Hore

Fotostĺpček 18/2021

Moje zmľandravené telo si začína zvykať, že fotenie za peniaze môže byť drina. A je to tak dobré, koniec lockdownového leňošenia mi len prospeje.

Opäť som pracoval pre skupinu Fringia, tentokrát na hrade Modrý Kameň, 7 hodín práce, 5 hodín cestovania. Víkend-nevíkend, odchádzal som z domu ráno o šiestej a prišiel o jedenástej v noci. Tentokrát som ale nefotografoval. Nakrúcali sme video pre hrad Modrý Kameň, ktoré ukáže návštevníkom časť histórie hradu. Bude mi trvať niekoľko dní, kým ho spracujem. Ani neviem, či ho niekedy uvidíte, pokiaľ nenavštívite Modrý Kameň.

Začínam chápať, prečo filmy stoja milióny a nakrúcajú sa mesiace. My sme išli podľa jednoduchého scenára, bez svetiel a pomocného štábu. Presúvali sme sa po hrade a aktéri sa medzi jednotlivými scénami niekedy prezliekali. A to u historických kostýmov uhorskej šľachty trvá dlho. Vychádza mi to, že na minútu videa sme potrebovali jednu hodinu času a to v tom nie je započítaný postprocessing.











Popri nakrúcaní som si narýchlo urobil zopár záberov iPhonom 12 Pro Max.

Aktuálne pracujem na recenzii nového objektívu Fujifilm XF 18/1,4 R. Kto si ho chce rýchlo kúpiť, nemusí čakať na recenziu. Je výborný.

Roky ma doháňalo k zúrivosti to, že príspevky na Instagram sa nedajú pridávať priamo s počítača. Istý čas na to výborne fungovala aplikácia Flume, ale Instagram zmenil pravidlá nahrávania a aplikácia prestala fungovať. Relatívne nedávno prišla aplikácia Facebook Business Suite, pre správu firemných profilov. Ak máte prepojený firemný Facebook s Instagramom, môžete cez ňu pridávať príspevky na Facebook i Instagram, dokonca plánovať aj ich zverejnenie, sledovať štatistiky atď. Čo ale so štandardným instagramovým profilom? Viacerí užívatelia potvrdzujú, že sa im objavila možnosť pridávať príspevky aj cez webový prehliadač. Aj Instagram potvrdil, že na takejto funkcii pracuje. Hurá, ale prečo to trvalo tak dlho u tak jednoduchej aplikácie?

Overené i neoverené správy

  • Nie je to overené, ale Canon EOS R3 by sa nám mal oficiálne predstaviť 29. júna.
  • Objavili sa kusé informácie o Fujifilm X-H2, fotoaparátu, ktorého sa dočkáme asi až budúci rok.
  • Objavil sa nekvalitný obrázok pripravovaného Canonu RF 14-35mm F4 L IS USM, ktorý by mohol byť predstavený spolu s EOS R3. Očakáva sa cena okolo $1 300.
  • Mal by to byť prvý fotoaparát Fujifilm s novým snímačom a procesorom, umožňujúcim nakrúcať 8K video. Ceny by nemala presiahnuť $2500.
  • Predstavenie Nikonu Z30, vstupného APS-C modely sa má oneskoriť. Príčinou je vraj nedostatok snímačov.
  • Panasonic GH6 bude vybavený hybridným systémom AF. Zdá sa, že sa Panasonicu nedarí vylepšiť DPAF s detekciou kontrastu a vsádza na istotu v podobe kombinácie detekcie kontrastu a fázovej detekcie.
  • Lexar vyvíja karty SD Express a microSD Express, ktoré zatiaľ nie sú podporované žiadnymi fotoaparátmi. Rýchlosť je až trojnásobná v porovnaní s kartami typu UHS-II. Karty by mali byť ekvivalentom kariet CFexpress. Karty SD Express budú mať kapacitu až 512 GB, zatiaľ čo karty microSD Express budú mať maximálne 256 GB. Uvedenie kariet je naplánované na rok 2022, dúfam že vtedy budú predstavené aj fotoaparáty, ktoré ich budú podporovať.

Novinky

Leica predstavila limitovanú celočiernu edíciu modelu M10-R. Fotoaparát sa od bežného modelu odlišuje lesklou čiernou farbou a absenciou ikonickej “červenej bodky”. Spúšť je pochrómovaná a ovládače času a ISO sú po stranách vrúbkované. Spoločnosť Leica to popisuje ako poctu filmovému fotoaparátu Leica MP. Pri dlhšom používaní by sa pod ošúchanou čiernou farbou mala objaviť mosadz. Limitovaná edícia “Black Paint” je len o $300 drahšia ako štandardný model.


https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-Special-Editions

Len za $89 môžete mať drevenú repliku filmovej Leicy M3. Prvá várka je už vypredaná. Ďalšie kusy by mali byť k dispozícii o niekoľko týždňov.

https://leicarumors.com/store/

Lensbaby predstavili dva nové objektívy radu Obscura. Obscura 16 a Obscura 50. Obscura 16 je pinhole objektív s tromi rôznymi druhmi otvorov, jednoduchou dierkou, zónovým a sitkovým. Výsledný obraz tak môže mať rozličný charakter. Obscura 16 je kompatibilný so systémom Optic Swap s bajonetmi pre bezzrkadlovky. Cena objektívu je $249.95.

Obscura 50 je tiež pinhole objektív s tromi rôznymi druhmi otvorov, ale pre zrkadlovky Nikon F a Canon EF. Cena objektívu je $279.95.

Inšpirácia

Čoraz viac sa venujem videu s iPhonom, kúpil som si k nemu aj gimbal a teraz sa učím základné pohyby. Tie môžete vylepšiť použitím monopodu v kombinácii s gimbalom.




Viete čo sú to “posing cards”? Sú to kartičky s rôznymi pózami, ktorými sa môžete inšpirovať pri fotení. Je to výborná pomôcka. Ak používate Pinterest, nájdete ich tam veľa, napríklad aj v tejto skupine obrázkov: https://sk.pinterest.com/jameskernphotography/posing-cards/.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2021-06-28 09:32:19
Karol, dík za veľmi dobrý link na Pintereste.
 
mllpo
2021-06-29 18:45:11
nejako sa mi nechce veriť, že celý deň na fotoportáli ani zmienka o novom foťáku:
https://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/mirrorless/enthusiast/z-fc
(tlačová správa je vonku, to nebude ako výhovorka).

V článku sa spomína nový objektív Canon. Aj ten je oficiálne vonku...
 
jozef84
2021-06-30 07:18:50
príspevok od: mllpo
nejako sa mi nechce veriť, že celý deň na fotoportáli ani zmienka o novom foťáku:
https://www.nikon.sk/sk_SK/product/digital-cameras/mirrorless/enthusiast/z-fc
(tlačová správa je vonku, to nebude ako výhovorka).

V článku sa spomína nový objektív Canon. Aj ten je oficiálne vonku...
Najprv som sa potešil, že je to náhrada za predražené Df-ko a so super cenou... Inak krásny kúsok, ktorý ide vo Fuji štýle.
 
mllpo
2021-06-30 07:46:38
príspevok od: jozef84
Najprv som sa potešil, že je to náhrada za predražené Df-ko a so super cenou... Inak krásny kúsok, ktorý ide vo Fuji štýle.
Kedze je v nazve "c" (=APS-C?), po rumoroch sa spekuluje, ze by casom mohla byt aj FullFrame verzia. To by uz bola nahrada za Df-ko.
Ale ano, inak krasny kusok...
 
jozef84
2021-06-30 09:04:03
príspevok od: mllpo
Kedze je v nazve "c" (=APS-C?), po rumoroch sa spekuluje, ze by casom mohla byt aj FullFrame verzia. To by uz bola nahrada za Df-ko.
Ale ano, inak krasny kusok...
Klientelu si určite nájde.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované