Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 1/2019

Výnimočne je tento fotostĺpček publikovaný v utorok. Dôvod je zrejmý, dnes je prvý deň roku 2019 a mne sa nechcelo čakať až do 7. 1. Keď môžu mať novoročný príhovor prezidenti, prečo by som ho nemohol mať aj ja? Klasicky sa budem venovať bilancovaniu minulého roka a poloveštením toho, čo nás čaká tento rok.

Roky som tu tak trochu veštil budúcnosť fotoaparátov, konkrétne nástup bezzrkadloviek a postupne vytlačenie zrkadloviek. Rok 2018 je v tomto prelomový a asi sa nenájde už nikto, kto by neveril, že bezzrkadlovky zvíťazia. Kým sa do toho nepustili naplno Nikon a Canon, niekomu to nemuselo byť tak zrejmé. Ako prekvapenie sme dostali správu o tom, že sa k výrobcom FF bezzrkadloviek pridá aj Panasonic so Sigmou a Leicou. To, že už všetci výrobcovia, okrem Pentaxu, robia bezzrkadlovky minimálne na poloprofesionálnej úrovni znamená, že to s týmto typom fotoaparátu myslia vážne. A aj o Pentaxe sa šepká, že by mal niečo predstaviť. Hlavnú pozornosť sme venovali samozrejme novinkám najväčších hráčov, Canonu EOS R a Nikonom Z6 a Z7. Niektorých potešili, iných sklamali. Musíme byť ale tolerantní, nejako sa začať musí a myslím si, že obom sa to podarilo celkom dobre.


Canon EOS R, prvá plnoformátová bezzrkadlovka od Canonu. Čo bude so systémom EOS M?


Nikon dúfa, že ho nezdar systému Nikon 1 už nepostretne. Nové Z-ka sú natoľko dobré, že mu to myslím nehrozí.


Nečakane útočí Panasonic, za spojencov si pribral Sigmu a Leicu.

Ťažšie sa začína dýchať menším výrobcom. Sony má zatiaľ náskok v triede FF bezzrkadloviek, predsa len už má v ponuke tretiu generáciu a vybudované portfólio objektívov. S poklesom switcherov však musia počítať. Fujifilm si ide vlastnou cestou, tak odlišnou, že o záujemcov núdzu mať nebude. Zisk si istí aj stredným formátom. Niektorí predpovedajú neveselú budúcnosť Micro 4/3 systému. Olympus sa nechce pridať ku konzorciu L-bajonetu a verí, že fotoaparáty a objektívy Micro 4/3 systému majú svoj význam. Rozhodne trh.

Trh rozhodne aj o tom, koľko tu s nami zrkadlovky ešte budú. Potrvá to niekoľko rokov. Odhadujem to na dve generácie, cca 5-6 rokov. Najprv sa vytratia amatérske modely. Amatérov sa nikto nepýta, čo chcú a keď sa ukáže výroba zrkadloviek neekonomická, prestanú ich vyrábať. Iné je to s profesionálmi, ktorí sa len ťažko lúčia s niečím, čo majú roky overené. Napokon ani oni nebudú mať na výber. Rovnako ako nemali, keď sa fotografia digitalizovala. Počúvali sme, ako sa zastrájajú, že digitálom nikdy nebudú fotiť. Rovnako sa budú zastrájať pri prechode z DSLR na CSC. Kedy sa dočkáme toho, že Canon a Nikon predstavia bezzrkadlových nástupcov svojich vlajkových lodí? Priam sa tu ponúka jeden termín, pre tieto firmy vždy veľmi dôležitý. Je to Olympiáda. Tá v roku 2020 ešte asi nebude prelomová, aj keď Canon a Nikon určite predstavia výkonnejšie bezzrkadlovky. Sony tam samozrejme bude tiež a do záplavy bielych objektívov by chcel preniknúť aj Olympus s pripravovaným modelom OM-D E-M1 X. Ten je mimochodom istý, predstavený bude už tento mesiac. Viac však neprezradím. Najbližšia Olympiáda bude ešte v znamení zrkadloviek, ale tá ďalšia v roku 2024 (Paríž), tam už bezzrkadlovky zaútočia naplno. Výrobcovia majú 5 rokov na to, aby vylepšili zaostrovanie, výdrž batérie a hlavne elektronický hľadáčik. Profíci sa môžu tešiť na modely s desiatkami záberov za sekundu, predfotením do buffera, globálnou uzávierkou, absenciou blackoutu, odosielaním záberov do redakcie a ďalšími vychytávkami. Prídu na chuť aj foteniu cez otočný displej.

Čo ale čaká amatérov? U nich bude prechod k bezzrkadlovkám rýchlejší a je dosť možné, že už tento rok sa predá viac bezzrkadloviek ako zrkadloviek a to nielen v Japonsku. Amatérske zrkadlovky sú už prekonané teraz a netreba čakať na vylepšenie bezzrkadloviek, aj keď tie sa budú samozrejme vylepšovať neustále.

Verím, že už tento rok sa dočkáme prvého fotoaparátu s globálnou uzávierkou. V režime elektronickej uzávierky fotoaparáty čítajú dáta zo snímača po riadkoch. To spôsobuje známy rolling shutter efekt a robí problémy pri synchronizácii s bleskami. U globálnej uzávierky budú dáta zo snímača čítané naraz. A posunie to techniku na vyššiu úroveň. Zbavíme sa rolling shutter efektu, budeme môcť používať blesky a hlavne bude mechanická uzávierka zbytočná. Ďalší mechanický diel, ktorý brzdil konštruktérov, bude preč. Fotoaparáty budú bežne zvládať 30 obr./s. a tie najlepšie aj viac. Úplne sa skončí éra cvakania. Tak ako budúci motoristi nebudú osobne poznať burácanie spaľovacieho motora, tak budúci fotografi nebudú poznať charakteristický zvuk sprevádzajúci pohyb zrkadla a uzávierky. Už teraz tí mladší nepoznajú zvuk motorového prevíjania filmu.

Neoverené správy o novom Olympuse hovoria, že globálnu uzávierku mať ešte nebude, ale bude mať ešte účinnejšiu stabilizáciu obrazu, ktorá umožní fotografovať časmi rádovo v sekundách, bez použitia statívu. Bez statívu sa zaobíde aj režim multishot, skladajúci niekoľko fotografií do jednej s vysokým rozlíšením. Technika mení spôsob, akým môže fotograf pracovať. Tou najzaujímavejšou novinkou má ale byť použitie umelej inteligencie, zatiaľ len pri automatickom zaostrovaní.

Rok 2019 sa bude niesť v znamení implementácie umelej inteligencie do fotoaparátov. Fotoaparáty tak budú nasledovať chytré telefóny, ktoré sú v tomto o niečo napred. Môžeme sa len dohadovať, čo všetko AI vo fotoaparátoch zmení.

Rok 2019 si možno zapamätáme ako posledný rok kraľovania zrkadloviek. Tie dosiahli svoj vrchol, ich vylepšovaniu prekáža ich zrkadlová konštrukcia. Okolo roku 2000 digitálne fotoaparáty definitívne zvíťazili nad filmovými fotoaparátmi. Dvadsať rokov na to sa niečo podobného udeje medzi DSLR a CSC. Rok 2018 bol prelomovým, v roku 2019 firmy ešte viac pritlačia na plyn, aby zmenu urýchlili. Je to v ich záujme. Musí byť finančne náročné udržiavať vedľa seba dva komplexné systémy. Naviac sa tým trieštia sily pri vývoji nových technológií a modelov.

V žiari nových FF bezzrkadloviek sa strácajú ostatné novinky zo sveta fototechniky. Štúdiové blesky definitívne absorbujú funkcie systémových bleskov (TTL a HSS). Canon skúša, ako sa osvedčí systémový blesk s umelou inteligenciou, ktorý za fotografa bude natáčať a vyklápať hlavu.  Viacerí producenti softvéru bojujú proti Adobe, napr. Luminar má konečne modul knižnice. Kde sa takmer nič nedeje, je segment domácej profesionálnej fototlače. Kedy budú tlačiarne nielen kvalitné, ale konečne aj ekonomické?

Pre tých, ktorí s bezzrkadlovkami len začínajú, alebo o nich uvažujú, bude rok 2019 zaujímavý. Tí, ako ja, ktorí s nimi už pár rokov fotia, pre nich bude obyčajnejší. To najdôležitejšie za posledné roky sa udialo v roku 2018.

Nikdy doteraz nemali fotografi na výber tak širokú paletu fotoaparátov. Zrkadlovky sú na svojom vrchole, bezzrkadlovky prinášajú nové funkcie a obnovujú radosť z fotenia. Moderné programy dokážu s digitálnymi fotografiami priam divy. Niet sa na čo vyhovárať. Nezabudnite, že to najzaujímavejšie nenájdete v obchodoch, ale máte to hľadať pred objektívom. Prajem vám veľa dobrých fotografií a pekných zážitkov pri fotení v roku 2019. Väčšina fotografov by sa s vami rozlúčila pozdravom “Dobré svetlo!”, ja sa ale lúčim opačným pozdravom “Zlé svetlo!” Neprajem vám nič zlého, ale fotiť pri dobrom svetle zvládne ktokoľvek a nie je to výzva. Kto je dobrý, dokáže dobre fotiť aj pri zlom svetle. Takže ešte raz, zlé svetlo všetkým! :-)

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
PavolDelej
2019-01-01 07:31:54
Zlé svetlo aj tebe
 
babka5r
2019-01-01 08:27:56
Nezabudnite, že to najzaujímavejšie nenájdete v obchodoch, ale máte to hľadať pred objektívom.
Zvýrazniť červenou.
 
martin.k1
2019-01-01 13:22:09
A aký vývoj čaká ephoto?
 
flico.sk
2019-01-01 16:15:11
príspevok od: martin.k1
A aký vývoj čaká ephoto?
Tak vývoj ephoto.sk ... no podľa mňa ešte takých 4-5 rokov búdú fóra týždenne napĺňať dotazy, že :

"Baví ma fotenie a zatiaľ fotím iba na mobil/kompakt, že akú prvú zrkadlovku by ste mi odporučili ?"

 
flico.sk
2019-01-01 16:16:32
BTW: PF 2019 ...
... a práve pri zlom svetle vznikajú tie najlepšie fotografie
 
holent
2019-01-01 16:32:02
Bezzrkadlovky sú fajn, avšak nikto nevie predvídat, ako budú vyzerať oči profi fotografa, ktorý sa napr. sportovou fotografiou živí a musí každý deň niekoľko hodín znášať žiarenie z elektronického hľadáčika o 40 rokov....
Málo sa o tejto téme hovorí, pretože ide o veľký biznis, zdravie fotografa je až na druhom mieste. Osobne si myslím, že tu nikdy nebude mať bezzrkadlovka s el. hľadačikom výhodu pred klasickým optickým fotoaparátom(zdravie očí by malo byť prvoradé).Fotografujem 50 rokov a viem o čom hovorím. Keď som si pred rokom kúpil prvý fotoaparát známej značky a fotil som asi 7 hodín v kuse cez el.hľadáčik, mal som večer zkrvavené oči...Nevedel som, čo sa deje. Potom som zistil, čo je vo veci...Z dostupnej literatúry som sa dozvedel dosť málo o tejto problematike, pretože žiadna firma sa s tým nebude chváliť. Túto skúsenosť píšem hlavne preto, aby si mladší fotografi pri kúpe nového prístroja uvedomili nielen výhody ale aj nevýhody elektron. hľadáčika v praxi.
Chcelo by to možno širšiu odbornú diskusiu na túto iste veĺmi aktuálnu tému. Prajem na rok 2019 veľa zdravia a pekné svetlo...
Peter Holent,fotograf,fotopress
 
matoxxx
2019-01-01 17:19:02
príspevok od: holent
Bezzrkadlovky sú fajn, avšak nikto nevie predvídat, ako budú vyzerať oči profi fotografa, ktorý sa napr. sportovou fotografiou živí a musí každý deň niekoľko hodín znášať žiarenie z elektronického hľadáčika o 40 rokov....
Málo sa o tejto téme hovorí, pretože ide o veľký biznis, zdravie fotografa je až na druhom mieste. Osobne si myslím, že tu nikdy nebude mať bezzrkadlovka s el. hľadačikom výhodu pred klasickým optickým fotoaparátom(zdravie očí by malo byť prvoradé).Fotografujem 50 rokov a viem o čom hovorím. Keď som si pred rokom kúpil prvý fotoaparát známej značky a fotil som asi 7 hodín v kuse cez el.hľadáčik, mal som večer zkrvavené oči...Nevedel som, čo sa deje. Potom som zistil, čo je vo veci...Z dostupnej literatúry som sa dozvedel dosť málo o tejto problematike, pretože žiadna firma sa s tým nebude chváliť. Túto skúsenosť píšem hlavne preto, aby si mladší fotografi pri kúpe nového prístroja uvedomili nielen výhody ale aj nevýhody elektron. hľadáčika v praxi.
Chcelo by to možno širšiu odbornú diskusiu na túto iste veĺmi aktuálnu tému. Prajem na rok 2019 veľa zdravia a pekné svetlo...
Peter Holent,fotograf,fotopress
Ja že som jediný koho to trápi.Preto som kupil bezz. bez hladáčika a pozerám na displej.
 
fatality
2019-01-01 18:55:14
príspevok od: matoxxx
Ja že som jediný koho to trápi.Preto som kupil bezz. bez hladáčika a pozerám na displej.
myslim,ze lepsie je kupit s hladadacikom a pozerat don len v nevyhnutnych pripadoch.. ..
 
kamikzi
2019-01-01 22:12:14
všetkým také svetlo aké budú potrebovať, hlavne plno zážitkov nielen cez hľadáčik (aj keď samozrejme tých čo najviac aby sme mali čo pozerať )
 
smarek
2019-01-02 10:41:03
Tiez prajem po "novom" zle svetlo pre dobre fotky
 
JanM
2019-01-02 11:02:32
príspevok od: holent
Bezzrkadlovky sú fajn, avšak nikto nevie predvídat, ako budú vyzerať oči profi fotografa, ktorý sa napr. sportovou fotografiou živí a musí každý deň niekoľko hodín znášať žiarenie z elektronického hľadáčika o 40 rokov....
Málo sa o tejto téme hovorí, pretože ide o veľký biznis, zdravie fotografa je až na druhom mieste. Osobne si myslím, že tu nikdy nebude mať bezzrkadlovka s el. hľadačikom výhodu pred klasickým optickým fotoaparátom(zdravie očí by malo byť prvoradé).Fotografujem 50 rokov a viem o čom hovorím. Keď som si pred rokom kúpil prvý fotoaparát známej značky a fotil som asi 7 hodín v kuse cez el.hľadáčik, mal som večer zkrvavené oči...Nevedel som, čo sa deje. Potom som zistil, čo je vo veci...Z dostupnej literatúry som sa dozvedel dosť málo o tejto problematike, pretože žiadna firma sa s tým nebude chváliť. Túto skúsenosť píšem hlavne preto, aby si mladší fotografi pri kúpe nového prístroja uvedomili nielen výhody ale aj nevýhody elektron. hľadáčika v praxi.
Chcelo by to možno širšiu odbornú diskusiu na túto iste veĺmi aktuálnu tému. Prajem na rok 2019 veľa zdravia a pekné svetlo...
Peter Holent,fotograf,fotopress
Zaujimava informacia i ked pre amaterov EVF urcite nie je az taky kriticky. Ciastocnym riesenim pre urcite skupiny fotografov a styl fotografovania je hybridny hladacik, ktory pouzivaju napr Fujifilm na X100 serii a X-Pro2.
 
seifi
2019-01-02 11:06:42
príspevok od: martin.k1
A aký vývoj čaká ephoto?
ephoto mi silno pripomína SME
 
JanM
2019-01-02 14:28:36
príspevok od: seifi
ephoto mi silno pripomína SME
Ja sme čítam len na internete, tak predpokladám že reklamami a obmedzeným prístupom k článkom pre neplatiacich návštevníkov? V každom prípade by bolo zaujímavé vedieť ako sa ephoto plánuje rozvíjať do budúcnosti, alebo aspoň čo nové chystá v 2019.
 
babka5r
2019-01-02 14:30:12
Ideálne riešenie máte hore na PF2019.Na Flexarete sa sklopí bielo orámovaný štvorček a pozeráte sa cez tzv.priehladový hladáčik/bez optických a elektronických nezmyslov/.
 
seifi
2019-01-02 15:24:42
s tým "zlým" svetlom, to je zábavné ; možno sa potešia krajinkári, aspoň tento rok im nie potrebné zavčasu vstávať; už to dať len na známosť porotám na fotografických súťažiach; ja prajem fotografom dobré svetlo, aby sa ho naučili vidieť a tvorivým spôsobom zvládať
 
JohnNewton
2019-01-03 11:33:28
príspevok od: JanM
Zaujimava informacia i ked pre amaterov EVF urcite nie je az taky kriticky. Ciastocnym riesenim pre urcite skupiny fotografov a styl fotografovania je hybridny hladacik, ktory pouzivaju napr Fujifilm na X100 serii a X-Pro2.
EVF je na CSC paradoxne tým najlepším aj najhorším prvkom. Záleží od situácie.
 
Marek Janicko
2019-01-03 17:51:18
príspevok od: holent
Bezzrkadlovky sú fajn, avšak nikto nevie predvídat, ako budú vyzerať oči profi fotografa, ktorý sa napr. sportovou fotografiou živí a musí každý deň niekoľko hodín znášať žiarenie z elektronického hľadáčika o 40 rokov....
Málo sa o tejto téme hovorí, pretože ide o veľký biznis, zdravie fotografa je až na druhom mieste. Osobne si myslím, že tu nikdy nebude mať bezzrkadlovka s el. hľadačikom výhodu pred klasickým optickým fotoaparátom(zdravie očí by malo byť prvoradé).Fotografujem 50 rokov a viem o čom hovorím. Keď som si pred rokom kúpil prvý fotoaparát známej značky a fotil som asi 7 hodín v kuse cez el.hľadáčik, mal som večer zkrvavené oči...Nevedel som, čo sa deje. Potom som zistil, čo je vo veci...Z dostupnej literatúry som sa dozvedel dosť málo o tejto problematike, pretože žiadna firma sa s tým nebude chváliť. Túto skúsenosť píšem hlavne preto, aby si mladší fotografi pri kúpe nového prístroja uvedomili nielen výhody ale aj nevýhody elektron. hľadáčika v praxi.
Chcelo by to možno širšiu odbornú diskusiu na túto iste veĺmi aktuálnu tému. Prajem na rok 2019 veľa zdravia a pekné svetlo...
Peter Holent,fotograf,fotopress
Osobne toto mi došlo hneď a nemusel som sa presviedčať o tom. No som rád, že som našiel prvú reálnu skúsenosť a potvrdilo to môj dohad. Mnohokrát mám do roka 18 hodinové fotenia i keď to nieje čistý čas pozerania do hľadáčika a z toho dôvodu odkladám prechod na EVF kým to bude možné.

A druhá nevýhoda, počas fotenia v noci prichádzate o videnie jedného oka.
Štandardne sa môžete na oči v noci ako tak spoľahnúť, no keď som používal nočné videnia na hlave alebo na puške a počas akcie som to dal dole, tak to trvá 30 minút kým sa zreničky prispôsobia. Najhoršie to bolo s monokulárom, jedno oko vidí, druhé je v tme. Obdoba EVF a fotenia svadobnej hostiny.

Som zvedavý, ako sa otázka zdravia očí vyrieši technologicky do budúcnosti.
 
Asti
2019-01-03 20:14:16
príspevok od: holent
Bezzrkadlovky sú fajn, avšak nikto nevie predvídat, ako budú vyzerať oči profi fotografa, ktorý sa napr. sportovou fotografiou živí a musí každý deň niekoľko hodín znášať žiarenie z elektronického hľadáčika o 40 rokov....
Málo sa o tejto téme hovorí, pretože ide o veľký biznis, zdravie fotografa je až na druhom mieste. Osobne si myslím, že tu nikdy nebude mať bezzrkadlovka s el. hľadačikom výhodu pred klasickým optickým fotoaparátom(zdravie očí by malo byť prvoradé).Fotografujem 50 rokov a viem o čom hovorím. Keď som si pred rokom kúpil prvý fotoaparát známej značky a fotil som asi 7 hodín v kuse cez el.hľadáčik, mal som večer zkrvavené oči...Nevedel som, čo sa deje. Potom som zistil, čo je vo veci...Z dostupnej literatúry som sa dozvedel dosť málo o tejto problematike, pretože žiadna firma sa s tým nebude chváliť. Túto skúsenosť píšem hlavne preto, aby si mladší fotografi pri kúpe nového prístroja uvedomili nielen výhody ale aj nevýhody elektron. hľadáčika v praxi.
Chcelo by to možno širšiu odbornú diskusiu na túto iste veĺmi aktuálnu tému. Prajem na rok 2019 veľa zdravia a pekné svetlo...
Peter Holent,fotograf,fotopress
Ahoj, každopádne dobrý postreh. Vlastne o tých "hľadáčikoch" veľa nevieme. Akú majú tie obrazovky frekvenciu? 50Hz, 100Hz? Ako škodia? Mne však toto zamyslenie pri dnešnom životnom štandarde nedáva až tak zmysel. Veľa ľudí má obrie "smart" TV, pozerá na ne niekoľko hodín denne a škodí si. Tablety a telefóny nevynímajúc. Prečo by ma však tento fakt mal oberať o radosť z tvorby - fotografovania? Napríklad aj pomocou CSC. Pripadá mi to ako "zaoberanie" sa zdravou výživou, čo ja (spolu s pár ďalšími) považujem za akúsi dnešnú chorobu ľudí. Fotografujme a s radosťou! Je jedno s čím.
 
Marek Janicko
2019-01-04 09:24:42
príspevok od: Asti
Ahoj, každopádne dobrý postreh. Vlastne o tých "hľadáčikoch" veľa nevieme. Akú majú tie obrazovky frekvenciu? 50Hz, 100Hz? Ako škodia? Mne však toto zamyslenie pri dnešnom životnom štandarde nedáva až tak zmysel. Veľa ľudí má obrie "smart" TV, pozerá na ne niekoľko hodín denne a škodí si. Tablety a telefóny nevynímajúc. Prečo by ma však tento fakt mal oberať o radosť z tvorby - fotografovania? Napríklad aj pomocou CSC. Pripadá mi to ako "zaoberanie" sa zdravou výživou, čo ja (spolu s pár ďalšími) považujem za akúsi dnešnú chorobu ľudí. Fotografujme a s radosťou! Je jedno s čím.
Uvazujes dobrym smerom no zaroven spajas az prilis vela dokopy.
Nadviazem na ten zdravy styl, ze co mas zo spravneho stravovania, ked sedis zle a nakoniec neskoncis na gastre ale o dvere dalej na operacnom stole pri operacii platniciek.

Fotenie je o zabave to je pravda, no pokial ti zabava poskodi zdravie tak to uz nieje zabava. Osobne som uz skoncil u doktorov vdaka zabave vo foteni a nebol to problem na jednu navstevu.

Osobne som zvedavy, ako sa bude vyvijat profesionalna technika (vlajkove lode), pretoze je rozdiel fotit raz za mesiac a rozdiel pravidelne niekolko krat do tyzdna. Vidiet to i pri Nikon D3 az D5 (mam v nich najlepsi prehlad, preto som pouzil prave tieto fotaky). Kazdou novou verziou sa robili upravy uchytu pre co najlepsiu ergonomiu. Drzat fotoaparat 12 a viac hodin dava zabrat prstam a pocas top sezony uz su chvile, kedy ma riadne bolia prsty.
 
karrlok
2019-01-04 15:02:16
Do nového roka by som si prial, aby Nikon začal počúvať zákazníkov, ako fuji a sony a vyrobil fotoaparát, ktorý od neho zákazníci čakajú. To jeho kúskovanie ho môže vyjsť draho, myslím tým, že do fotoaparátu z7 za 3500 eur dá jednu kartu a podobne.
 
vlcimak
2019-01-04 20:52:44
príspevok od: flico.sk
BTW: PF 2019 ...
... a práve pri zlom svetle vznikajú tie najlepšie fotografie
Suhlasim, vtedy vytahuju fotoaparaty len ti NAJ fotografi, ktori vedia ocenit zaujimave osvetlenie, ked sviatocni fotografi sedia pred televizormi a fotia len pri "najlepsom" slnecnom osvetleni... Pre istotu si pri tom bleskom prisvetlia hrad vzdialeny jeden kilometer, nevedia totiz, ako sa ten prekliaty blesk na ich fotoaparate vypina...
 
Goriot
2019-01-13 14:31:03
Jáj ... šéfe ... desaťročia som chytal ryby, ale podlomené zdravie mi to začalo kaziť (ryby ako na potvoru tiež berú lepšie keď je vonku pod psa) a tak som začal fotiť. Fotím si pre svoje vlastné potešenie. Fotkami potešujem nielen seba, ale aj rodinu a známych a oni pritom nevedia, že fotiť vlastne neviem ... a tak pre mňa radšej to ... dobré svetlo, ak môžem poprosiť
Inak ďakujem za to zrušenie toho nekonečne dĺho trvajúceho baneru, keď človek vymaže "poďakovania".
Takže z mojej strany tebe a všetkým ostatným ... "dobré svetlo".

 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované