Hore

Fotostĺpček 40/2023

Po vyše 40-tich rokoch som sa dostal na vyhliadkovú terasu UFO a mohol fotografovať Staré mesto zhora.

Z archívu: Leto na hradbách

V roku 2014 organizoval Bratislavský okrášľovací spolok akciu Leto na hradbách. Pre mňa to bola skvelá príležitosť otestovať fototechniku. Dokonca som experimentoval aj s bleskami. Zároveň som sa zoznámil s mnohými milými ľuďmi, najmä zo skupín zaoberajúcich sa historickým bojom, tancom, módou… S väčšinou sa príležitostne stretávam aj dnes a spomíname, aká to bola skvelá akcia.















Bratislava zhora

Po snáď 40-tich rokoch som sa dostal na vyhliadkovú terasu UFO. Fotografoval som pre klienta konferenciu, v rámci ktorej si jej účastníci prezreli aj krásy Bratislavy. Práve nastala zlatá hodinka, škoda, že som nemohol počkať aj na modrú hodinku. Fotografoval som so Sony A7R V a Tamronom SP 70-180/2,8 G2.













Mesiac

Minulý týždeň som fotografoval mesiac. Záber som fotografoval so Sony A 7R V s objektívom FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS. Na Mesiac je to krátky objektív, ale vyskúšal som funkciu ClearZoom, čo je niečo ako inteligentný digitálny telekonvertor a skombinoval som ju s funkciou Superesolution v LRc. Nedopadlo to vôbec zle.

Makro

Popri Malom Dunaji je akosi málo hmyzu. Po minulé roky to bolo oveľa lepšie. I tak sa nikdy z prechádzky nevrátim aspoň s pár zábermi. Fotografoval som so Sony A7R V s objektívom FE 90/2,8 Macro G OSS.











Overené i neoverené správy

  • Sigma 10-18 mm F2,8 DC DN Contemporary pre Fujifilm X príde 5. októbra spolu s objektívom Sigma 70-200 mm F2,8 FE.
  • Viltrox pripravuje objektív AF 20mm F2.8 s bajonetom Sony E.
  • Objavili sa nepotvrdené správy, ktoré naznačujú, že Canon môže uviesť na trh dve verzie veľmi očakávaného objektívu RF 35 mm f/1,2 alebo f/1,4L USM.
  • Najnovšie neoverené správy o Sony A9 III upresňujú špecifikáciu. Prístroj by mal mať 44 Mpx snímač, 26 obr./s., 8K 30p/4K 120p video, 3,7 Mpx hľadáčik bez blackoutu.
  • Canon podal patent na Tilt-Shift objektív, ktorý funguje interne a elektronicky.


Novinky

DJI Mini 4 Pro

Spoločnosť DJI, svetový líder v oblasti civilných dronov a inovatívnych kamerových technológií, predstavil DJI Mini 4 Pro. DJI Mini 4 Pro, ktorý bol vytvorený ako dokonalý spoločník pre nadšencov dobrodružstva, nanovo definuje hranice dronov s minikamerou a stanovuje nové meradlo pre zachytávanie a zdieľanie vzrušujúcich momentov. Vďaka priekopníckemu všesmerovému snímaniu prekážok a vlajkovej technológii prenosu videa DJI O4 umožňuje tento najmodernejší minidron používateľom prijať každý srdcervúci zážitok a nasmerovať svoju kreativitu do nezabudnuteľných podujatí.

Fotoaparát Mini 4 Pro ponúka špičkové zobrazovanie s 1/1,3-palcovým snímačom CMOS, novou platformou na spracovanie obrazu a dvojitým natívnym zlúčením ISO - charakteristickým znakom technológie filmovej triedy. Jeho clona f/1,7, rozlíšenie obrazu 48 Mpx, video HDR 4K/60 snímok za sekundu a snímanie Slo-Mo pri rýchlosti 4K/100 snímok za sekundu zachytávajú okamihy s dychberúcimi detailmi. 2,4μm pixely a vylepšený algoritmus redukcie šumu v režime nočných záberov videa poskytujú jasné a čistejšie zábery aj pri slabom osvetlení.



https://store.dji.com/sk/product/dji-mini-4-pro

Inšpirácia

Ako urobiť zo dňa noc

V tomto videu Jamie R Mathlin preskúma aktualizáciu aplikácie Adobe Photoshop Beta 25.1, ktorá sa týka najmä vylepšení spojených s funkciou Generative Fill, a spracuje obrázok snímaný za dňa na nočný záber.


Dolomity len s dvomi objektívmi

“Dolomity v severnom Taliansku sú jednou z najkrajších oblastí na svete na fotografovanie krajiny. Na tohtoročnú fotografickú cestu som si vzal len dva objektívy. 16-35 mm a 50-400. Bol to zvláštny pocit, keď som porušil "svätú trojicu objektívov", avšak fungovalo to perfektne. Získali sme aj neuveriteľné náladové podmienky a niekoľko nádherných zlatých hodín s množstvom farieb!” hovorí Mads Peter Iverse.



Tipy a triky

Pozor na el. uzávierku

Hlavne bezzrkadlovky s vysokým rozlíšením majú pomalšie čítanie riadkov snímača v režime el. uzávierky. To spôsobuje rolling shutter efekt. Mohlo by sa zdať, že je to problém pri panningovaní, ale môže sa prejaviť aj v iných situáciách, napr. pri fotografovaní fontány. Obidva zábery sú snímané s rovnakým časom 1/2500 s., čo je dostatočne krátky čas na zamrazenie pohybu vody. Je však veľký rozdiel, či použijete mechanickú, alebo elektronickú uzávierku.


Mechanická uzávierka.


Elektronická uzávierka.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Hakuna Matata
2023-10-02 14:11:53
Karol, si si istý správnosťou popisu posledných dvoch foto? Mne sa zdá, že prvá foto je fotená na elektronickú uzávierku (kvapky v spodnej polovici sú v tvare úsečiek) a druhá na mechanickú...
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2023-10-03 20:11:47
príspevok od: Hakuna Matata
Karol, si si istý správnosťou popisu posledných dvoch foto? Mne sa zdá, že prvá foto je fotená na elektronickú uzávierku (kvapky v spodnej polovici sú v tvare úsečiek) a druhá na mechanickú...
Ano mas pravdu. Nejak sa to vymenilo.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-10-15 18:29:50
Na začiatku som videl slovo UFO a som si v sekunde povedal vau, Karol Srnec sa dostal do oblasti 51 a nakoniec som sa dozvedel, že to je len tá vysoká vec nad Bratislavou. Smiech! Som trochu sklamaný.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia