Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 26/2019

V mojom obľúbenom filme Posledný samuraj jedna z hlavných postáv, samuraj Katsumoto, celý život márne hľadá dokonalý kvet čerešne.

Keď má smrť na jazyku, v duchu učenia ZEN ho osvieti a zistí, že všetky kvety sú dokonalé. Aj ja som bol osvietený, dúfam ale, že ešte nejaký ten rôčik budem chodiť po matičke Zemi. Rád fotografujem kvety a rastliny. Odkedy fotím intenzívnejšie Olympusom, zistil som, že M43 je na pre tento žáner veľmi vhodný. Objektívy poskytujú dvojnásobnú hĺbku ostrosti v porovnaní s FF a vedia veľmi dobre snímať detaily. Ktorý z nich je na to ale najlepší? M.Zuiko 45/1,2 PRO, M.Zuiko 75/1,8 MSC, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, M.Zuiko 300/4 IS PRO, alebo univerzál M.Zuiko 12-100/4 IS PRO? Akoby povedal Katsumoto, “Perfect... They are all... perfect…”.




Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.


Olympus M.Zuiko 40-150/2,8 PRO.




Olympus M.Zuiko 75/1,8 MSC.

Predminulý víkend som fotil podujatie Stredovek v sade. Viem, ako vyzerá z môjho pohľadu, ale ako vyzerá z pohľadu jedného z aktérov? To uvidíte vďaka GoPro kamere, ktorú mal na prilbe Juraj Zámečník.



Olympus mi urobil veľkú radosť s novým firmvérom pre Olympus OM-D E-M1 Mark II. Zužitkoval v ňom vlastnosti E-M1X a staršiemu fotoaparátu poriadne vylepšil zaostrovanie z hľadiska rýchlosti, citlivosti a presnosti. Mierne sa vylepšila úroveň šumu pri vysokých citlivostiach, platí len pre JPG. Olympus, rovnako ako Fujifilm, teraz využíva výpočtový výkon procesora fotoaparátu pri vyvolávaní RAW v počítači. Fotoaparát musí byť pripojený k počítaču cez rýchly USB, vyvolávanie prebieha prostredníctvom vylepšeného programu Olympus Workspace. Vo videu pribudol OM-LOG400.

https://robinwong.blogspot.com/2019/06/firmware-30-for-olympus-om-d-e-m1-mark.html

https://www.43rumors.com/new-firmware-updates-for-the-e-m1x-to-the-e-m1-mark-ii/

Nový firmvér poteší aj majiteľov Fujifilm X-T30. Firmvér zlepšuje funkcionalitu tlačidla “Q”.

https://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt30/index.html

Overené i neoverené správy

  • Rumory tvrdia, že bezzrkadlovkový ekvivalent Nikonu D5 je zaručene na ceste.
  • Canon má čoskoro predstaviť PowerShot G5 X Mark II, kompakt s 20,2 Mpx 1” snímačom, objektívom 24-105 mm a vstavaným ND filtrom.
  • Lightroom CC je teraz k dispozícii aj v Apple obchode App Store. Užívatelia sa tak môžu rozhodnúť, či budú predplatné platiť u Applu, alebo u Adobe.


Peak Design musí inšpirovať firmy svojím úspechom i prístupom k návrhu fotopríslušenstva. Preto sa niet čo čudovať, že o podobný úspech sa pokúšajú aj iní. Na Kickstarteri sa teraz objavil fotobatoh Wandrd DUO. Inšpirácia Peak Designom je tu viac ako zrejmá. Cieľová čiastka bola niekoľkonásobné prevýšená hneď v prvý deň kampane.

https://www.kickstarter.com/projects/wandrd/duo-daily-carry-for-commuters-photographers-and-travelers

Novinky

Olympus M.Zuiko MC-20 je nový telekonvertor, ktorý je kompatibilný napr. s M.Zuiko 300/4 IS PRO a M.Zuiko 40-150/2,8 PRO. Rosťa Stach už ho stačil aj otestovať. Dúfam, že ho dostanem na test tak, aby som ešte raz mohol nafotiť včelárikov.


https://www.olympus.sk/site/cs/c/lenses/adapters_converters/converters/m_zuiko_digital_2x_
teleconverter_mc_20/index.html

Hrať sa s rôznymi improvizovanými modifikátormi svetla patrí ku kreativite fotografov. Zábavná je na tom práve improvizácia a vynachádzavosť. A to nám teraz zoberie Lensbaby s OMNI Creative Filter systémom.




Foto: Stephanie DeFranco

https://lensbaby.com/product/omni-creative-filter-system/

Čínsky výrobca príslušenstva Techart predstavil TZE-01, prvý adaptér s automatickým zaostrovaním, pre použitie objektívov Sony E-mount s fotoaparátmi série Z od spoločnosti Nikon. Konštruktéri sa museli riadne snažiť, pretože mali k dispozícii len 2 mm, to je rozdiel vzdialeností medzi bajonetom a snímačom medzi Sony a Nikonom. Cena je stanovená na 249 USD.

http://techartpro.com/product/techart-sony-e-nikon-z-autofocus-adapter-tze-01/

Najvýznamnejšou novinkou minulého týždňa je Hasselblad X1D II 50C, stredoformátová bezzrkadlovka. Na prvý pohľad sa nelíši od svojho predchodcu. Snímač ostáva rovnaký. Vylepšený je hľadáčik, teraz s rozlíšením 3,69 Mpx a zväčšením 0,87x. Vylepšená bola aj jeho obnovovacia frekvencia. Displej má uhlopriečku 3,6”. Vylepšené je zaostrovanie a práca s menu. Fotoaparát je možné cez WiFi alebo USB-C kábel prepojiť s tabletom (aplikácia Phocus Mobile 2) alebo počítačom. Všetky vylepšenia prispievajú k lepšej využiteľnosti a lepšiemu komfortu práce. Poteší aj zníženie ceny na 5 750 USD (telo).


Hasselblad modernizoval aj digitálnu stenu CFV II 50C a telo 907X. Tento systém umožňuje používať širokú škálu objektívov, nielen s bajonetom XD. Stena sa dá použiť so staršími fotoaparátmi Hasselblad.


https://www.hasselblad.com/x1d/

https://www.hasselblad.com/cfv-ii-50c-907x/

X-Rite predstavili novú sériu kalibračných terčov ColorChecker v niekoľkých veľkostiach.

  • ColorChecker Classic Nano: 24mm x 40 mm
  • ColorChecker Classic Mini: 6.4 x 11cm
  • ColorChecker Classic XL: 37 x 53 cm
  • ColorChecker Classic Mega: 100 x 152 cm
  • ColorChecker Video Mega: 100 x 152 cm

https://www.xritephoto.eu/colorchecker-targets.html

Inšpirácia

Aká výbava je najlepšia pre svadobnú fotografiu? FF zrkadlovka s F2,8 transfokátormi? Alebo dvojica bezzrkadloviek s pevnými objektívmi? A čo takto kompaktom? Ondrej Rychnavský to zvládne s kompaktom Fujifilm X100F.

https://ryon.sk/a-h

https://www.instagram.com/ryon_drej/

Robins Mathew nafotil, občas nie technicky dokonalú, ale o to vzrušujúcejšiu sériu “Theyyam. Gods, as equals.”. Tá vám priblíži zvyky z indickej Kéraly.




Foto: Robins Mathew

https://www.behance.net/gallery/81498897/Theyyam-Gods-as-equals

Či ste na McDonalde odchovaný, alebo ním opovrhujete, jedno je isté, tento reťazec rýchleho občerstvenia poznajú na celom svete. Symbolom prevádzok sú tzv. zlaté oblúky, od ktorých je odvodené známe M-ko. Ak vás zaujíma história McDonaldu, odporúčam výborný film Zakladateľ.
Štúdio Cream Electric Art sa so symbolickým M-kom pekne vyhralo.


Zdroj: Cream Electric Art

https://www.behance.net/gallery/81514483/McDonalds-247

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2019-06-24 07:56:27
Medzi tymi objektivmi na fotenie kvetov este chyba Olympus M.Zuiko 60mm f/2,8 macro
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-06-24 08:46:22
Tak ten pouzivam len zriedka, kedze vela objektivov ma makro 1:2, co mi na kvety postacuje.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia