Hore

RECENZIA: Zero Filters

Po dlhšej dobe používania foto-filtrov od slovenského výrobcu “ZERO Filters” som sa rozhodol napísať zopár riadkov pre fotografov, ktorí momentálne, alebo niekedy v minulosti riešili otázku filtrov. Na trhu je dnes veľa značiek. Cez lacné sklíčka z ebay až po “magnátov”, ktorí majú vo svete nejaké to meno. Preto niekedy môže fotograf tápať, ktorú značku zvoliť, aby dosiahol čo najlepší obrazový výstup a aby mu po kúpe sady filtrov neostal v peňaženke prievan. 


Ja som predčasom stál pred podobnou otázkou. Už ani neviem kde, no dostalo sa mi do uší, že Slovensko má na trhu s foto-filtrami tiež svoje zastúpenie. Prvá vec, ktorá človeka napadne - môže byť málo známa slovenská firma schopná vyrobiť filter, ktorý mi na fotke nerozhádže farby do štýlu podmorského sveta a vydrží viac ako jedno fotenie na horách?

Patrím k tým, ktorí si musia vec prakticky odskúšať, kým si na ňu urobia názor a preto som si hneď na skúšku objednal zopár kusov filtrov. V tejto recenzii vám priblížim pohľad na spracovanie, pevnosť a obrazový výstup Zero filtrov z pohľadu “pološialeného” krajinára, ktorý sa s cieľom cvaknúť dobrú fotku s technikou nijako nemazná.

SPRACOVANIE A PEVNOSŤ


Tak ako ostatní výrobcovia, aj “ZERO Filters” ponúka viacero veľkostí zásuvných filtrov. Najbežnejšie používaným rozmerom je 100x100mm pri celých ND a 150x100mm pri prechodových filtroch. Všetky sú s hrúbkou 2mm. To znamená, že pasujú do väčšiny vyrábaných držiakov, keďže sa jedná o štandardný rozmer. Príslušenstvo k filtrom - držiaky a podobne, v ponuke ZERO Filters momentálne nenájdeme. Preto je nutné použiť držiak od iného výrobcu.

Filtre sú zabalené vo “vyklápacom” papierovom obale. Ten nie je až tak pevný, no splní svoju funkciu. V teréne sa s týmito obalmi manipuluje trochu nemotorne (zvlášť v rukaviciach), preto si odporúčam na prenášanie dokúpiť nejaký šikovný obal, kam sa bezpečne vojde viacero filtrov naraz.

Papierov obal filtrov

Poďme sa teraz pozrieť na pevnosť samotných filtrov.

Tí, ktorí ma poznajú alebo už so mnou niekedy boli fotiť, sa pri nasledujúcich riadkoch možno pousmejú, lebo málokto otestoval pevnosť a trvácnosť svojej výbavy tak ako ja. (Za chvíľu sa dočítate prečo) 

Na prvý pohľad ZERO filtre nevyzerajú tak pevne ako tie od konkurenčných značiek (Haida, LEE...). Sú naozaj ľahučké a pôsobia krehko. Preto som sa zo začiatku bál, že pri mojom spôsobe fotenia a zaobchádzania s nimi na horách neprežijú ani prvý výjazd.

ND16 Full

Filter z boku

No filter, ktorý na fotke držím v ruke, používam už takmer rok pri každom foto-tripe. Stále je celý, bez poškodenia. A ako som už spomenul, nezaobchádzal som s ním v rukavičkách. Na horách sa to často ani nedá. Zvlášť vtedy, keď je hore -20°C, do tváre (a hlavne na ruky) šibe severák, a ty nevieš kam ruky vopchať, aby ti neodpadli od zimy. Vtedy proste nemáš čas maznať sa s technikou. Vyberiem filter, čo najrýchlejšie ho vložím do držiaka a fotím. Často mi pritom filtre popadali, niekoľkokrát sa kúpali v potokoch a plesách, šúchali sa po snehu. Jednoducho povedané, prešli so mnou každou štrapáciou. 

Image title

Napriek tomu všetkému sa mi doteraz nepodarilo (ako zázrakom) polámať alebo poškodiť ani jeden z nich. Na niektorých sa pochopiteľne vytvorili škrabančeky, ale tie na fotke nevidno ani pri vyššej clone, keďže sú ZERO filtre vyrábané tmavé ako celok (nie len nejakým náterom alebo povrchovou úpravou), čo je z hľadiska životnosti veľké plus. 

OBRAZOVÝ VÝSTUP

Podanie farieb

Určité farebné skreslenie sa ako tak dá postprocesom upraviť behom minúty. No tak ako chutné jedlo môže vzniknúť len z kvalitných surovín, tak môže dobrá, prirodzene vyzerajúca fotka vzniknúť len z kvalitne odfotených surových cvakov v teréne. Preto je pri foto-filtroch dôležité, aby pri ich použití vzniklo na fotke čo najmenšie (ideálne žiadne) farebné skreslenie. Už samotný názov značky (ZERO) prezrádza, že by malo ísť o ND filtre s nulovými farebnými odchylkami. Aj v tejto oblasti som spočiatku ZERO filtrom veľmi neveril. Povedzme si úprimne, kto očakáva od málo známej značky zázraky? Ani ja som ich nečakal. Lenže po ich prvom odskúšaní som bol prekvapený. Samozrejme príjemne. Táto málo známa značka mi naozaj dodala filtre, ktoré boli farebne neutrálne. RAW súbory s použitím filtrov “nezaťahovali” ani do modra, ani do fialova, dokonca ani do hneda, čo je bežným farebným skreslením aj u najdrahších značiek. Šedé filtre od ZERO sú teda naozaj šedé. Pri porovnaní s filtrami od známych výrobcov (Haida, LEE) si dokonca Zero filtre počínali o niečo lepšie, čo bol pre mňa šok. Fakt môže byť slovenský filter farebne neutrálnejší ako drahé kúsky od známych výrobcov? Môže! Zero filters sú toho živým príkladom. Samozrejme, farebné odchylky, ktoré sa vyskytujú u spomínaných známych výrobcov, sú často tak minimálne, že ich rozpozná len oko trénovaného fotografa a retušéra. Vzhľadom na túto recenziu je ale podstatný fakt, že Zero filtre sa farebným podaním vyrovnajú drahým svetovým značkám. Často majú dokonca navrch. Presvedčte sa sami - prikladám niekoľko RAW súborov:

Image title                                                                      Zero ND16 Full (0,4 sec., f13, ISO 100)

Image title

                                                                         Zero ND32 Full (2 sec., f13, ISO 100)

Odlesky

Nechcené svetelné odlesky, takzvané “prasiatka”, sú postrachom krajinárskeho fotografa. Prakticky každý, kto už niekedy fotil v protisvetle sa s nimi stretol. Výrobcovia objektívov a filtrov sa ich snažia do určitej miery minimalizovať “antireflexným náterom”. Aj napriek tomu je takmer nemožné úplne sa ich zbaviť. Dokonca sa mi pri skúšaní filtrov od niektorých low-cost značiek stalo, že (pravdepodobne) táto antireflexná vrstva tiež zminimalizovala priaznivý “sun-star” efekt, ktorý môj objektív za bežných okolností vytvára veľmi pekne. A to je niečo, čo žiaden krajinár nechce. Ako teda obstáli naše ZERO filtre? Odlesky sice v protisvetle vznikajú, no nie natoľko, aby sa nedali jednoducho odstrániť postprocesom. Čo sa týka “sun-star” efektu, použitie ZERO filtrov ho nijako neovplyvňuje. Dokonca ani pri použití silnejších full-ND. To je veľké pozitívum. Pri porovnaní s konkurenčnými značkami, ktoré som mal možnosť vyskúšať, (Haida, LEE) dopadli ZERO filtre v tomto ohľade veľmi podobne. 

Na RAW fotke nižšie je pod slnkom vidieť niekoľko "prasiatok", no nie je to nič hrozné. "Sun-star" efekt, zostal tiež zachovaný tak, ako to pri vyššej clone má byť.

Image title

                                                                        Zero ND32 Full (3,2 sec., f16, ISO 100)

ZÁVER


Aj keď som Zero filtrom spočiatku neveril, veľmi príjemne ma prekvapili. Nielen pevným spracovaním a dlhou životnosťou, ale hlavne obrazovým a farebným výstupom, ktorý je pri krajinárskej fotografii veľmi dôležitý. Aký je teda konečný verdikt? Fotografi, ktorí vlastnia celú sadu filtrov od inej, tiež kvalitnej značky, nemajú až taký veľký dôvod na to aby presedlali. No fotografom, ktorí sa stále rozhodujú akú značku zvoliť, alebo tým, ktorí potrebujú doplniť svoju sadu filtrov o niektoré chýbajúce kúský, určite odporúčam Zero Filters. Prečo? Z jednoduchého dôvodu - pri perfektnom obrazovom výstupe a dobrej pevnosti stoja o polovicu menej ako filtre konkurenčných značiek. Úprimne - často je práve cena rozhodujúci faktor pri kúpe výbavy. A tú prispôsobil slovenský výrobca našim výplatám.


Po roku používania teda Zero filters stále ostávajú súčasťou mojej povinnej výbavy pri všetkých foto-výjazdoch. 

PS: Som fakt zvedavý, kedy sa mi podarí “prvú várku” rozbiť. :-)

Image title

ZHRNUTIE

Plusy: 

+ Cena (v porovnaní s konkurenciou polovičná)

+ Neutrálne podanie farieb - fotky s použitím filtrov “nezaťahujú” do neprirodzených odtieňov

+ Nijako neoslabujú “sun-star” efekt

+ Pevnosť a životnosť - napriek môjmu slabo šetrnému zaobchádzaniu filtre po roku stále žijú (bez poškodenia)

+ Škrabance z bežného používania na fotkách nevidno ani pri použití vyššej clony

Mínusy:

- Papierový obal, v ktorom sú filtre balené je v teréne nepraktický

- V ponuke chýba príslušenstvo k filtrom (držiaky), ktoré treba kúpiť od iného výrobcu

BONUS


Ako bonus sa mi pre vás podarilo vybaviť 10% zľavu na všetko v e-shope www.zerofilters.eu. Stačí, keď do nákupného košíka vložíte tento zľavový kupón: “HREBENDA10” (vložiť bez úvodzoviek).

V GALÉRIÍ POD ČLÁNKOM NÁJDETE PRÍKLADY FOTIEK ODFOTENÝCH ZA POMOCI ZERO FILTROV 




Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované

Newsletter

Chcete byť informovaný o novinkách portálu ePhoto.sk? Prihláste sa k odberu newslettera.