Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 11/2019

Minulý týždeň sa niesol v znamení testovania množstva techniky. Najväčšiu radosť z toho mal môj telefón, ktorý prakticky každý deň hrdo oznámil, že som pri fotení nachodil cez 10 000 krokov.

Pri chodení som si uvedomil, že skončila jedna éra fototechniky. Nemyslím tým teraz koniec zrkadloviek a definitívne víťazstvo bezzrkadloviek. Keď prišli prvé digitálne bezzrkadlovky, boli malé proti zrkadlovkám. To si veľa fotografov zafixovalo, ako jednu z hlavných vlastností/predností bezzrkadloviek. Dlhé roky to platilo, až kým do sveta CSC nevyrazili plnoformátové modely. Zrazu sú tu bezzrkadlovky veľké ako zrkadlovky a objektívy sú ešte väčšie ako u DSLR. Mňa to neprekvapuje, zákony fyziky a optiky sú neúprosné. Veľký čip nakŕmi len veľký objektív. Skutočne malý a ľahký systém sa dá postaviť len na menšom snímači. Zvykajme si, že profesionálne bezzrkadlovky neprinášajú menšie rozmery a nižšiu hmotnosť, ale nové technológie, funkcie, vyššiu kvalitu.

Neviem, či sa vám páčil Aquaman, konkrétne výkon Jasona Momou? Určite je neprehliadnuteľný, ale do hereckej elity nepatrí. To, že má rad Harley, nikoho neprekvapí. Je to ale veľký fanúšik Leicy. Pracuje na novom projekte, kde sú použité kamery Red a objektívy Leica. Okrem toho má peknú zbierku fotoaparátov a objektívov Leica.


Overené i neoverené správy

Začneme neoverenou správou, ale vraj zo spoľahlivého zdroja. Už tento rok  by mal byť predstavený Fujifilm X-Pro3. A to je tak všetko, čo zatiaľ vieme. Dá sa ale predpokladať, že novinka bude mať 26 Mpx X-Trans.

Organizácia Four Thirds aktualizovala katalóg objektívov pre Micro 4/3 prístroje.

Olympus zverejnil na stiahnutie nový firmvér pre OM-D E-M10 Mark II a Mark III, nainštalujete ho pomocou programu Digital Camera Updater. Nezabudnite mať batériu 100% nabitú.

https://cs.olympus-imaging.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/firm/e1/

Yongnuo zverejnilo podrobnosti o pripravovanej bezzrkadlovke YN450 s operačným systémom Android. Prístroj má 4/3 snímač a bajonet Canon EF, poháňaný je 8-jadrovým procesorom Qualcomm. Android je v zastaralej verzii 7.1. Multidotykový displej má veľkosť 5". Prístroj má 32GB pamäť a slot pre Micro SD karty. Rozlíšenie snímača je 16 mpx, čo vyzerá na staršiu generáciu snímača. Video je 4K/30p. Dáva niekomu toto zariadenie zmysel?

https://www.yongnuorumors.com/yongnuo-mirrorless-camera-yn450/

V minulom stĺpčeku som spomínal, že firma OPPO začala vo veľkom vyrábať 10-násobný periskopický zoom do mobilov. Najnovšie informácie hovoria o tom, že sa má objaviť v novom Huaweii P30. Či tomu tak naozaj bude, sa dozvieme 24. marca, kedy má byť novinka predstavená na MWC v Barcelone.

Novinky

Leica Q2 je tu už oficiálne. Rumory sa potvrdili. Dvojka vychádza dizajnovo z modelu prvej generácie. Snímač má vyššie rozlíšenie 47,3 Mpx. Novinkou je aj certifikované utesnenie IP 52, aké má aj bezzrkadlovka SL. Video je v 4K rozlíšení 30p alebo 24p. OLED hľadáčik má rozlíšenie 3,68 Mpx, dotykový displej je 3" s rozlíšením 1 040 000 bodov. Objektív má 28 mm a svetelnosť F1,7. Cena je podobná ako u staršieho modelu, okolo 5000 USD.


http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-Q/Leica-Q2

Godox predstavil nový blesk, ktorý má priamo konkurovať Profotu A1. Godox V1 (Flashpoint Zoom Li-on X R2) má kruhovú zoomovú hlavu (28-105 mm) s magnetickým držiakom príslušenstva a fresnelovou šošovkou. Napájaný je dobíjateľným akumulátorom. K dispozícii budú verzie pre Canon, Nikon, Sony, Fuji a Panasonic/Olympuss podporou TTL a HSS. Blesk má zabudované rádiové ovládanie. No a nakoniec to najlepšie, stojí len 1/4 ceny Profota A1.



Meike vyrába lacné príslušenstvo a už pred časom sa pustili aj do objektívov. Teraz prichádzajú na trh s objektívom 85 mm F1,8. Má manuálne zaostrovanie, ale elektronické nastavenie clony. Na mizerných stránkach sa toho veľa nedozviete. Je pre fotoaparáty Sony, píšu že plnoformátové, ale zábery sú s objektívom nasadeným na APS-C CSC. Opäť to vyzerá na objektív pre tých, čo majú peňaženku takmer úplne prázdnu.



http://www.mkgrip.com/goods/show-262.html

Inšpirácia

Začnem inšpiratívnym videom o profesionálnom fotení akčných figúrok. Zoberte svojim deťom ich obľúbené hračky a nafoťte si vlastné scény ako vystrihnuté z blockbusterov.


Chrobák je absolútna kultovka. Nadčasové tvary, charakteristický zvuk motora, ktorý neskôr prebralo Porsche. Sarel van Staden sa s jeho krivkami vyhral ako s krivkami krásnej ženy. Fotograf použil techniku FLD, kedy sa bleskom prebije okolité osvetlenie tak, že je pozadie čierne.




Foto: Sarel van Staden


https://www.behance.net/gallery/57468677/VW-Beetle-car-fine-art-photography-(FDL-technique)

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
matpi
2019-03-11 13:35:02
Tie inspiracie su bombove.
 
jan21
2019-03-12 13:29:16
*Hmm - končí jedna era fototechniky?
Skôr nie len vývoj ide ďalej v telách. A tieto telá budú fungovať - fotografovať vedľa seba, len výroba bude inak rozložená!
Ako správne hodnotíš fyzika nepustí, objektívy budú také ako maju byť podľa "svetla" a tie nové technologie, objektívy a ergonomia bude zjednocovať fototechniku čo do 3D objemu.
Inak k tej polemike Yongnuo a jeho prvotine vo fototechnike kde použili mobilný zaklad (aj hardvérový aj softvérový) pre svoj vstup medzi hráčov výrobcov aj ked so skoro nepochopiteľnou kombinaciou 4/3 čipu a full EF bajonetu Canon. Stale sa ide cestou nákladovosti (možno toto je licenčne dostupnejšie) a zvladnutých technológii. A vieme čo produkuje Yongnuo a ked k svojmu portfoliu vyrobkov prida funkčné telo...resp. radu fotoaparatov TAK PREČO NIE!
Operuju na veľkom trhu a mnohým jednotlivcom resp embedovaným technológiam je jedno čím fotia ked vystup je kvalitný ľahko spracovateľný a "lacný".
A som potešený že Godox ide do konkurenie A1...očakaval som skôr veľkých C, N, S, F (zvlášť tých ktorí nemajú svoj svetelný park - ale tí v profi sfére spoliehanú na A1) ale dobre svetlo je treba vždy a ked je dostupné bude toho viac

Ešte jedna revolúcia nás možno čaká...multiobjektívove technologie! Vidíme čo dokážu s malými čipmi a tam ked technika realizuje poznatky aplikovanej vedy na fullframe. Už teraz mikroposuv čipu napr. u Oly je toho ukážkou
 
dushki
2019-03-13 07:57:40
Yongnuo si povedal, keď už vyrobiť nejakú hračku, tak to napasovať na objektívy Canon, ktorých je najviac, prečo nie.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované