mat realnejsiu podobu.

Timelapse Arduino

Ako to cele funguje? K dispozicii je vyvojove prostredie. Dalej potrebujete PC a USB kabel. Programovaci jazyk arduina je zalozeny na jazyku C. Takze zakladna znalost tohto jazyka je nevyhnutna.

Elektronika je postavena na procesorovej doske kompatibilnej s Arduinom a nemam jej co vytknut, 100% spolahlivost, 100% kompatibilita. Zalozena je na cipe ATmega328P, UNO R3, uzasnych 32 KB pamate.

Doska ma taktiez USB port sluziaci na programovanie cez PC. Ja som volil micro-usb, Dnes taky kabel ma kazdy pri mobile. Su aj s velkym (USB mam na mysli) ako do tlaciarni, aj so starsim vacsim miny-usb. Posledne dva kable vsak uz kazdy z historickych dovodov nema...

K zakladnej doske je mozne dokupit/pripojit rozne kompatibilne moduly a cidla. Je vela roznych druhov a daju sa pripojit ak planujete vyuzivat dalsie funkcie. Tento Timelapse vozik vyuziva modul pre krokovy motor, 2-riadkovy LCD dislplay a ovladacie tlacidla. Dalej je tu este riadiaca elektronika na ovladanie spuste fotoaparatu a mobilu.


Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino display


Timelapse Software pre Arduino

Ako som spominal, zaciatky boli lahke. Horsie to bolo neskor, ked sa kod rozrastal a objavila sa zufala potreba ovladat viac funkcii v jednom case a paralelne. Arduino ma totiz jendu nevyhodu - dokola bezi v rychlom cykle co naprogramujete. To problem nie je pokial nepotrebujete nieco spustit v istom presnom okamihu a pritom nezastavit zvysny kod co bezi v cykle. Google zaryto mlcal, ale nakoniec po mnohych vyhrazkach prehovoril a ukazal co som potreboval. Heureka - kod co riesil paralelizmus a casovanie procesov. Az som sa nakoniec divil ake je to jednoduche a ze mi to v mojej gebuli necvalko samo. No nic, nie kazdy je genius.

Software nakoniec nabral na otackach a postupne pribudli funkcie na tlacidla, display, motor, stavove diody, infra pulzne diody, selfie impulzy, setrenie energiou, spinace, setupy... K tomu rozne mody pohybu, casovanie, krokovakie, oneskorenie startu, suvisly pohyb, nekonecny pohyb, zmena smeru atd. Moznosti je tolko kolko mate fantazie. To som si myslel pokial mi arduino nevyhlasilo "LOW MEMORY!". Nadavky striedali flustraciu, ale neostavalo nic ine ako zacat fazu optimalizacie. Daco sa podarilo zjednotusit, daco vymazat (mazanie slo ako po masle :)) az ostal priestor na nevyhnutne nedokoncene funkcie. Nekonecne testovanie a neustale vyladovaie logickych chyb ma privadzalo do zufalstva. Uz si myslite ze je to finalna verzia a na druhy den objavite opat nieco nedokonale a tak dokola asi 3 mesiace. Prisla jesen a prototip Timelapse (zatial len arduino + motor a kopec drotov okolo) bol prichystany.  Tak nejak to prebiehalo, ale s uspesnym koncom.

Timelapse motorizovany slider Arduino


Vysledkom je prehladny setup, pomocou ktoreho dokazete ovladat cele zariadenie a monitorovat priebeh vykonavania zadaneho programu. Samozrejmostou je pamat na posledne nastavenie, takze po odpojeni baterie sa posledne nastavene parametre nestratia. Detaily najdete v popise parametrov a v ukazkovom videu.


Mohla zacat faza s kodovym nazvom "Kolajnice"...


Viac v 3. clanku...





Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
belco
2016-01-17 09:43:19
Toto je ako pozerať telenovelu Zas cakat na dalsi clanok.
 
isdisd
2016-01-21 15:18:30
presne, uz to ma aj tolko casti , ani som tak neplanoval, a este bude
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.