Hore

Rakúsky skvost - Neziderské jazero

Fenomenálne, dychberúce, opojné, neuveriteľné, famózne ...

Podersdorf.


Začiatky mojich ciest k Neusiedlu sú späté so začiatkami môjho fotografovania a začiatkami mojich priateľstiev s kamošmi okolo ephoto. Karol, Izzi, Zuza, Mrco... Oni mi tieto miesta ukázali a som im za to vďačný.

Kúsok od Bratislavy príroda a ľudia stvorili krajinu, ktorá je malým rajom. Okrem vysokých hôr tu nachádzam všetko čo vkrajine milujem – vodu, kopce, lesy, vinohrady, malebné mestečká a dediny. A to vkaždom ročnom období, v akomkoľvek dennom čase, pre každú náladu.

Dokonca aj pre veľmi špecifický projekt, akým bolo pre mňa nafotenie seriálu „Obnoviteľné zdroje energie“, mi cesta k jazeru  poskytla dostatok motívov v podobe stožiarov veterných turbín.

Špeciálnou kapitolou je samotné jazero, ktoré vďaka súhre mnohých okolností vytvára takmer morské podmienky. Vtáky iľudia si užívajú jedinečné možnosti pre život aj pre oddych. Labute, bociany, kačky, volavky, milovníci plachtenia, surfisti, cyklisti... všetci si nájdu svoj ideálny kúsok krajiny.

Maják v Podersdorfe je moja srdcovka. Napriek tomu, že mám odtiaľ milión fotiek, párkrát do roka sa tam vyberiem. Najviac mi utkvelo v pamäti, ako sme s Karolom „museli“ čakať na vhodné svetlo v bistre pri majáku asi 4 hodiny. Ospalá prímorská nálada, plachetnice na obzore, miešané drinky... dalo sa to vydržať. :-)

Starobylý Rust, kde nájdete snáď na každom komíne bocianie hniezdo, ukrýva aj vtáčí raj – miesto, ktoré môžete pozorovať hodiny (nezabudnite si ďalekohľad) a nezunuje sa vám. Mestečko vám ponúkne zákutia auličky, ktoré nezaprú renesančnú históriu.

Nielen pri Ruste zdobia krajinu zvlnené riadky viníc. Na jednom jesennom výlete sme mali šťastie na poobedné svetlo a krajina zažiarila snáď všetkými farbami aké existujú. Oko aj dušu poteší, že každý kúsok vinohradu je obrobený a je oň postarané. Na ďalšej výprave sme mali šťastie na mimoriadne čistý vzduch a 200 kilometrový výhľad až do Álp.

V zime má Neziderské jazero inú atmosféru. Zamrznuté hladina, zasnežené plachetnice, žiadni ľudia a absolútne ticho.

Teším sa z toho, že neďaleko od domu môžem, často s rodinou alebo kamarátmi, zažívať pekné chvíle v nádhernej krajine. Na každom kroku tu vidíš a cítiš, že ľuďom na nej záleží a starajú sa o ňu.

Stano Jendek

Pezinok, 12. Septembra 2018

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.