Hore

Fotostĺpček 26/2022

Mám mať prednášku o objektívoch Olympus M.Zuiko, ktoré sú aktuálne v akcii Cashback. Chcem u každého objektívu ukázať niekoľko fotografií. Testoval som všetky M.Zuiko objektívy, ale kvôli premazávaniu archívu mi fotky z jedného chýbajú.

V archíve mi chýbal objektív M.ZUIKO DIGITAL ED 75‑300mm F4.8‑6.7 II. Je to jeden z prvých M.Zuiko objektívov, pomerne lacný amatérsky telezoom. Tak som si ho požičal a vyrazil do mesta, urobiť pár ilustračných záberov. Objektív je ľahký a kompaktný. Vďaka faktoru orezu 2x je ekvivalentný rozsah 150-600 mm. To ho radí do kategórie superteleobjektívov. Super štartovací objektív pre začínajúceho lovca zvierat. Opticky sa nevyrovná profesionálnym objektívom, ktoré používam. Má horší prenos kontrastu, bokeh nie je hladký, ale príjemne som prekvapený skvelou ostrosťou po miernom priclonení. Dobre si vedie aj pri fotení detailov.


























Technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III, M.ZUIKO DIGITAL ED 75‑300mm F4.8‑6.7 II.

V predminulom stĺpčeku som publikoval niekoľko fotografií šteniatok. Zastavilo sa mi takmer srdce, keď mi kamarátka, ktorej šteniatka patria, napísala, že budeme musieť fotografovať znova. Nepáčia sa jej fotky?

Fotografie z prvého fotenia boli zverejnené na Facebooku a mali úspech. To bol aj zámer, aby sa spropagovali. Problém bol so psičkármi. Tí sa potešia pekným fotografiám, ale na posúdenie šteniat potrebujú fotografie vo výstavnom postoji. A to bol dôvod, prečo sme museli fotiť druhýkrát. Už som nebral FF Sony, zobral som si OM-1, s ktorým sa fotografuje ľahšie. Fotografie vo výstavnom postoji by vás nezaujímali, ale urobil som aj niekoľko príležitostných momentiek.














Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.

Overené i neoverené správy

  • Adobe aktualizovalo program Premiere Pro. Pribudli funkcie spojené s vertikálnym videom a sociálnymi sieťami. Pribudli aj nové efekty akcelerované grafickou kartou, vylepšené je kódovanie videa na počítačoch s procesormi Apple Silicon.
  • Canon plánuje tento rok predstaviť niekoľko nových objektívov. Najskôr by to mali byť  RF 24 mm f/1,8 IS STM Macro a RF 15-30 mm f/3,5-5,6 IS STM.
  • Koncom roka by malo Sony predstaviť ultrazoom RX10 V. Fotoaparát by mal dostať pokročilejšie zaostrovanie, rýchlejšie sériové snímanie a výkonnejšiu batériu.
  • Tamron si nechal patentovať až 4 makroobjektívy s bajonetom Sony E.
  • Podľa rumor stránok sa zajtra, okrem objektívu Nikkor Z 400mm f/4.5, dočkáme aj predstavenia vstupného modelu DX bezzrkadlovky Z30.


Novinky

Sandmarc Cinema Slider

Cinema Slider od Sandmarcu je určený pre nakrúcanie videa s telefónmi iPhone. Vyrobený je z uhlíkových vlákien a hliníka. Sklopné nožičky uľahčujú prepravu. Slider je možné si predobjednať za 169 USD.



https://www.sandmarc.com/pages/cinema-slider-for-iphone

Meike 85mm F1.8 AF

Meike predstavilo lacný portrétny objektív s bajonetom Sony E. Optická konštrukcia sa skladá z 9 prvkov v 6 skupinách. Clona je 9-lamelová. Zaostrovanie poháňa krokový motorček. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 85 cm a priemer filtra je 67 mm. Cena objektívu je len 200 USD.

https://meikeglobal.com/products/85mm-f1-8-full-frame-auto-focus-stm-lens-for-sony-e-mount-cameras

Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2

Nová kamera od Blackmagic disponuje snímačom Super35 s rozlíšením 6144 x 3456 a bajonetom EF. Oproti predchodcovi má batériu s väčšou kapacitou, výklopný dotykový displej a možnosť pripojenia externého OLED hľadáčika.

https://www.blackmagicdesign.com/products/blackmagicpocketcinemacamera

Na Kickstarteri zbiera peniažky projekt ATOLL. Zaujímavý statívový prstenec umožňuje otáčať fotoaparátom pri fotografovaní zo statívu. Takúto možnosť poskytujú niektoré teleobjektívy. ATOLL to umožňuje aj s objektívmi bez statívového prstenca. Zariadenie je pomerne univerzálne. Kompatibilitu si môžete pozrieť v tabuľke.





https://www.kickstarter.com/projects/silencecorner/atoll#

Inšpirácia

JPG

Formát JPG je tu s nami dlho a dá sa povedať, že už roky presluhuje. Poznáme ho a používame všetci. Berieme ho ako samozrejmosť. Poznáte ale dobre jeho výhody a nevýhody?

https://petapixel.com/what-is-a-jpeg-file/

Tipy a triky

Profesionálny fotograf a YouTuber Sean Tucker zverejnil bezplatnú sériu tutoriálov zameraných na retušovanie portrétov.









https://petapixel.com/2022/06/22/this-complete-six-part-portrait-retouching-video-series-is-totally-free/

https://www.seantucker.photography/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2022-06-27 13:13:15
Kde bude tá prednáška o objektívoch Olympus?
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia