Hore

Svojpomocná oprava Back focusu na SONY A500

Fotím veľa a po čase som zistil, že na širokom ohnisku mám problém naozaj ostro odfotiť objekty v "nekonečne". Už dlhšie som tiež pozoroval že nejako často mám na fotkách nie úplne ostré tváre ľudí, aj keď na ne ostrím. Tak som sa zoznámil s Back Focusom.

Vyguglil som back focus (front focus). Sú to systémové chyby zaostrenia (trvale ostrí viac dozadu ako chcem, alebo dopredu). Dobrá stránka na túto tému je: http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart#intro kde je aj výborný obrazec na testovanie back focusu. Obrazec treba vytlačiť a podľa návodu otestovať fotoaparát. Netestoval som to až tak podrobne ako je v tom návode, ale zistil som veľmi veľký back focus, približne rovnaký vo všetkých zaostrovacích bodoch. No ale otázka, čo teraz s tým. Nasledoval telefonát do servisu. Pošlú to na centrálu, nastavia a vrátia s faktúrou na cca 120 €. Vzhľadom na to že som do opravy vrazil nedávno 150 € sa mi z toho zakrútila hlava. Na internete som našiel viac správ, že to v servise aj tak dobre nenastavia, majú veľké tolerancie. Vyguglil som podrobný návod ako nastaviť správne zaostrovanie doma: http://b.kl3in.com/2011/09/back-focus-problems-and-solution-sony-slt-a55/ , je tam aj detailný popis testovania a širší výklad problematiky. Vyguglil som kde sú skrutky na nastavenie zaostrovania na mojej A500 a pustil sa do toho. Skrutky sú na spodnej strane fotoaparátu pod nálepkou tvaru podkovy okolo statívového závitu (platí aj pre A300).

Nálepka sa dá ľahko nadvihnúť a odlepiť nožom. Pod ňou sa nachádzajú tri skrutky, pomocou ktorých sa dá nastaviť správna vzdialenosť a sklon zaostrovacích snímačov. Skrutky sú s vnútorným otvorom na skrutkovač torx T6 (hviezdicového tvaru cca 1,5 mm priemer).

Skrutkami som nastvil novú vzdialenosť tým, že som ich vždy pootočil o rovnakú hodnotu všetky tri naraz. Keby sa pootočila len jedna alebo dve skrutky, zmenil by som náklon snímačov, čo som nepotreboval, lebo pri testoch (vyššie uvedená stránka) som zisti približne rovnaký back focus pre všetky snímače. Pootočil som skrutky o určitú hodnotu (180°), následne som odfotil skúšobný obrazec. Skontroloval výsledok a pokračoval v otáčaní. Otáčaním skrutiek v smere hodinových ručičiek sa presúva rovina zaostrenia bližšie k fotoaparátu. Kontrolovať treba zaostrenie so všetkými objektívmi a na všetkých ohniskách a samozrejme na úplne otvorenej clone. Správnosť nastavenia treba poriadne odskúšať aj v teréne.

Nech žije home made a už aj home service.

Zdenko Kodyš

júl 2013

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.