Hore

Autor: Foto: Rachael Talibart

Fotostĺpček šéfredaktora 24/2018

Fujifilm s novým modelom X-T100 zaplnil medzeru vo svojom portfóliu. Šikovne skombinoval CMOS z X-A5 s X-Trans z X-T20.

Z ohlasov vyplýva, že to bol dobrý krok. A ja mám pre vás dobrú správu, jeden grafitový krásavec je už na mojom redakčnom stole, pripravený na testovanie.

Cez víkend som si odskočil na Festival vodníkov. Skutočne len odskočil, aby som narýchlo odfotil známych medzi vystupujúcimi. Išiel som naľahko, až sa tomu mnohí čudovali. Olympus OM-D E-M1 Mark II s porteťákom M.Zuiko 45/1,2 PRO som si zavesil na opasok (Peak Design Capture). Nechodievam takto naľahko často, ale slobodu pohybu som si užil.


Šermiarska legenda, majster Koza, na Festivale vodníkov v úlohe druida.

Viac foto v FB galérii

V sobotu sa bohužiaľ nezúčastním mojej obľúbenej akcie Stredovek v sade. Školím redaktorov internet.sk. Zmeškám aj Rendez 2018. Snáď vy čas mať budete a dobre si zafotíte. Držím palce!

Zaručené i nezaručené správy

Sony je číslom 1 v predaji FF fotoaparátov na čínskom trhu. Čína je ďaleko, znamená to vôbec niečo? Majú sa Canon s Nikonom báť? Veru majú. V najľudnatejšej krajine na svete dávajú fotografi prednosť FF bezzrkadlovkám pred zrkadlovkami. Ďalší dôkaz, že svet fototechniky sa mení. Koniec zrkadloviek sa blíži. Nepanikárte, pekných pár rokov tu s nami ešte budú.

Novinky

Nik Collestion je balík populárnych programov pre úpravu fotografií. Donedávna tento balík distribuoval Google. A to zadarmo! Nik Collection je kvalitný balík softvéru, nulová cena preto tešila. Tomu je koniec. Balík prešiel do rúk DxO Labs, ktorý ho vylepšili a pridali U-point technológiu (možno poznáte zo softvéru, ktorý sa dodával k fotoaparátom Nikon). Za vylepšenie si však pýtajú peniaze. Akčná cena je 49,99€, neskôr bude stáť 69€.

S DxO súvisí aj druhá novinka. Ukončená je výroba DxO Camera, čo je prídavný fotoaparát pre iPhony, s 1" snímačom.

Inšpirácia

Nie je tajomstvom, že obľubujem infrafotografiu. Mám už piaty prerobený fotoaparát. Dva som mal v prevedení Full spectrum (mohol som fotiť aj bez infrafiltra v celom spektre svetla). Dávam prednosť monochromatickej infrafotografii s použitím 720 nm filtra. Farebné infrafotky ma akosi neoslovili, väčšinou sú gýčové. Zaujala ma však séria #inframunk, so špecifickou farebnosťou, nasnímaná Full spectrum fotoaparátom. No mám nad čím dumať!


Foto: Gmunk

Milujem more, najmä oceán, kvôli veľkým vlnám. Vedel by som ich fotením stráviť hodiny. V Bratislave ich akosi neviem nájsť. Preto ma potešili a inšpirovali fotografie Rachael Talibart, zo série Sirens.


Foto: Rachael Talibart

Na petapixel.com vyšiel pekný článok o Low Key fotografii prírody. Tému určite spracujem niekedy vo Fotoškole, ale budem musieť zozbierať ešte nejaký ten materiál.


Low Key krajinárska fotografia.

Na koniec tip na fotogenické miesto, o ktorom som doteraz nevedel. Dubový háj, ktorý navštevujú vedci z celého sveta, by som rád navštívil aj ja.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2018-06-11 13:15:13
Tak majster Koza robí aj Druida? Tiež som ho cvakol pár krát na Devíne.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia