Hore

Fotostĺpček 50/2023

Ako som márne čakal na vianočnú električku. Mal som však náhradný plán a oprášil som starý vianočný recept.

Z archívu: Zimná panoráma hradu

Zima je vhodné ročné obdobie na nočné fotografovanie. Slnko zapadá skoro, nemusíte dlho čakať. A aj keď skončí modrá hodinka, ideálny čas na nočné zábery, nemusíte baliť techniku. Vo vzduchu sa často nachádza opar prežiarený svetlami mesta. Obloha preto nebýva čierna. V roku 2016 som sa vybral na Slavín, je odtiaľ pekný výhľad na mesto. Niektorí bratislavskí fotografi poznajú „tajné“ miesto, odkiaľ je jeden z najlepších výhľadov na hrad. Fotografoval som vtedy s Olympusom OM-D E-M5 Mark II + M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. Fotografia je skladaná panoráma.

Vianočná pohľadnica

Oprášil som recept na vianočné fotografie s netradičným bokehom. Po rokoch som opäť vyrobil šablónu s tvarom vločky, vložil ju pod UV filter a vyrazil loviť svetielka. Použil som Sony A7R V + FE 85/1,4 GM.



https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/pribeh-fotografie/vianocna-pohladnica-ii/

Nálet nad Starým mestom

Čakal som na vianočnú električku. Po niekoľkých rokoch konečne rozsvietili hotel Carlton a tak som si pekne pripravil kompozíciu. Formát na výšku, v hornej časti hotel, dole bude rozsvietená električka. Dobrý plán, ktorý však nepočítal s tým, že električka vôbec nepríde. Keďže má polhodinové intervaly, čakať sa mi nechcelo. Náhle som však na oblohe spozoroval migrujúce vtáky.







Overené i neoverené správy

  • Canon R5 Mark II by vraj mohol byť predstavený už vo februári.
  • Pixelmator Pro pridáva plnú podporu HDR s možnosťou upravovať vrstvy HDR.
  • Testovacia tabuľa DPReview je legendárna, nedávno sa sťahovala do nového štúdia.
  • Sony ukončuje výrobu objektívu Zeiss 16-70 mm f/4 APS-C v Japonsku.
  • Nástroj GenExpand AI spoločnosti Luminar Neo umožňuje používateľom rozšíriť svoje fotografie, pridať dodatočnú plochu s generovaným obsahom. Zároveň Skylum od roku 2024 mení podmienky predaja a predplatného, ktoré sú tak komplikované, že k nim museli spraviť vysvetľujúci diagram. Nemôžem povedať, že by sa mi súčasná politika Skylumu páčila. Kedysi z dostupného programu sa stáva luxus, ak chcete používať rozširujúce moduly a AI funkcie.
  • Yongnuo predstavilo objektív 85 mm F1,8 DF druhej generácie, pre bezzrkadlovky Canon EOS R. Objektív ma stáť 364 USD.
  • Objavil sa prvý obrázok pripravovaného objektívu Brigthin Star 50mm f/1.4 APS-C s bajonetom Sony E. Myl by byť dostupný aj s bajonetmi Nikon Z a Fujifilm X.


Novinky

Voigtlander 40 mm f/1,2

V piatok spoločnosť Cosina predstavila objektív Voigtlander Nokton 40 mm f/1,2 pre bajonet Canon RF. V januári to bude druhý objektív, ktorý vyrobila pre bezzrkadlový bajonet a iba druhý objektív tretej strany, oficiálne autorizovaný spoločnosťou Canon. Objektív má elektronické prepojenie, ale zaostrovanie je manuálne. Cosina Voigtlander Nokton 40 mm f/1,2 Aspherical má konštrukciu zloženú z ôsmich prvkov usporiadaných do šiestich skupín, vrátane dvoch asférických prvkov. Clona je 10-lamelová. Priemer filtra je 58 mm. Cena bude približne 845 USD.



Voigtlander 28mm f/1.5 VM

Spolu s objektívom Voigtlander 40 mm f/1,2 pre fotoaparáty Canon s bajonetom RF Cosina predstavila aj Nokton Vintage Line 28 mm f/ 1,5 Asférický objektív VM pre fotoaparáty Leica M. Objektív kombinuje klasický štýl a modernú optickú technológiu a je kompatibilný s fotoaparátmi Leica spojenými s diaľkomerom. Objektív sa dodáva v dvoch variantoch, Type I a Type II. Prvý z nich má ľahké hliníkové telo a je k dispozícii v matnej čiernej farbe a striebornej farbe. Objektív typu II má namiesto toho mosadznú konštrukciu a je dodávaný v čiernej farbe (nie matnej) a striebornej farbe. Objektív typu II má tiež odnímateľný zaostrovací gombík. Objektív je vyrobený tak, aby vyzeral ako vintage a oldschoolový, má však moderný optický dizajn s 10 prvkami usporiadanými do ôsmich skupín.



Inšpirácia

Sony 14mm 1.8 GM cyberpunk portrét s Victoriou Rose

Tento objektív mám, ale portréty s ním nefotím. Možno sa však nechám inšpirovať fotografom Mikeom Willom.


Tipy a triky

Používanie najobľúbenejšieho blesku s Gavinom Hoeyom

Pred pár mesiacmi som si kúpil externý blesk Godox V1, preto mi teraz prišlo vhod video o jeho používaní v ateliéri. Nech vás nezaskočí, že sa v Amerike predáva pod značkou Flashpoint.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2023-12-18 12:54:05
ta titulna fotka, z minuleho mesiaca, tam asi nemalz byt
 
Hakuna Matata
2023-12-18 18:32:15
K tým kŕdľom vtákov (mimochodom, veľmi pekné foto) sa hodí príslovie: Šťastie praje pripraveným
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia