Hore

Ako priradiť GPS súradnice k fotografiám

Väčšina fotoaparátov aj mobilných telefónov vyrobených v poslednej dobe už vie automaticky priradiť GPS súradnice k fotografiám.

V prípade, že váš fotoaparát túto funkciu nemá, alebo potrebujete jednorázovo pridať k fotke umiestnenie, môžete to urobiť pomocou jednoduchej funkcie, ktorú ponúka Zoner Photo Studio.

Informácia o tom, kde presne bola fotka zhotovená, sa môže vždy hodiť. Najmä pri starších fotkách, kde už presne neviete, kde boli vlastne zhotovené. Ak veľa cestujete a fotíte, je opatrenie fotiek informáciami o mieste vzniku veľkou výhodou.

PRIRADENIE GPS ÚDAJOV K FOTKÁM

Práca s údajmi o mieste obstaranie fotografií sa uskutočňuje v module Správca, kde v Prieskumníkovi nájdete položku Mapa. V českej verzii ZPS máte na výber z dvoch poskytovateľov máp - Google a Mapy.cz.


Režim Mapa zobrazíte v module Správca.


Konkrétnu lokalitu nájdete s využitím vyhľadávacieho okna vpravo hore alebo ručne pomocou zoomovania na mape. Rýchlejší spôsob je spravidla vyhľadávacie okno. Do neho zadáte názov lokality, rovnako ako pri štandardnom vyhľadávaní na mapách.

Moje fotografie boli nadobudnuté fotoaparátom Nikon D7000, ktorý GPS nemá. Je teda potrebné k fotkám pridať umiestnenia ručne.


Konkrétne miesto môžete v mape vyhľadať.
 

Samotné priradenie GPS dát je veľmi jednoduché. Pokiaľ máte nájdenú lokalitu, označte si všetky fotky, ktorým chcete priradiť umiestnenie, v spodnom filmovom páse a pretiahnite ich myšou na konkrétne miesto.


GPS súradnice priradíte pretiahnutím.


Následne sa na mape vytvorí značka, vypovedajúca o tom, že tu boli fotky zhotovené. Pri fotke sa potom pri prezeraní zobrazuje malý symbol GPS umiestnený v hornej časti. V pravom paneli nájdete po kliknutí na fotku pod záložkou GPS podrobnejšie informácie o umiestnení, súradniciach a náhľad malej mapy.


GPS údaje sa zobrazia pri každej fotke v Prieskumníku v pravom paneli.

VYHĽADÁVANIE FOTIEK PODĽA LOKALITY

Ak majú vaše fotky súradnice GPS automaticky alebo ich pridávate pravidelne, začne byť týchto informácií čoskoro veľa. Často sa potom niektoré výlety prekrývajú. Aby v tom bol poriadok, môžete si jednotlivé lokality od úrovne štátu až po konkrétne miesto rozbaliť v prehľadných kategóriách katalógu pod položkou Lokácia. Nájdete tu kompletne všetky GPS údaje o fotkách, ktoré máte v katalógu. Jeho používanie je pre zobrazenie fotiek podľa lokácií zásadný.


Ak používate katalóg, môžete sa na svoje snímky pozrieť prostredníctvom stromu jednotlivých lokalít.


Následne nebude problém zobraziť naraz všetky fotky nasnímané na niekoľkých dovoleniek v Chorvátsku alebo dať dohromady fotky z rôznych častí Brna.

UROBÍTE SI VO VÝLETOCH PORIADOK

Hlavnou výhodou GPS súradníc je to, že vždy viete, kde bola fotka odfotená. Vzhľadom na to, že Zoner Photo Studio umožňuje pridať tieto hodnoty aj manuálne, sa vám už nikdy nemusí stať, že budete pozerať na fotku a márne spomínať, kde to len mohlo byť vyfotené.

Zobrazenie v lokáciách katalógu navyše umožní prehľadné usporiadanie a prechádzanie všetkých miest, na ktorých ste kedy fotili.

Urobte si aj Vy poriadok vo svojom archíve fotografií s najnovšou verziou Zoner Photo Studia X - a stiahnite si ho na 30 dní zadarmo.

Milujemefotografii.cz

Množstvo ďalších tutoriálov k ZPS na Fotoskola.sk

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia