Hore

Fotostĺpček 40/2022

Minulý týždeň patril hlavne softvérovým novinkám. Ja som mal ďalšiu zákazku, na ktorej som vyskúšal svoje nové workflow.

Bitka o Bratislavu

Partička s TOSTABUR-u sa vydala pozrieť konkurenciu a ja som sa k ním pridal. Oni boli radi, že konečne mohli byť na nejakej historickej akcii v civile. Išiel som naľahko, len s portrétnym objektívom (Sony A7 III + FE 135/1,8 GM), že si urobím tak tucet fotografií. Napokon som ich urobil cez 600. Doma, keď som fotografie triedil a organizoval, som zistil, že Bitku o Bratislavu som naposledy fotografoval v roku 2018. To ten čas uteká.

Z prechádzok

Popri fotení akcií som mal čas na pár fotografií z prechádzok po Bratislave.

















Technika: OM SYSTEM OM-1 + M.Zuiko 45/1,2 PRO, Sony A7 IIII + FE 135/1,8 GM.

DXO Pure Raw 2 na plné pecky

Pivný beh, ktorý som fotografoval predminulý týždeň, zmenil moje workflow. Po prvý krát som prehnal všetky fotografie cez DXO Pure RAW 2. Trvalo to hodiny. Spracoval som fotografie snímané aj na ISO 25600. To je veľa na akýkoľvek formát, nedajbože na M43. U M43 systému sa snažím držať citlivosť pod ISO 3200. Odteraz už nemusím.

Prvé fotografie som odovzdal ešte spracované len Lightroomom. Zákazníkovi postačujú, ale nie mojim vysokým nárokom. Tak som ich prehnal cez DXO Pure Raw 2. Stálo to však za to. Zrazu som nemusel riešiť šum, ale len bežné úpravy. Odovzdať som mohol aj fotografie, ktoré by som inak vymazal.

Nafotil som cca 3500 fotografií a ich spracovanie cez DXO Pure RAW 2  trvalo približne 8 hodín. Môže sa to zdať veľa, ale klientovi odovzdáte fotografie až o niekoľko dní.

Prešlo pár dní a ja som si rovnaké workflow zopakoval, fotografoval som konferenciu a sprievodný kultúrny program, opäť za zlých svetelných podmienok. Už som sa však vôbec nebál používať vysokú citlivosť. Odteraz budem z akcií snímaných za zlých svetelných podmienok všetky fotografie dávkovo odšumovať cez DXO Pure Raw 2. Radšej odovzdám zákazku o niekoľko hodín neskôr, než mám vo zvyku, ale kvalita bude na vyššej úrovni.

Dúfam, že keď mi príde nový Mac Studio s procesorom M1 Max, tak sa celý proces urýchli. Používam najvyšší stupeň spracovania DeepPrime, ktorý pre rýchlu prácu vyžaduje procesor s Neural engine jadrami a to majú práve procesory Silikon radu M1 a M2.
















ISO 4000 až ISO 12 800.

VERO

Instagram vznikol ako digitálna obdoba Polaroidu. Fotografie nafotografujete pomocou aplikácie, pridáte efekt a hashtagy a publikujete okamžite na sociálnej sieti. Z instantnej fotografie bol prevzatý aj formát fotografie. Popularita Istagramu rýchlo rástla. Užívatelia ho však začali využívať po svojom. Začali sa objavovať prvý influenceri, ktorých začali nasledovať marketéri. Z Instagramu sa stal obrovský nástroj propagácie. Tvorcovia Instagramu reagovali pomaly na požiadavky užívateľov. Akoby nepochopili, čo sa deje. Nekonečne dlho trvalo, kým povolili rozmanitejšie formáty a ešte dlhšie, kým povolili pridávanie príspevkov aj z počítača. Potom to už išlo ale rýchlo. Instagram sa sprofesionalizoval. Profesionálni užívatelia to mali ľahšie. Prišiel ale Tik-Tok a jeho popularita rástla raketovo rýchlo. Miesto toho, aby Meta predstavila novú konkurenčnú aplikáciu, rozhodli sa tvorcovia Instagramu, že z neho urobia druhý Tik-Tok. To sa znepáčilo fotografom, pre ktorých je Instagram najdôležitejšou sociálnou sieťou. A tak hľadajú lepšiu alternatívu. Nádejne vyzerá VERO, ktoré propaguje veľa fotografov. VERO je sociálna sieť pre umelcov, nielen fotografov, ale aj filmárov, ilustrátorov, spisovateľov, či hudobníkov. K dispozícii je aplikácia pre chytré zariadenia a beta verzia desktopovej aplikácie. VERU nemožno uprieť čistotu, väčšiu slobodu a profesionálnosť. Má aj určité nedostatky, ale na nich môžu tvorcovia zapracovať. Veď VERO sa ešte len vyvíja. Neviem ale, či sa podarí odstrániť jeho najväčší nedostatok, príliš uzavretú komunitu. Otvorenejšia komunita je podmienkou, aby VERO fungovalo ako miesto, kde sa tvorcovia môžu propagovať aj medzi užívateľmi, ktorí ich sledovali na Instagrame.


Profil užívateľa.


Výsledok vyhľadávania.


Detail príspevku.

https://vero.co/

Overené i neoverené správy

  • Sigma končí s výrobou 18 objektívov pre DSLR a Tamron rovno s 22 objektívmi. Nikon i Canon prestali vyrábať množstvo objektívov pre DSLR už pred časom. Za chvíľu už nezoženiete nový objektív pre zrkadlovky.
  • Sony si nechalo patentovať tri objektívy: Sony 50mm F1.4, 60mm F1.2 a 80mm F1.2.
  • OM Image Share je nástupca aplikácie Olympus Image Share. Tú nie je možné na novú aplikáciu upgradovať, potrebná je samostatná inštalácia.
  • Fujifilm vydalo nové firmvéry pre X-T4, X-T3, X-S10, X-H2S, X-H2 a objektívy XF18-55mmF2.8-4 a XF56mmF1.2 R WR.
  • Nový firmvér dostal aj Panasonic GH6.
  • Do uvedenia Canonu EOS R1 je ešte ďaleko. Má to byť “kráľ rozlíšenia”, odhaduje sa, že má mať rozlíšenie okolo 100 Mpx. Video má byť v 8K rozlíšení.
  • Sony predstavilo CFexpress Type A kartu s doteraz najvyššou kapacitou 640GB.
  • Sony opätovne vydalo, už opravený, firmvér 1.1 pre A7 IV.

Novinky

Adobe Photoshop a Premiere Elements 2023

Odľahčené verzie Photoshopu a Premiery nie sú u nás práve populárne, slovenskí užívatelia, aj tí amatérski, dávajú prednosť fotografickému balíčku PS + lR CC. To nič nemení na tom, že Adobe predstavilo Photoshop a Premiere Elements vo verzii pre rok 2023.

Majiteľov počítačov Apple s procesorom M1 poteší, jeho plná podpora. Photoshop Elements dostal nové funkcie rozpohybovania časti fotografie, vyhľadávanie kľúčových slov a kreatívne masky. Premiere Elements dostali nové efekty, zvukové stopy a šablóny. Nová je aj možnosť transformovať svoje klipy pomocou efektov inšpirovaných známymi umeleckými dielami a umeleckými štýlmi.


ACDSee Photo Studio Ultimate 2023

Najnovšia verzia RAW editoru prináša niekoľko zaujímavých funkcií. AI retušovanie tváre, spájanie panorám, HDR a Focus stacking. Ďalej ponúka AI výber objektov a užívateľmi žiadané vylepšené vyhľadávanie v metadátach.



https://www.acdsee.com/en/products/photo-studio-ultimate/

Skylum imgmi

Imgmi je nová aplikácia pre iOS a Android zariadenia, využívajúcu AI spracovanie obrazu. Používa technológie z programu Luminar. Teraz aj v telefóne môžete vymeniť oblohu, vyretušovať drôty a iné objekty. Nechýba ani základná úprava expozície a kontrastu. Cena aplikácie je 2,99 USD týždenne, 19,99 USD ročne, alebo sa dá kúpiť priamo za 40 USD.

https://www.imgmiapp.com/

Inšpirácia

K&F CONCEPT Black Diffusion filtre

Ak máte na fotografiách radi filmový vzhľad, mám tu pre vás jeden tip a zároveň inšpiráciu. Filmári používajú difúzne filtre Black Mist a tie sa stávajú čoraz populárnejšie aj medzi fotografmi. Radia sa do kategórie efektových filtrov. Ich úlohou je okolo svetlých plôch vytvoriť mierne difúznu žiaru. Vyrábajú sa v niekoľkých stupňoch účinnosti. Pozrite sa, ako v praxi dopadli tie od K&F CONCEPT.

https://petapixel.com/2022/09/28/how-to-bring-a-vintage-cinematic-look-to-modern-digital-images/

Tipy a triky

Produktová fotografia v domácich podmienkach

Chris Pieta vám ukáže, ako na jednoduchú produktovú fotografiu v domácom ateliéri.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Paladin25
2022-10-03 09:04:59
Môžem len potvrdiť že ten DXO pure RAW je skutočne zaujímavý software. Nie je to určite dokonalé ale ako písal aj Karol reálne to posúva možnosť využiteľného ISO.
 
matpi
2022-10-03 10:05:05
Vero je v sucasnom stave nepouzitelne. Rozhranie je prilis "preklikavacie", fotografov je tam malo a bez algoritmu, ktory navrhuje inych fotografov, ktori fotia to, co ma zaujima, to jednoducho fungovat nemoze.
 
Rofo
2022-10-03 12:53:25
DxO PureRAW: Je nejaký rozdiel v kvalite spracovaných fotografii medzi verziami 2 a 1.5 ? Pytam sa koli tomu ci sa oplati urobit upgrade z 1.5 na 2.
 
Paladin25
2022-10-03 13:56:50
príspevok od: Rofo
DxO PureRAW: Je nejaký rozdiel v kvalite spracovaných fotografii medzi verziami 2 a 1.5 ? Pytam sa koli tomu ci sa oplati urobit upgrade z 1.5 na 2.
Ahoj v samotnom obrázku neviem s určitosťou povedať.

Čo sa zlepšilo je rýchlosť (hlavne na M1 procesoroch) a taktiež je to lepšie integrované s LR. Ešte pridali podporu pre Fuji Xtrans.

Ideálne keď si stiahneš skúšobnú verziu a otestuješ na rovnakom zábere.
 
JanM
2023-09-25 12:52:34
Sucasna verzia je DxO PureRaw 3.5.0. Cena £115. Plna verzia sa da stiahnut a vyskusat na 30 dni bezplatne. Podla mojich skusenosti s Fuji X-Trans subormi je to velmi dobry software na odsumenie a predostrenie, ale neda sa pouzit univerzalne. Povodne som si to myslel ale v porvnani s Topaz Photo AI alebo DeNoise, vysledok nebol vzdy lepsi. Ako je to s univerzalnym pouzitim s raw subormi od inych vyrobcov neviem. Karol sa zda spokojny s tym ako funguje na OM Systeme. Ako vzdy, ak sa da, treba skusit predtym nez kupite.
 
JanM
2023-09-25 21:24:24
príspevok od: JanM
Sucasna verzia je DxO PureRaw 3.5.0. Cena £115. Plna verzia sa da stiahnut a vyskusat na 30 dni bezplatne. Podla mojich skusenosti s Fuji X-Trans subormi je to velmi dobry software na odsumenie a predostrenie, ale neda sa pouzit univerzalne. Povodne som si to myslel ale v porvnani s Topaz Photo AI alebo DeNoise, vysledok nebol vzdy lepsi. Ako je to s univerzalnym pouzitim s raw subormi od inych vyrobcov neviem. Karol sa zda spokojny s tym ako funguje na OM Systeme. Ako vzdy, ak sa da, treba skusit predtym nez kupite.
Ako sa toto dostalo sem nechápem. To malo byť k článku 25.9.2023... ale tam vraj nič o DxO nebolo. Asi to mám nejaké dopletene.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované