Hore

Autor: Massmo Relsig

Fotostĺpček šéfredaktora 50/2019

December je tu a ja som začal so svojim pokusným projektom ”Zima s Fujifilm XF10”.

Počas zimy sa pokúsim každý deň urobiť aspoň jednu fotografiu. Bratislava sa predviedla hneď na začiatku mesiaca. Jeden deň prišli prvé mrazy, deň na to klasické šedivé počasie, ďalší deň nasnežilo, aby sa hneď sneh aj roztopil a deň nasledujúci prekvapilo krásne slnečné počasie.

Je zaujímavé, ako k foteniu pristupujete, keď “musíte”. Jeden deň na svet okolo seba pozeráte ako nefotograf, ktorý nič zaujímavé k odfoteniu nevidí a druhý deň skáču fotky do fotoaparátu samé.

Fotografovanie pri tomto projekte je iné ako zvyčajne. Bežne nafotím desiatky alebo stovky záberov, fotografujem cielene. Tu mám kompaktík vo vrecku a vytiahnem ho len občas. Sú dni, kedy s ním urobím 2-3 zábery. A tu je várka z prvého týždňa.


#1 V korunách. Keď nie je na zemi nič nezaujímavé, obrátim zrak hore, do korún stromov. V zime, bez listov, je štruktúra korún naplno odhalená.


#2 Motion blur.  Aj keď nevidíte žiaden motív hodný zaznamenania, môžete urobiť zaujímavý záber. Nájdite si textúru, napr. staré dvere, nastavte dlhší čas a pri fotení pohybujete fotoaparátom.


#3 Z redakcie. Vyšlo slnko a osvetlilo časť schodiska vedúceho k našej redakcii.


#4 Zámky. V meste vždy nájdete nejaké skryté zátišie, ktoré ste ešte neodfotili i keď ste okolo prešli veľakrát.


#5 Autoportrét. Odraz na leštenom hliníku stánku s rýchlym občerstvením. Vianočné trhy sú plné policajtov.


#6 Pod schodmi. Svetlo treba využiť. Tieňohra na kostole Najsvätejšieho Spasiteľa.


#7 Krivky a priamky. Detail stĺpu SND.

Overené i neoverené správy

Nikon ukončil výrobu FF zrkadloviek D610 a D810. D810 má už dávno náhradu v podobe D850. D610 však nástupcu nemá a asi ani mať nebude. Cena D750 výrazne klesla. Celkovo vidno, že čas zrkadloviek končí. Uvidíme, či aj z radu DX nevypadne nejaký model, bez náhrady. Nikon by mal pritvrdiť v predstavovaní nových bezzrkadloviek a hlavne objektívov pre ne. Spolu s Canonom sa im vypomstilo, že s predstavením FF bezzrkadloviek čakali tak dlho. Sony získalo niekoľkoročný náskok a to sa mu vyplatilo. V Japonsku predbehlo Canon aj Nikon v kategórii plnoformátových fotoaparátov. A to sme sa kedysi smiali na ich vyhlásení, že sa chcú stať jedničkou na trhu.

https://www.dpreview.com/news/7869207001/sony-overtakes-canon-and-nikon-to-dominate-the-full-frame-camera-market-in-japan

  • Blesk Profoto A1X a Off Camera Kit teraz podporujú fotoaparáty Fujifilm.
  • Len dva mesiace po vydaní firmvéru 1.4 pre Canon EOS R prichádza nový firmvér 1.6. Ten pridáva podporu nového objektívu RF 85mm F1.2L USM DS a odstraňuje niekoľko chýb.
  • Nikon D6 by mal byť vraj predstavený vo februári. Má mať 24Mpx snímač s vylepšeným dynamickým rozsahom a IBIS stabilizáciu vylepšenú oproti tej, čo je v modeloch Z6/Z7. Má mať duálny CFexpress slot, 3,2Mpx dotykový displej, WiFi a vylepšený tichý režim.
  • Rumory píšu aj o tom, že vo februári by mal byť predstavený aj nový Canon EOS Rs s 75 Mpx snímačom. Aj ten by mal mať vylepšený dynamický rozsah a duálny slot. Ďalej má mať joystick, procesor Digic 9, EVF s vysokým rozlíšením a nemá mať neosvedčený touchbar.
  • Ďalšia neoverená správa hovorí o Canone EOS R Pro, ktorý by mal mať hybridný bajonet, umožňujúci používať objektívy EF aj RF bez adaptéru.
  • Na prvých obrázkoch sa objavil nový objektív Leica 90/1,5 ASPH pre M-bajonet.

Novinky

Capture One sa dočkal upgradu z verzie 2 rovno na verziu 20. Podľa toho by sme očakávali výrazne vylepšenie funkcionality. Je tomu naozaj tak? Petr Pazdera sa už na novú verziu pozrel a tu sú jeho postrehy: https://www.petrpazour.cz/blog/posts/capture-one-pro-20-prevlecena-13tka.

Venus Optics predstavili trojicu svojich objektívov prispôsobených pre fotoaparáty Canon s bajonetom RF a Nikon s bajonetom Z. Jedná sa o objektívy Laowa 12mm F2.8 Zero-D, Laowa 25mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro a Laowa 100mm F2.8 2X Ultra Macro.

Inšpirácia

Priznám sa, video mi moc nejde. Natáčam, len keď robím recenzie fotoaparátov. To nestačí, aby sa zo mňa stal pokročilý videomaker. Preto rád privítam dobré rady pre začiatočníkov a mierne pokročilých, napríklad od Brandona Li.


http://www.iso1200.com/2019/11/get-cinematic-results-only-with-35mm.html

Vyberte sa s fotografom Massmom Relsignom do môjho obľúbeného Toskánska, tentokrát čiernobieleho. Asi sa pozriem na svoje fotky a vyskúšam niektoré upraviť čiernobielo.


Foto: Massmo Relsig

https://www.behance.net/gallery/88554471/Tuscany-BW

Nepôjdeme až tak ďaleko od Toskánska, ale pridáme na farebnosti. S fotografkou Isabellou Tabacchi sa pozrieme do Dolomitov.


Foto: Isabella Tabacchi

https://www.behance.net/gallery/88511357/The-lights-of-the-Dolomites

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
smarek
2019-12-09 08:57:16
Ahoj Karol, vzdy sa rad precitam Fotostĺpček šéfredaktora, dobra praca
 
robertondrejovic
2019-12-09 11:17:31
Mne by už ani pondelňajšia ranná káva bez neho nechutila , vôbec to nemyslím ironicky ale úplne vážne minulý týždeň presne o šiestej ráno z práve uvarenou kávou klikám na ephoto a fotostĺpček tam nebol nabehol neskôr čo nemá vo zvyku a dovtedy mi tá káva naozaj nechutila , ešte raz nie je to výsmech ale realita.
 
7gismo
2019-12-09 14:18:53
Zaujalo unikátne slovné spojenie "Rumory píšu aj o tom..."😳
 
spektrum
2019-12-09 16:37:58
Phnute dlhym casom robim casto impresie .
 
brnj
2019-12-09 16:59:09
dvere sa mi páčia, možem sa realizovať aj doma, fuji XF10 je tiež fajn aj ked uvažujem že ho predám
 
blahoslav J B Art
2019-12-09 22:33:42
bez komentara ...
https://www.digimanie.cz/je-to-tady-dodavky-csc-fotoaparatu-prekonaly-dslr/8138
 
jan21
2019-12-10 08:10:21
Ano,
počkáme naň..Canon EOS R Pro!!
...pretože od začiatku som bol presvedčený že ta záplava kvalitných a dostupných vysokovýkonných objektívov bude kvalitne použiteľná na novom tele.
...pretože pre fotografiu je telo (a technológia) dôležité ale fotograf a objektív je viac.
 
krispin.pucinko
2019-12-11 08:40:30
príspevok od: blahoslav J B Art
bez komentara ...
https://www.digimanie.cz/je-to-tady-dodavky-csc-fotoaparatu-prekonaly-dslr/8138
Nad tymto niecim sa uz ani nema zmysel pozastavovat. Od kedy je na trhu sirsia ponuka FF mirrorlessov ludia pochopili, ze mirrorless nie je len m43 panasonic/olympus.
 
aesace
2019-12-13 14:22:45
príspevok od: krispin.pucinko
Nad tymto niecim sa uz ani nema zmysel pozastavovat. Od kedy je na trhu sirsia ponuka FF mirrorlessov ludia pochopili, ze mirrorless nie je len m43 panasonic/olympus.
No a paradoxne vdaka tomu, ze naozajstne fotaky vo vseobecnosti, ci uz DSLR alebo mirrorless sa napriek technologiam nezmensili do prijatelnejsich rozmerov, kym mobily si napriek obmedzenej optike znacne opticky polepsili, trh fotakov neustale pada, takze sucasne percenta predajnosti su uz len omrvinky z toho, co foto trh volakedy dosahoval..
Isteze profikovi v sklepe staci aj tehla, ale bezny smrtelnik si chce fotenie uzit a pritom sa nepretazovat, takze predajca, ktory viac stlaci rozmery fotakov a objektivov moze viac profitovat.
Oly/pan su male ale maju kompromisny chip, fuji je celkom dobry pomer rozmerov a vykonu, ale musi cloveku padnut do oka a ruky, sony je velke lakadlo hlavne s FF ale objektivy su uz drahe kravy, a canikon sa s tymi objektivmi tiez velmi nenadreli, aby davali nejaky zmysel v pomere vaha/vykon.
Zatial sa ten trh s mirrorlesmi este neutriasol, uvidime, kto prezije a kto nie, ale kazdopadne velke fotaky pre beznych ludi tahaju za kratsi koniec v konkurencii mobilov.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia