Hore

statív Feisol CT 3442 a hlava CB 50D

Voľba

Posledných pár mesiacov som hľadal nový statív pod moju novú fotozostavu Nikon D7200 a Tamron 150-600mm. Začal som sa totiž konečne venovať wildlife fotografii a veľmi rýchlo sa mi zunovalo držať celú tú váhu (cca 2,7 kg) neustále v rukách. Po veľmi trúfalom vyskúšaní môjho šikovného cestovného statívu MeFOTO Backpacker bolo jasné, že to chce niečo adekvátnejšie. Cenovo som si stanovil hranicu do 300 eur, hlavnými požiadavkami bola čo najnižšia váha, prepravná veľkosť a dostatočná stabilita pod 600mm objektívom. Potom som sa zobudil a začal hladať nový statív :D
Do oka mi padli dobre hodnotené statívy Triopo a Genesis (Triopo GT-3230X8C a Genesis Base C3), ktoré som bol vyskúšať v predajni v BA. Cenami na úrovni 200 eur som bol nadšený, dojmy boli dobré. Čo sa mi nepáčilo (skúšal som so svojou zostavou, čo vrelo doporučujem):
- stredový stĺpik - znižuje stabilitu a zvyšuje váhu statívu; 
- guľové hlavy s malým priemerom (34 a 36mm) - nepôsobia príliš dôveryhodne pod veľkou a ťažkou fotozostavou;
- menšia spokojnosť s celkovou stabilitou statívu (známka 2-);
- trošku lacne pôsobiaci materiál (karbónové statívy Gitzo pôsobia úplne inak, cena cca 600< eur...)
Zároveň som si vyskúšal aj model Triopo GX 1137, ktorý je 3-sekčný, čo sa odrazilo na výbornej celkovej stabilite oproti 4-sekčným statívom a tiež na o niečo nižšej váhe... nevýhoda: príliš veľká dĺžka v zloženom stave. 
Popri ďalšom bádaní na wildlife photo fóre som objavil značku Feisol, ktorú veľa tamojších fotografov chválilo a odporúčalo, dokonca aj pod oveľa väčšie a ťažšie zostavy ako mám ja sám. Návšteva stránky Feisol.cz však spôsobila mierne precitnutie - cena najlacnejšieho modelu bez hlavy: 290 eur... s hlavou som sa tak dostal na úroveň cca 450 eur. Vychvalované statívy však boli zo skupiny tých drahších. Nasledovala písomná komunikácia s viacerými členmi fóra a po ubezpečení, že je to na celý život a že budem spokojný som nakoniec objednal statív Feisol CT-3442 z profi radu Tournament a guľovú hlavu CB 50D. Výsledná cena: 570 eur...

Vybaľujeme


Krabica dorazila a bola prekvapivo ľahká. Nohy samotné totiž vážia len 1,05 kg, hlava pridáva ďalších cca 590g. Po rozbalení prišlo obrovské prekvapenie! Statív je úžasne ľahký, veď už len na papieri je váha nižšia ako váha môjho 30cm superprenosného MeFOTO statívu. V rukách sa tento pocit navyše ešte umocní. Po osadení hlavy sa síce prvotné nadšenie mierne zmenší, no stále ste na váhe 1,6 kg čo je vynikajúce a ako vyplynie z praktického používania neskôr, ide o obrovskú výhodu. Samotná hlava je strašný macek! Priemer gule 50mm je na prvý pohľad trochu predimenzovaný, možno by stačila aj menšia CB 40-tka. Všetko je balené v jednoduchom kartóne, ku statívu je pribalené pekné prenosné puzdro a nástroje na doťahovanie a povoľovanie, ku hlave zcela nič, ale nič ani netreba.

Prvé dojmy


Statív je skvelo vypracovaný, na prvý pohľad vyzerá vynikajúco! Na každej nohe je masívna mäkká pena pokrývajúca takmer celú vrchnú sekciu nôh. Keď som však vytiahol všetky sekcie nôh do najvyššej konfigurácie, mierne ma zalial pot... sú totiž tak tenké, že cez ne doslova presvitá svetlo, čo vo mne vyvolalo pocit miernej skepsy nad stabilitou. Materiál je však prvotriedny, a veľmi pevný, ak chytíte vysunutý statív za poslednú časť nohy a podržíte ho vo vodorovnej polohe, máte pocit, že držíte jednu kovovú tyč, takmer vôbec sa totiž neprehýba.
Statívy z radu Tournament majú väčšiu základňu, čo umožňuje osadiť aj väčšie hlavy a zároveň by sa to malo odzrkadliť na väčšej stabilite, keďže nohy sú ukotvené ďalej od osi. Navyše vďaka tejto konštrukcii bez stredového stĺpika (príplatková výbava - ako u áut :D), je tu možnosť dostať sa so statívom až k zemi a používať ho aj ležmo, čo ocení nejeden wildlife fotograf. Uťahovacie skrutky na vysúvanie nôh idú veľmi príjemne, sú navyše tak aurát široké, takže jednou rukou dokážem v zloženom stave odistiť/zaistiť jedným pootočením naraz všetky sekcie. Nohy sú ukončené tradičnými gumennými špičkami, hroty sú príplatková výbava.

Stabilita


Konečne sa dostávame k najdôležitejšiemu - stabilite. V tomto ohľade som dospel k zisteniu, že ani drahší statív z lepšieho materiálu asi úplne nezabráni vibráciám, hlavne ak máte 4 a viac-sekčný statív s hmotnosťou do 2kg. Platí tu, že čím viac sekcií vysunutých, tým viac vybrácií.
Pri 3 vysunutých sekciách a základnom rozchode nôh je stabilita výborná. Pri 600mm však silnejšie vibrácie cítiť, obraz v hladáčiku sa chveje.
Pri 3 vysunutých sekciách a širšom rozchode nôh je však statív ako z betónu. A to aj pri 600mm. To je výška pre polohu v sede, teda tá, ktorú používam najčastejšie - absolútna spokojnosť.
Pri vysunutí všetkých 4 sekcií je stabilita výborna, no pri väčších ohniskách je to už horšie, vibrácie sa prenášajú citeľne a stačí aby vial nejaký ten vietor a obraz v hladáčiku sa neustále chveje. Vyrieši to však stabilizácia obrazu alebo zaťaženie statívu zavesením batohu. 
Ak teda fotíte a natáčate v stoji s dlhými teleobjektívnmi, treba zvážiť aj drahšiu verziu statívu s hrubšími nohami. Model CT-3442 má max. hrúbku nohy 28mm, model CT-3472 až 37mm, rovnako však narasie váha (1,8kg) aj transportná výška (55cm) a celá mohutnosť statívu. 
Pre lepšiu ukážku prikladám aj videoukážky:

plne rozložený statív - 4 sekcie, nohy pod základným uhlom 25 stupňom, ohnisko 600mm!!! 


3 sekcie, nohy pod uhlom 50 stupňov, ohnisko 600mm!!!

Statívová hlava


Hlava CB 50D je skutočne masívna, (nechcem si ani predstaviť model 70D) zostave s teleobjektívom však poskytuje dostatočnú stabilitu a pri dobre nastavenej tuhosti chodu udrží moju zostavu v kľude stáť aj bez zaaretovania! Na hlave sú tradične 3 skrutky a koliesko na nastavenie tuhosti. Hlava má panoramatickú funkciu so stupnicou uhlov, hlavná aretačná skrutka je hrubá a dobre sa s ňou pracuje. Stačí pritom pootočiť cca o 90 stupňov na dostatočné zaaretovanie. Pri prenose s uchytenou zostavou však treba ešte trochu dotiahnuť. Čo sa mi nepáči, je neobmedzený chod aretačnej skrutky - môžete ju otočiť kľudne aj 360 stupňov do oboch strán, nemá nijaký doraz ani stupnicu zaaretovania, takže prakticky nikdy neviete, ako silno ste hlavu zatiahli a kedy je už dostatočne povolená. Trochu ma sklamal aj ťažší chod okolo aretačnej skrutky, s povolenou hlavou tak prakticky neviete vykrúžiť plynulý pohyb, pri aretačnej skrutke trochu drhne. Inak sa ale ovláda dobre a nič z nej nevyteká (ako z môjho starého Manfrotta :D).

Dojmy po prvých týždňoch používania


Statív sa v prvom rade úžasne nosí, v rukách pôsobí veľmi ľahko a pri nosení v rozloženom stave opretý o plece dosť pomáhajú masívne peny na nohách. Tým že sú na všetkých troch, nikdy nemáte problém s hľadaním správnej dvojice nôh na opretie. Dá sa pripevniť k väčšine fotobatohov, hoci svojou transportnou dĺžkou 59 cm s hlavou (49cm bez) to nie je žiadny prcek. Niekomu môže navyše prekážať väčšia základňa, ktorá spôsobuje, že nohy sa v zloženom stave dotýkajú prakticky len na špičkách, čím vzniká klinovitý tvar (obvod v zloženom stave - 38cm). Navyše s hlavou CB-50D sa nohy pri prevrátení o 180 stupňov nedajú celkom zložiť k sebe (hoci to tento model dokáže), hlava je totiž príliš tučná! Vo výsledku tak síce zmenšíte transportnú výšku o 10 cm ale statív bude v tomto stave trochu hrubši v obvode.
Manipulácia s nohami je bezproblémová, pohybujú sa samostatne v troch polohách (25, 50 a 75 stupňov), sklápanie sa dá ovládať jednou rukou. Všetky nohy sa dajú povoliť alebo pritiahnuť, no továrenské nastavenie je plne vyhovujúce. Vôľa je dostatočná a nohy pritom nelietajú hore dole. 
Statív ma max. výšku 142cm, po pričítaní hlavy a pripevnení zrkadlovky mám však hladáčik presne na úrovni oka (165cm), pri upevnení priamo na zrkadlovku je to o 4 cm menej - pre mňa ideál, meriam 178 cm :)

Záver

Na záver mi zostáva len dodať, že som so statívom zatiaľ veľmi spokojný. Ak máte ako ja v prioritách na 1. mieste váhu, na 2. veľkosť a na 3. stabilitu, budete spokojný. Statív je ľahučký aj s hlavou, oproti 3-sekčným modelom dobre prenosný a stabilitu by som pri použití teleobjektívu hodnotil známkou 2+ (v polohách v akých ho na fotenie wildlife používam je to za 1), pri bežných ohniskách do 200mm je to 1* ! Jedinou slabinou je tak cena, ktorá je pomerne vysoká. V porovnaní s 200 eurovými statívmi je síce lepší vo všetkých smeroch minimálne o 50%, cena je však 3-násobná a to stojí za zváženie. Ak však hľadáte veľmi kvalitný statív a Gitzo je pre vás pridrahé, určite sa pozrite po značke Feisol! Sklamaní nebudete.

Zastúpenie Feisol pre SR a ČR


Nedá mi nespomenúť oficiálneho importéra Fesiol.cz. Komunikácia aj dodanie tovaru bolo promptné a bezproblémové, musím im však vytknúť skutočnosť, že neponúkajú celý sortiment výrobcu a veľká časť sortimentu nie je skladom, čo znamená čakanie 2-4 týždne. Odporúčam vopred sa informovať (ja som mal šťastie a mnou zvolený model práve dorazil do skladových zásob, hoci na stránke to ešte nebolo vidieť skoro týždeň) a prípadne zvážiť kúpu z európskej centrály v Nemecku (www.feisoleurope.com)

PS: v galérii prikladám zopár stiahnutých obrázkov, hlavne porovnanie šírky základne s nižším modelom, obrázok zloženého a rozloženého statívu pre predstavu aký je vysoký a obsah balenia :)
Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2017-04-13 10:03:20
ja mam uz roky stativ Triopo MT128. Nedavno som vymenil hlavu, kvoli N 200-500, kupil som hlavu Genesis BH40. Vpohode zostava.
 
mt
2017-04-13 12:05:32
Kvôli tvojmu článku som kukol na aktuálne ceny. CT 3402 - je za 271 EUR a v r.2010 som zaň dal 219. Inflácia je sviňa Aj po tých 7 rokoch som so statívom spokojný.
 
martindolog
2017-04-13 15:09:18
Tiez mam tento stativ uz roky so 40-tkou hlavou. Ta hlava by mohla byt lepsia.
Stativ je super az na to, ze sa mu uvolnuju skrutky co drzia nohy, takze ak idem na dlhsi vylet (tyzden) tak musim brat aj kluc, aby som ich dotiahol.
 
Big Lebowski
2017-04-13 16:02:00
Len si dávaj pozor, keď budeš mať plne vytiahnuté nohy. Základne (rozteč medzi nohami) sú veľmi úzke a statív je labilný. Stačí že sa do statívu oprie vietor a celú zostavu zhodí na zem. Vlastná skúsenosť. Po tom som si radšej kúpil Gitzo.
 
DenisBede
2017-04-13 19:08:04
Áno áno, to je pravda. To je zatiaľ jediná vec, ktorá ma na tomto statíve vážne znepokojuje. Neviem či je to kvôli širšej základni alebo uhlu v ktorom sú nohy alebo prečo ale pri plnom vysunutí je statív dosť labilný na prevrátenie, dá sa doslova zhodiť jedným prstom...
 
martindolog
2017-04-14 07:32:27
Aj mne ho vietor už 2x sf úkol. Našťastie som ho stihol chytiť. Je to podľa mňa aj tým že tie nohy sú také ľahké. Teraz už takmer stále niečo zavesil na ten háčik. Je jasné, že ma svoj dôvod.
 
min0sys
2017-04-14 23:59:23
Mam podobnu zostavu, teda CT3442+hlava 40D a u mna spokojnost velka. Pre pripadnych zaujemcov odporucam pozriet aj kamenny shop vo Viedni, tam stala tato zostava +stredovy stlpik+kovove hroty do zeme 480E. A chalani na predajni rozpravali aj po anglicky, takze nebol problem sa dohovorit.
 
DenisBede
2017-04-15 10:27:52
Vďaka za info, keby viem, behnem do Viedne vyskúšať...
Ak by sa tu inak našiel niekto v okolí NR/TT kto by chcel vyskúšať túto zostavu, kľudne napíšte. Prípadne niekto s Gitzom v podobnej kategórii, mohli by sme spraviť porovnávačku
 
Scout
2017-04-16 11:35:13
No tieto statívy sa mi veľmi páčia, ale som prekvapený, že statív za 570 eur prevrátiš pri plnom vytiahnutí jedným prstom a skrutky na nohách sa povoľujú... Mne sa páči možnosť zaradenia tej vyrovnávacej základne. To by sa mi v Tatrách zrovnával statív pre panorámy jedna báseň
 
mirosz
2017-04-17 11:06:20
Vo videach udavas ohnisko 600mm a v texte 900mm... Prepocet APSC (D7200) ohniska 600mm na full frame je sice cca 900mm, ale ide iba o zorne pole. Ohnisko ostava 600mm...
 
RichPhoto
2017-04-19 11:05:20
ja mam doma uz cca 3-4 roky Feisol CT-3471R s gimbal hlavou Benro GH2 a zatial uplna spokojnost. Problem s prevratnenim som zatial nemal. Pravdepodobne to bude tym, ze tie nohy su vazne lahucke, aj ked vyzeraju masivne - priemer najhrubsej nohy na mojom je 37mm. Treba zavesit zavazie (batoh) zo spodu zakladne na ten hacik, verim, ze to pomoze.
 
scoty
2017-04-21 20:58:36
po 3 rokoch uzivania - Feisol ELIT 3472 a hlava CB 50 DC -carbon , mozem povedat, ze max spokojnost, ako stabilita, tak kvalita, skladnost, lahkost.. odporucam.. po tom co som mal par stativov, konecne neriesim ani vysku, ani podobne veci... proste ende.. dobry stativ
 

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.