Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 15/2018

Laowa 9mm f/2.8 Zero-D NEW

Venus Optics predstavili ďalší objektív pre bezzrkadlovky. Podľa modelu, na ktorom bude použitý, je uhol záberu až 113°. Objektív sa vyznačuje malými rozmermi a nízkou hmotnosťou (215g). V optickej sústave (15 prvkov v 10 skupinách) sú použité dva asférické prvky a 3 prvky s nízkou disperziou svetla. Sférické skreslenie je takmer nulové, čo poteší najmä fotografov architektúry. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je len 12 cm. Priemer filtra je 49 mm. Objektív je navrhnutý pre APS-C bezzrkadlovky s bajonetom Fuji X, Sony E a Canon EF-M. Predpokladaná predajná cena je 499€.


Foto: Jeffrey Poon

http://www.venuslens.net/product/9mm/

Novinky v Lightroome Classic CC

Adobe plní sľuby a výraznejšie inovuje najobľúbenejší RAW konvertor. Najprv maličkosti. Funkcia Dehaze sa presunula z Effects do Basic, kde mala byť od začiatku. Zväčšili sa krivky (curves), aby sa s nimi dalo precíznejšie pracovať. A teraz to najzaujímavejšie. Kompletne je prepracovaný modul s obrazovými profilmi, ktorý teraz nájdete v paneli Basic. Pribudlo množstvo nových profilov, sú organizované a majú náhľady. V súvislosti s tým pribudlo množstvo presetov. Poteší, že efekt presetu je vidno nielen na malom náhľade, ale aj na fotografii. Novinky nájdete aj v ACR module Photoshopu CC a Bridgu. Prepracované profily sú aj súčasťou čisto cloudového Lightroomu CC.

A keď už sme u Adobe, poznáte online magazín Create?

https://helpx.adobe.com/lightroom/help/whats-new.html#lr-classic-cc-7-3

Jarné kvietky

Jar je v rozpuku a určite vám prídu vhod články o tom, ako fotografovať rastliny na jar.

https://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/jarna-pohladnica/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/krajina-a-priroda/jarna-flora-v-detaile/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/makrofotografia-close-up/poslovia-jari-v-objektive/

https://www.ephoto.sk/fotogaleria/inspiracie/rychly-tip-magnolie-v-medickej-zahrade/

2018 WET PLATE COMPETITION

Máme tu výsledky prvej súťaže fotografií na mokrej platni, do ktorej bolo prihlásených viac ako 200 fotografií od 75 umelcov z 19 krajín. Súťaž zorganizovala stránka Modern Collodion (Lightbox Photo Academy). Víťazné fotografie si môžete pozrieť tu. Autorom titulnej fotografie Yosemite Valley Triptich je Christopher Erin.


Víťazná fotografia Aristolochia Pods - Autor: Paul Barden.

https://moderncollodion.com/2018-competition-results/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2018-04-09 09:21:09
Karol, na forach citam, ze ludia nadavaju na LR 7.3 a vracaju sa ku 7.2, pretoze 7.3 je neskutocne pomala. Kym nabehne, trva to minutu. A dalsi problem maju v tom, ze aktualizacia im vyhodila vlastne presety.
 
matpi
2018-04-09 18:01:28
príspevok od: Krtko fotografom
Karol, na forach citam, ze ludia nadavaju na LR 7.3 a vracaju sa ku 7.2, pretoze 7.3 je neskutocne pomala. Kym nabehne, trva to minutu. A dalsi problem maju v tom, ze aktualizacia im vyhodila vlastne presety.
Nic z toho nie je pravda. 7.3 pomalsia urcite nie aj presety su tam, kde boli. Ostatne zmeny su zmeny k lepsiemu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované