Hore

Mesiac fotografie 2013: To, čo neuvidíte

Portfolio Review je úplne iný svet, iné spracovanie a úplne odlišný pohľad na fotografiu. Odlišný od drvivej väčšiny fotiek, ktoré vídame aj na známych fotoportáloch, či webových prezentáciách. Predstavené fotografické portfóliá na medzinárodnej prehliadke Portfolio Review, ktorú zorganizoval po pätnásty raz Stredoeurópsky dom fotografie, sú bizarné, sureálne, pochmurné, a niektoré až desivé.

Typický amatérsky fotograf, naháňajúci svojou ultra najšpičkovejšou zrkadlovkou megapixely, by určite ostal stáť s padnutou sánkou. To, čo prezentovalo osemdesiat päť účastníkov zo všetkých končín sveta, je úplne iná fotografia. Ťažiskom sa stáva sureálny príbeh, zostavený zo série niekedy až bizarných fotografií. Jednotlivé fotografie samé o sebe často potláčajú zavedené „klasické" pravidlá kompozície a „kuliševovčinu" by ste tu hľadali darmo.

(Z jednej z najlepších sérií, (C) Boris Farič, Slovinsko)

Portfóliá účastníkov hodnotilo v kongresovej sále hotela Tatra tridsať tri uznávaných reviewerov. Boli to najmä známi kurátori, galeristi, pedagógovia a teoretici umenia. Medzi najvychytenejších patrili Edward Earle, Irene Kromhout, Christophe Laloi, Thomas Licek, Moritz Neumuller, Gabriella Csizek, Walter Bergmoser či Michael Grieve. Prezentácie v anglickom jazyku trvali po dvadsať minút. Ak mal účastník šťastie, stihol za dva dni, ktoré trvala akcia, stretnúť sa s jedenástimi - dvanástimi z nich.

V pozadí celej akcie stojí organizačne už niekoľko rokov húževnatá útla žena Veronika Paštéková. Čosi aj prezradila zo zákulisia.

Hovorí: „Portfolio Review je samostatná akcia Stredoeurópskeho domu fotografie, začlenená do celkového rámca Mesiaca fotografie. A robíme prevažne všetko sami s kolegami. Sponzora na PR je viac menej nemožné nájsť. Pre firmy, ktoré hľadajú nových zákazníkov to  nie je zaujímavé, lebo účasť zo Slovenska je malá. Zatiaľ len zahraniční prišli na to, že sa to oplatí a docestujú. Jediné podpory získavame z ambasád a zahraničných inštitútov, ktoré podporia konkrétneho  účastníka."

Veronika pokračuje: „Oproti vlanajšiemu ročníku sme urobili obrovský pokrok, aj z organizačnej stránky. Bol to ale najtažší ročník. Boli sme v nových priestoroch, myslím, že tam bolo lepšie svetlo, podarilo sa nám úplne vychytať chyby v registrácii a v priraďovaní účastníkov reviewerom. Aj záverečná slideshow najlepších portfólií bola na dobrej úrovni. Novinkou bol Photowalk, teda hromadné predstavenie prác všetkých účastníkov. Teraz ešte budem čakať na reakcie účastníkov a reviewerov. Zatiaľ sa iba niektorí dali počuť, že úroveň prác aj celková organizácia sa výrazne zlepšili. Želala by som si však, aby na budúci rok bolo viac účastníkov zo Slovenska. Tohoročných päť je žalostne málo. Neviem, čím to je. Či to ľudia nepovažujú za dôležité nechať si poradiť od hodnotiteľa, alebo akciu prehliadnu. Škoda."

No a tu sú víťazi. Prvý z nich bude mať na budúci rok v rámci Mesiaca fotografie samostatnú výstavu.

1  Magnus Cederlund, Švédsko (Dánsko)

2  Maarten Boswijk, Holandsko

3  Jacek Fota, Poľsko

Patnásť najlepších portfólií môžete nájsť na videoprezentácii. Stačí kliknúť na záverečný link v tomto článku.

Ja, ako jeden z mála slovenských účastníkov, môžem Veronikine slová potvrdiť. Výrazné zlepšenie. Nielen organizačné. Niekedy som pozerajúc na predstavené portfóliá iba oči otváral a pokračovanie mojej vlani dobre hodnotenej série zapadlo v šedi priemeru. Ba možno aj nižšie. No skúsenosť je to obrovská. Vrelo odporúčam.

Videoprezentácie z Portfolio Review nájdete TU

 

Publikované na Blog SME dňa 12.11.2013  

http://tiborjavor.blog.sme.sk/c/341986/Mesiac-fotografie-2013-To-co-neuvidite.html#ixzz2kWvxEtOo

Dokumentárne foto: (C) Patrick Keough

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
oksyd
2013-11-16 12:20:32
Nad PR som rozmyslal aj ja ale kedze som tupy a po anglicky viem zalostne tak asi to neni pre mna.
 
martinez
2013-11-27 23:48:14
Reagujem na link videoprezentácie uvedený na konci článku.
No neviem...
Asi nerozumiem umeniu, ale podľa mňa toto umenie nie je.
A dokonca to nie sú ani dobré fotografie (až na výnimky).
Samozrejme nehodnotím technickú kvalitu, ale celkový dojem z fotografie.
Môj názor - odfotím čo najväčšiu blbosť, prípadne sériu blbostí a tvárim sa že je to zaujímavé, lebo je to iné.
Asi tomu fakt nerozumiem.
 
badboys
2013-11-29 11:46:21
Ta to čo už je.
 

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.