Hore

Nikon D500 - nová vlajková loď formátu DX

Image title

Úvod

Keď v roku 2007 spoločnosť Nikon predstavila fotografickej verejnosti svoju novinku Nikon D300, nikto vtedy ešte netušil, akým úspešným sa tento prístroj v budúcnosti stane. Mnohý fotografi si ho obľúbili hlavne kvôli jeho dobrému obrazovému výstupu, výbornej ergonómii a spoľahlivosti. V jeho šľapajách neskôr išla vylepšená verzia Nikon D300s. Prešlo neuveriteľných sedem rokov, kým sa fotografická obec dočkala svojho vytúženého nástupcu. Dnes to je Nikon D500, ktorý začína písať nové dejiny vo vývoji APS-C snímačov a hranice fotografickej techniky posúva zase o kus ďalej.

Image title

Telo

Pre profesionálnu prácu vo fotografickej branži je výber vhodného prístroja vždy na prvom mieste. Vysoké nároky na spoľahlivosť a kvalitný obrazový výstup predstavujú základný kameň každého úspešného fotografa. Nikon D500 v súčasnosti predstavuje to najlepšie, čo sa dá dnes na trhu zo zrkadlovkami APS-C formátu zaobstarať. Samotná spoločnosť Nikon ho radí k profesionálnej rade, vďaka čomu má potencionálny zákazník voľbu zjednodušenú. Veľké a robustné telo pôsobí veľmi profesionálne. Továrenské spracovanie je na vysokej úrovni. Karbónové vlákna a horčíková zliatina, z ktorých je telo vyrobené majú na starosti udržať ho plne funkčným po dlhé roky.

Image title

Image title

Výrobca nezabúda ani na fotografovanie za nepriaznivých poveternostných podmienok a svoj prístroj vybavila tesniacimi prvkami, ktoré ho majú chrániť nielen v daždi, ale aj v prachu.

Image title

Odolnosť overená v praxi

Nič nepoteší fotografa viac, ako keď sa počas fotografovania športového podujatia spustí vonku silný a intenzívny dážď. Na základe osobných skúseností v teréne môžem potvrdiť fakt, že prístroj je skutočne odolný voči nepriaznivým vplyvom počasia a žiadneho fotografa Nikon D500 určite v daždivom počasí nesklame. 

Image title

Schéma sklopného zrkadla

Image title

Ergonómia

Držanie prístroja v ruke je kapitola sama o sebe. I keď rozmermi a váhou Nikon D500 rozhodne nepatrí ku drobčekom do ruky padne ako uliatý. Rukoväť je výborné tvarovaná a pre veľké ruky nepredstavuje žiadny problém. Gumové polepy sú spracované na profesionálnej úrovní a manipuláciu s prístrojom je tak maximálne bezpečná.

Image title

Ovládanie

Pre fotografa športových podujatí alebo reportáži je rýchlosť fotoaparátu zásadná, a to nielen v rámci zachytenia toho správneho okamihu, ale aj v manipulácii s jednotlivými nastaveniami, ktoré sa podľa situácie môžu meniť od jedného snímku k druhému. Na tomto mieste Nikon D500 určite nesklame žiadneho profesionálneho fotografa. Vrchný kryt poskytuje užívateľovi rýchly prístup ku všetkým základným údajom a nastaveniam bez nutnosti vstupovania do menu prístroja, čo nám urýchli a zjednoduší prácu. Rozloženie jednotlivých ovládacích tlačidiel je podobné ako u vlajkovej lode Nikon D5. Tomu zodpovedá i absencia kruhového voliča expozičných režimov v podobe, ako ho poznáme u nižších tried. Možnosť voľby expozičných programov je týmto zredukovaná na štyri základné režimy: P, S, A, M. Predný kryt Nikonu D500 po vzore svojho väčšieho brata disponuje konektorom synchronizácie blesku a tiež konektorom diaľkového ovládania. Jeho zadný kryt ma ovládacie tlačidla umiestnené rovnomerne po celej ploche a manipulácia s nastaveniami v menu je pohotová a rýchla. Veľkým prínosom na tomto mieste je existencia pomocného voliča, ktorý je umiestnený nad pravým horným okrajom výklopného displeja. Ten sa dá použiť namiesto multifunkčného voliča a na výber zaostrovacieho bodu. Ovládacie prvky sú v rámci celku veľmi dobre rozložené a užívateľ tu môže hľadať nedostatky len veľmi ťažko. Pracovať s týmto prístrojom je po každej stránke vždy veľkým zážitkom.   

Image titleImage titleImage title

Image title

Podsvietenie tlačidiel

Tí, ktorý sa rozhodnú zakúpiť Nikon D500 sa môžu tešiť s funkcie, ktorá bola prevzatá z vlajkovej lode Nikon D5. Ako prvá digitálna zrkadlovka tejto značky formátu DX disponuje možnosťou podsvietenia tlačidiel. Všetky tlačidlá na ľavej strane zadnej časti fotoaparátu (okrem tlačidla FN2) sa rozsvietia, rovnako ako tlačidlá na hornej strane voliča režimov a biely ukazovateľ voliča režimov snímania. Počas fotografovania nočného mesta sa ukázalo, akou užitočnou vie byť táto funkcia v praxi. 

Image title

Hľadáčik

Nikon D500 nepozná kompromis a pohľad cez hľadáčik zo 100% pokrytím obrazového poľa je vskutku nádherný. Jasný a ostrý obraz sa stáva jeho dominantou. Údaje v hľadáčiku sú dobré čitateľné za akýchkoľvek svetelných podmienok . Dioptrická korekcia pracuje s rozhraním od –2 až +1m–1. Pri snímaní fotografii bez toho, aby bolo oko na hľadáčiku ma užívateľ k dispozícii možnosť použitia vstavanej páčky spúšte okulára hľadáčika a tak predísť vnikaniu svetla cez hľadáčik, ktoré sa môže zobraziť na fotografiách alebo rušiť expozíciu.

Image title

LCD displej

Robustný mechanizmus umožňuje vyklápať vysokokvalitný 3,2 palcový TFT monitor v dvoch smeroch: nahor alebo nadol. V oblasti snímania DX (24 x 16) je pokrytie obrazového pola približne 100% horizontálne i vertikálne. O kvalitné zobrazenie snímkov sa stará displej s vysokým rozlíšením až 2 359 000 bodov. Pre pohodlnú prácu má užívateľ k dispozícii dotykový systém, ktorý funguje presne a rýchlo. Manipulovať s obrazom možno týmito spôsobmi: rýchle potiahnutie prstom, posunutie a roztiahnutie od seba/stiahnutie k sebe.

Image title

Image title

Image title

Uzávierka

Jedná sa o klasický typ elektronicky ovládanej mechanickej štrbinovej uzávierky s vertikálnym chodom. Vďaka životnosti garantovanú výrobcom na 200 000 cyklov možno očakávať jej bezchybnú funkčnosť po dlhú dobu. Pri snímaní v režime zrkadlo v hornej polohe je k dispozícii elektronická uzávierka s použitím prvej lamely. Rozsah expozičných časov,ktoré možno použiť pri fotografovaní sa pohybuje v rozmedzí od1/8000 do 30s s krokmi 1/3, 1/2 alebo 1EV. Pre synchronizácia blesku je najkratší čas 1/250 sekundy. Chod uzávierky je kultivovaný a relatívne tichý. Užívateľ si môže pomocou voliča režimov snímania, nachádzajúceho sa na vrchnom kryte zvoliť tiché snímanie, ktoré je označené písmenom Q. Na tomto mieste však treba poznamenať, že po jeho aktivovaní rozdiel v hlučnosti nie je veľký.

Image title

Automatické zaostrovanie

Automatické zaostrovanie má Nikon D500 vskutku rozprávkové. 153 zaostrovacích bodov, z ktorých 99 je krížového typu sa stáva realitou. Nový modul snímača automatického zaostrovania Multi-CAM 20K s fázovou detekciou TTL, jemné doladenie pracuje veľmi spoľahlivo.

Image title

Vďaka citlivosti stredového bodu až -4 EV bude zaostrovanie hľadať hranice len veľmi ťažko. U ostatných bodov je detekčný rozsah -3 EV až +20 EV. Veľkou prednosťou tohto prístroja je to, že zaostrovacie body pokrývajú takmer celú šíru obrazové poľa hľadáčika. Užívateľ môže pracovať v režime AF-S alebo AF-C. Činnosť AF umožňuje nasledovné nastavenia: automatické zaostrovanie na jednotlivé zaostrovacie body, dynamická voľba zaostrovacích polí, 25/72/153-bodová dynamická voľba zaostrovacích polí, trojrozmerné sledovanie, automatické zaostrovanie s výberom zo skupiny polí a nakoniec automatické zaostrovanie s automatickým výberom poľa. Zaostrenie na rýchlo sa pohybujúce objekty je presné. Vďaka čomu je v rámci jedného športového podujatia nazhromaždené úplne minimum odpadového obrazového materiálu. Za to, že systém automatického zaostrovania pracuje tak efektívne vďačí prístroj svojmu väčšiemu bratovi Nikonu D5, ktorý používa ten istý Modul AF.

Image title

Rozloženie zaostrovacích bodov v hľadáčiku: Nikon D500 vs. Canon 7D Mark II 

Image title

Snímač a procesor

V súčasnosti sú nároky na kvalitu obrazového procesoru veľmi vysoké. Podobne ako iné konkurenčné značky aj spoločnosť Nikon svoj obrazový procesor neustále modernizuje. Dnes je to už 5. generácia, ktorú táto spoločnosť predstavuje vo svojom novom modely.

Image title

Tento výkonný procesor EXPEED 5 poháňa novonavrhnutý CMOS snímač formátu DX o rozmeroch 23,5 mm x 15,7 mm s efektívnym rozlíšeným 20.9 MPix. Spracovanie obrazu v nekomprimovanom NEF (RAW) súbore je 14-bitové.  

Image title

Obrazový výstup

V praxi pri fotografovaní do formátu NEF (RAW), ako aj JPEG sa stáva výsledný obraz veľmi kvalitným. Tonálny kontrast pracuje s jasom veľmi efektívne a užívateľ môže počítať s verným podaným farieb a dobrým farebným kontrastom. Pri zhotovovaní záberov v exteriéri je dynamický rozsah pomerne vysoký a pre krajinársku fotografiu dostatočný. Fotografi, ktorý sa venujú tomuto žánru sa preto nemajú čoho obávať. Možno však s určitosťou povedať, že tento prístroj vďaka svojím parametrom je určený skôr na fotografovanie akčných scén. Dá sa preto očakávať, že väčšiu radosť z neho budú mať priaznivci športovej a reportážnej fotografie.

Image titleImage titleImage title
Image title
Image titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage title

Obrazový šum

Digitálny šum sa výrazne podieľa na kvalite obrazového výstupu a je preto dôležité sa ním zaoberať. Nikon D500 disponujú širokým rozsahom citlivosti ISO. Užívateľ má v základnom nastavení k dispozícii hodnoty ISO 100 až 51200 a v rozšírenom nastavení ISO 50 až 1 640 000.

Image titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage titleImage title

Počas fotografovania v praxi sa ukazuje, že prístroj výborne zvláda farebný šum. Do hodnoty ISO 400 snímky nevykazujú žiadne náznaky straty kontrastu a drobných detailov. Pri hodnote ISO 6400 sa na snímkach objavuje farebný šum a drobné detaily sa začínajú vytrácať. Pri správnom a precíznom spracovaní obrazu vo fotoeditore je možne dosiahnuť dobrých výsledkov aj u hodnoty ISO 25 600. Za touto hranicou  už snímky výrazne trpia stratou kresby a kontrastu. U všetkých pozorovaných záberov je redukcia šumu vypnutá. U rozšírených nastavení Hi 0,3 – Hi 5 (ekvivalent ISO 64 000 – 1 640 000) sa začína obraz po kvalitatívnej stránke rozpadať úplne, a teda nie je reálne počítať s jeho použitím v profesionálnej fotografii.

Image titleImage titleImage titleImage title
Image title
Image titleImage titleImage title

Redukcia šumu

Režim redukcie šumu pracuje s obrazom opatrne. Minimalizovanie nežiadúceho farebného šumu je pri vysokých hodnotách ISO veľmi dobre zvládnuté. Vďaka tomu sú zábery zhotovené pri nastavených hodnotách ISO 6400 vhodné aj pre tvorbu veľkých zväčšenín.

Image title

Image title


ISO TEST: nárast farebného šumu na tmavých miestach záberu vo formáte NEF (RAW)

Image title

Porovnanie hladiny farebného šumu pri dlhých expozičných časoch a vysokých hodnotách ISO

Image titleImage titleImage title

Viacnásobná expozícia


Pri fotografovaní vo formáte NEF možno nastaviť až 10 snímkou za sebou. Jednotlivé snímky ukladá prístroj podľa nastavenia v menu ihneď v sérii alebo postupne jeden snímok za druhým. Okrem toho, prístroj poskytuje režim prelínania (AVG) a v ňom si užívateľ môže vybrať zo štyroch možnosti: ADD (Sčítať), AVG (Priemer), Light (Zjasniť) alebo Dark (Stmaviť). Program zaznamená zvolený počet snímkov ako jediný snímok s využitím zvoleného režimu prelínanie. Nastavenie časovača pohotovostného režimu sa predĺži o 30 sekúnd. Pokiaľ časovač dobehne, fotografovanie sa ukončí a vytvorí sa kombinovaný snímok s doposiaľ obstaraných snímkov.

Image title

HDR

Program kombinuje snímky obstarané s rôznou expozíciou a zlepšuje tak úroveň detailov vo svetlách a tieňoch. Podobne ako pri viacnásobnej expozícii, aj tento režim umožňuje snímať zábery buď v jednej sérii alebo jednotlivo. V menu prístroja si môže užívateľ ďalej vybrať z troch možností expozičných rozdielov: 1 EV, 2 EV alebo 3 EV. Okrem tohto je potrebné si pre vyhladenie záberov v menu vybrať jednu z troch možností: Low (Nízke), Norm (Normálne) alebo Hight (Vysoké). Toto sú možnosti s ktorými Nikon D500 vo formáte JPEG pracuje.
 
Image title

Tabuľka porovnania obrazového výkonu s konkurenčnými značkami Canon a Sony

Image title

Nikon D500 vs. Canon 7D Mark II

Image title

ISO TEST: Nikon D500 vs. Nikon D7200

Image title

ISO TEST: Nikon D5500 vs. Nikon D500 vs. Nikon D810 vs. Nikon D5

Image title

Sekvenčne snímanie

Nikon D500 je určený pre profesionálne použitie a podľa toho ho treba aj posudzovať. Každý prístroj má svoje nedostatky a zdá sa, že výrobca si dal u tohto modelu obzvlášť záležať na tom, aby tých nedostatkov bolo čo najmenej. V režime snímania má užívateľ na výber jeden zo siedmych programov: S – jednotlivá snímka, CL – pomalé sériové snímanie, CH – rýchle sériové snímanie, Q – tiché snímanie, QC – tiché sériové snímanie, Samospúšť, MUP – zrkadlo v hornej polohe. Fotografov športových podujatí však bude najviac zajímať rýchlosť sekvenčného snímania. Prístroj vďaka novému výkonnému procesoru disponuje rýchlosťou až 10 snímkov za sekundu. Vysokovýkonná vyrovnávacia pamäť umožňuje zachytiť až 200 12-bitových snímkov NEF (RAW) bez komprimácie v jednej sekvenčnej sérii. Pokiaľ ale užívateľ pri frekvenčnom fotografovaní využije 14-bitové súbory bez komprimácie, bude sa musieť uspokojiť iba zo 79 snímkami. Je to i tak výborný výsledok a vo svete APS-C snímačov si svoje prvenstvo právom zaslúži.

Živý náhľad

Práca zo živým náhľadom sa vďaka dotykovému displeju stáva veľmi rýchlym. Náhľad priblíženia umožňuje zväčšiť zobrazenie na monitore až na maximálne priblíženie 11x. Pri priblížení sa v pravom dolnom rohu monitora v sivom rámčeku zobrazí navigačné okno. Pomocou multifunkčného voliča umiesteného nad pravým horným rohom výklopného displeja je možné sa posúvať po častiach obrazového poľa, ktoré nie sú na monitore viditeľné alebo možno zobrazenie oddialiť. V nastaveniach výberu činnosti AF sú k dispozícii tieto možnosti: automatické zaostrovanie s prioritou tváre, širokopásmové automatické zaostrovanie, automatické zaostrovanie normálnej oblasti a automatické zaostrovanie so sledovaním objektu. Image title

4K /UHD Video

Keď bol v roku 2008 spoločnosť Nikon predstavený nový Nikon D90 s možnosťou natáčania videa v HD kvalite, mnohí fotografi mali z toho zmiešané pocity. Dnes je situácia úplne iná a nahrávanie videa prostredníctvom digitálnej zrkadlovky sa berie ako úplná samozrejmosť. V súčasnosti sa limity posúvajú opäť o kus ďalej a svet digitálneho obrazu už nehovorí o Full HD rozlíšení ale o novom 4K a 8K rozlíšení. Nikon D500 ako vlajková loď medzi digitálnymi jednookými zrkadlovkami formátu DX produkuje vysokokvalitné video vo formáte 4K. Užívateľ tohto prístroja môže zaznamenávať videá v rozlíšení 3840 x 2160 rýchlosťou až 30 snímkov za sekundu pri hodnotách citlivosti ISO 100-1 640 000 (v režime M). Od ISO 6400 sa začne s narastajúcim šumom kvalita obrazu výrazne zhoršovať. Autofokus pracuje spoľahlivo. Sledovanie zaznamenávanej scény je presná a rýchle. Treba ale počítať s tým, že proces zaostrovania nie je tak rýchly ako u fotografovania. Pre záznam 4K/UHD videa nie je k dozícii elektronická redukcia vibrácií ani Active D-Lightingu, tieto funkcie sú dostupné len pre Full HD formát. Dĺžka nepretržitého nahrávania videa je limitovaná časom 30minút. Vstavaný stereofónny mikrofón veľmi dobre odvádza svoju prácu.

Image titleImage title

V menu prístroja možno podľa potreby nastaviť citlivosť mikrofónu, frekvenčnú charakteristiku a redukciu šumu vetra. Okrem vstupu pre externý stereofónny mikrofón je k dispozícii aj výstup pre externé slúchadlá, vďaka ktorému možno jemne doladiť zvuk izolovaný od okolia pre natáčanie videosekvencie. Podľa oficiálnej stránky Nikon D500 „ponúka čistý výstup HDMI: dokonca aj videosekvencie s rozlíšením 4K/UHD je možné zaznamenávať na pamäťovú kartu vo fotoaparáte alebo prenášať nekomprimované na výstup HDMI v 8-bitovom formáte 4 : 2 : 2 YCbCr. Výstup HDMI je dostupný pre všetky rozlíšenia videosekvencie počas snímania na diaľku. Ďalšie funkcie zahŕňajú vstavané intervalové snímanie a funkciu časozberného snímania s kvalitou záznamu 4K/UHD.“

Absencia vstavaného blesku

Všetky digitálne zrkadlovky série D3000/D5000/D7000/D800 disponujú interným bleskom. Predpokladá sa, že u novej zrkadlovky tomu nebude inak, no opak je pravdou. Nástupca legendárneho Nikonu D300 nedisponuje vstavaným bleskom. Z pohľadu profesionálneho využitia sa nejedná o žiadny zásadný nedostatok. Výrobca zrejme zvolil trochu inú taktiku, ako si získať priazeň zákazníka. Spoločnosť Nikon sa nám týmto krokom možno snaží dať najavo, že Nikon D500 je podobne ako Nikon D5 profesionálny prístroj po každej stránke. Vďaka absencii interného blesku môže byť celá vrchná strana prístroja prekrytá robustným krytom s magnéziovej zliatiny, čím sa stáva ešte viac odolnejším voči poškodeniu.

Image title

Aplikácia SnapBridge

Možnosť bezdrôtového prenosu informácií bude u tohto prístroja určite veľmi vítaná. Podľa oficiálnych údajov spoločnosti Nikon je „Nikon D500 prvá jednooká digitálna zrkadlovka spoločnosti Nikon kompatibilná s aplikáciou SnapBridge. Táto inteligentná aplikácia od spoločnosti Nikon využíva technológiu Bluetooth Low Energy (BLE) na udržiavanie neustáleho pripojenia medzi fotoaparátom a inteligentným telefónom či tabletom pri nízkej spotrebe energie. Počas snímania môže užívateľ automaticky synchronizovať snímky s inteligentným zariadením bez spotrebovávania batérie fotoaparátu. Počas synchronizácie snímok pri fotení dochádza k automatickej zmene veľkosti s cieľom zjednodušiť ich kontrolu a rýchle nahratie do sociálnych médií. Pomocou svojho inteligentného zariadenia môžete užívateľ ovládať kľúčové funkcie fotoaparátu a jednoducho geograficky označovať snímky. Aplikácia SnapBridge okrem toho pri každej zmene polohy automaticky aktualizuje miestny a koordinovaný svetový čas UTC na fotoaparáte na základe údajov zo systému GPS v inteligentnom zariadení. Snímky zostanú v správnom časovom poradí bez ohľadu na to, koľkými časovými pásmami užívateľ prejde. A vďaka vstavanej technológii Near Field Communication (NFC) je pripojenie fotoaparátu D500 k inteligentnému zariadeniu pri prvej aktivácii aplikácie SnapBridge veľmi jednoduché.“
Image title

Problém s používaním starších batérií EN-EL15 (Li-Ion01)

Nová vlajková loď formátu DX má aj svoje drobné nedostatky. Prístroj má zo staršími Li-Ion  batériami EM-EL15 nižšiu výdrž, než by papierovo mal mať. Všetko je spôsobené zmenou vybíjacej charakteristiky týchto batérií v roku 2013, pričom ich samotná kapacita sa nezmenila. Pokiaľ teda u Nikonu D500 je použití takýto nemodifikovaný akumulátor zo staršieho prístroja alebo samostatne zakúpený pred nejakou dobou, prístroj s ním nevie dostatočne dobré pracovať a nevydrží toľko, koľko by mal. Ich použitie je viac menej bezpečné, takže ich možno používať i naďalej. Tieto batérie možno jednoducho spoznať podľa nadpisu Li-Ion01, zatiaľ čo modifikované varianty tu majú Li-Ion20. S dodaním akumulátorom k prístroju nie sú žiadne problémy. Vyššie spomínaní problém sa týka iba modelu Nikon D500. Spoločnosť Nikon však užívateľov tohto prístroja určite potešila svojím prístupom, kedy vymení tieto akumulátory za novší variant.

Image title

Duálny slot na kartu

Prístroj disponuje dvoma slotmi na pamäťové karty. K ukladaniu obrazových snímkov a videozáznamov možno použiť karty klasického typu SD, SDHC, SDXC kompatibilné s UHS-II alebo karty typu XQD. Ktorákoľvek karta sa dá použiť na hlavné alebo záložné ukladanie údajov alebo osobitné ukladanie snímok NEF (RAW) a JPEG, pričom snímky sa medzi kartami dajú kopírovať.

Image title

Použitie s externým bleskom

Image title

Absencia vstavaného blesku u Nikonu D500 predstavuje pre užívateľa nejeden problém. Pre plnohodnotnú prácu s týmto prístrojom je nevyhnutné používať externý blesk. Menu prístroja v režime blesku ponúka tieto nasledujúce nastavenia

Image titleImage titleImage titleImage title

Rozhranie

Rovnako ako Nikon D5 aj Nikon D500 má na prednej strane tela umiestnený synchronizačný konektor blesku a 10-kolíkový konektor diaľkového ovládania. Ostatné konektory má umiestnené na bočnej strane. K ním patria: konektor USB, konektor slúchadiel, konektor pre externý mikrofón a konektor HDMI.

Image title

Ocenenie TIPA Awards 2016


Organizácia Technical Image Press už 26 rokov udeľuje ocenenia za najlepšie fotoaparáty a objektívy, ktoré sa v danom roku objavili. V tomto roku sa 27 novinárov z 15 krajín a 5 kontinentov zhodli na tom, že ocenenie Best APS-C DSLR Expert (Najlepšia digitálna jednooká zrkadlovka so senzorom APS-C pre pokročilých používateľov) získa prístroj Nikon D500. Ocenenie Best Imaging Inovation (Najlepšia inovacia v oblasti spracovania obrazu) získala aplikácia SnapBridge. Táto mobilná aplikácia umožňuje Nikonu D500 bezproblémové pripojenie k inteligentnému zariadeniu a uľahčuje tak prenos a zdieľanie fotografií.

Image title

Záver

Profesionálni fotografi, živiaci sa fotografiou môžu v Nikone D500 nájsť všetky potrebné vlastnosti, ktoré by profesionálny prístroj mal mať. Je veľký, robustný a odolný s výborným výkonom a veľmi kvalitným obrazovým výstupom. Spoločnosť Nikon vyvinula skutočné nádherný fotoaparát, s ktorým je radosť pracovať.

Image title

Klady a zápory

+ pevné a odolné telo
+ výborne ovládanie prístroja
+ veľký opticky hľadáčik
+ vysokokvalitný dotykový LCD displej
+ brilantné automatické zaostrovanie
+ vysokorýchlostné snímanie
+ kvalitný obrazový výstup
+ 4K video
+ wifi
+ bluetooth
- v súčasnej dobe pomerne vysoká cena

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Jubi
2016-09-24 15:48:40
ďakujeme
 
MagickVamp
2016-09-24 18:28:10
Tak tak, dal si si s tym riadnu pracu, pekne spracovane, dakujeme.
 
Roman Point
2016-09-24 19:19:58
Ďakujeme do tretice.
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2016-09-24 21:20:06
To ma teší. Snažil so sa hlavne o to, aby pri čítaní tejto recenzie si čitateľ vytvoril čo neucelenejší obraz o tomto fotoaparáte a zároveň dúfam, že recenzia fotoaparátu Nikon D500 bude veľkým prínosom aj pre potencionálnych záujemcov, ktorí zvažujú kúpu novej zrkadlovky
 
kasinco
2016-09-25 21:04:02
obsažné. dobré počítanie.
 
JohnNewton
2016-09-26 17:49:35
Dal si si riadnu prácu, chválihodné
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2016-09-27 20:46:32
To áno. Bude ma ale veľmi tešiť, ak všetky tieto rozsiahle informácie zozbierané o tomto produkte pomôžu tým, ktorý ho budú chcieť vlastniť
 
landov
2016-11-04 18:19:50
Pomohlo od vcera je D500 u mna. Ten AF modul je naozaj brutalny...s doterajsou mojou D7200 sa to naozaj neda ani porovnat - vazne som si teda nemyslel, ze to bude taky rozdiel.
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.