Hore

TimeLapse vozík - popis vozíka - 4.časť (by ISD)

TimeLapse - operácia s kódovym názvom "Vozík"




Motto:  "Ide to vyrobiť dobre a spoľahlivo aj svojpomocne, ale tie slovenské obchody a predajcovia ... to je niečo strašné!"

Poďakovanie: Ďakujem zahraničným e-shopom, že mi projekt Timelapse umožnili dotiahnuť do úspešného konca. A tiež mojej manželke za trpezlivosť a Š.I.D.L.O-vi z Popradu za cenné teoretické postrehy a rady.



Ako to celé dopadlo, sa pokúsim rozpísať ďalej na tomto blogu a postupne tiež detailnejšie na TimeLapse blogu zameranom čiste na túto tému.


Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino


Vozík pre timelapse


Vozík - po Arduine 2. najväčšia výzva v tomto projekte. Hlavne ak máte doma len rozkývanú vŕtačku, lacnú lineárnu pílku, šrubovák a to najdôležitejšie - ťažké kladivo (to sa zíde vždy ak stratíte nervy a rozhodnete sa projekt ukončiť). Preto prvý krok bol smerovaný do obchodu na akciu s náradím. Najdôležitejší mi prišiel stojan na vŕtačku, bez ktorého nespravíte presné a kolmé vrty a nová vŕtačka. Každá odchýlka sa neskôr vypomstí na nestabilite vozíka na koľajniciach. Tu som sa zabavil najviac, opäť je veľa nápadov ako chodiť po koľajnici. Treba myslieť aj na to, že vozík bude chodiť aj po naklonenej ploche, prípadne aj kolmo hore/dole alebo otočený dolu hlavou. Takže myslieť treba aj na aretáciu, aby z koľajníc "neodpadol" od strachu. Vybral som postavenie na 3 alebo 4 nohách, každá noha s 2 ložiskami šikmo k tyči. Výhoda - sedí na rôzne hrúbky tyčí a ešte je samo-centrovacia na stred. No vyrobiť to bola makačka a nekonečné skúšanie a kombinovanie rôznych materiálov.

Slider pre TimeLapse - vozik, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino

Boj s hmotnosťou


Ložiská majú dieru 8 mm - pekná diera - pokiaľ nezačnete do nej strkať ...... 8-mičky šrúby, na 8-mičky šrúby 8-mičky podložky a 8-mičky matice. Urobíte to 8x (4 nohy po 2 ložiská), dáte na váhu a zistíte, že ste takmer pri pol kile hmotnosti. Sakra! Šak som ešte ani nezačal a už neostáva váha na foťák! 8-mičkova sada teda šla do šuplíka a kúpil som 6-ky, ušetril som váhu, nie však peniaze, lebo na ďalší deň som našiel spôsob, ako do 8mm diery strčiť 5mm šrubu. Vyzerá to jednoducho, ale nebolo. Šup 6-tky do šuplíka... Znova do obchodu na 5-kovú sadu šrúb, podložiek a matíc (doplním ešte, že zo šrúb som vždy kupoval rôzne druhy - s guľatou hlavou, zápustné, šesťuholníkové, imbusové, okrasné. Matice detto - široké, úzke, samoaretovacie, ozdobné, krídlové. Chcel som si proste vybrať čo bude najkrajšie). Super, 5-ky boli už OK, takmer polovičná váha oproti 8-čkám. Ale 2 dni nato dopadli 5-ky rovnako ako ich predchodcovia - do šuplíka. Nakoniec som našiel materiál, ktorý vymedzil 4-kovú šrubu tak, aby nahradila 5-kovú. Opäť návšteva železiarstva, už štvrtá. Celý spotený ale šťastný som vyšiel von s balíčkom plným rôznych 4-riek. Predavačky boli radi, že som vypadol, ale ja som sa pekne pozdravil "dovidenia" - pre istotu :). To bolo konečne konečné riešenie. Akurát dôsledok mojich neuvážených pokusov je, že teraz mám plllllllllllllny šuplík šrúb, matíc a podložiek.

Drevená doska alebo hliníkova platňa pre timelapse vozík?


Hlavne rovná doska. STOP.


Späť k téme - nohy vozíka



Začal som vozíkom na 3 nohách, zaručene sa nekýve, niečo ako statív. Akákoľvek dĺžka nôh, vždy pevne stojí na zemi a nekýve sa. Je to tak aj na koľajniciach, ale začali problémy s aretáciou, vozík sa vyklápal v zatáčkach aj na šikmej ploche. Nestabilitu vyriešili až 3 prídavné protiľahlé aretácie. Nebolo to dobre. Bolo ich priveľa a strácala sa podmienka jednoduchého skladania a rozoberania.

Tak som dorobil štvrtú nohu a k nim 2 aretácie a tak to ostalo doteraz. Je to stabilné aj dole hlavou. Musí to byť ale veľmi presné, lebo 4 nohy sa už kývu na koľajniciach ak je nepresnosť. Jedna by bola stále "v lufte".

TimeLapse slider, vozik - dolly, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino


Motor a pohon pre timelapse



Použil som unipolárny krokový motor, už vnútorné sprevodovaný 1:64 takže mechanika neobsahuje ďalšiu prevodovku. Je silný, ale na úkor rýchlosti. Stačí mu napätie 9 V, ale dal som 12 V nech sa trochu zapotí a je ešte silnejší. Je dobre vedieť ako taký motor funguje, aby ste mu vedeli správne naprogramovať krokovanie. Jeden typ motora môže bežať vo viacerých režimoch. Treba dať taký čo sa volá HALFSTEP, aby bol motor výkonnejší.

Na motore je uchytené presné hliníkové ozubené koliesko na CNC stroje, ktoré presne pasuje na klinový remeň. Výsledkom tejto kombinácie je dokonalé krokovanie s presnosťou na desatinu milimetra.

TimeLapse pohon a motor, Motorized TimeLapse slider & dolly & rail, časozberné video a fotografia, DIY project based on Arduino


Trochu som mal obavy, čí taký malý motor utiahne vozík s celou výbavou a foťákom čo je cca. 2-3 kg. Kámoš Š.i.d.l.o mi dokázal fizykálne zrátať všetky sily na naklonenej rovine do posledného Newtona (ňutna), a vyšlo že utiahne. Aj utiahne: po rovine bez problémov aj 7 kg, kolmo hore cca. 3kg, len treba motor dať do správneho nastavenia - zapnúť brzdenie a spomaliť krokovanie.

Doplnková elektronika - čidla a ovládanie impulzov foťáka, IR ovládač, Selfie



Nie je jej veľa, je primitívna, ale dôležitá, bez nej to nebude ono. Hlavne okrajove spínače, aby vozík vedel, že prišiel na koniec koľajníc. Sú na oboch stranách - ľavý a pravý. Ich úlohou je buď zastaviť motor v ďalšom pohybe alebo dať signál na opačný chod. Záleží od režimu pohybu čo navolíte v prehľadnom setupe.

Ďalej je tam jednoduchý relé spínač, ktorý generuje impulzy do foťáka. Každý typ foťáka ma iný typ prepojovacieho kábla, ale je možné vyrobiť kábel pre Váš konkrétny foťák.

TimeLapse slider motorizovaný, časozberné vídeo, Timelapse projekt


Podobne pracuje spínač na generovanie selfie impulzov pre mobily. Na požiadanie je možné vozík týmto spínačom a káblom vybaviť. Takto získate vozík, ktorý dokáže ovládať aj bežné mobilné telefóny so selfie funkciou.

Najužitočnejší je však IR (InfraRed) vysielač, ktorým bezdrôtovo blikáte impulzy do IR snímača vo foťaku. Cez mikročip si naprogramujete IR vysielač pre akýkoľvek typ foťáka. V tejto verzii je podpora pre Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Minoltu a Sony. Musíte mať model fotoaparátu, ktorý IR prijímač má.

Nakoniec je ešte signalizačná elektronika, ktorá má za úlohu vizuálne signalizovať stavy timelapse. Sú to 2-farebná LED dióda a display s presným vyobrazením stavu TimeLapse, či už korektným alebo chybovým.

Skoro som zabudol to najdôležitejšie čo nesmie chýbať - baterky. Sú 3, nabíjacie typ Li-ion, 3.7V, s vysokou kapacitou 3400 mAh. Nabíjačka je súčasťou zariadenia. Samozrejmosťou je možnosť napájať vozík aj z externého zdroja, napr. z 12 V autobatérie alebo 9-12 V nabíjačky.


TimeLapse Slider Motorized, časozberné video, DIY project based on Arduino



Image title



To je všetko túto, ako je to celé skompletizované nájdete v 5. časti - operácia s kódovým názvom "Inventor"


Viac v 5. článku...










Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
koozy
2016-01-21 09:37:17
parada ja akurat pracujem na barn door trackery...
 
isdisd
2016-01-21 09:52:01
super, ... a co to bude vsetko robit?
 
duroslav
2016-01-21 10:20:43
Koľko času vôbec zabrala zábava s celým tým zázrakom?
 
isdisd
2016-01-21 14:21:02
softver asi 2 mesiace, konstrokcia tiez
 
duroslav
2016-01-21 15:00:39
príspevok od: isdisd
softver asi 2 mesiace, konstrokcia tiez
Vedel by si to vyčísliť dajme tomu v hodinách? Lebo predpokladám, že si ta tomu nevenoval celé tie mesiace na plný úväzok.
 
isdisd
2016-01-21 15:16:46
to nie, na co to potrebujes? Kazdy ma ine tempo a moznosti. Chces vycislit cenu?
 
duroslav
2016-01-21 15:40:12
príspevok od: isdisd
to nie, na co to potrebujes? Kazdy ma ine tempo a moznosti. Chces vycislit cenu?
Čiste iba pre zaujímavosť.

Ak by som reálne niečo také potreboval, aj napriek tomu že by ma bavilo sa s tým hrajkať, tak určite by som nenašiel na to dostatok času.
Takže radšej by som kúpil niečo hotové.
 
isdisd
2016-02-11 16:22:02
mozete sa mi ozvat ak mate zaujem
 
isdisd
2016-03-04 21:21:57
Je na svete nova verzia 1.1, dizajnovo vylepsena s novymi moznostami
http://timelapse.isd-webspace.com/galeria-timelapse/
 
martindolog
2016-03-05 07:58:37
Ak ma niekto zaujem o nieco podobne tak ja som si nieco podobne pred rokmi spravil. Bohuzial uz 2 roky som to nepouzival tak to viem dat za rozumnu cenu. Mam "lyze", 2x motorcek na rozne rychlosti a elektroniky (ebay) na riadenie pohonu. Mozeme sa dohodnut aj na 2x (ebay) gulovych hlavach.
 
isdisd
2016-10-07 21:03:34
ahoj, Je na svete dalsia nova verzia 2.1, dizajnovo vylepsena
http://timelapse.isd-webspace.com/galeria-timelapse/
 
acton
2016-10-08 15:23:48
nezaregistroval som asi najhlavnejsi udaj a to dlzku kolajniciek... a preco je to take masivne? priznam sa uz som ich videl vela ale tak masivne este nikdy.
 
isdisd
2016-10-08 22:39:16
dlzka je lubovolna nema hranice, limit je pevnost tyci a dlzka klin. remena.
Masivne sa ti zdaju kolajnice, ci vozik?
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.