Hore

Fotostĺpček 36/2023

Otestoval som nové fotoaparáty Sony A7C II a A7C R a mobilom som nafotil svoje nové hodinky.

Z archívu: Driftovanie na Slovakia Ringu

V roku 2013 sme s Izzinom ešte stále aktívne chodili fotografovať na Slovakia Ring, kým nás to po čase neprestalo baviť. Pre fotografov, ale aj divákov, jedny z najatraktívnejších pretekov boli tie v driftovaní. Fotografoval som s Nikonom D800E a objektívmi AF-S 80-400/4,5-5,6 G VR a AF-S 16-28/2,8 G.



















Sony A7C II

Mal som možnosť odskúšať predprodukčné vzorky nových fotoaparátov Sony. A obidva sa mi veľmi páčili. Ktorýkoľvek z nich si viem predstaviť ako záložný fotoaparát k svojmu Sony A7R V.

Z nižšieho modelu s 33 Mpx snímačom tu mám na ukážku makrofotografie. Aj tento model využíva AI zaostrovanie a to aj s detekciou hmyzu. Použitý objektív FE 90/2,8 G Macro OSS.













Sony A7C R

Z vyšieho modelu s rozlíšením 61 Mpx som vybral niekoľko nočných záberov. Architektúra a mestská panoráma sú motívy, kde vysoké rozlíšenie využijete. Použil som objektív FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS.











Moje nové Timexy

Každý rok si urobím radosť a kúpim si jedny hodiny, nijako drahé. Teraz padol môj zrak na Timexy Expedition Solar s remienkom z recyklovaného morského odpadu. Nové hodinky si vždy odfotím, na pamiatku. Použil som môj osvedčený recept a fotil som pri difúznom svetle pod balkónovými dvermi. K modrým hodinkám sa mi ako podklad hodila texasková bunda. Snažil som sa využiť jej prešívanie a dekoračné prvky. Fotografoval som s Apple iPhone 12 Pro Max..

Overené i neoverené správy

Canon pokračuje v rušení výroby radu objektívov EF, tentoraz dostal sekeru EF 200-400 mm f/4L IS USM 1,4x. Ako aktuálne produkty je stále uvedených len niekoľko ďalších superteleobjektívov EF. Očakáva sa, že všetky objektívy EF budú ukončené do konca roku 2024. Aj keď by ešte nejaký čas mali existovať zásoby objektívov EF. Nie je potrebné sa obávať ani servisu objektívov EF, ktorý by mal trvať minimálne desať rokov. Canon čoskoro predstaví RF 200-500 mm f/4L IS USM, pravdepodobne do konca roka 2023.

Viltrox má ambiciózne plány, prichádza nová séria super profesionálnych objektívov LAB! Medzi prvými objektívmi má byť 135 mm f/1,8 Full Frame E-mount s AF a 24/35/50 mm f/1,4, tiež pre Sony E s AF.

Sigma oficiálne oznámila dva nové objektívy pre bajonet Fujifilm X: súčasný objektív Sigma 23 mm F1.4 DC DN  a  súčasný objektív Sigma 100-400 mm F5-6.3 DG DN OS.

Novinky

Kodak Ektar H35N

Kodak predstavil filmový kompakt Ektar H35N. Fotoaparát KODAK EKTAR H35 Half Frame má vstavaný blesk a malé a ľahké telo a je navrhnutý tak, aby sa dal ľahko používať. Je ideálny pre fotografov, ktorí chcú ušetriť na filme a súvisiacich nákladoch. Dostupné sú štyri farby a to čierna, hnedá, šalvia a piesková. Prístroj používa 35 mm film, ale fotí na polovičné políčko. Má zabudovaný hviezdičkový filter. Cena fotoaparátu je 69 USD.




https://retopro.co/

Nitecore CW30

Nitecore predstavilo prenosný ventilátor pre fotografov a videotvorcov, ktorí chcú ozvláštniť svoje zábery. Nitecore CW30 je napájaný dvoma batériami NP-F (nie sú súčasťou dodávky) a dokáže generovať mierny vietor až do rýchlosti 46 kilometrov za hodinu. Rýchlosť vetra sa nastavuje pomocou ovládacieho gombíka, ktorý umožňuje užívateľovi prepínať medzi 10 stupňami výkonu. Cena ventilátora je 130 USD.







https://photo.nitecore.com/product/cw30

Meyer Optic Görlitz Biotar 75mm f/1.5 II

Meyer Optik Görlitz oznámil, že Biotar 75mm f/1.5 II je teraz už k dispozícii. Toto je nové vydanie toho, o čom spoločnosť hovorí, že je to svetoznámy objektív, ktorý priniesol jeden z „najvyhľadávanejších bokehov“ na svete. Tento nový objektív Biotar 75 mm f/1,5 II sľubuje vysokú úroveň ostrosti v strede, ktorá je obklopená tým, čo spoločnosť opisuje ako „silný vírový bokeh“ pri otvorených clonách. Tento vírový bokeh je vykreslený v kruhovom vzore, ktorý pripomína vír a vďaka nemu je pôvodná verzia objektívu taká populárna. Objektív je dostupný s bajonetmi Je k dispozícii v 10 držiakoch: Canon EF, Canon RF, Nikon F, Nikon Z, Sony E, Leica L, Fujifilm X, Leica M, Micro Four Thirds a Pentax K. Cena je 1399 €.





https://www.meyer-optik-goerlitz.com/de/objektive/biotar-75-f1.5-ii

Kolekcia tašiek Vanguard Veo City

Vanguard má peknú novú kolekciu fototašiek radu Veo City, ktorá nemôže zakryť fakt, že je inšpirovaná produktami Peak Design. Kolekcia predstavuje dva rôzne rady: Technical Pack (TP) a Cross Body Bags (CB).

TP sú navrhnuté tak, aby boli menšie, aby sa do nich zmestili nástroje, ktoré mnohí používajú na vlogovanie, či už ide o kompaktný fotoaparát, akčnú kameru, ako je GoPro, alebo smartfón, so všetkým príslušenstvom, ktoré potrebujete mať pri sebe na natáčanie.

Tašky Cross Body Bag (CB) sú primárne navrhnuté na použitie s väčšími zariadeniami, ako sú bezzrkadlové fotoaparáty s extra objektívom alebo dvoma, alebo s malým dronom, ale stále dokážu usporiadať celý rad príslušenstva, ako sú káble alebo napájacie zdroje.


https://www.vanguardworld.co.uk/blogs/co-uk/meet-the-veo-city-collection

Inšpirácia

Portrétne fotografovanie na ranči

Pohľad do zákulisia fotenia na ranči, pri ktorom Francisco Joel Hernandez použil nový objektív Viltrox 75mm f/1.2 pre bajonet Sony E a externé blesky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
lamik
2023-09-04 21:23:02
Karol, pls., dá sa niekde nájsť Tvoja recenzia spomínaného objektívu Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS?
Alebo môžeš aspoň uviesť, ako by si ho oznámkoval? (Ako v škole - od 1 do 5.))
Ďakujem.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-09-05 14:32:34
Veľmi sa mi páči séria fotografií z akcie Slovakia Ring z roku 2013. Pekná práca Karol.
 
matpi
2023-09-08 13:02:28
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Veľmi sa mi páči séria fotografií z akcie Slovakia Ring z roku 2013. Pekná práca Karol.
Uprimne, tie fotky su velmi amaterske. Da sa to nafotit ovela lepsie
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2023-09-08 16:19:41
Pokiaľ to človek nefotí za peniaze, tak amaterizmus je v poriadku. A ak boli zábery nafotené za peňažnú odmenu, tak to možno vyzerá amatérsky, ale mne sa tie zábery páčia. Nie každá fotka musí byť dokonalá a softvérovo vyšperkovaná. Myslím si, že Karol Srnec by sem tie fotky nedával, ak by s nimi nebol spokojný a on o kvalite už asi niečo vie.
 
gytheio
2023-09-08 17:09:37
príspevok od: Mgr. art. Zdenko Dendis
Pokiaľ to človek nefotí za peniaze, tak amaterizmus je v poriadku. A ak boli zábery nafotené za peňažnú odmenu, tak to možno vyzerá amatérsky, ale mne sa tie zábery páčia. Nie každá fotka musí byť dokonalá a softvérovo vyšperkovaná. Myslím si, že Karol Srnec by sem tie fotky nedával, ak by s nimi nebol spokojný a on o kvalite už asi niečo vie.
vobec nejde o obrazovu kvalitu
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia