Hore

Fotostĺpček 4/2024

Čo má spoločné UFO a holuby? Môžu sa stretnúť na jednej fotografii. Nie je to však stretnutie tretieho druhu.

Pri Malom Dunaji

Túto zimu je na Malom Dunaji viac kormoránov, ako po iné roky. Sedia na stromoch a nie sú tak plaché, ako keď sedia na nejakom konári, ktorý sa nakláňa nad vodou. Ja mám ale smolu. Aktuálne mám najdlhší objektív 400 mm. A tak nedostatok priblíženia musím riešiť kompozíciou.


Most ponad Malý Dunaj.






Podľa všetkého kŕdeľ divých husí.

Ľalia s iPhonom

V minulom stĺpčeku som publikoval svoje fotografie ľalie. Fotografoval som svojou bezzrkadlovkou Sony. Keď nezabudnem, tak takéto veci cvaknem aj mobilom. Keď som fotenie úplne skončil, dal som vázu na komodu. Aké bolo moje prekvapenie, keď podvečerné slnko, prechádzajúce cez umelý fikus, vytvorilo na stene krásnu hru svetla a tieňov. Vyťahovať fotoaparát sa mi už nechcelo a tak som použil mobil. Môj iPhone 12 Pro Max, použil som aplikáciu Blackie, špecializovanú na ČB zábery.

V meste so 135-kou

Čo si vy zoberiete na výlet do mesta? Väčšina by asi volila nejaký mierne širokouhlý objektív, 28 alebo 35 mm, s lepšou svetelnosťou. Ja som fanúšikom dlhších ohnísk. Od 85 mm vyššie. Aj keď mám Sony FE 85/1,4 GM, výborný objektív, môjmu videniu viac vyhovuje FE 135/1,8 GM.

Minulý týždeň som s ním vyrazil do mesta niekoľkokrát.

Keď som išiel po nábreží Dunaja, spod Starého mosta k Mostu SNP, bolo krátko poobede. Ale slnko bolo už pomerne nízko. Uvidel som peknú siluetu pilónov s reštauráciou UFO. Táto scéna bola sama o sebe pekná. Nastavil som podexpozíciu, aby som zvýraznil efekt siluety, pri fotografovaní v protisvetle. Vždy, ak sa dá, snažím sa do svojich fotografií pridať jednu vec naviac. Počas zimy migrujú holuby, neviem kam, ale ako orientačný prvok využívajú Most SNP. Popri ňom vedie vzdušná diaľnica. Rozhodol som sa pridať letku holubov do svojich záberov. Ako na potvoru ich nelietalo toľko, ako po minulé roky. Asi som nevystihol ideálny čas. Ale s trochou trpezlivosti so pár záberov ulovil. Paradoxne vzdušnú diaľnicu začali holuby viac využívať, keď som sa presunul na petržalskú stranu Dunaja. Ale to už nebolo to správne svetlo.


Silueta veže UFO.


Letka holubov tam, kde ju chcem mať.


Z druhej strany Dunaja.

Ganymedovu fontánu najradšej fotografujem počas zlatej hodinky večer. Zlatisté svetlo krásne zaleje nádherné sochy. Mal som ráno stretnutie v blízkosti fontány a prekvapilo ma, aké je zaujímavé ranné slnko. Podľa jeho smeru by som očakával skôr nezaujímavé svetlo, ale opak bol pravdou.







Samozrejme poje prechádzky boli dlhšie a fotil som aj iné moje zaujímavé motívy.

















Overené i neoverené správy

  • Canon si nechal patentovať objektívy s veľkým rozsahom, konkrétne RF 24-300mm F4-5.6, RF 24-400mm F4-5.6 a RF 20-240mm F4-5.6. Uvidíme, či sa niektorý dostane do výroby.
  • 30. januára chystá OM System „Tech Day“. Bude to deň plný exkluzívnych postrehov, praktických ukážok a pohľadov do zákulisia špičkových fotografických technológií. Od zvládnutia nastavení fotoaparátu až po objavovanie pokročilých techník, tento deň podujatia je určený pre fotografov všetkých úrovní. Mohla by to byť aj dobrá príležitosť predstaviť svetu nástupcu Olympusu OM-D E-M1X. Ale to je len čisto moja špekulácia.
  • Na stránkach Nikonu sa niečo deje. Zatajujú pred vyhľadávačmi dva fotoaparáty. Mohli by to byť Nikon Z6 III a Z7 III, alebo aj Z50 II.
  • Sony možno pripravuje fotoaparát A6700R, R v označení znamená rozlíšenie. A6700 ma 26 Mpx, koľko bude mať model R, ak sa vôbec dostane na trh?
  • Ďalšia skupina divokých špecifikácií Canon R1: 30MP, 120fps, 6,7k 60p. Má mať veľmi rýchlu el. uzávierku, nie globálnu, ale s X-Sync 1/1250 s.
  • Nástupca kompaktu Fujifilm X100V sa očakáva okolo 20. februára.
  • Objektív Sony FE 85 mm f/1,4 GM II má byť predstavený pred letom 2024.
  • Hovorí sa, že Leica SL3 bude oznámená 21. až 22. marca s cenovkou pod 8 000 €. Ak sú údajné dátumy pravdivé, bude to oznámené po CP+ 2024.
  • Samsung Galaxy S24 je vôbec prvým mobilom, ktorý nahráva HDR fotografie na Instagram.


Novinky

Godox V1 Pro

Godox predstavil vylepšeného nástupcu svojej vlajkovej lode. Dizajn je veľmi podobný, hlava je tiež kruhová s magnetickým držiakom. Vynovená je pätica blesku. Batéria má teraz USB-C konektor, cez ktorý sa nabíja. Výraznou inováciou je pridanie odpojiteľného doplnkového blesku. Novinkou je aj fyzický prepínač TTL/M. Godox V1 Pro je možné napájať aj z externého zdroja PB960.


Kľúčové vlastnosti

  • Kompatibilný s FUJIFILM TTL
  • Výstup: 76Ws
  • Automatické ovládanie zoomu, rozsah zoomu: 28-105 mm
  • Bezdrôtový rádiový systém 2,4 GHz X
  • Zabudovaná LED modelovacia lampa
  • Náklon -7 až 120°, otáčanie 330°
  • Okrúhla hlava, voliteľné magnetické modifikátory
  • Čas obnovenia 1,5 s, podpora HSS
  • Vrátane odnímateľného prídavného blesku
  • Batéria nabíjaná cez USB-C


https://www.godox.com/product-b/V1Pro.html

Godox Xnano

Godox predstavil aj odpaľovač bleskov. Nový Xnano je bezdrôtový TTL odpaľovač blesku a je dostupný pre väčšinu hlavných kamerových systémov. Vyznačuje sa malými rozmermi a dotykovým ovládaním. Displej je dotykový OLED s vysokým rozlíšením a vysokým kontrastom a rýchlou obnovovacou frekvenciou. Prekvapuje ma, že Godox rovnakú filozofiu ovládania nezabudoval do nového blesku V1 Pro.



https://www.godox.com/product-a/Xnano.html

DJI Mic 2

Spoločnosť DJI, svetový líder v oblasti civilných dronov a inovatívnej kamerovej technológie, oznámila uvedenie nového mikrofónu DJI Mic 2, ktorý nastavuje nový štandard v oblasti riešenia na nahrávanie zvuku. S DJI Mic 2 môžu tvorcovia očakávať výnimočný zážitok, ktorý sa vyznačuje vysokokvalitnými funkciami nahrávania, užívateľsky príjemným dizajnom a pozoruhodnou stabilitou. Vďaka svojim prémiovým funkciám vrátane vysokokvalitného nahrávania zvuku, inteligentného potlačenia hluku a podpory 32-bitového interného nahrávania s pohyblivou rádovou čiarkou vám DJI Mic 2 umožňuje vytvárať vyvážený a na detaily bohatý zvukový obsah, ktorý je ideálny pre vlogy, rozhovory, živé prenosy a ďalšie.

Tento bezdrôtový klopový mikrofónový vysielač môže byť použitý ako samostatný rekordér s až 14 hodinami interného záznamu. 32-bitový záznam zaisťuje čistý zvuk. Zariadenie sa vie priamo spojiť, pomocou Bluetooth, s chytrým zariadením.

DJI Mic 2 sa môže pochváliť širokou škálou možností kompatibility od digitálnych výstupov USB-C a Lightning, ako aj 3,5 mm analógového výstupu TRS. Či už pracujete s fotoaparátmi, smartfónmi, počítačmi alebo tabletmi, DJI Mic 2 je pripravený na integráciu.

https://www.dji.com/sk/mic-2

Edelkrone Tripod X

Spoločnosť Edelkrone, ktorá vyrába video zariadenia, predstavila Tripod X , motorizovaný video statív, ktorý podľa spoločnosti predstavuje „novú éru vo videografii“. „Prvý plne motorizovaný statív na svete“ sľubuje výkon a rýchlosť. Statív X dokáže zdvihnúť a spustiť „aj najťažšie“ vybavenie. Výška statívu X sa ovláda pomocou ovládacej podložky a aj pri nasadení na nerovnom teréne sa dokáže automaticky vyrovnať vďaka zabudovaným inteligentným senzorom, ktoré neustále monitorujú a prispôsobujú sa.

Okrem jednoduchých úprav umožňuje motorizovaný dizajn statívu aj prechody medzi rôznymi pózami a dynamickú časozbernú tvorbu pohybu. Keď používateľ pripojí svoj fotoaparát k spúšťovému portu na statíve X – pomocou samostatne predávaného kábla spúšte – je možné dosiahnuť plynulé a opakovateľné pohyby fotoaparátu. Cena statívu je 2 600 $.


https://edelkrone.com/en-eu/products/tripod-x

AstrHori 25mm f/2.8 2x-5x

Spoločnosť AstrHori predstavila zaujímavý nový širokouhlý makro objektív, 25 mm f/2,8 2x-5x pre plnoformátové bezzrkadlové fotoaparáty. Objektív je dostupný s bajonetmi E, X, RF, Z a L. Objektív s manuálnym zaostrovaním dokáže zaostriť už na 113 milimetrov v režime 2x, 137,8 mm v 3x, 162 mm v 4x a 186,4 mm pri 5x zväčšení. Objektív obsahuje 10 prvkov v 7 skupinách vrátane 2 optických prvkov zo skla ED a niekoľkých šošoviek zo skla s vysokým lomom. Celoformátový makroobjektív AstrHori 25 mm f/2,8 2x-5x je možné objednať za 249 USD priamo od AstrHori.



https://www.astrhori.cn/products/25mm-f-2-8-full-frame-ultra-macro-lens-for-e-l-rf-z-fx

Tipy a triky

5 Fujifilm JPEG receptov na rok 2024

Fujisti milujú simulácie filmov. Fujifilm ich pravidelne pridáva, ale im to stále nie je dosť. A tak si vymýšľajú vlastné recepty. Tu je 5 z tých vydarených. Pod YT videom v popise nájdete hodnoty, ktoré máte nastaviť vo fotoaparáte.


Tipy, ako si vytvoriť úspešné konto na Instagrame

V tomto videu nájdete dokonalú zbierku jednoduchých krokov a základných tipov, ktoré vám pomôžu vytvoriť úspešné konto na Instagrame, ktoré bude skutočne odrážať váš štýl a značku.

Čo sa naučíte:

  • Výber používateľského mena: Vaše používateľské meno na Instagrame je vašou digitálnou identitou a my vám ukážeme, ako si vybrať dokonalé meno, ktoré rezonuje s vašou nikou alebo osobnou značkou.
  • Výber profilového obrázka: Odhaľte umenie výberu profilového obrázka a naučte sa, ako správnym obrázkom urobiť trvalý prvý dojem.
  • Tvorba presvedčivého životopisu: Váš životopis je vaším výťahom na Instagrame. Prevedieme vás procesom písania stručného a účinného bio, ktoré zaujme vaše publikum.
  • Typ profilu: Profil: Podnikateľský, tvorca alebo osobný? Nie ste si istí, ktorý typ profilu sa pre vás hodí najlepšie? Rozoberieme vám rozdiely a pomôžeme vám správne sa rozhodnúť, aby ste splnili svoje ciele.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia