Hore

Fotostĺpček 42/2023

Užívam si babie leto, samozrejme s fotoaparátom. Teším sa však aj z nových vychytávok v najnovšej aktualizácii Lightroomu Classic CC.

Z archívu: Rakúske vinice

Len kúsok od Bratislavy, v okolí Edelstahlu, sa nachádzajú nádherné vinice. Tie sa koncom októbra nádhere vyfarbia. Na ich fotografovanie je ideálna zlatá hodinka. Ďalšie krásne vinice sú na druhej strane Neusiedlerského jazera.













Ponte Pardo a La Linda

Kamarátka Linda, z Tostaburu, je univerzálna tanečnica. Ovláda a aj vyučuje tanec, historický, flamenco, bollywood, brušné tance a čo ja viem čo ešte. Pozvala ma na flamenco koncert skupiny Ponte Pardo, kde vystupovala so svojím tancom. Dobrá príležitosť fotografovať niečo nové. Koncert bol vynikajúci a aj keď sa konal v devínskej pivnici, pódium bolo dobre osvetlené. Radosť fotografovať. So sebou som mal Sony A7R V a pevné sklá 14, 24 a 85 mm.

















Premeny vody

V Bratislave postupne odstavujú fontány, príprava na zimu. Využil som krásne babie leto fotografoval tie, ktoré ešte fungujú, jednu pod Parlamentom a druhú na Hviezdoslavovom námestí. Aj tu som použil Sony A7R V, najprv v kombinácii s FE 90/2,8 Macro G OSS a potom v kombinácii s E 85/1,4 GM.













Biskupický festival na titulke

Pred dvomi týždňami som fotografoval prvý Biskupický festival, kde vystupoval Tostabur, ktorého som dá sa povedať dvorný fotograf. Podunajské Biskupice, to je moje detstvo. Takmer každý deň som sa tam preháňal na bicykli. Jedna z mojich fotografií sa dostala aj na titulnú stránku Biskupických novín.

P.S. Budúci pondelok stĺpček vynechávam, v sobotu budem na Foto Slovakia a druhý deň mám celodenný workshop.

Overené i neoverené správy

  • Yongnuo by malo predstaviť objektív YN 50mm f/1.8X DA DSM pre Fujifilm X.
  • Nemeckú fotografickú spoločnosť EyeEm kúpila Freepik, platforma, ktorá poskytuje obrázky a iné médiá. Existujúca knižnica fotografií EyeEm s približne 160 miliónmi obrázkov bude integrovaná do ponuky Freepik, pričom spoločnosť so sídlom v Španielsku tiež získa prístup ku komunite 150 000 fotografov.
  • Adobe vytvorilo nový symbol, ktorý označuje obsah ako vygenerovaný AI. Je to malé logo s písmenami “cr” (Content Credentials) vložené do obrazu. Adobe tvrdí, že sa nedá v Photoshope odstrániť. Novú ikonu „Content Credentials“ je možné vložiť do metadát všetkého obsahu vytvoreného softvérom Adobe a keď na ňu používateľ umiestni kurzor myši, zobrazí sa mu informácia o tom, ako bol obrázok vytvorený.
  • Vzácny fotoaparát Leica 0-Series sa predal za ohromných 3,7 milióna dolárov. Fotoaparát Leica série 0 je jedným z 22 až 25 kusov vyrobených v roku 1923 na testovacie účely a jedným z iba 16, ktoré existujú dodnes.

Novinky

Lightroom Classic CC 13

Najnovšia verzia Lightroomu prináša niekoľko významných vylepšení. Tým prvým je podpora spracovania a exportu fotografií v HDR formáte. Pokiaľ nebudete fotografie špeciálne upravovať pre HDR televízory, túto funkciu nevyužijete.

Mňa najviac potešil prepracovaný panel pre prácu s farbami. Okrem režimu H/S/L teraz ponúka aj veľmi intuitívnu funkciu Point Color, ktorá rozširuje možnosť ovplyvniť jednotlivé farby. Táto nová funkcia je k dispozícii aj pri používaní štetca a filtrov.

Experimentálna je funkcia Len Blur, softvérové rozostrenie pozadia. Bežne ho dnes používajú mobily v režime Portét. A teraz máme takúto funkciu aj v počítači. Je to ranná verzia, takže výsledky sú porovnateľné práve s mobilmi. K dokonalosti má Len Blur ďaleko, hoci niekedy funguje veľmi dobre. Páči sa mi, že je k dispozícii päť druhov bokehu a že umelé rozostrenie kalkuluje s hĺbkou fotografovanej scény, bližšie časti rozostrí menej ako vzdialenejšie. Za pár rokov bude táto funkcia fungovať perfektne. Načo nám potom budú drahé svetelné objektívy?


Adobe Firefly 2

Program pre generovanie nielen obrázkov sa dostal do druhej beta fázy. Pri vložení rovnakých pokynov generuje úplne odlišné obrázky. Tie sú viac fotorealistické, ak je to vo vašej požiadavke. Stále sú tu nedokonalosti, typicky deformované ruky. Krajiny už generuje celkom dobre. Exportované súbory majú dlhšiu stranu 2048 px a už na nich nie je vodoznak. Tú sú tri rýchle pokusy:





https://firefly.adobe.com/

Laowa 8-16mm f/3.5-5 Zoom CF

Spoločnosť Venus Optics predstavila objektív Laowa 8-16 mm f/3,5-5 Zoom CF. Americká cena širokouhlého objektívu so zoomom je 549 dolárov a je k dispozícii pre bajonety Sony E, Fujifilm X, Nikon Z, Canon RF a EF-M.

Nový objektív Laowa 8-16 mm f/3,5-5 Zoom CF je navrhnutý tak, aby používateľom fotoaparátov APS-C poskytoval široký uhol záberu v rozsahu 82.8°-120.9°. Venus Optics hovorí, že objektív bol špeciálne navrhnutý pre bezzrkadlové kamerové systémy a ponúka rôzne funkcie, ktoré zvyšujú jeho flexibilitu.

https://www.venuslens.net/product/laowa-8-16mm-f3-5-5-zoom-cf/

Inšpirácia

Najlepšie tipy na fotografovanie húb s veľvyslancom OM SYSTEM Geraintom Radfordom

Vydajte sa s veľvyslancom systému OM Geraintom Radfordom na potulky lesom a hľadajte huby. V tomto videu sa Geraint podelí o svoje najlepšie tipy na úžasné fotografie húb, od osvetlenia až po kompozíciu. To si určite nenechajte ujsť!


Fotografovanie hračiek - Fotografovanie akčných figúrok v akcii

Jared Middleton, ktorý na instagrame vystupuje pod menom SirDork730, trávi hodiny starostlivým skladaním hračiek akčných figúrok, reálnych prostredí a malých špeciálnych efektov ohňostrojov, aby vytvoril úžasné akčné fotografie.

Jared, ktorý má 26 rokov a žije v New Yorku, začal fotografovať hračky akčných figúrok čisto ako koníček v roku 2013 a podľa jeho vlastných slov boli jeho pôvodné snahy príšerné a vyzerali ako úplný odpad, jednoducho umiestnil hračky akčných figúrok do póz, ako keby po sebe strieľali z pištole.

Postupom času však vďaka svojim zručnostiam a skúsenostiam z pokusov a omylov začal vytvárať úžasné výsledky.

"Používam fotoaparát Canon EOS Rebel s objektívom 18-55 mm. Nepoužívam žiadny blesk, ale používam blesky a prirodzené osvetlenie. Čas uzávierky udržiavam čo najrýchlejší, aby som zachytil výbuchy. Na filmovanie aj fotografovanie si so sebou nosím niekoľko rôznych statívov. To je všetko!"

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
robertondrejovic
2023-10-16 08:48:41
Žeby bolo možné vytvoriť v editore bokeh, ktorý by sa aspoň podobal na ten ktorý vykreslí objektív ? Veď to sú dva rozdielne svety. To si program domyslí nové informácie, napríklad na vytvorenie krúžkov svetelných zdrojov na pozadí. ? Zatiaľ je rozmazať len rozmazať, nová informácia nevzniká a ani z princípu nemôže. Rozmaže sa len to čo tam je, ale to má od skutočného bokehu ďaleko. Prechod aby bolo postupne rozmazané viac do vzdialenosti je už teraz hračka aj pre Zoner, ale zo skutočným objektívovým bokehom to má málo spoločné, hlavne v protisvetle. Ak také čosi bude existovať samozrejme že to chcem , krúžky na pozadí sa mi páčia.
 
gytheio
2023-10-16 09:34:49
Prehnane presaturovane fotografie, pre taketo fotografie nemam rad Sony.
 
blahoslav J B Art
2023-10-16 14:22:42
ked je rec o LR a exporte fotiek do HDR pre televizory ...
kolega si kupil velky televizor Sony ci Samsung 56'' nejaky neo Qled 4K, vraj na nom bude upravovat fotografie
hovoril som mu, ze to nie je asi dobry napad, ze na to su graficke monitory

upravuje niekto z vas fotky na televizore?
 
Hakuna Matata
2023-10-16 14:30:51
príspevok od: blahoslav J B Art
ked je rec o LR a exporte fotiek do HDR pre televizory ...
kolega si kupil velky televizor Sony ci Samsung 56'' nejaky neo Qled 4K, vraj na nom bude upravovat fotografie
hovoril som mu, ze to nie je asi dobry napad, ze na to su graficke monitory

upravuje niekto z vas fotky na televizore?
On to asi myslel tak, že si vytlačí 5-6 fotiek formátu 13x18 cm, položí/pripevní si ich na hornú hranu telky a zdiaľky porozmýšľa, v akom poradí si ich vloží do albumu, či?
 
martinmlm
2023-10-16 18:02:28
príspevok od: blahoslav J B Art
ked je rec o LR a exporte fotiek do HDR pre televizory ...
kolega si kupil velky televizor Sony ci Samsung 56'' nejaky neo Qled 4K, vraj na nom bude upravovat fotografie
hovoril som mu, ze to nie je asi dobry napad, ze na to su graficke monitory

upravuje niekto z vas fotky na televizore?
to bude asi riešiť problem, že keď upraviš fotky klasicky na počitačovom monitore a tie si potom bude zákaznik prezerať na telke a bude sa čudovať, prečo sú tie fotky tak presaturované a strašne kontrastné...presne toto sa mi stalo pri mojej prvej a jedinej svadbe.
 
quapor
2023-10-16 20:17:49
kontrolu, precitit "atmosferu" uz editovanej foto na velkej oled tv si viem predstavit, na led tv nie, kazdopadne na kazdom zdroji to bude farebne posunute, mam pracovny lapt. dell a rozdiel je az neuveritelny
 
kwido
2023-10-17 09:00:42
príspevok od: quapor
kontrolu, precitit "atmosferu" uz editovanej foto na velkej oled tv si viem predstavit, na led tv nie, kazdopadne na kazdom zdroji to bude farebne posunute, mam pracovny lapt. dell a rozdiel je az neuveritelny
Niektore TV sa uz tiez daju kalibrovat.
 
Rofo
2023-10-17 12:25:09
príspevok od: kwido
Niektore TV sa uz tiez daju kalibrovat.
Všetko sa dá dnes kalibrovať pokiaľ to pripojíš k počítaču a máš kalibračnú sondu a príslušný software. Tá kalibrácia je softvérová záležitosť a výsledný profil je uložený v počítači. Špecializované grafické monitory sa dajú kalibrovať aj hardverovo, vtedy je profil priamo v monitore.
 
matpi
2023-10-18 10:44:39
príspevok od: gytheio
Prehnane presaturovane fotografie, pre taketo fotografie nemam rad Sony.
Pocul si o postprocese?
 
gytheio
2023-10-18 10:57:34
príspevok od: matpi
Pocul si o postprocese?
Ale samozrejme, sam ho hojne vyuzivam.. lenze ked niekto kto vidi, vidi taketo fotografie a pozrie s cim to bolo fotene prejde ho chut.
Ked uz o tom PP, ten zaklad vzdy doda fotoaparat a Sony je na taketo grckanice ako stvorene, ma prisposobeny soft aby uz pri foteni to s farbami prehnal.. ale uvedomujem si, ze vacsine sa taketo nieco paci.
 
marianr
2023-10-18 19:17:23
Musí to byť presaturované, aby to bolo pekné ako z mobilu. 8-)))
 
Marbu
2023-10-19 22:26:02
Fotky vody sú super. Rámovanie, svetlo, bokeh, ostrosť.
 
matpi
2023-10-20 09:30:28
príspevok od: gytheio
Ale samozrejme, sam ho hojne vyuzivam.. lenze ked niekto kto vidi, vidi taketo fotografie a pozrie s cim to bolo fotene prejde ho chut.
Ked uz o tom PP, ten zaklad vzdy doda fotoaparat a Sony je na taketo grckanice ako stvorene, ma prisposobeny soft aby uz pri foteni to s farbami prehnal.. ale uvedomujem si, ze vacsine sa taketo nieco paci.
Ak uz, tak zakladny "look" fotke dodava snimac a nie softver. Takze predpokladam, ze vystup z Nikonov je pre teba tiez "grckanica", kedze pouzivaju senzory od Sony.
 
gytheio
2023-10-20 10:33:53
príspevok od: matpi
Ak uz, tak zakladny "look" fotke dodava snimac a nie softver. Takze predpokladam, ze vystup z Nikonov je pre teba tiez "grckanica", kedze pouzivaju senzory od Sony.
Aby mohol snimac ulozit obraz na kartu potrebuje softver a ten softver manipuluje s tym obrazom presne tak ako je naprogramovany. Sony prifarbuje obraz a robi to aj Nikon, ale najvacsi podiel na vyslednom obraze ma samozrejme autor fotografie.
Uz velmi davno som tu o tom pisal, ze Sony a Nikon softverom upravuje aj rawy este vo fotoaparate aby bol obraz sytejsi. V 2014 som fotografoval s Nikon D300s, cudoval som sa skoro vsetky fotografie boli vzdy presaturovane uz pri foteni. Predtym som 10 rokov fotil s canonom, preto som si na tie farby s nikonom nemohol zvyknut.
Za nejaky cas na to som v jednej diskusii cital prispevky kde to presaturovanie v Nikone opisovali a jeden tam spomenul, ze Nikon aj Sony upravuju rawy uz pri fotani vo fotoaparate.
 
matpi
2023-10-20 11:24:59
príspevok od: gytheio
Aby mohol snimac ulozit obraz na kartu potrebuje softver a ten softver manipuluje s tym obrazom presne tak ako je naprogramovany. Sony prifarbuje obraz a robi to aj Nikon, ale najvacsi podiel na vyslednom obraze ma samozrejme autor fotografie.
Uz velmi davno som tu o tom pisal, ze Sony a Nikon softverom upravuje aj rawy este vo fotoaparate aby bol obraz sytejsi. V 2014 som fotografoval s Nikon D300s, cudoval som sa skoro vsetky fotografie boli vzdy presaturovane uz pri foteni. Predtym som 10 rokov fotil s canonom, preto som si na tie farby s nikonom nemohol zvyknut.
Za nejaky cas na to som v jednej diskusii cital prispevky kde to presaturovanie v Nikone opisovali a jeden tam spomenul, ze Nikon aj Sony upravuju rawy uz pri fotani vo fotoaparate.
Sto ludi, sto chuti. Aj ked si otvoris rovnaky raw bez akejkolvek upravy napr. v LR a C1, bude vyzerat inak. Ale ako hovorim, v konecnom dosledku je to jedno lebo fotku aj tak nakonoiec upravi fotograf.
 
Paladin25
2023-10-20 11:30:52
príspevok od: matpi
Sto ludi, sto chuti. Aj ked si otvoris rovnaky raw bez akejkolvek upravy napr. v LR a C1, bude vyzerat inak. Ale ako hovorim, v konecnom dosledku je to jedno lebo fotku aj tak nakonoiec upravi fotograf.
Samozrejme že najväčší vplyv má autor a potom aj zobrazovacie zariadenie na ktorom fotografiu pozeráš.

Ale niekto bude písať nezmysli typu:

"V 2014 som fotografoval s Nikon D300s, cudoval som sa skoro vsetky fotografie boli vzdy presaturovane uz pri foteni. "

Lebo presne na foťáku vidíš RAW súbor v 100% gamute aby si to vedel posúdiť.

A dôkaz celej tézy je ešte vtipnejší ... tzv. "jedna babka povedala"

"Za nejaky cas na to som v jednej diskusii cital prispevky kde to presaturovanie v Nikone opisovali a jeden tam spomenul, ze Nikon aj Sony upravuju rawy uz pri fotani vo fotoaparate."

Škoda slov...

 
gytheio
2023-10-20 11:38:48
príspevok od: matpi
Sto ludi, sto chuti. Aj ked si otvoris rovnaky raw bez akejkolvek upravy napr. v LR a C1, bude vyzerat inak. Ale ako hovorim, v konecnom dosledku je to jedno lebo fotku aj tak nakonoiec upravi fotograf.
No ved jasne, aj ked otvoris v Lr rawy z Nikonu a Canonu, nebudu rovnake...
 
gytheio
2023-10-20 11:41:20
príspevok od: Paladin25
Samozrejme že najväčší vplyv má autor a potom aj zobrazovacie zariadenie na ktorom fotografiu pozeráš.

Ale niekto bude písať nezmysli typu:

"V 2014 som fotografoval s Nikon D300s, cudoval som sa skoro vsetky fotografie boli vzdy presaturovane uz pri foteni. "

Lebo presne na foťáku vidíš RAW súbor v 100% gamute aby si to vedel posúdiť.

A dôkaz celej tézy je ešte vtipnejší ... tzv. "jedna babka povedala"

"Za nejaky cas na to som v jednej diskusii cital prispevky kde to presaturovanie v Nikone opisovali a jeden tam spomenul, ze Nikon aj Sony upravuju rawy uz pri fotani vo fotoaparate."

Škoda slov...

esteze mate to "jedna babka povedala"... da sa to pouzit uplne na vsetko a hlavne to pouzivaju ti co hovno vedia
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia