Hore

Autor: Karol Srnec

Fotosĺpček 35/2023

Napriek dusnu a horúčave som vyrazil do ulíc Starého mesta. Ale naľahko, aby som sa nespotil viac ako musím.

Z archívu: Underwood

V roku 2013 kolega Timotej priniesol do redakcie starý písací stroj Underwood. A ja som sa ihneď zamiloval do jeho komplikovanej a pritom estetickej konštrukcie. V ateliéri sme mali čierne steny a čierny stolík, spolu s čiernym písacím strojom si to priam pýtalo nafotiť Underwood v štýle Low Key, s prevahou tmavých tónov. Aby som mal svetlo pod kontrolou, pri detailoch som svietil LED baterkou.







Dusné večery

Minulý týždeň bolo príšerne. Nielen horko, ale naviac aj dusno a bezvetrie. Pokiaľ som nemusel, nevychádzal som cez deň von. Správal som sa ako netopier. Von som vychádzal až po západe slnka. Nie žeby bolo vtedy výrazne lepšie, ale aspoň nepieklo slnko. V uličkách starého mesta a pri Dunaji bolo o niečo znesiteľnejšie. Na prechádzky som sa vyberal len naľahko, aby som sa nepotil ešte viac. Zobral som so sebou Sony A7R V s FE 85/1,4 GM. Aj keď som fotografoval po tme, nepotreboval som statív. Kombinácia svetelného objektívu a účinnej stabilizácie obrazu mi umožnili fotografovať na základnej citlivosti ISO 100.

Overené i neoverené správy

• Do Marca 2024 by mal Canon predstaviť 8-10 nových objektívov, dva vraj už koncom septembra.

• Podľa najnovšieho úniku vraj zo spoľahlivých zdrojov bude Fuji GFX 100 II mať 102 Mpx BSI-CMOS snímač, 8K video, EVF hľadáčik 9,4 Mpx a má byť kompatibilný s externým chladiacým vetrákom.

• Na internet už preniklo niekoľko záberov pripravovaného objektívu Sony 300mm f/2.8 GM. Možno bude predstavený už 29. augusta, kedy Sony už oficiálne chystá predstavenie nových produktov. Mali by sme sa dočkať Sony A7C II, Sony A7C R a Sony FE 16-35mm f/2.8 GM II.

• Astrhori Rockstar je pripravuje predstaviť objektív 85 mm f/1,8 AF pre bajonet Nikon Z. Bude mať automatické zaostrovanie pomocou STM motorčeka.

• Na fotografickej výstave v Pekingu sa ukázal objektív Meike AF 55 mm f/1,4 pre Fujifilm X.

Novinky

Hasselblad XCD 28mm F4 P

Hasselblad oznámil nový širokouhlý objektív XCD 28 mm F4 P pre svoje kompaktné bezzrkadlové fotoaparáty stredného formátu X System. Objektív má 22 mm ekvivalentnú ohniskovú vzdialenosť a je druhým najširším objektívom spoločnosti X System po XCD 21 mm F4.

Dizajn objektívu je jednoduchý, s minimálnymi vonkajšími prvkami okrem pogumovaného zaostrovacieho krúžku.

Objektív XCD 28 mm F4 P opticky obsahuje celkovo deväť prvkov v ôsmich skupinách. Objektív obsahuje dva asférické prvky a jeden prvok ED, ktorý pomáha bojovať proti chromatickým aberáciám. Medzi ďalšie vlastnosti optického dizajnu patrí minimálna zaostrovacia vzdialenosť 22 cm a pomer zväčšenia 1:6. Rovnako ako všetky XCD objektívy, aj 28 mm F4 P má listovú uzávierkuy, ktorá umožňuje synchronizáciu blesku až do 1/4000 s.

Automatické zaostrovanie je poháňané lineárnym krokovým motorčekom, ktorý by mal ponúkať rýchle a tiché zaostrovanie.

Objektív Hasselblad XCD 28 mm F4 P je teraz k dispozícii na predobjednávky za odporúčanú cenu 1 697 USD.

 https://www.hasselblad.com/x-system/lenses/xcd-28p/

Nitecore BB21

Nitecore predstavilo druhú generáciu čistiaceho dúchadla BlowerBaby 21. Oproti predchádzajúcemu modelu zjednodušili ovládanie, výkon motora stúpol o 51%. Hliníkové telo bolo vymenené za plastové, čo umožnilo znížiť predajnú cenu na 69,95 USD, čo je o 20 USD menej.

https://photo.nitecore.com/product/bb21

RØDE Wireless PRO

RØDE predstavilo nový bezdrôtový mikrofónový systém pre filmárov a tvorcov obsahu, Wireless PRO. Wireless PRO sa môže pochváliť bezprecedentnou sadou funkcií, ktoré nenájdete v žiadnom mikrofóne – nehovoriac o kompaktnom bezdrôtovom systéme – poskytujúci kvalitu zvuku novej úrovne a bezkonkurenčnú všestrannosť pre dnešných náročných tvorcov a filmárov.

S využitím najmodernejšieho digitálneho prenosu Series IV 2,4 GHz a vlastného kodeku s takmer nulovou latenciou so 128-bitovým šifrovaním poskytuje krištáľovo čistý, neuveriteľne stabilný zvuk s dosahom až 260 m.

32-bitové plávajúce zabudované nahrávanie znamená, že váš zvuk je bezpečne zálohovaný pri každom nahrávaní s možnosťou obnoviť akýkoľvek záznam v postprodukcii, ktorý bol príliš hlasný alebo príliš tichý.

https://rode.com/en/microphones/wireless/wirelesspro

Inšpirácia

Když chceš pořádnej zvuk!

Vojta Dalekorej #WRTECH vyskúšal trojicu mikrofónov pre fotoaparáty a kamery Sony. Možno, že vám to pomôže pri výbere.




Tipy a triky

Prečo používať objektívy pre mobilné telefóny

Zdenka Darula vám vysvetlí, prečo používať prídavné objektívy pre mobily, aj keď majú niekoľko fotoaparátov.



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2023-08-28 11:07:58
..a ja ze len ja zijem posledny tyzden ako netopier.. ..
..btw. horko je v cechach, u nas je horuco.. ..
..a pouzivat hento duchadlo, namiesto balonika, je ako pouzivat
v kozme antigravitacne pero namiesto ceruzky.. ..
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-08-28 19:13:06
Pekná a zaujíma čiernobiela fotografia.
 
quapor
2023-08-29 13:59:48
WHAT SMARTPHONE LENS SHOULD YOU GET NEXT? | Shiftcam LensUltra Series for iPhone & Android
tam mas 3x
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia