Hore

Fotostĺpček 23/2024

Navštívil som nitriansku Vilu K, kde som sa dozvedel veľa o histórii tejto zaujímavej stavby a aj nafotil niekoľko portrétov s atmosférou 30-tych rokov.

Trebatínske maky II.

V minulom stĺpčeku som písal o výlete na hrad Branč i o fotení makového poľa v Trebatíne. Všetky fotografie boli z mobilu, teraz pripájam pár fotografií zo Sony A7R V a objektívu FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.

















Na návšteve vo Vila K

Kamarátky ma vytiahli na výlet do Nitry. Navštívili sme Vilu K. Vila K je významným architektonickým dielom slovenského funkcionalizmu. V roku 1934 ho naprojektoval architekt Oskar Singer pre Fritza a Etelu Kollmannovcov. Dom výnimočný svojím aerodynamickým dizajnom je národnou kultúrnou pamiatkou. Absolvovali sme prehliadku so sprievodcom, ale ešte predtým sme si dali kávičku so zákuskom v kaviarni, ktorá je priamo v objekte vily. Aké bolo moje prekvapenie, keď som zistil, že našim sprievodcom bude Peter Michalík, tiež ephoťák. Týmto mu ďakujem, že sme si mohli urobiť pár fotografií. Dámy ho riadne vyspovedali, nad rámec inak pútavej prednášky. Interiér vily je ako zo seriálu o Hercule Poirotovi. Majiteľ vily ho nechal zrekonštruovať veľmi citlivo.


Na výlet som si zobral len pevný objektív 55/1,8 Zeiss, takže som nerobil žiadne fotografie exteriéru, ani interiéru, len portréty. Dámy sa samozrejme štýlovo obliekli, aby zapadli do prvorepublikového dizajnu vily.


















Peter Michalík v akcii.

https://www.vilak.sk/

Ďalšia prechádzka popri Malom Dunaji

Aspoň raz do týždňa sa snažím vyraziť na prechádzku popri Malom Dunaji. Osvedčilo sa mi so sebou brať fotoaparát Sony A7R V s objektívmi FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS a FE 90/2,8 Macro G OSS.











Prechod Slnka poza televíznu vežu Kamzík

Tradične, dvakrát do roka, fotografujem prechod slnka poza vežu Kamzík, ako počasie dovolí. Sony A7R V a objektívu FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.

Overené i neoverené správy

  • Vraj okolo 11. júna by mohol byť predstavený Nikon Z6 III.
  • Najnovšie aktualizácie firmvéru prinášajú chyby automatického zaostrovania obmedzenému počtu fotoaparátov Fujifilm, konkrétne X-T5, X-H2 a X-H2s. Odporúčam počkať si na opravu.
  • Canon oficiálne oznámil, že 5. júna predstaví kameru radu EOS C.
  • 5. júna možno Panasonic predstaví M43 fotoaparát. Nedávno Leica predstavila kompakt D-Lux 8, možno to bude jeho bratranec, skôr ako nová bezzrkadlovka.
  • Na interenete sa objavil prvý obrázok pripravovaného objektívu Sigma 28-45mm F1.8 DG DN Art.
  • Sirui Lenses sa oficiálne pripája k táboru M43. Sirui nie je jediným čínskym výrobcom objektívov v skupine, už sú v nej DJI , Yongnuo a Laowa.
  • Tamron ohlási nový objektív 50-300 mm F4.5-6.3 VC 6. júna. V podstate ide o oveľa kompaktnejšiu verziu existujúceho objektívu Tamron 50-400 mm . Hmotnosť bude 665 g v porovnaní s 1,2 kg dlhšieho teleobjektívu.
  • Tamron aktualizoval svoju mobilnú aplikáciu Lens Utility a softvér Lens Utility pre stolný počítač, aby umožnil fotografom pridať do objektívov Tamron viacero nových funkcií.

Novinky

Godox ML100Bi

ML100Bi vám dáva do rúk výkonné a všestranné osvetlenie!! Vďaka jednoduchej inštalácii a mobilite je ideálne na fotografovanie na cestách. Jeho komplexný ekosystém Godox-mount zaručuje presné ovládanie svetla, zatiaľ čo rozmanité možnosti napájania zaručujú dlhší čas snímania. S podporou výnimočnej reprodukcie farieb oživí vaše kreatívne projekty!

Pri zachovaní ľahkej konštrukcie ML100Bi poskytuje vysoký jas s maximálnym výkonom 120 W. ML100Bi podporuje napájanie jednosmerným prúdom, V-mount batériu s napätím 14,8 V a napájanie z power banky (pomocou USB-C kábla so samostatne zakúpenou power bankou).




https://www.godox.com/product-a/LED/ML100Bi.html

Inšpirácia

Fotografovanie krajiny so širokouhlým objektívom so zoomom v Toskánsku

Mads Peter Iversen sa vo videu venuje výhodám a nevýhodám používania širokouhlého objektívu so zoomom v Toskánsku a zároveň fotografovaniu nádhernej toskánskej krajiny. Na záver videa ukáže ešte viac práce s použitím dronu aj teleobjektívu.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Bruco4
2024-06-03 07:52:28
Ahoj Karol . Prekvapil ma pohľad pri "Trebatíne". Nádherná scenéria ktorú som mnoho krát nafotil , ale zarazilo ma ,že ešte niekde v "Trebatíne" je to isté pole i s pár kopcami ako pri mojom bydlisku. Nedalo mi a použil som googlemaps a Trebatín ne Slovensku nenašiel.Trstín Tematín(hrad) a Trebatice. Tak ma oči neklamú ,je to pole susednej dedinky zvanej Trebatice.
 
lamik
2024-06-03 17:48:27
príspevok od: Bruco4
Ahoj Karol . Prekvapil ma pohľad pri "Trebatíne". Nádherná scenéria ktorú som mnoho krát nafotil , ale zarazilo ma ,že ešte niekde v "Trebatíne" je to isté pole i s pár kopcami ako pri mojom bydlisku. Nedalo mi a použil som googlemaps a Trebatín ne Slovensku nenašiel.Trstín Tematín(hrad) a Trebatice. Tak ma oči neklamú ,je to pole susednej dedinky zvanej Trebatice.
Ja si myslím, že Karol to urobil naschvál, aby celkom neprezradil túto úžasnú lokalitu.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované