Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 21/2020

Minulý týždeň nám vláda podarovala 4. fázu uvoľňovania. Ja som sa rozhodol navštíviť bratislavskú ZOO. Po včelárikoch som dostal chuť na fotenie zvierat.

V bratislavskej ZOO sa mi pomerne darí. ZOO bola plná, akoby bol deň otvorených dverí. Mal som ale pocit, že rodičia tam berú deti za trest, každé druhé kvôli niečomu revalo. Toľko k atmosfére, ale poďme fotografovať. Priznám, bola to dosť bieda. Bratislavská ZOO už roky stagnuje. Väčšinu pavilónov si pamätám z čias, keď som bol malý chlapec (70-te roky). V mnohých som nikdy nevidel žiadne zviera, teraz to bolo ešte horšie. Viac ako polovica pavilónov bola prázdna. Chodíte od jedného k druhému a nič. Medveďa som nevidel už niekoľko rokov. Za vstupné 7€ je to sklamanie.

Dosť bolo pesimizmu. Aj keď to neboli fotografické hody, zo ZOO si vždy niečo odnesiem. Niečo, čo sa mi po minulé razy nepodarilo. Lev, tiger, leopard, vlci, zubry i pandy červené mali siestu. Zvyčajne radi zapózujú. Nie teraz. Vyzeralo to, že si vôbec nezafotím. Náhoda chcela, že som sa dostal ku kŕmeniu jeleňov, ktorých vídavam len zriedkavo. Svetelné podmienky boli mizerné. Pod stromami bol silný tieň, kde tu svetelná škvrna. Svetlo, ktoré preverí dynamický rozsah snímača.


Kto by nemal rád surikaty?


Jediné zábery pelikána, ktoré sa mi podarili.


Je jasné, čo si myslela žirafa o mojich fotografických schopnostiach.


Kráľ zvierat odpočíval.


Panda červená odpočívala.


I vlk odpočíval.






Vysokú zver obťažoval hmyz.


Rovnako aj ťavu.


Rys sa fotí cez úzke mreže veľmi ťažko.

Koncom týždňa som opäť fotil autá pre kamaráta Tapetu. Našiel veľkú halu s dobrým difúznym svetlom. Tak sme opäť nafotili Jaguar E-Type pred reštaurovaním a aj krásne Volvo P1800, rovnako v pôvodnom stave. V garáži pod plachtou ale na mňa čaká Eleanor. Znalí áut a filmov vedia, že je to nádherný Mustang Fastback. Ten, ktorý dúfam budem fotografovať, je priamo od firmy, ktorá pripravovala autá pre film 60 sekúnd. Už sa neviem dočkať!


Volvo P1800.


Jaguar E-Type.

Overené i neoverené správy

  • Začnem tradične správami typu “jedna pani povedala”. Tou prvou je, že Nikon chystá na druhý štvrťrok budúceho roka model D7800. Mal by mať hybridný snímač, ako D780. Mohol by to byť ten zo Z50.
  • Bližší je termín predstavenia novej bezzrkadlovky Sony. Model A7S III má byť predstavený v júni spolu s objektívom 12-24mm f/2.8 GM.
  • Samyang by mal čoskoro predstaviť dvojicu objektívov MF 85mm f/1.4 II a MF 14mm f/2.8 II určených pre FF DSLR Nikon a Canon, ale aj pre CSC Canon EOS M, Sony FE, Fujifilm X a MFT.
  • Adobe spúšťa ambasádorský program Lightroomu. Zatiaľ len predstavili ambasádorov.
  • Capture One 20 je teraz v cenovo zvýhodnenom balíku pre fotoaparáty Nikon. Ušetríte viac ako polovicu.
  • V Japonsku hlásia pokles predaja bezzrkadloviek oproti minulému roku o 75%. To potvrdzuje údaje, ktoré som sa neoficiálne dozvedel od našich predajcov a dovozcov.
  • Podľa The Korea Times končí Olympus predaj fototechniky v Kórei. Toto rozhodnutie je založené na malom objeme predaja fotoaparátov.
  • SD Association zverejnila špecifikáciu SD Express 8.0, čiže špecifikáciu budúcich SD kariet. SD Express karty majú mať prenosovú rýchlosť až 4 GB/s. Zatiaľ sa netešte, výrobcovia fotoaparátov nepoužívajú ešte ani UHS-III štandard 6.0.
  • Adobe aktualizovalo aplikáciu Photoshop pre iPad. Pridaná je funkcia kriviek a podpora tlaku Apple Pencil. Pomaly sa z tejto aplikácie stáva to, čo fotografi chcú.
  • Objavili sa prvé fotografie objektívu Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6. Parametre sú veľmi nezvyčajné, rozsah je netypický. Svetelnosť poukazuje na nižšiu triedu. Tento objektív by mohol byť míľnikom. Setové objektívy pre FF fotoaparáty začínajú zvyčajne na 24 mm. 20 mm by výrazne posunulo univerzálnosť využitia. Je to už superširokouhlé ohnisko.


Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6.

  • Nový kompakt od Sony je prakticky odhalený. Na internete sa objavili podrobnejšie správy a produktové fotografie. Zo špecifikácie sa dá ľahko vyčítať, že ZV1 je postavená na hardvéri úspešných 1” kompaktov RX100. Čo sa zmenilo, je dizajn a ergonómia. Prístroj cieli na vloggerov, má plne otočný displej, veľké tlačidlo Record, kvalitný smerový mikrofón a 3,5 mm audio vstup.  Nechýba technológia rozpoznávania tvárí a očí, vylepšovania pleťovky a jednoducho aktivovateľný režim “bokeh”.


Sony ZV1.

Novinky

Spoločnosť Aurora Aperture predstavila nový systém zadných filtrov pre vybrané superširokouhlé objektívy Canon, Nikon, Sony a Sigma. Systém je určený pre objektívy, ktoré nemajú klasický závit pre filtre pred predným optickým členom. Nový systém využíva princíp rýchleho magnetického upevňovania za zadný optický člen, kde sa nainštaluje magnetický adaptačný rámik. V ponuke sú filtre ND, ND Grade a filter PowerDusk  pre odfiltrovanie svetelného znečistenia pri nočných záberoch.



https://aurora-aperture.com/

Meike predstavilo Xpro 3G kovový grip pre Fujifilm X-Pro 3. Grip zlepšuje držanie fotoaparátu, zároveň je vybavený Arca Swiss kompatibilnou základňou. Navrhnutý je tak, aby kvôli výmene karty, či batérie, nemusel byť demontovaný.

https://meikeglobal.com/products/meike-mk-xpro3g-handle-metal-hand-grip-mhg-xpro3-replacement-fits-fujifilm-x-pro3-digital-mirrorless-camera

Inšpirácia

Ešte nemáte malé LED svetlo, ktoré môžete mať stále pri sebe? Možno vás presvedčí Peter McKinnon, aby ste si ho kúpili. A nemusí to byť Aputure, ktoré si zadovážil on.


V roku 2014 som bol s partiou v Toskánsku. Facebook mi to nedávno pripomenul. Moje fotografie nájdete v cestovateľských tipoch. Teraz sa ale pozrieme, ako Toskánsko nafotili fotografi z celého sveta.

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/taliansko/pod-toskanskym-mrakom-1/

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/taliansko/pod-toskanskym-mrakom-2/


farmhouse by Georg Scharf on 500px.com


Take a Walk on the Country Side by Leonardo Papèra on 500px.com


StarTrail Circolo Cipressi by Cesare Malatesta on 500px.com


Tuscany roads by Daniel Kordan on 500px.com


Toskana Frühling by Georg Scharf on 500px.com

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
seifi
2020-05-25 11:32:26
tak tie fotografie áut potešili ... palec hore
 
bobo222
2020-05-25 12:18:11
To volvo je krásne, ale Eleanor je jediná!!!

Inak do BA ZOO fakt nemá význam chodiť keď sú tam davy. Zver unavená a znechutená. Osobne sa mi lepšie fotilo v Malkia parku. Len samozrejme je tam toho menej.
 
francesco
2020-05-25 13:11:39
Tentokrat su tie fotky aut DOKONALE.
 
peterth
2020-07-01 12:10:55
Cauko ,, pozdravujem TAPETU - Peter -šparatko z REDBARONS ,, teraz tiež viac fotím ,, aj tu na ephoto .....
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia