Hore

Fotostĺpček 10/2024

So Sony A9 III som fotografoval 4 dni za sebou. Po počiatočných neúspechoch to napokon dopadlo dobre. Len chrbát mi dával vedieť, že už nie som najmladší.

V meste so Sony A9 III

Sony A9 III nie je fotoaparát, ktorý by ste si kúpili, aby ste fotografovali architektúru. Na to stačia lacnejšie fotoaparáty, ktoré dokonca poskytnú vyššiu obrazovú kvalitu. Vybral som sa do Čunova fotografovať vtáctvo, vhodnejší to motív pre tento ultra rýchly fotoaparát. Ale odišiel som s dlhým nosom. Ak sa aj nejaký ten operenec ukázal, tak veľmi ďaleko. A tak som cestou domov vystúpil v meste, aby som niečo nafotografoval a nešiel von úplne zbytočne.

Sony A9 III zvláda aj fotografovanie architektúry výborne. Vôbec som nepociťoval nedostatok dynamického rozsahu, ktorý je o niečo menši, ako u iných 24 Mpx fotoaparátov Sony.




























Za vtáctvom so Sony A9 III

Keď som v Čunove nepochodil, išiel som k nám do Vrakune, k Malému Dunaju. Tam mám istotu, že uvidím aspoň jednu čajku alebo kačicu. Usmialo sa na mňa šťastie, nafotil som štyroch samčekov a jednu samičku kačičky mandarínskej. Druhý deň som sa dostal nečakane blízko kormoránovi a ďalší deň rovno k dvom. Pekne pózovali aj holuby.



















Overené i neoverené správy

  • Canon by mal možno uviesť ďalšie objektívy s powerzoomom, konkrétne RF 70-200 mm f/2,8L IS USM Z a RF-S 15-60 mm f/2,8 USM Z. Patenty už má podané.
  • Canon podpísal NDA so spoločnosťami Tamron a Sigma, ktoré budú môcť oficiálne vyrábať objektívy s RF bajonetom.
  • Canon údajne ukončil výrobu batériového gripu BG-R10 pre EOS R5, EOS R6 a EOS R6 Mark II.
  • Canon EOS R5 Mar II by mal mať 45 Mpx snímač a integrovanú AI automatického zaostrovania.
  • Nikon ukončil výrobu megazoomu Coolpix P1000, čím sa končí éra kompaktov s obrovskými objektívmi.
  • Najnovší kompaktný teleobjektív Sigma, športový objektív 500 mm f/5,6 DG DN OS, je taký populárny, že spoločnosť nestíha držať krok s predobjednávkami.
  • Úplne nová filmová kamera Pentaxu bude uvedená na trh toto leto. Pôjde o kompaktný model s pevným objektívom, manuálnym zaostrovaním a ručným naťahovaním filmu.
  • Spoločnosti Nikon Inc. a NASA uzavreli dohodu o vesmírnom zákone na podporu programu misie Artemis agentúry NASA, prostredníctvom vývoja ručného univerzálneho lunárneho fotoaparátu (HULC). Jeho jadrom má byť Nikon Z9. Fotoaparáty Nikon sa vo vesmíre používajú od misie Apollo 15 v roku 1971, štvrtej misie Apollo, ktorá mala dostať ľudí na Mesiac.
  • Krátko po predstavení Fujifilm X100VI bola vydaná aktualizácia firmvéru, ktorá opravuje chybu pripojenia k aplikácii XApp.


Novinky

NiSi 250mm F5.6 Reflex MF

Spoločnosť NiSi má na trhu niekoľko zaujímavých objektívov, ale NiSi 250 mm F5,6 Reflex MF by mohol byť presvedčivým, cenovo dostupným, teleobjektívom pre fotoaparáty s rôznymi bajonetmi (E/RF/Z/GFX/X/EF/F). Je to zrkadlový objektív s pevnou clonou f/5,6a manuálnym zaostrovaním od 2 metrov.

Tipy a triky

Ako si prispôsobiť Sony A9 III

Fotoaparát Sony Alpha A9 III vyvolal rozruch, keď bol uvedený na trh s prvým snímačom s globálnou uzávierkou na svete. Andy vám ukáže, ako si prispôsobiť ponuku a nastavenia fotoaparátu na jednoduché používanie.


Gary Martin: Ako použiť 3D LUT v aplikáciách Adobe Lightroom a Photoshop?

Odomknite plný potenciál svojich snímok RAW pomocou komplexného návodu na inštaláciu 3D LUT do aplikácií Adobe Lightroom a Adobe Photoshop Camera RAW.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia