Hore

Dodajte vlasom lesk

Vlasy sa pri portrétnej fotografii často podceňujú a fotografi sa skôr zameriavajú na oči. Tie sú pri portréte veľmi dôležité, avšak nezabúdajte ani na ostatné časti portrétu. Tentoraz sa pozrieme na to, ako upraviť vlasy.

Oči sú samozrejme podstatnou časťou portrétu, pretože vyjadrujú emócie a sú tým prvým, čo si u človeka všimnete. Zamerajte sa aj na ďalšie časti, ktorými portrétu dodáte hĺbku.

Predtým by ste také úpravy museli robiť zložito v module Editor pomocou masiek a vrstiev. Oveľa jednoduchšia cesta je však pomocou lokálnych úprav, konkrétne Štetcového filtra v module Vyvolať.

Zosvetlenie vlasov

Zosvetlenie aj stmavenie má prakticky rovnaký proces. Zvolíte Štetcový filter (B) a zvolíte Pridať masku. Rozmazanie nastavte na 100 %, aby zosvetlené plochy vyzerali čo najprirodzenejšie a nemali príliš ostré okraje.

A teraz už len štetcom vyberte konkrétne oblasti vlasov, ktoré chcete zosvetliť. Ideálne voľte už svetlejšie časti vlasov, pretože tam dopadá silnejšie svetlo a efekt zosvetlenia tak bude o to prirodzenejší.

Po vybraní jednotlivých pramienkov na zosvetlenie prejdite k Expozícii a v časti Dynamický rozsah trochu zvýšte hodnoty Tiene a Čiernej. Pokiaľ sa vám výsledné zosvetlenie zdá príliš intenzívne, stiahnite trochu Mieru efektu tiahlom hneď pod filtrom.


Zosvetlené pramienky vlasov pomocou Štetcového filtra.

Stmavenie vlasov

Teraz je na rade Stmavenie. To sa hodí najmä na vytvorenie hlbšieho kontrastu vo vlasoch. Tu platí rovnaký postup. Opäť vložte novú masku, premenujte ju na Stmavenie a Štetcovým filtrom vyberte pramienky vlasov, ktoré chcete stmaviť.

A keď máte vybrané, hodnoty Tiene a Čiernej tentoraz stiahnite k nižším hodnotám. Tak ako pri zosvetlení, aj tu stačí pohnúť tiahli len málinko, pretože aj drobný rozdiel vytvára úplne nový dojem.


Stmavené pramienky. Vďaka týmto úpravám vlasy pôsobia oveľa lesklejšie.


Výsledná fotografia.

A také kúzla zvládnete pomocou Štetcového filtra. Tak neváhajte a stiahnite si Zoner Photo Studio X na 7 dní zadarmo a vrhnite sa na úpravu svojich fotiek. A pokiaľ si postupom stále nie ste istí, pozrite sa na video, kde vám celý postup krok za krokom ukážeme.



Zdroj: Milujemefotografii.cz

Autor: Vanda Vyoralová

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia