Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 28/2019

Tešil som sa na nový telekonvertor od Olympusu a dúfal som, že ešte zastihnem včelárikov na Sandbergu

S 1200 mm ekvivalentom by som nafotil ešte lepšie detaily. Mal som smolu. Ostala ich zhruba 1/5 a aj tá hniezdi ďaleko od najlepších miest pre fotografovanie. Nič som nenafotil. A myslel som, že ani nenafotím. Kvety už odkvitli a okolo obeda je hmyz doslova šialený, ani chvíľu nepostojí. Zliezol som k rieke Morava dúfajúc, že odfotím aspoň jednu vážku. Napokon som ich nafotil viac a ešte lepšie som nafotil skokanov zelených, pod hradom Devín. 1200 mm je ideálnych, bol som presne v správnej vzdialenosti, aby som ich detailne nafotil a zároveň neprekročil ich únikovú hranicu. Nebyť pekelného tepla a komárov, bol by to fantastický deň. Všetky fotky snímané s Olympusom OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 300/4 IS PRO+MC-20.


Ani s 1200 mm som neurobil väčší detail. Tak som aspoň rád, že mám prvú fotku včelárika aj s včelou.


Aj v Cirque du Soleil by závideli vystúpenie vážok, ktoré som sledoval a fotil aspoň 20 minút.










Za necelú hodinu som skokanov nafotil lepšie, ako za celú svoju fotografickú kariéru.

Deň pred fotením na Devínskej Kobyle a pri Morave som fotil preteky SUP na Dunaji. Len tak, aby som vyskúšal nový telekonvertor. Tých 1200 mm už bolo zbytočne veľa, ale bola to dobrá príležitosť vyskúšať TC aj na športovom motíve.


Kolega fotograf Žílka fotografoval z člna, mimochodom tiež Olympusom. Hojne využíval fotenie z podhľadu, čo s otočným displejom a živým náhľadom nebol žiaden problém.


Pri fotení na väčšie vzdialenosti sa prejavilo rušivé vlnenie horúceho vzduchu.

Filmári poznajú pojem B-camera. Je to pomocná kamera, ktorou sa točia doplnkové klipy. Alebo sa taká kamera berie tam, kde neočakávate nejakú extra akciu, proste len tak pre "strýčka príhodu". Aj my fotografi niekedy používame dva fotoaparáty. Jeden poriadny, super mašinu, ktorú sa nám ale nechce stále nosiť. Tak si zadovážime menší a “horší” fotoaparát, ako zálohu a zápisník. V dnešnej dobe býva u pokročilých fotografov hlavným fotoaparátom často FF DSLR. Na hranie dobre poslúži bezzrkadlovka. Aspoň si fotograf vyskúša, čo je ten nový typ fotoaparátu zač. A to môže byť začiatok konca. Zistí, že ho to s bezzrkadlovkou viac baví, častejšie ju používa, viac experimentuje a zrkadlovka čoraz častejšie ostáva v skrini. Stalo sa to aj mne. Chudák Nikon D800E, práši sa naň v skrini. Stále je to vynikajúci fotoaparát a potencionálne prevyšuje moje CSC Olympus. Ale s nimi ma to baví viac. Prestal som sa hnať za potencionálne najlepšou obrazovou kvalitou a dávam prednosť zážitku z fotografovania. Z B-fotoaparátu sa stal A-fotoaparát.

Facebook alebo Instagram, ktorej sociálnej sieti dávate prednosť? Ja som na obidvoch. Nemal som rád sociálne siete. A vlastne nemám stále rád. Nebaví ma bezduché tliachanie a honba za lajkami. Beriem ich čisto ako svoju propagáciu. Nevylievam si tam srdce a neobťažujem nikoho zdieľaním blbostí. Kedysi som mal webovú stránku, ale sledovanosť nebola bohvieaká. Bola to len práca naviac, úplne zbytočná, keďže sa ako fotograf neživím a nepotrebujem naháňať kšefty. Chcem skôr inšpirovať ostatných. V tom mi najlepšie vyhovuje Facebook, kde môžem uverejniť fotky, ale aj celé albumy.

Instagram až tak rád nemám, aj keď je primárne založený na fotografiách. Pôvodne to mal byť priestor pre digitálnu instantnú fotografiu v štýle Polaroidu. Akási nástenka, na ktorú sa pripínajú fotky z mobilov, štylizované do instantnej fotografie. Niečo sa však zvrhlo. Dnes je to o hashtagoch a influenceroch. Pôvodná idea vyšumela do stratena. Okolo Instagramu sa dnes točí celá reklama. Robí z ľudí hlupákov, ktorí sú ochotní sa aj zabiť alebo urobiť zo seba mamľasov. Nejde tu o kvalitu, ale o šokovanie. Veľa firiem je z jeho marketingového potenciálu úplne zblbnutých. Je mi z toho zle. Čakám, kedy bublina spľasne. Pritom v jadre je Instagram dobrý nápad.

Ako fotograf si musíte vybrať nejakú konkrétnu značku a ak máte dosť peňazí, tak aj dve. Každý výrobca má niečo lepšie a niečo horšie, oproti konkurencii. Dlhé roky mi vyhovoval Nikon a fotím ním aj teraz, ale viac fotím Olympusom. Rovnako dobre by som si však zafotil akoukoľvek technikou. Vždy sa teším, že si z pozície odborného redaktora môžem vyskúšať techniku rôznych značiek zadarmo. Chcel by som mať nejakú Fujinu s Acros profilom i Canon s jeho F1,2 FF objektívmi, Leicu Q, a ako hračku aj stredoformátový Hasselblad X1D. V čase, kedy viacero fotografov prechádza z DSLR na CSC, nie je ľahké vybrať si.  A tak príde vhod názor skúseného fotografa. Napríklad Tomáša Helíska.

http://tomashelisek.cz/zivot-s-fujifilm/

Overené i neoverené správy

Asi najzaujímavejšou správou, zatiaľ nepotvrdenou, je tá o plánoch Nikonu. Ten aktuálne ponúka 8 modelov zrkadloviek. Vraj pre tri modely neplánuje náhradu, majú to byť D3500, D5600 a D500. Nahradiť ich majú bezzrkadlovky. Nečudujem sa, že D3500 a D5600 nebudú mať pokračovateľov. Sú to zastarané fotoaparáty, na ktorých Nikon inovoval jednu-dve funkcie. Už niekoľko rokov sa na týchto radoch nič poriadne neinovovalo. Rolu začiatočníckych aparátov o 100% lepšie zvládajú bezzrkadlovky. Čakám, kedy to pochopí aj Canon. Ale že D500 nebude mať zrkadlovkového nástupcu, to ma prekvapuje (ešte nič nie je potvrdené). Je to najlepšia APS-C zrkadlovka, aká kedy bola vyrobená. Je však pravdou, že prišla trochu neskoro a úspech D300 nezopakovala. Naviac D850 v DX režime zvláda aj úlohu D500.

  • Sony by vraj malo predstaviť niekoľko objektívov pre E-bajonet, konkrétne 35mm f/1.2, 45mm f/2.8, 12-24mm f/2.8 a 24-70mm f/2.8.
  • Minulý týždeň Nikon registroval batériový grip MB-N10, ktorý by mohol byť pre Nikony Z6 a Z7. Upresňujúca správa prináša informáciu o tom, že by mal mať zabudovaný BT. Žeby s fotoaparátom komunikoval bezdrôtovo?
  • Nový firmvér pre Olympus OM-D E-M1 Mark II ma potešil. Výrazne vylepšil zaostrovanie a aj video. Vyzerá to tak, že tu ale máme aj jeden problém. Zvýšila sa citlivosť senzoru priblíženia oka, ktorý teraz reaguje aj na pomerne veľkú vzdialenosť, čo robí problém pri fotení cez displej, ak máte fotoaparát blízko tela. Snáď to vyrieši nejaký opravný firmvér.
  • Zdá sa, že to Canon so svetelnosťou F2.0 pri profesionálnych zoomoch myslí vážne. Vraj čoskoro má uviesť objektív Canon RF 16-28mm f/2L USM.
  • Na internet unikli prvé zábery a špecifikácia nového Canonu PowerShot G7 X Mark III. 1” snímač s rozlíšením 20,1 Mpx ostáva, pribudne ale 4K video a sériové zábery 30 obr./s.
  • To isté platí aj pre nový Canon PowerShot G5 X Mark II. Ten má oproti G7 X naviac EVF hľadáčik.


Inšpirácia

Priznávam, nemám veľa trpezlivosti pri fotení. Nechce sa mi vyčkávať na dobré svetlo, striehnuť hodiny na nejaké zviera, či šliapať kilometre za nejakým hmyzom. Odvykol som si aj používať statív. Bezzrkadlovky so špičkovou stabilizáciou obrazu ma zhýčkali. Zlenivel som. Preto občas potrebujem inšpiráciu a povzbudenie, aby som sa vrátil k poctivému spôsobu fotografovania. Možno je môj spôsob pre mňa najlepší a kopírovaním postupov iných fotografov by som sa nezlepšil. Ale aspoň to vyskúšam. Možno aj vás inšpiruje profesionálny makrofotograf Ross Hoddinott.



Môj obľúbený fotograf jedla, ktorý prevádzkuje YT kanál We Eat Togethe, vymenil Canon za Fujifilm X-T3. Čo ho k tomu viedlo? To sa dozviete v jeho recenzii.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
mibiras
2019-07-08 07:40:41
Karol sledujem Vas hlavne na Facebooku ako ste napisali hlavne kvoli inspiracii. Co mi vsak chyba, ze na FB nie su dostupne EXIF data. Neuvazovali ste napr. na myalbum.com, odkial sa daju albumy vyzdielat na FB a k fotkam sa daju zobrazit EXIF.
 
marianr
2019-07-08 10:17:21
Včelárik so včelou, vyhovuje Vám ten bokeh?
 
z80
2019-07-08 10:47:07
príspevok od: marianr
Včelárik so včelou, vyhovuje Vám ten bokeh?
300 f/4 s 2x TC je f/8, co je z hladiska hlbky ostrosti ekvivalentom f/16 na FF. Tam sa nejaky extra bokeh ocakavat neda. Lepsi bokeh by vyzadoval o niekolko kil tazsiu vybavu.
 
fatality
2019-07-08 13:45:03
príspevok od: z80
300 f/4 s 2x TC je f/8, co je z hladiska hlbky ostrosti ekvivalentom f/16 na FF. Tam sa nejaky extra bokeh ocakavat neda. Lepsi bokeh by vyzadoval o niekolko kil tazsiu vybavu.
bokeh by bol uplne vpoho,keby to bol vacsi detail,popr.neboli konare za vcelarikom..
 
marianr
2019-07-08 14:02:17
príspevok od: fatality
bokeh by bol uplne vpoho,keby to bol vacsi detail,popr.neboli konare za vcelarikom..
áno tak som to myslel, rezať
 
fatality
2019-07-08 14:16:47
príspevok od: marianr
áno tak som to myslel, rezať
ja som skor myslel byt blizsie
 
blahoslav J B Art
2019-07-08 15:56:56
Častokrát je bokeh dôležitejší, ako hlavný motív 😁 ... Alebo je dôležitejšia akcia na tovar, ako tovar samotný 😜
 
blahoslav J B Art
2019-07-08 19:50:55
Tomas Helisek bol minulu jesen na Fuji Fotofeste v Ostravicich ... vyborna premierova 4-dnova akcia Fuji, s mnozstvom workshopov a moznostou pozicat si lubovolny model fotaku ci objektivu Fuji
 
portvis
2019-07-08 20:51:20
nie je tam chyba ???? nemala by tieto sklá prestaviť sigma na sony FE ?

"Sony by vraj malo predstaviť niekoľko objektívov pre E-bajonet, konkrétne 35mm f/1.2, 45mm f/2.8, 12-24mm f/2.8 a 24-70mm f/2.8."

sony by malo prestaviť FE 35/1,8
 
spektrum
2019-07-12 14:12:57
Inak sa mi zdá, že ten včelárik tam ma čmeliaka, podľa sivého zadočku. Tie vážky vyšli najlepšie aj farebne najnápaditejšie. Skokan je ok. Na fc zdieľanie mám rovnaký názor, vyhovuje mi...instagram sa mi nepáčil vôbec. Za inšpiráciu aj v makro by som skôr považovala viac metaforické zábery, s pridanou hodnotou, alebo netradičnejšie a nápaditejšie ako v ukážke.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované