Hore

Smederevo: kontinuita urbanizácie na Dunaji

Image title

Mestá na Dunaji majú osobitný význam pre mestské plánovanie a rozvoj pobrežia v rôznych častiach Európy. Od Čierneho lesa až po Čierne more lemujú Dunaj v harmonickom rytme mestá, mestečká a opevnenia, ktoré svedčia o historickom vývoji a význame jednotlivých bodov celého Podunajska. Asi 1700 km od prameňa Dunaja sa nachádza takmer dokonale zachovaná stredoveká pevnosť. 

Na trojuholníkovej pevnosti Smederevo v Srbsku možno aj dnes vidieť architektonické detaily, ktoré svedčia o obchodnom, hospodárskom a administratívnom význame v 15. storočí, ako aj o rôznych štýloch a vplyvoch, ktoré sa na tomto mieste prelínali.

Zastúpenie kľúčových architektonických štýlov súvisiacich s dobou, v ktorej budovy vznikali v samom centre Smedereva, naznačuje, že okrem byzantského štýlu, baroka a akademizmu je zastúpený aj modernistický štýl. Práve v tomto štýle bola navrhnutá „Francúzska čiapka“ – budova priamo na pobreží. „Francúzska čiapka“ bola postavená v roku 1936 na počesť francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Louisa Bartoua, ktorý navštívil Smederevo v roku 1934. Dizajn budovy pripomína francúzsku vojenskú čiapku z prvej svetovej vojny, no na polohe pozdĺž rieky a na dizajne celej budovy možno vidieť základné princípy modernistickej architektúry, akými sú kruhová stena a veľké okná.

https://www.daibau.rs/clanak/680/smederevo_kontinuitet_urbanizacije_na_dunavu

Autor tohto článku nemá aktuálne napísaný žiadny text o sebe

profil autora

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované