Hore

TIP NA 5 JESENNÝCH FOTO-LOKALÍT

Image title

Jeseň je v plnom prúde a s ňou samozrejme ranné hmly, inverzie a žlto-červené odtiene všade naokolo. To je dôvod, prečo je toto ročné obdobie obľúbené u väčšiny krajinárskych fotografov. Ja nie som výnimkou. Preto som sa rozhodol, že vám dám zopár tipov na miesta, ktoré sa na jeseň oplatí fotiť.


1.) RYSY


Rysy - jeden z najnavštevovanejších vrcholov Vysokých Tatier pre svoju relatívne ľahkú dostupnosť. Prečo sú ale Rysy miestom, na ktorom sa oplatí fotiť práve na jeseň? Dôvodom sú práve časté inverzie, ktoré sa hlavne z Poľskej strany Tatier prevaľujú smerom k nám. Fotiť hory počas východu slnka s inverziou je sen každého krajinára. A práve Rysy sú miestom, kde sa tento sen môže veľmi pravdepodobne uskutočniť.


Najlepším časom na fotenie z tohoto vrchu je práve ráno, konkrétne počas východu slnka. Večer sa totiž oblačnosť často zdržiava na vrchole. Ráno padá zase nižšie, čo vytvára husté “perinové” inverzie - a práve to ako fotografi chceme! Výhodou pri plánovaní fototripu na Rysy je to, že sa tesne pod vrcholom nachádza horská chata - Chata pod Rysmi, na ktorej sa dá prespať a najesť. Vrchol je od chaty vzdialený iba 30 min. až hodinu chôdze (podľa tempa). Pri návšteve Rysov teda odporúčam prespať na chate a vyraziť na vrchol hodinu - hodinu a pol pred východom slnka. Ak budú podmienky priať, priprav sa na nezabudnuteľný zážitok!


Image title

(Pohľad z vrcholu Rysov počas rannej inverzie)

2.) MURÁNSKA PLANINA


Muránska planina je jedným z našich najdivokejších Národných parkov. Nachádza sa v západnej časti Slovenského rudohoria. Oblasť je výnimočná divokými listnatými lesmi, ktoré tu rastú na naozaj veľkej rozlohe. Práve tieto listnaté lesy sú dôvod, prečo je Muránska planina perfektným miestom na jesenné fotenie. Zvlášť v októbri sa lesy začínajú farbiť na žlto-červeno. Ranné hmly sú tu tiež celkom časté, keďže v okolí planiny na jeseň často prší.


Image title

(Západ slnka na Muránskej planine)


Planina je prepletená rôznymi turistickými trasami. Najradšej navštevujem jej južnú časť, v okolí obce Muráň. Na najkrajších miestach Muránskej planiny organizujem na jeseň niekoľko fotografických workshopov. Aj keď je “divokosť” tejto oblasti pre každého, kto má rád prírodu príťažlivá, sú tu aj veci, na ktoré si treba dať pozor. Jednou z nich sú medvede, ktorých tu žije naozaj dosť. Medveď je však plaché zviera, s ktorým sa najpravdepodobnejšie nestretneš ak budeš počas prechádzky planinou vydávať akékoľvek zvuky. (Stačí sa s niekym rozprávať, občas zatlieskať a podobne)


3.) ZÁPADNÉ TATRY


Tretí tip je adresovaný skúsenejším turistom. Západné Tatry sú prístupom o niečo náročnejšie ako Vysoké. To im ale neuberá na kráse. Práve naopak. Západné Tatry sú známe svojim výrazným trávnatým hrebeňom. Prečo sú Západné Tatry dobrou lokalitou na jesenné fotenie?


Image title

(Hrebeň Západných Tatier / Panoráma z piatich vertikálnych fotiek na ohnisku 180mm)


Existuje na to hneď niekoľko dôvodov. Podobne ako je to v prípade Rysov vo Vysokých Tatrách, väčšina hrebeňa Západných Tatier sa nachádza na Slovensko-Poľskej hranici. Tiež tu teda platí, že sa na jeseň často tvoria od Poľskej strany inverzie, ktoré vytvoria z vrcholov Západných Tatier “ostrovy”.

Okrem toho, tráva má na hrebeni väčšinu roka farebné odtiene, ktoré si spájame práve s obdobím jesene. Západné Tatry sú ideálnym miestom na skúšanie rôznych kompozícií pomocou “dlhých” objektívov. Na túlanie sa po hrebeni odporúčam vziať so sebou tele-zoom s ohniskom napr. 70-200mm (FF). Vďaka tomu budeš môcť experimentovať aj s rôznymi abstraktnými scénami.


Image title

(Línie Hrebeňa / ohnisko 200mm (FF) )


4.) DOLINA ZELENÉHO PLESA


Dolina Zeleného plesa je jedno z najvýnimočnejších miest, ktoré vo Vysokých Tatrách poznám. Na malom území sa totiž nachádza naozaj veľa možností fotenia. Najväčším lákadlom sú v tejto oblastí Tatranské plesá. Konkrétne Zelené, Trojrohé a Veľké Biele pleso. Inverzie a hmly na týchto miestach nečakaj, pretože sa nachádzajú dosť vysoko. Prečo je teda táto oblasť vhodná na jesenné fotenie?


Image title

Okolo plies sa nachádzajú stromy, ktoré sa počas jesenných mesiacov farbia do oranžovo-červena. V kombinácii so svetlom rannej “zlatej hodinky” tieto stromy vytvárajú perfektné kontrasty a dotvárajú jesennú atmosféru celej scény. Navyše, v jesenných mesiacoch sa stáva, že okolo plies napadne snehový “poprašok”. Ten farebné kontrasty ešte znásobí, vďaka čomu majú fotky vo vysledku zimno-jesennú atmosféru.


Image title

Počas foto-tripu v tejto doline odporúčam ubytovať sa na Chate pri Zelenom plese, pretože je umiestnená priamo v centre všetkým zaujímavých foto-spotov. Preto je táto chata “basecampom” jesenných workshopov vo Vysokých Tatrách.


5.) POZNÁŠ SVOJE OKOLIE?


Aj keď je to "otrepaná" otázka, položím ju: Ako dobre poznáš okolie svojho domova? :-) Slovensko je krásna krajina plná lesov a horských oblastí. Preto je dosť pravdepodobné, že bývaš v blízkosti niektorej z nich. Miesta, o ktorých si to nemyslíš často skrývajú krásy, ktoré ešte nikto nefotil.

Preto sa oplatí raz za čas nazrieť do máp, vytypovať si miesta, ktoré vyzerajú byť zaujímavé, zbaliť techniku a ísť. Často narazíš na neofotené spoty, ktoré majú veľký potenciál. Na jednej z takýchto prechádzok “na slepo” sa mi podarilo objaviť miesto, ktoré je na fotke nižšie.


Image title

Miest na jesenné fotenie máme na Slovensku oveľa viac. Spomenul som len niektoré z nich. Mohol by som sa venovať aj zahraničným lokalitám, no v aktuálnej situácii by to bolo bezpredmetné. Snáď budem môcť budúci rok o takomto čase písať práve o miestach v zahraničí :-) Tento rok ale máme príležitosť lepšie spoznať to, čo máme doma. Určite túto možnosť využi! Som si istý, že nebudeš ľutovať.


Image title



Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jerzi45
2020-10-23 10:38:39
krásne obrázky...rozhodne treba do itinerára doplniť tekovské, strekovské, požitavské vinice...
 
seifi
2020-11-12 19:57:12
posledný tip je najlepší
 
WildSammy
2021-01-07 04:25:19
Mohol by som redakciu poprosiť, či by zvážila tipy aj na Urban/Urbex photography? Ďakujem.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované