Hore

Fotosĺpček 31/2023

Minulý týždeň sa u mňa niesol v znamení Korunovačných slávností. Nielen že som ich fotografoval, ale v Martineu mám aj výstavu venovanú práve Korunovačným dňom v Bratislave.

Z archívu: Easy Rider

V roku 2012 sme s Izzinom boli zapálení strobisti. S bleskami sme sa vedeli riadne vyblbnúť. Jedno z najzaujímavejších fotení bolo, keď sme fotografovali nášho kamaráta Tapetu. Ten si postavil vlastnú motorku Shovelhead a chcel, aby sme ho na nej nafotili. Ako to prebiehalo, sa môžete dočítať v článku “Hráme sa s bleskami - Easy rider“.











Korunovačné dni

V piatok a cez víkend prebiehali Bratislavské korunovačné dni, ktorých som sa zúčastnil ako fotograf. Tu je niekoľko fotografií z piatočného podvečera. Na východnej terase Bratislavského hradu mohli diváci vidieť ukážku renesančného života. Konkrétne tance, spev, súboje, ukážky lovu s dravcami, výcvik psov a drezúru koní. S dámami z Tostaburu sme urobili aj niekoľko štylizovaných fotografií.














Technika: Sony A7R V, FE 135/1,8 GM, FE 24-70/2,8 GM II

Chcel by som vás pozvať na výstavu “Minulosť Bratislavských korunovačných dní”. V unikátnych priestoroch Martinenea, ktoré je súčasťou Katedrály sv. Martina, môžete vidieť niekoľko mojich vybraných fotografií, z niekoľkých ročníkov Korunovačných dní. Výstava je otvorená od 10.00 do 18.00, mala by trvať až do septembra.

Overené i neoverené správy

  • OM System ukončil výrobu blesku Olympus FL-600R. Objektív Olympus 75-300mm F4.8-6.7 II bude rebrandovaný na OM System.
  • Očakáva sa uvedenie nástupcu fotoaparátu Sony A7C. Zdá sa, že to budú rovno dva modely. Sony A7C II s 33 Mpx snímačom a A7C R s 61 Mpx snímačom. Ten má mať naviac väčší displej, duálny slot a 8K video.
  • Canon si nechal patentovať výklopný hľadáčik pre fotoaparáty série R. Takéto riešenie sme videli už od Panasonicu, konkrétne na modeli Lumix GX9.
  • Nikon vraj žiada predajcov, aby pred predajom otestovali fotoaparáty Z8 zatiahnutím za oká fotoaparátu s pripojeným remienkom. Viacerým užívateľom sa stalo, že sa im očká na upevnenie popruhu uvoľnili a odpojili od tela fotoaparátu.


Novinky

Megadapt ETZ21 PRO - Sony E na Nikon Z adaptér

Megadapt predstavil tretiu generáciu adaptéra, umožňujúceho používať objektívy Sony E na fotoaparátoch Nikon Z. Zachováva si supertenký dizajn, ale chýba port USB a teraz ho možno aktualizovať pomocou pripojeného fotoaparátu Nikon. Adaptér má vylepšenú mechanickú poistku. Ostatné funkcie adaptéra poslednej generácie zostali, vrátane plnej podpory automatického zaostrovania, podpory prispôsobiteľných tlačidiel, podpory pre fotoaparáty Nikon full-frame aj APS-C, plného prenosu EXIF dát, korekcie objektívu vo fotoaparáte a možnosti snímajte vysokorýchlostné sériové série. V zásade bude objektív fungovať, ako keby to bol natívny objektív Nikon Z. Megadap hovorí, že sa tiež uistil, že adaptér je plne kompatibilný s fotoaparátmi Nikon Z8 a Z9. Cena adaptéru je $249.

https://megadap.net/product/megadap-sony-e-to-nikon-z-autofocus-adapter-etz21pro/

Yongnuo 50mm f/1.8X DA DSM Pro pre Fujifilm X

Yongnuo predstavilo prime objektív pre CSC Fujifilm X. Je to ekvivalent 75 mm, čiže typicé portrétne ohnisko. Objektív má malý OLED displej zobrazujúci hodnotu clony. Zvláštnosťou je prepínač, ktorým sa mení funkcia prstenca. Môže sa ním ovládať manuálne zaostrovanie, alebo clona. Opticky je šošovka skonštruovaná z 11 prvkov usporiadaných do ôsmich skupín. Cena objektívu je $265.

https://th.hkyongnuo.com/products/yn50mm-f18x-da-dsm

Inšpirácia

Nenávidím tento druh krajinárskej fotografie

To nie je moja hláška. Niektoré fotografovania nie sú komfortné, ale výsledky sú fantastické. Gavin Hardcastle si jedno zmáčané napokon užil.


Tipy a triky

Ako robiť neuveriteľné makrofotografie pomocou iPhonu

Ste pripravení posunúť svoje fotografické zručnosti s iPhonom na vyššiu úroveň? iPhone Photo Academy má pre vás poučné video.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2023-07-31 09:55:55
Tapeta vyzera na riadneho typka.. ..najprv som chcel napisat, ze by zapadol do americkeho
stredozapadu, ale podla poslednych fotiek, s dreadmi po zem, by sa nestratil ani na Jamaice.. ..
 
ph_photo
2023-07-31 18:56:54
K inspiracii makro fotiek iphonom: appka Camera+ slusne "makruje" aj v bezplatnej verzii, teda bez nutnosti investovat do makroobjektivu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia