Hore

Holandsko-krajina nielen veterných mlynov

 Tento článok som sa chystal napísať už veľmi dávno, no až teraz som si našiel čas ho napísať. Minulý rok koncom leta som sa vybral do Holandska, kde som strávil týždeň, počas, ktorého som navštívil niekoľko miest. Pre mňa osobne bolo Holandsko len krajinov tulipánov a veterných mlynov, no po príchode som zistil, že je tam toho oveľa viac.

typický symbol Holandska

typický symbol Holandska

 

   Vedel som o Holandsku, že bicykel tam má významné miesto v doprave, ale to, čo som videl som naozaj nečakal. Isteže Holanďania majú aj autá, ale tie majú podľa mňa len preto, že sa to patrí, prípadne sú to možno len makety na chodníkoch :). Ak by sa s bicyklom dalo lietať použijú ho aj na túto aktivitu. Už od skorého rána sa tam ľudia premávajú na bicykloch , či už do práce, alebo vozia deti do školy a škôlky, príčom majú také sofistikované bicykle na vozenie detí s akoby takým fúrikom v prednej časti bicykla, v ktorom je miesto pre dve deti a ako humorne poznamenala moja manželka "pôsobí to, akoby si ich kúpili v obchode a teraz si ich v tej káričke nesú domov". Vozia sa tam na všetkom čo má dve kolesá pokiaľ to ide a je jedno či je to nablýskané od novoty, alebo sa z toho práši hrdza, pričom som zistil, že vidieť tam horský bike je podobná rarita ako černocha na Severnom póle, ale potom som pochopil, že čo by tam s ním aj robili. Jediné miesta, kde sa šlape do kopca je, keď sa vyhádza na most, čo sme si aj sami odskúšali. Vrcholom bolo keď som videl reklamu banky, ktorá dávala k účtu bicykel. Ich  mestské cyklistické cestičky sú budované s rovnakou precíznosťou ako tie pre autá. Cyklisti tam majú vlastné pruhy, značky a aj semafóry. O niečom takomto môžeme na Slovensku len snívať. 

 bicykel má v Holandsku nezastupiteľné miesto v doprave

   

   Veterných mlynov majú Holanďania tiež dostatok. Pôvodne sa v Holandsku nachádzalo tisíce veterných mlynov no zachovala sa im tam ich menšia časť z pôvodného počtu, no i napriek tomu ich nájdete v Holandsku na každom kroku. Neviem prečo som si myslel, že mlyny slúžili na mletie , ale to nebol v tejto krajine ich pôvodný účel . Samozrejme že niektoré slúžili aj ako mlyny, no podstatná časť z nich sa používala ako vodné čerpadlá na prečerpávnie vody a jej usmerňovanie do kanálov, čím vysúšali krajinu a vytvárali si tak súš. V súčastnosti sa mlyny generačne dedia a mnohé z nich slúžia súčasným majiteľom ako "víkendové chaty".

 

   Holanďania sú aj majstri vo výrobe syrov. Ako som sa dozvedel majú 3 tzv. "syrové mestá". Gouda, Edam ( u nás je syr z tohto mesta známy pod názvom Eidam) a Alkmaar. Ide o mestá v ktorých sa až do dnešného dňa konajú 1x v týždni syrové trhy.Na námestie sa navozia veľké syrové bochníky s ktorými sa následne obchoduje. Kupujúci a predávajúci si zaujímavým spôsobom tľapkajú ruky spolu s ponukou ceny až dovtedy,  kým sa nedohodnú na cene, čo spečatia potrasením si rúk. V súčastnosti je to už len turistická atrakcia, ako pripomienka minulosti, aj keď syry a iné pamiatky z Holandska si môžete kúpiť v stánkoch, ktoré sú súčasťou týchto trhov.

syry nájdete v Holandsku na každom rohu

 

   Ak by sa ma niekto spýtal či mu neviem poradiť v oblasti realizácie integrovanej dopravy, určite by som ho poslal do Holandska. Stačí mať jednu kartu, tú si nabiť peňažným kreditom a potom sa už len voziť vlakom, autobusom, metrom, električkou kdekoľvek v Holandsku bez toho, aby ste museli riešiť situáciu s nákupom lístkov.

   Holandsko je zaujímaví krajina, ktorá okrem svojich typických veterných mlynov vie ponúknuť návštevníkovi aj veľa iných a rovnako zaujímavývh zážitkov, ktoré stojí za to vidieť.

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora
web: http://www.tomasfoto.eu

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
atariak
2013-06-27 23:36:17
krasne fotky, gratulujem
 
t.o.m.a.s
2013-06-28 15:01:31
príspevok od: atariak
krasne fotky, gratulujem
Vďaka
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.