Hore

Autor: Stiana Klo

Fotostĺpček šéfredaktora 21/2019

Z bratskej Českej republiky hlásia, že bezzrkadloviek sa predáva viac ako zrkadloviek.

Ak sa pozrieme na to, čo nám výrobcovia v posledných mesiacoch predstavili, v kategórii DSLR je to potvrdenie aktuálneho trendu. Dal som si námahu a pozrel som sa, aké nové DSLR boli predstavené v rokoch 2018 a 2019. Canon, Nikon, Pentax a Sony sú značky, ktoré s DSLR neskončili (u Sony som si nie istý). Spolu v tomto období predstavili 4 nové DSLR, pritom 3 sú od Canonu. Jeden zárez má Nikon. Pentax a Sony nepredstavili nič. A všetky nové DSLR sú pre začiatočníkov.

Podvádzať sa nemá. Digitálna fotografia umožňuje prevádzať výrazné manipulácie. Meniť môžete doslova každý jeden pixel. Osobne nemám nič proti fotomontážam. Keď som robil grafika, robil som ich bežne, v reklame je to štandard. Sú žánre, kde manipulácia s obrazom nikomu nevadí. Veď aj koláž je jedným zo žánrov a aj na súťažiach a v galériách sa môžete stretnúť so žánrom photoshop manipulácie. Sú však žánre, kde sa to nepatrí, alebo je to dokonca zakázané. Na to doplatila fotografka Beth Moon s jej fotkou bao-babov pod Mliečnou dráhou, zverejnenou v National Geographic. Ak by svoje fotky prezentovala ako umelecké, vzniknuté manipuláciou v editore a publikovala ich niekde inde, asi by sa nič nestalo a bolo by to akceptované. National Geographic má však prísne pravidlá. Niekto si všimol, že je na jej fotkách použité klonovanie, nahradenie oblohy a že na niektorých fotografiách je z hľadiska astronomického nesprávna poloha súhvezdí, hviezd a Mliečnej dráhy.

Osobne by som Beth Moon nezavrhoval. Odporúčam pozrieť si jej pekné portfólio, z ktorého je zrejmé, že fotomanipulácie používa bežne a je to súčasť jej štýlu. Chybou bolo to publikovanie na NG.


Jedna z kontroverzných fotografií publikovaných na National Geographic. Foto: Beth Moon

https://petapixel.com/2019/05/10/scientific-errors-in-those-nat-geo-milky-way-photos/

Horšie je to s Lisou Saad. Z jej práce je zrejmé, že sa jedná o koláže. Lisa so svojimi prácami vyhrala viacero súťaží. Problém bol v tom, že používala fotografie cudzích fotografov, bez ich povolenia. Ceny jej boli odobraté a bola vylúčená z viacerých organizácií.


Vľavo koláž Lisy Saad, v strede a napravo zdrojové fotografie cudzích autorov.

https://petapixel.com/2019/05/16/photographer-lisa-saad-stripped-of-awards-in-photo-stealing-scandal/

http://stopstealingphotos.com/lisa-saad-photographer-melbourne-australia/

Opäť na Sandbergu

Dal som si repete a vrátil sa fotografovať včelárikov na Sandberg. Nedával som si žiadne predsavzatie, že ich nafotím lepšie. Maskovaciu sieť som si nekúpil, nie som wildlifer, len mi to prišlo ako dobre strávenie víkendového dňa. Opäť som zobral osvedčenú zostavu Olympus OM-D E-M1 Mark II s objektívom M.Zuiko 300/4 IS PRO doplneným o 1,4x telekovertor. Výsledná ekvivalnetná ohnisková dĺžka je 840 mm. Ľudí bolo pomenej aj keď dvaja postarší birdwatcheri akosi nepostrehli, že pozorovať musi z odstupu, inak včelárikov vyplašia a neuvidia nič. Napokon ale odišli a ja som mal konečne miesto len pre seba. Winetou by mal radosť z môjho indiánskeho plíženia. Napokon sa mi podarilo niekoľko záberov, len kúsok od hlavného chodníka. Ani to dlho netrvalo a mal som nafotené. Vybral som sa preto cez Devínsku kobylu na Devín. Cestou som fotografoval rastliny. Áno, s 840 mm zostavou a zamiloval som si to. Tie väčšie snáď aj z 10 metrov. Dobrú náladu mi ešte zlepšila cesta z Devína do Bratislavy, ktorú som absolvoval v autobuse Karosa Cabrio. 

Posledný záber dňa som urobil v noci, keď som sa zobudil na to, ako mi mesiac svieti do izby. Fotografoval som so zalepenými očami a až ráno som zistil, že sa fotenie podarilo.

Olympus OM-D E-M1 Mark II s objektívom M.Zuiko 300/4 IS PRO doplneným o 1,4x telekovertor. Fotografované z ruky, 1/25 s.


Overené i neoverené správy

O Adobe sme v posledných týždňoch počuli najmä kvôli správam o plánoch zvýšiť cenu fotografického balíčka. To by nahralo do kariet ostatným spoločnostiam ponúkajúcim programy na úpravu fotografií. Nevyjadroval som sa k tomu, počkám si, až sa to potvrdí, alebo ostane všetko po starom. Preto je pre mňa zaujímavejšia najnovšia aktualizácia Camera RAW, ktorá prináša novú funkciu, ktorú som si ihneď obľúbil. V paneli Basic, štetci a prechodových filtroch pribudla funkcia Texture. Už podľa názvu je zrejmé, že slúži na úpravu textúr, ich potlačenie, alebo zvýraznenie. Do veľkej miery sa podobá na Clarity, ale funguje jemnejšie. Nájde uplatnenie pri celkovej úprave fotografií krajiny a architektúry. Pomocou lokálnych nástrojov nájde skvelé uplatnenie v portrétnej fotografii. V aktualizácii samozrejme pribudla podpora nových fotoaparátov, napr. Panasonicu G90.


Porovnanie fotografie s výraznou textúrou pred (vľavo) a po aplikovaní funkcie Texture (vpravo).

S Adobe súvisí aj ďalšia správa. Možno ste aj vy dostali email upozorňujúci, že musíte používať najnovšie verzie aplikácií Creativ Cloud. Zdá sa, že ide o spor so spoločnosťou Dolby.

Nikon konečne vydal firmvér pre Nikony Z6 a Z7. Ten prináša hlavne detekciu oka a citlivejší AF. Hneď som si ho nainštaloval a funguje to výborne. Ale úplne spokojný nie som. Je toho akosi málo na to, koľko sme čakali. Pre inštaláciu potrebujete čítačku kariet, pretože fotoaparát sa nedokáže chovať ako disk. Mohlo sa urobiť kopec vylepšení ovládania, ale neurobili sa. Akoby Nikon vôbec nepočúval užívateľov a robil len to, čo si sám predsavzal.


Nikon potichu oznámil aj problémy s Z6 a Z7, konkrétne s redukciou vibrácií. Či sa to táka aj vášho fotoaparátu si môžete ľahko skontrolovať podľa sériového čísla.


Môj Nikon Z7 je v poriadku, a čo ten váš?

Olympus oslavuje 100. výročie. Pri tejto príležitosti zverejnil pekný dokument venovaný histórii a vývoju fototechniky.


Novinky

Adobe narobilo kopec rozruchu, čoho sa chytili ostatní výrobcovia softvérov a prezentujú ich ako lepšiu alternatívu k Lightroomu. Zákazníci môžu byť spokojní, pretože sú pre nich pripravené zľavy a Adobe snáď pochopí, že funkčný model netreba meniť. ON1 Photo RAW je teraz v novej verzii 2019.5, ktorá prináša veľké množstvo noviniek a vylepšení.

Najzaujímavejšou novinkou minulého týždňa je blesk Profoto A1X, ktorý vychádza z modelu A1. Koncepcia s okrúhlou hlavou je zachovaná. Zvýšila sa kapacita blesku a skrátil recyklačný čas. Nový je displej v štýle Profoto B10. Blesk podporuje Air TTL a HSS pre fotoaparáty Canon, Nikon a teraz aj Sony. Napájanie zabezpečuje Li-Ion akumulátor. Hlava je vybavená modelovým LED svetlom a magnetickým uchytením príslušenstva. Cena je o 100 USD vyššia ako u modelu A1, konkrétne 1095 USD.

https://profoto.com/us/products/lights/on-camera-flashes/profoto-a1x

DJI Osmo Action je nová 4K akčná kamera, ktorá ma konkurovať GoPro. Používa 12 Mpx 1/2.3" CMOS snímač. Ponúka 4K 60p, 8x slow motion, 4K HDR. Je vodotesná, má dva displeje a stabilizáciu obrazu, WiFi a BT. Cena je stanovená na 379 €.



https://www.dji.com/sk/osmo-action

Inšpirácia

Karl Taylor pripravil sériu vzdelávacích článkov a videí o fotografovaní šperkov. Veľa sa dozviete, aj keď si jeho kurz nezaplatíte.


V piatok som sa zobudil do hmly. Pripadal som si ako na východnom Slovensku, kde podľa Fica nič nie je. Pri pohľade z okna som nevidel ani 12 poschodový panelák oproti. Keď som vyrazil do práce, hmla začala rednúť. Dolné Hony nie sú práve výstavná štvrť, ale hmla milosrdne ukryla to škaredé a vytvorila zaujímavú atmosféru. Mal som pri sebe len mobil a tak som urobil pár záberov stromoradia pri hlavnej ceste. Svojim cvakom vás nechcem inšpirovať, na to tu mám niekoho povolanejšieho. Je ním Michael Schlegel so svojimi stromami v hmle.


Foto: Karol Srnec, Huawei P20


Foto: Michael Schlegel


Foto: Michael Schlegel

https://www.behance.net/gallery/79802817/Fanal

Trentino-Alto Adige & South Tyrol je séria fotografií Stiana Klo. Páni, ten ale má cit pre svetlo!






Foto: Stiana Klo

https://www.behance.net/gallery/78686853/Trentino-Alto-Adige-South-Tyrol-Images-by-Stian-Klo

Tretím inšpiratívnym pánom je Mark Broyer s jeho sériou WTF? (What The Fog?). Pozrite si jeho cinematicky ladené nočné zábery Hamburgu.




Foto: Mark Broyer

https://www.behance.net/gallery/79587921/What-the-Fog-Nightcrawler

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2019-05-20 06:57:56
Nie, ze by som sa Nikonu zastaval, ale pri pisani o aktualizacii FW nespomenut pridanie AF trackingu pri rychlom seriovom snimani a moznost automatickej volby medzi EFC/mechanickou zavierkou mi pride trosku divne...!
 
z80
2019-05-20 10:53:14
Ten mobil Huawei P20 bude mozno za chvilu pouzitelny uz len ako fotak:
https://www.svetmobilne.cz/huawei-nejspis-prijde-o-pristup-ke-sluzbam-googlu-vcetne-obchodu-play/7634
 
DenisBede
2019-05-20 17:41:35
Fotky zo Sandbergu/Devinskej parádne Karol!
 
Asti
 
Asti
2019-05-22 06:23:07
Videli ste film "The Shining" od Kubrika? To je ten hotel
 
bonifacko
2019-05-22 07:27:28
príspevok od: z80
Ten mobil Huawei P20 bude mozno za chvilu pouzitelny uz len ako fotak:
https://www.svetmobilne.cz/huawei-nejspis-prijde-o-pristup-ke-sluzbam-googlu-vcetne-obchodu-play/7634
Existujuce modely nepridu o OS Android.
A o.i. Huawei robí par rokov na vlastnom OS. Aby toto raz Trumpa a spol. nemrzelo.
https://mobil.sk/clanok/1272-huawei-tajne-pracuje-na-operacnom-systeme-ktory-by-nahradil-android
 
z80
2019-05-22 08:00:31
príspevok od: bonifacko
Existujuce modely nepridu o OS Android.
A o.i. Huawei robí par rokov na vlastnom OS. Aby toto raz Trumpa a spol. nemrzelo.
https://mobil.sk/clanok/1272-huawei-tajne-pracuje-na-operacnom-systeme-ktory-by-nahradil-android
Existujuce modely o Android nepridu, ale s updatmi (vratne tych bezpecnostnych) to bude problematicke. A mat na neupdatovanom Androide citlive aplikacie, ako pristup do banky, by som ja osobne mat nechcel.
Alternativny OS je sice zaujimava vec, ale tam bude problem s aplikaciami (pouzival som par rokov mobily s Windows Phone/Mobile, tak viem o com hovorim).
 
JohnNewton
2019-05-22 08:02:35
A čo sme čakali, google pre svojich obyvateľov Čina už dávno zakázala, a keď že sa prišlo na praktiky Huaweiu tak sa z toho stala vojna vzájomného šmírovania . Zákazník si bude musieť vybrať, kto ho má sledovať
 
blahoslav J B Art
2019-05-22 09:19:28
Už aby Rusi dali na trh svoje smartfóny s vlastným operačným systémom, lebo tento americký monopol nie je dobrý. K tomu čínsky Huawei a bude z čoho vyberať. Aj Európa by mala mať vlastný OS, nech nie je závislá na nejakom americkom šialencovi.
 
JohnNewton
2019-05-22 09:59:19
príspevok od: blahoslav J B Art
Už aby Rusi dali na trh svoje smartfóny s vlastným operačným systémom, lebo tento americký monopol nie je dobrý. K tomu čínsky Huawei a bude z čoho vyberať. Aj Európa by mala mať vlastný OS, nech nie je závislá na nejakom americkom šialencovi.
Nemaj obavu, náš olyzovač výložiek a generátor náhodných slov Ti zabezpečí ruský OS a to povinne
 
marianr
2019-05-22 10:07:37
Náhodou, mobil bez špionáže Googlu, to znie dobre.
 
JohnNewton
2019-05-22 10:31:32
Nokia 3310
 
z80
2019-05-22 11:49:38
príspevok od: JohnNewton
Nokia 3310
Ja momentalne ako "telefonovaco-SMSkovy" mobil pouzivam Nokiu 230. Smartfon sice mam (Galaxy Note 8) ale nenosim ho so sebou stale.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia