Hore

Filmové AF kompakty

Film stále láka dostatok fotografov, aby sa výrobcom oplatilo filmy stále vyrábať. Čo sa neoplatí, je vyrábať fotoaparáty na film. To ani nevadí, ponuka použitých fotoaparátov je bohatá. 

Nebude tomu navždy, technika starne a kazí sa. Niektoré modely sa opraviť už teraz nedajú. Dobré filmové fotoaparáty budú v budúcnosti vzácne. Teraz je ten správny čas, kedy si urobiť radosť.

Dnes sa budeme venovať moderným kompaktným fotoaparátom (s automatickým zaostrovaním a motorickým prevíjaním), samozrejme tým najlepším, aké boli vyrobené.

Olympus Mju II

Náš výber začnem aj u nás dobre známym kompaktom Olympus Mju II. Predali sa ho milióny a preto je dostupný a za rozumnú cenu. Zohnať sa dá aj model z obmedzenej série Limited, ten je vyrobený v tmavobordovej metalíze. Predával sa v krásnej krabičke vystlanej zlatým zamatom a s koženým puzdrom. Ak budete kupovať Olympusy cez eBay, môžete natrafiť na označenie Stylus, používané v Amerike.

Olympus Mju II je kinofilmový fotoaparát s 35 mm objektívom, svetelnosť F2,8. Vďaka svojmu tvaru a veľkosti je ideálny ako vreckový záznamník. Je utesnený a má naviac aj bodové meranie expozície. Nechýba čítanie DX kódu (automatické nastavenie citlivosti podľa založeného filmu).

Olympus Mju II v limitovanej edícii, s krásnym koženým puzdrom. Foto: Wikimedia Commons

Olympus LT-1/LT Zoom 105

Ak túžite po niečom vzácnejšom, ako je Mjúčko, odporúčam dizajnové lahôdky v podobe modelov LT-1 a LT Zoom 105. Obidva vychádzajú z radu Mju, dizajnéri ich však vyšperkovali kožou (LT = leather).

Model LT-1 vychádza z prvého Mjúčka, má pevný 35 mm objektív so svetelnosťou F3,5. Kožu môžete mať v štyroch farbách: hnedá, čierna, zelená, burgundská (tmavo červená). Model LT Zoom 105 ma objektív typu zoom s rozsahom 38-105 mm a svetelnosťou F4,5-8,9. Telo fotoaparátu je utesnené. Mohli ste ho mať v zelenej alebo burgundskej červenej.

Olympusy LT Zoom 105. Foto: Johnny Yuen/Flickr

Nikon 28Ti a 35Ti

Dvojica skvostných kompaktov od Nikonu sa u nás nepredávala. Neboli a nie sú to lacné fotoaparáty. Ak chcete do zbierky výnimočný kúsok, kúpte si Ti-čko. Veď ktorý iný fotoaparát má taký nádherný analógový ciferník? Širokouhlejší 28Ti má objektív 28 mm so svetelnosťou F2,8 a vyrábal sa v čiernej farbe. Model 35Ti má 35 mm objektív so svetelnosťou F2,8, vyrábal sa v striebornosivej farbe. Obidva modely majú automatické…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2017-08-09 07:40:42
Ja som mal filmovy compakt od Canonu, presne oznacenie modelu neviem, bolo to nieco ako Duos, ktory nemal standartny plynuly zoom ale len 2 prepinatelne ohniskove vzdialenosti - 35 mm a 80 mm.
 
z80
2017-08-09 08:57:14
príspevok od: z80
Ja som mal filmovy compakt od Canonu, presne oznacenie modelu neviem, bolo to nieco ako Duos, ktory nemal standartny plynuly zoom ale len 2 prepinatelne ohniskove vzdialenosti - 35 mm a 80 mm.
Takze fotak sa volal Prima BF Twin a objekiv bol 38mm/80mm
http://global.canon/en/c-museum/product/film184.html
Nafotil som s nim asi 3 dovolenky, potom prisiel uz moj prvy digital (Olympus C-725).
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia